Romania Curată

Alpinistul Alex Gavan îi cere lui Cioloș să ia poziție contra mineritului cu cianuri

Alpinistul Alex Gavan, fost consilier al ministrului Mediului Cristiana Pașca Palmer, i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloș, în care îi cere să emită punctul de vedere al guvernului cu privire la mineritul cu cianuri. El arată că doar două din cele șapte ministere cu atribuții în domeniu se opun legii de interzicere a cianurilor în minerit.

De asemenea, Alex Găvan acuză un personaj din Ministerul Economiei, legat de RMGC prin diverse afaceri și beneficii, că ar bloca adoptarea legii contra exploatării cu cianuri și îi cere premierului Cioloș să asume cât mai este în funcție emiterea punctului de vedere favorabil. Găvan arată și că înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO depinde de asumarea proiectului de către Executiv.

Mai jos, integral, textul publicat de Alex Gavan pe contul său de Facebook:

„Scrisoare deschisă către prim-ministrul Dacian Cioloș – despre Cianură și alți Demoni.

Dragă Dacian (îți spun Dacian pentru că te consider prietenul meu),

Au trecut și alegerile. S-a dus și presiunea asupra ta. Și deși toate ministerele tale vizate s-au pronunțat împotriva mineritului cu cianuri (din șapte, doar Ministerul Economiei și ANRM-ul vor cianura), punctul de vedere oficial al Guvernului pe care îl conduci a întârzaiat să apară. Termenul legal în care trebuia dat acest punct de vedere a expirat la începutul lui 2016. Adică, cam de un an. Au fost aproape 365 de șanse în acest an, în fiecare zi câte una. Mai sunt doar câteva șanse rămase. Câteva șanse pentru țara asta, câteva șanse pentru ca tu să iei o decizie sustenabilă pentru noi și generațiile viitoare. Cianura e „old school” și periculoasă. Pentru oameni și natură. Numai cineva rău intenționat, ascultând argumentele pro și contra (http://www.rosiamontana.org/sites/default/files/Document-Pozitie-Cianura-MiningWatch-2.pdf ) ar mai putea susține mineritul cu cianură în 2016. Este trist că în acest moment, titlul materialului celor de la Mining Watch este grăitor: „Ce bine că a fost Cioloș și nu Ponta cel care ne-a distrus munții și otrăvit apele” (https://spark.adobe.com/page/4vCCcZfqMkKQK/).

Cred că ai o datorie morală față de morții de la Colectiv, tragedie în urma căreia acum tu ești premier, să dai o poziție oficială a Guvernului în mandatul acesta.

În același timp ai această datorie față de sutele de mii de români care de-a lungul a 16 ani au luptat și au ieșit în stradă pentru a nu se produce catastrofa la Roșia Montană. De asemenea, lipsa acestui punct de vedere în timpul mandatului actual este diametral opusă conținutului Platformei România 100, pe care tu ai lansat-o și pe care eu am susținut-o și sprijinit-o. Walk the talk! Ca să ai legitimitate să le mai vorbești oamenilor altfel decât la un nivel de „wishful thinking” despre asta, trebuie ca mai întâi să faci lucrurile asupra cărora ai o putere și influență în prezent, și care țin de tine. Acest punct de vedere ține în acest moment exclusiv de tine și de absolut nimeni altcineva. Asumă-ți asta.

Decizia e la tine. Nu pasa, te rog, responsabilitatea lipsei luării acestei decizii la ministere. Așa cum scriam mai sus, ministerele și-au exprimat deja punctele de vedere încă de multă vreme. Și spre binele oamenilor acestei țări, cinci din șapte puncte de vedere cerute sunt pentru interzicerea cianurii în minerit. Ți le reamintesc aici:

Mininsterul Energiei (2016) – susține legea de interzicere a cianurii
Ministerul Justitiei (2016) – susține legea de interzicere a cianurii, cu observatii
Ministerul Mediului (2016) – susține legea de interzicere a cianuri
Ministerul Culturii (2016) – susține legea de interzicere a cianurii
Ministerul Afacerilor Externe (2013) – se află în marja națională de apreciere
Economiei (2016) – nu susține legea de interzicere a cianurii
ANRM (2016) – nu susține legea de interzicere a cianurii

De mai multă vreme ai toate cărțile pe masă, singurul rămas cu partea de temă nefăcută în această privință ești tu.

Punctul de vedere al Guvernului, odată transmis Parlamentului, rămâne la fișa legii și după momentul investirii unui nou parlament și guvern. Dacă, printr-un abuz procedural (adică fără ca plenul să o ceară expres), Comisia de Industrii cere un alt punct de vedere noului Guvern, asta nu afectează răspunderea guvernului tău de a da un punct de vedere pe această lege. Iar dacă vor cere iar punct de vedere, alții vor fi responsabilii îngropării legii, nu tu.

Alburnus Maior și Mining Watch ți-au cerut audiențe în primăvară și toamnă, s-a facut și o interpelare în Parlament, tot în septembrie, ți s-au trimis nenumărate scrisori pe acest subiect. Nu s-a întâmplat absolut nimic. Toate aceste semnale transmise din exterior au ținut însă subiectul pe agenda publică.

Sunt conștient de eforturile care s-au depus (și se depun) punctual pentru Roșia Montană. S-a afirmat sistematic ca sunt măsuri care să deblocheze zona, măsuri care să încurajeze dezvoltarea durabilă. Sper că ești la fel de conștient ca și mine că fără legea asta niciuna dintre măsurile astea nu este ireversibilă. Alte guverne nu au pretins că oferă o alternativă, guvernul tău a făcut-o. Și tocmai guvernul tău, prin tine (atenție, nu ministerele, ci guvernul) renunță la legea anti-cianură. Astea sunt faptele obiective. De asemenea, deja de mai bine de o săptămână dosarul de înscriere a Roșiei Montane în UNESCO a fost depus la Paris unde încă așteaptă unda verde din partea Guvernului tău. Chiar astăzi, ministrul Culturii, doamna Coria Șuteu, a reamintit într-o conferință de presă că dosarul așteaptă asumarea din partea Guvernului pe care îl conduci. Vom rata și asta pentru că brusc au intrat zilele în sac?

Ministerul economiei și ANRM-ul blochează legea anti-cianuri. Nu ți se pare ironic faptul că cele două instituții care s-au pronunțat pentru cianură au ca punct comun pe Laurențiu Bogatu, consilierul personal al ministrului tau Costin Borc, consilier care înainte a fost în ANRM? Același Bogatu care era plimbat de RMGC în excursii în Las Vegas și care a fost implicat într-un dosar DNA legat de atribuirea licenței de exploatare de la Roșia Montană. Care e acționar la firma care face proiectarea minieră pentru RMGC, conform cv-ului postat pe site-ul Ministerului Economiei. Interesul lor nu este același interes cu interesul pe care încerci să îl aperi tu. Pur și simplu refuz să cred ca „you will fail us all” și că te lași manipulat de lobby-ul RMGC, lobby deghizat în oameni din propriul tău guvern. Dar în acest moment, prin lipsa ta de acțiune, nu ei, ci chiar tu blochezi și legea împotriva cianurii și Roșia Montană în UNESCO.

Îți dai seama ce nenorocire se va abate asupra țării ăsteia, cu oameni la putere ca vicepremierul tău Dâncu („once PSD, always PSD”, e vorba de o tipologie aici), care afirmă public că ariile protejate stau în calea dezvoltării economice, și nu coruptia și proasta guvernare. Cu PSD-ul la conducere ne vom întoarce iar, probabil, înapoi cu ani de zile în lupta noastră pentru o Românie lipsită de otrava cianurii. Punctul de vedere al Guvernului tău va minimiza spațiul de manipulare al PSD-ului pe această problemă.

Te asigur însă de faptul că atat eu, cât și oamenii acestei țări, cei care nu avem o altă agendă decât a unei Românii sănătoase și la minte, și la suflet, și la trup, vom fi aici și vom izbândi. Cu sau fără ajutorul tău.

Ești acum în poziția de a face cu adevărat istorie, ești acum în poziția în care acest punct de vedere te-ar transforma pe drept cuvânt într-un erou (știu că tu nu pentru a fi considerat erou faci ceea ce faci, dar adevărul ăsta ar fi). Fără să exagerez, istoric vorbind, consider că acest punct de vedere ar însemna unul din cele mai importante lucruri concrete pe care le-ai lăsa oamenilor acestei țări în mandatul tău. Iar simbolismul ar fi unul imens.

Există în lumea asta lideri și lideri. „When the going gets tough, the tough get going”. Tu ce alegi?

Cu prietenie,

Alex


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Alpinistul Alex Gavan îi cere lui Cioloș să ia poziție contra mineritului cu cianuri

  1. Mara

    Acest apel perfect justificat era credibil daca venea cu macar cateva saptamani inainte, cand premierul avea puteri depline si perspectiva de a-si continua mandatul. Acum nu este decat o petarda, un mod miselesc de atac din partea tovarasei Palmer impotriva unuia din putinii oameni care stiu dedesubturile ascensiunii sale.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *