Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi: ”Pluralismul în România începe cu pluralismul serviciilor secrete”. Care sunt șansele de pace în Ucraina și cum să trăim cu Rusia alături

”Odată ce ai avut bani publici la dispoziție, și USR are, și la guvernare, și la partid, organele de control au dreptul să cerceteze cum îi cheltuiesc. În rest, ca să-l parafrazez pe răposatul Silviu Brucan, pluralismul în România începe cu pluralismul serviciilor secrete”, afirmă Alina Mungiu-Pippidi, profesor de la Universitatea Luiss Guido Carli, din Roma, într-un interviu acordat lui Cristian Teodorescu, de la Cațavencii.

În opinia acesteia, lupta cu corupția nu poate fi câștigată doar de procurorii DNA, în condițiile în care lipsa de integritate afectează inclusiv universitarii. ”Dacă întregi categorii autonome de populație, precum universitarii, nu vor să își construiască standarde de integritate, că trăiesc bine ca impostori, din sporuri de doctorat și fără citate internaționale, nu procurorii pot rezolva. Era naiv și să ne închipuim că putem asigura independența DNA la nesfârșit, cum a arătat Daniel Morar în cartea lui, mai întâi SRI, pe urmă alți actori s-au tot infiltrat”, susține profesorul de democrație.

Cum vom trăi cu Rusia alături

Referindu-se la pandemie și război, calamitățile care ne-au lovit în valuri, Alina Mungiu-Pippidi spune că dacă am învățat ceva e ”cum să dăm bani celor de la Moderna care au tehnologie de vaccin anticancer, în loc să băgăm banii în rachete și sisteme de interceptat rachete! În războiul viitorului să ne luptăm, frate, dacă e musai, cu drone de zece mii de dolari, uite că există, ca să nu mai îngrășăm pe unii care fac rachete de miliarde cu care trag o singură dată. După un război de un an avem de curățat mine o sută de ani și băgăm într-un tanc bani cât costă un spital, ca să vină o dronă să îl facă praf.

În privința conflictului din Ucraina, nu mai acordă șanse unei păci onorabile. ”Nu mai crede nimeni în pacea asta, cel mult o înghețare a conflictului. Or, ca un lucru să se întâmple, trebuie să ți-l poți imagina, în mai multe variante concrete. La începutul războiului, diplomații italieni – noua mea patrie – au făcut un plan și au încercat să înceapă discuția cu rușii, ca să răspundă la punctele lui Putin, știi, care nu se refereau doar la Ucraina, ci și la relația cu Vestul, o înțelegere cuprinzătoare. Nimeni nu a mai vorbit de el, totul s-a scufundat, din lumea reală ne-am mutat în realitatea paralelă din Stăpânul inelelor volumul trei, unde ca soluție așteptăm probabil ca Gollum să se împiedice și, din greșeală, să cadă cu inelul în vulcan”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi.

Cristian Teodorescu.: Ce ar trebui să ne imaginăm și nu o facem?

Alina Mungiu-Pippidi: Totul. Frontiera. Relația. Cum vom trăi cu Rusia alături, că nu avem un plan să o eliminăm!? Drumul Mătăsii sau Marele Zid chinezesc, care de altfel nu a apărat China mai mult decât a apărat linia Maginot Franța în al doilea război mondial!? Un plan cum a avut Wilson în 1918, când i-a chemat pe experții lui și le-a spus gata cu bătălia între ruși, habsburgi și otomani, care dura de sute de ani, cine trăiește de fapt aici? Ce vor ei? Ce putem face din regiunea asta, ca să avem pace și prosperitate? Și așa s-a inventat Europa de Est, au fost scoși la iveală slovenii, muntenegrenii, românii și așa mai departe. La ora asta se bat rușii cu ucrainenii, dar frontiera de Est și Marea Neagră sunt mult mai complicate și ne trebuie un grand design, în gen Wilson, ca să ieșim din paradigma zid între NATO/Europa și Rusia/Asia.

”Nu cred într-o Europă a zidurilor”

”Trebuie să ieșim din paradigma cu Ialta, granițele nu sunt ziduri, sunt oameni, trăim în secolul XXI. Când am făcut pentru Consiliul European un raport despre granița de Est, care e publicat alături de un mic documentar, Unde se termină Europa, am găsit oameni în vârstă care știau să cânte încă patru imnuri diferite, din câte țări trăiseră fără să se mute din satul lor, și ai căror copii muriseră în armate care luptaseră de toate părțile. Filmul (Where Europe Ends) e încă pe YouTube. În alte ocazii, am cunoscut Crimeea și pe tătari (adevărații locuitori, cei mai vechi), am scris despre ei un raport ONU, știu Transnistria, Găgăuzia, Transcarpația, Georgia, Armenia, Bucovina, Abhazia, ambele Osetii, de Nord și de Sud, Marea de Azov, Galiția, numai în Donbas nu am fost. Cine își imaginează că putem face zid între „Asia“ și „Europa“ se înșeală. Nu cred într-o Europă a zidurilor, fiindcă zidurile nu au funcționat niciodată, nici marea cea mare nu ține oamenii deoparte, nici zidurile de pe uscat” – Alina Mungiu-Pippidi.

Citește interviu integral, în Cațavencii


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi: ”Pluralismul în România începe cu pluralismul serviciilor secrete”. Care sunt șansele de pace în Ucraina și cum să trăim cu Rusia alături

  1. Adrian

    Daca s-ar si scos din context doar citatul “În războiul viitorului să ne luptăm, frate, dacă e musai, cu drone de zece mii de dolari, uite că există, ca să nu mai îngrășăm pe unii care fac rachete de miliarde cu care trag o singură dată. După un război de un an avem de curățat mine o sută de ani și băgăm într-un tanc bani cât costă un spital, ca să vină o dronă să îl facă praf.” s-ar pune legitim intrebarea “pacifista” de ce costa un tramvai atat cat costa.

    Reply
  2. emil

    Problema romanilor sunt clanurile obscure din MAI, Justitie si CCR, care ne fura si talharesc la vedere, nu in scret, iar SUA aprobandu-le tacit atrocotatile, ia pe romani drept mafioti si rusi.

    Reply
  3. zoli

    Pai uitati ce “pluralism politic” a fost in anii 90′ cu mineriadele si conflictele etnice organizate de ei. Noroc ca nu avem doar un singur serviciu secret.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *