Vasile Ernu

Atacul cu drone asupra Moscovei. Ce a scris presa rusească și presa internațională. Și ce se știe până acum

Publicațiile străine și rusești au relatat pe larg despre atacul cu drone, în zorii zilei de marți 30 mai, care au vizat mai multe clădiri de la Moscova – potrivit autorităților ruse. Mai toate articolele scot în evidență acuzațiile Moscovei aduse Ucrainei: cum că s-ar afla în spatele loviturilor, dar susțin și că atacurile au înregistrat pagube „minore”.


Reuters transmite: Putin spune că atacurile cu drone ale Ucrainei asupra Moscovei au scopul de a speria și provoca RusiaPreședintele Vladimir Putin a declarat marți că cel mai mare atac cu drone al Ucrainei asupra Moscovei a fost o încercare de a speria și provoca Rusia, iar apărarea aeriană din jurul Capitalei va fi întărită. Rusia a declarat că opt drone au vizat zone civile din Moscova și regiunea Moscovei – cu o populație de peste 21 de milioane de locuitori – în primele ore ale zilei de marți, dar au fost fie doborâte, fie deviate.

Ucraina, a spus Putin, a ales calea încercării de „intimidare a Rusiei, a cetățenilor ruși și a atacurilor asupra clădirilor rezidențiale”. „Acesta este în mod clar un semn al activității teroriste”, a spus el. Apărarea aeriană din jurul Moscovei – care, în calitate de Capitală a celei mai mari puteri nucleare din lume, este deja protejată de un sistem extins de avertizare timpurie – va fi consolidată, a spus el.

The Guardian scrie cam în același ton: Putin: Kievul încearcă să intimideze civilii ruși

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de activități teroriste și a susținut că Kievul a ales calea intimidării cetățenilor ruși. El a spus că atacul cu drone asupra Moscovei de marți a vizat „ținte civile” și că apărarea aeriană a Capitalei va fi intensificată. El a spus că au lucrat satisfăcător, dar „a fost ceva de lucru „. Putin a spus că Ucraina a ales calea de a încerca „să intimideze Rusia, cetățenii ruși cuatacuri asupra clădirilor rezidențiale” și a adăugat că atacurile cu drone au fost „în mod clar un semn al activității teroriste”.

Președintele, care a ordonat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut, în comentariile făcute de TASS, a amenințat, de asemenea, cu represalii, afirmând că locuitorii Ucrainei ar trebui să înțeleagă că conducerea țării lor împinge Rusia să răspundă. El a declarat că competiția dintre Federația Rusă și Ucraina după prăbușirea Uniunii Sovietice este inevitabilă, dar s-a presupus că va merge într-un mod civilizat.

Kommersant, un important ziar rusesc titrează: Moscova s-a trezit din raid. Drone doborâte în zona metropolitană

Marți, cel mai mare raid cu drone a fost efectuat în regiunea capitalei de la începutul operațiunii militare speciale din Ucraina. Potrivit cifrelor oficiale, la atac au participat opt aparate „civile” cu motoare cu ardere internă, care transportau încărcături explozive. Acestea au fost doborâte de forțele de apărare aeriană. Incidentul este considerat un atac terorist.

Atacul fără precedent a avut loc dimineața devreme, când forțele de apărare aeriană au receptat un întreg ”roi” de drone pe cer, îndreptându-se spre Moscova și împrejurimi. „Opt vehicule aeriene fără pilot de tip avion au fost implicate în atacul terorist asupra țintelor de la Moscova”, a declarat Ministerul Apărării, menționând că „regimul de la Kiev” se află în spatele atacului.

În același timp, Ucraina neagă o „relație directă” cu ceea ce s-a întâmplat. „Suntem atrași în era inteligenței artificiale. Poate că nu toate dronele sunt gata să atace Ucraina și vor să se întoarcă la creatori”, a declarat sarcastic la televizor Mhailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei.

Căzând, mai multe drone au explodat fără a provoca daune semnificative. Cu toate acestea, potrivit datelor preliminare, trei dispozitive sau fragmentele lor mari au lovit clădiri rezidențiale.

Meduza, portalul de opoziție din exil scrie: „Vom vedea ce e de făcut”, a comentat Putin atacul cu drone asupra Moscovei (în aceleași fraze previzibile). Iată ce a spus – o scurtă parafrază după agențiile de presă TASS și Interfax:

Repet, nu noi am început acest război și nu folosim mijloacele folosite de filierele ucrainene. Atacul asupra unor obiective civile din Moscova este o dovadă în plus. Sistemul nostru de apărare antiaeriană a funcționat fără probleme, în mod satisfăcător. Totuși, mai este de lucru. Ne-am confruntat cu probleme similare la aerodromul de la Hmeymimim din Siria. Este clar ce trebuie făcut pentru a întări apărarea aeriană din Moscova. Vom face acest lucru. Am vorbit deja despre posibilitatea unor lovituri împotriva centrelor de decizie. În urmă cu două sau trei zile am efectuat o lovitură asupra sediului central al serviciilor de informații militare din Ucraina. Ca răspuns, regimul de la Kiev a ales, în mod demonstrativ, să intimideze cetățenii ruși și să lovească clădiri rezidențiale. Acesta este un semn clar al activităților teroriste ale autorităților ucrainene. Sunt îngrijorat de încercările de a provoca un răspuns din partea noastră. Se pare că se bazează pe provocarea noastră pentru a întreprinde acțiuni în oglindă. Vom vedea ce vom face în această privință. Tot din Meduza mai aflăm: „Scutul antiaerian este fiabil, reacția serviciilor de urgență este instantanee, provocarea a eșuat”.

Cum explică televiziunea rusă de ce un atac cu dronă asupra Moscovei nu este înfricoșător

În dimineața zilei de 30 mai, Moscova a fost atacată de drone. Trei clădiri rezidențiale de pe leninsky Prospekt, strada Profsoyuznaya și strada Atlasov din Noua Moscovă au fost avariate, două persoane au solicitat ajutor medical. Ministerul Apărării al Federației Ruse a calificat incidentul drept un „atac terorist” comis de „regimul kievean”. Autoritățile ucrainene au remarcat că sunt „fericite să se uite” la atacuri – dar au dat asigurări că acestea nu sunt „direct legate” de ele. Posturile de televiziune de stat ruse au acoperit situația în detaliu în emisiunile lor din timpul zilei – potrivit unor surse din Meduza, administrația prezidențială le-a cerut să sublinieze că „obiectivele provocării nu au fost atinse”, iar forțele de apărare aeriană și autoritățile au lucrat la un nivel înalt.

Portalul ucrainean Unian titrează: Ucraina are dreptul de a ataca teritoriul Rusiei – Ministerul britanic de Externe

Ucraina are „dreptul legitim” de a se apăra și poate „proiecta puterea” dincolo de granițele sale. Acest lucru a fost declarat de secretarul britanic de externe James Cleverly într-un comentariu pentru Sky News. Ministrul a refuzat să comenteze direct evenimentele de dimineață de la Moscova, dar a spus că Ucraina are „dreptul legitim la autoapărare” în principiu. „Desigur, are dreptul legal de a face acest lucru în interiorul granițelor sale, dar are, de asemenea, dreptul de a proiecta puterea dincolo de granițele sale pentru a submina capacitatea Rusiei de a proiecta puterea asupra Ucrainei înseși”, a spus Cleverly.

Potrivit ministrului, loviturile împotriva „țintelor militare legitime” din afara Ucrainei fac parte din autoapărarea Ucrainei. „Trebuie să recunoaștem”, a spus el.

Atacul cu drone asupra Moscovei pe 30 mai – ceea ce se știe

În dimineața zilei de 30 mai, periferia vestică a Moscovei a fost atacată de un grup de drone, al căror număr, potrivit diferitelor surse, a variat între 8 și 30 de bucăți. Autoritățile ruse au declarat că toate dronele au fost doborâte, dar imaginile video de la fața locului arată că au existat lovituri și asupra clădirilor înalte, probabil din cauza unei erori de indicare sau determinare a rutei zborului.

În Rusia, atacul cu dronă a fost numit atac terorist și a dat vina pe Ucraina, ceea ce din punct de vedere juridic este absurd. Mhailo Podoliak, consilierul șefului Biroului Președintelui, a sugerat că Moscova a fost atacată de drone pe care rușii le-au lansat noaptea la Kiev, dar dronele au refuzat să execute ordinul penal și s-au revoltat împotriva Rusiei.

***

Articolul face parte din proiectul ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”, implementat de Societatea Academică din România (SAR) și care beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

***

ÎNSCRIE-TE! Apel pentru trainingul online gratuit ”Ucraina, dezinformare și demistificare”

Societatea Academică din România (SAR) lansează apelul de înscrieri la trainingul ”Ucraina, dezinformare și demistificare”, care se va desfășura pe data de 10 iunie 2023, în format online. Participarea la training este gratuită, pe bază de pre-înscriere, la adresa: contact@romaniacurata.ro, în limita locurilor disponibile.

Mai multe informații despre training și experții care îl vor susține, aici


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *