Romania Curată

Alerta a Coalitiei pentru Universitati Curate Puterea se intinde si dupa cele 426 de milioane ale cercetarii. Ad Astra se alatura protestului ARC

Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) a trimis luni, 7 aprilie, premierului Victor Ponta, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi tuturor liderilor grupurilor parlamentare din Cameră protestul cercetătorilor împotriva desființării Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), precum şi semnăturile ataşate acestui protest. Miercuri, 9 aprilie, premierul Ponta ne-a anuntat ca a trimis chestiunea spre solutionare Ministerului Educatiei. Dorim sa-i transmitem premierului ca problema este mai degraba la Parlament, nu la Minister.  

Citiţi aici scrisoarea trimisa de ARC premierului Victor Ponta. Procesul strangerii de semnaturi continua în aşteptarea rezultatului demersului nostru.

Ad Astra, organizatia comunitatii cercetarii romanesti, s-a alaturat protestului nostru, cerand aprobarea ordonantei de urgenta prin care este creata UEFISCDI, respectiv OUG 74/2010, afirmand ca respingerea ordonantei sugereaza o incercare de control politic şi de direcţionare discreţionară a fondurilor destinate cercetării. 

Cititi aici protestul Ad Astra.

În neatenţia generală, Parlamentul României a respins o ordonanţă din anul 2010 care stabilea o agenţie pentru alocarea banilor cercetarii mai putin dependenta de Ministerul Educaţiei sau alţi factori direct interesaţi, UEFISCDI, practic dind istoria cu patru ani inapoi si permitind un control politic mai direct asupra banilor de cercetare. Agenţia fusese creată în anul 2010, din nevoia de a reduce cheltuielile de administrare a cercetării, prin punerea sub aceeaşi umbrelă a trei unităţi diferite care alocaseră banii In perioada 2007-2010, (AMCSIT– Politehnica) , institutie gazduita de Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB) care administra in special programul Inovare PN II, Centrul national de Management Programe (CNMP), care administra programul Parteneriate si Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare UEFISCSU care administra programele Idei si Resurse Umane. Lor li s-a adaugat administrarea programului Capacitati, care era anterior administrat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

Comasarea s-a produs cu scopul declarat de a eficientiza cheltuielile publice. Astfel, numarul de posturi a scazut de la de la aproape 250 posturi cate erau in organigramele celor trei institutii la 120 in organigrama UEFISCDI[1], dintre care 80 sunt efectiv ocupate in acest moment, iar costurile de administrare a programelor PNII au scazut de la o medie de 4% (pentru cele trei intitutii existente pre-UEFISCDI) la 2% din bugetul programelor PN2 (Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2-2007-2013)[2], desi s-a trecut la evaluare internationala pe toate programele. Această economie a fost importantă, dată fiind subfinanţarea cronică a acestui domeniu (Romania se afla pe ultimul loc intre tarile membre ale Uniunii Europene din perspectiva cheltuielilor de cercetare, cu sub 0.5% din PIB (public si privat) si aproape la o cincime din media UE). Chiar şi aşa, pentru anul 2014 sînt alocate prin diferite programe circa 426 milioane lei[3].

Nu toată lumea a fost fericită însă cu această evoluţie. Deja în urmă cu un an ministrul cercetării Costoiu a anulat contracte deja în desfăşurare din programul IDEI afirmînd că s-au schimbat priorităţile tematice. Instituţia pe care ministrul, pînă mai ieri rector doctorand la Universitatea Politehnica Bucureşti, o moştenise de la dna Andronescu nu a mai avut după 2010 partea leului din programul INOVARE pe care îl administra tot ea. Conform statisticilor UEFISCDI, în 2010 Universitatea Politehnica Bucuresti accesase din aproximativ 300 de proiecte cu o valoare totala finantata de peste 270 milioane lei in aproape jumatate fie ca aplicant principal, fie ca partener la o diferenta considerabila fata de urmatoarea universitate clasata (Universitatea Politehnica din Iasi cu 19 proiecte). Dupa 2010, distributia fondurilor publice in special in cazul programului Inovare s-a echilibrat geografic si institutional[4]Astfel, in perioada 2011-2014, dintr-un total de peste 250 proiecte cu o valoare totala finantata de peste 100 milioane lei, UPB a beneficiat doar de circa 10%, restul proiectelor fiind distribuite altor institute si universitati (urmatoarea universitate clasata fiind USAMV Cluj-Napoca cu 25 de implicatii in proiecte, o diferenta cu mult mai mica fata de UPB).

Diferentele majore in ceea ce priveste procesul de evaluare si selectie a proiectelor castigatoare, cea arata ca cea mai importanta schimbare din 2010 incoace priveste evaluatorii. Astfel, spre deosebire de perioada 2008-2009, cand proiectele de cercetare au fost evaluate numai de catre evaluatori nationali (cu alte cuvinte, daca o universitate depunea spre finantare un proiect de cercetare in domeniul tehnic  de nisa, proiectul era evaluat de alti cercetatori din acelasi domeniu de nisa, din tara), incepand cu anul 2011, noua institutie a implicat evaluatori internationali pe toate programelor administrate (inclusiv programul Inovare). Astfel, dintr-un totalul evaluatorilor aproximativ 81% lucreaza in alte tari in universitati sau institute de prestigiu. De apreciat faptul ca lista nominala a evaluatorilor poate fi gasita pe site-ul programului pe ani si pe programe.

Comasarea se realizase prin Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.74/2010 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei şi cercetării reglementeaza infiintarea UEFISCDI. In februarie 2014 Comisia de Invatamant a Senatului (a carui presedinte este doamna Ecaterina Andronescu fost rector UPB), a intocmit un Raport de respingere a acestei Ordonante – cu alte cuvinte, de desfiintare a UEFISCDI. A doua zi, Raportul de respingere a OUG nr. 74/2010 a trecut instantaneu de votul Plenului Senatului, dupa ce Legea de aprobare a OUG nr. 74/2010 a stat pe ordinea de zi a Senatului timp de doi ani (2012-2014).

Presedintele Romaniei a retrimis in luna martie proiectul de lege la reexaminare in Parlament. Motivele invocate au fost: importanta institutiei in eficientizarea resurselor materiale, financiare si umane, prevederile Legii Educatiei care mentioneaza existenta si rolul acesteia, atributii-cheie detinute in desfasurarea activitatilor de finantare in sistemul national de invatamant superior si cercetare. In concluzie, respingerea OUG nu este oportuna, ”ea facand referire la mai multe institutii a caror activitate a fost eficientizata prin reorganizarea si functionarea lor sub o singura entitate cu atributii executive in cercetare, dezvoltare si inovare in subordinea Ministerului Educatiei”.

In reexaminare, in urma dezbaterii, in sedinta din 25 martie 2014, Comisia pentru Invatamant a Camerei Deputatilor a propus, cu 8 voturi pentru, 6 voturi impotriva si 2 abtineri, respingerea cererii de reexaminare si deci a ordonantei cu revenirea la situatia dinainte de 2010, din motivul ca ordonanta conduce la centralizarea deciziilor privind managementul programelor stiintifice si face din UEFISCDI) atat evaluator, cat si executant al unor programe.

Argumentele nu ţin însă. Hotararea de guvern nr. 475 din 23 mai 2007 reglementeaza care sunt institutiile care administreaza programele si care sunt directiile/ domeniile de cercetare. Mai mult, acest HG reglementeaza ca Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), intre timp devenita department in cadrul Ministerului Educatiei, incheie un contract cu instituia contractanta (UEFISCDI) in vederea administrarii fondurilor, aceasta din urma fiind si sub coordonarea stiintifica a unor consilii stiintifice (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice – CNSC pentru programele Resurse Umane, Idei si Capacitati; Consiliul National pentru Dezvoltare Inovare – CNDI pentru programul Parteneriate).

Astfel, deciziile privind managementul programelor se realizeaza in conformitate cu contractul dintre UEFISCDI si MEN, iar toate documentele/metodologiile cu privire la alocarea de fonduri instituiilor aplicante in programele PNII sunt avizate de catre MEN, practic UEFISCDI actionand in spiritul bunelor practici internationale cu privire la organismele intermediare care finanteaza cercetarea precum consilii de Cercetare si Inovare (DFG Germania, NWO Olanda, ANR Franta, UK research councils) sau ERC Executive Agency de la nivelul Comisiei Europene.

In ceea ce priveste argumentul ca UEFISCDI detine si calitatea de evaluator, cat si pe cea de executant al unor programe, coordonind procesele de evaluare, monitorizare si rambursare aferente proiectelor din cadrul programelor PN II in conformitate cu metodologiile si regulile stabilite prin avizare de MEN.

Lichidarea UEFISCDI va avea un impact internaţional detrimental reputaţiei şi aşa slabe a României. In perioada 2010-2012, UEFISCDI a asigurat Secretariatul Procesului Bologna, iar prin intermediul proiectelor implementate a adus contributii valoroase la dezvoltarea de politici publice pentru invatamantul superior, cercetare-dezvoltare si inovare (analize functionale de sistem, propuneri de strategii, documente de viziune strategica). UEFISCDI este punct national de referinta la nivel european, ocupand primul loc din Romania in 2012 in ceea ce priveste accesarea proiectelor FP7; conform clasamentelor europene de profil (ex: European Research Ranking). In 2014, institutia a fost premiata de World Futures Studies Federation (WFSF), organizatie infiintata in anul 1972, care incurajeaza si promoveaza dezvoltarea, in toata lumea, a studiilor prospective. Premiul „WFSF Award for Futures Institutions 2014” confirma pozitia de lider regional si continuitatea studiilor prospective in Romania (incepand cu Acad. Mircea Malita, anii’70). În plus, fonduri de cercetare care sînt donate României, de exemplu de către Norgevia, vor ajunge astfel direct la discreţia MEN, deşi era convenit cu aceşti parteneri străini că evaluarea va fi internţională conform practicilor similare Comisiei Europene prin DG Research.

Semnaţi aici cu numele şi calitatea dvs pentru a transmite Senatului României să nu desăvârşească refeudalizarea banilor cercetării ci să continue reformele începute la UEFISCDI. 

Semnaţi aici dacă nu sînteţi de acord ca priorităţile tematice, evaluarea naţională şi organizarea cercetării din România să fie stabilite unilateral şi fără consultare de către MEN, după ce în anul 2013 un asemenea proces cu largă consultare organizat de UEFISCDI tocmai se încheiase cu succes.

Semnati dand click pe butonul Comentariul dvs.!

Scrieţi primului ministru Victor Ponta (pe adresa de email drp@gov.ro) cerînd garanţii că România va rămîne la standardele UE în materie de obiectivitate a alocării fondurilor de cercetare.

Note:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

277 thoughts on “Alerta a Coalitiei pentru Universitati Curate Puterea se intinde si dupa cele 426 de milioane ale cercetarii. Ad Astra se alatura protestului ARC

 1. Radu Ardelean

  De ce vor sa se faca de ris? Semnez pentru mentinerea situatiei actuale, fizian Radu Ardelean.

  Reply
 2. ILIE NEACSU

  De semnat semnam ca hartia suporta de scris ii scriem si lui Ponta si ii cerem obiectivitate in alocarea fondurilor europene dar cine ne asculta sau ne baga in seama??? Trebuie actiune. Mergem la birorile lor si le luam sub semnatura toate promisiunile incadrate in termen si asa poate poate ii responsabilizam pe MARII nostri CARMACI, care nu stiu, nu cunosc nu aud altceva decat lucruri marete despre ei. Semnrez si sustin actiunea -Ilie Neacsu cercetator, inventator

  Reply
 3. Adina Gatea

  Ar fi timpul ca atunci cand se aloca bani pentru un proiect ei sa si fie utilizati in scopul initial si nu deturnati pt. alte interese. Subscriu mentinerii UEFISCDI. chim.pr. Adina Gatea

  Reply
 4. Gabriel Badescu

  Sustin pastrarea UEFISCDI, cu atributiile de acum.
  Gabriel Badescu, profesor de stiinte politice, UBB

  Reply
 5. Elena Ionica

  Subscriu protestului initiat. UEFISCDI trebuie sa ramana ceea ce este acum – un organism cu rol in monitorizarea activitatii de cercetare din Romania, implementarea proiectelor strategice din cercetare si invatamantul superior si cresterea vizibilitatii cercetarii romanesti.

  Reply
 6. dumitru gherdan

  andronescu face bine! garanteaza vanghelie pentru ea!
  Subscriu protestului initiat de ARC.
  Dumitru Gherdan, functionar public, pmb

  Reply
 7. Florin Popescu, inginer proiec

  Subscriu si semnez. Acestui parlament plin de nulitati nu-i pasa de viitorul tarii.

  Reply
 8. Lucian Luca

  UEFISCDI este o institutie model. Semnez apelul.
  Lucian Luca, cercetator, Institutul de Economie Agrara al Academiei Romane

  Reply
 9. Ana Maria zahariade

  Subscriu protestului pe care l-ati initiat.
  Ana Maria Zahariade, profesor UAUIM, Bucuresti

  Reply
 10. Cristinel Sava

  Subscriu. Cristinel Sava, asist. de cerc. dr., Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Romane

  Reply
 11. Monica Barbovschi

  Post-doctoral fellow Masaryk University Brno si cercetator asociat Institutului de Sociologie al Academiei Romane

  Reply
 12. Robert D. Reisz

  Sustin pastrarea UEFISCDI in forma actuala, Robert D. Reisz, prof.univ.dr., Departamentul de Stiinte Politice, Universitatea de Vest, Timisoara

  Reply
 13. Florn Marinescu

  Sustin pedepsirea tuturor celor care au comis genocid impotriva salariatilor care sunt bugetati integral sau partial de la Cercetare. Nu poti ca dupa 5 ani de facultate sa castigi 1000 lei pe luna, din care sa te oblige sa mai dai fara sa fi in Sanitas, cotizatie + cotizatie Ordin + asigurare, si sa mai fi altceva decat un neom.

  Reply
 14. Adrian

  Subscriu.
  Adrian STUPARU, sef de lucrari, Universitatea Politehnica Timisoara.

  Dac se va disparea UEFISCDI, propun sa ne transferam toti la UPB pentru a putea accesa in continuare proiecte de cercetare.

  Reply
 15. Marian IVAN

  Subscriu fara rezerve. Se depasesc chiar si limitele bunului simt.
  prof. Marian IVAN, Universitatea din Bucurestu

  Reply
 16. Sebastian Muntean

  Reorganizarea/reformarea la fiecare (semi)ciclu electoral dupa viziunea fiecarui ministru a sistemului ECDI sau a unei parti a acestuia isi dezvaluie „roadele” in indicatorii din rapoartele fiecare an. Actiunile la diferite nivele isi fac simtita prezenta asupra performatelor noastre. Recomandarea mea este „sa ganditi de cinci ori si taiati odata” si nu invers. De aceea subscriu acestui demers.

  Reply
 17. Dan Eugen Ratiu

  Subscriu protestului. Prof.dr. Dan Eugen Ratiu, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca

  Reply
 18. Victor Cojocaru

  Subscriu la protest si propun sa solicitam si sprijinul unor institutii de profil din strainatate, pecum DFG Germania, NWO Olanda, ANR Franta, UK research councils sau ERC Executive Agency de la nivelul Comisiei Europene. Si daca imi este permis si un comentariu mai personal – nu mai votati ciuma psd-ista!

  Reply
 19. PETRA Irina - Inginer

  Subscriu protestului initiat de Dvs.
  Am lucrat in cercetare si stiu ce inseamna lipsa fondurilor care sa poata asigura o aparatura performanta.

  Reply
 20. Constantin Tanasa

  Subscriu la mentinerea institutiei actuale si la continuarea reformelor in cercetare. Cercetator C. Tanasa, UPT

  Reply
 21. dr. Mihaela TILINCA

  subscriu. Fondurile cercetarii trebuie sa ramana exclusiv pentru cercetare, iar administrarea si circuitul acestor fonduri trebuie sa ramana transparent. Sansele de accesare a acestor fonduri trebuie sa fie egale pentru toti cei indreptatiti si interesati.

  Reply
 22. Dana Vais

  Sustin UEFISCDI. Dana Vais, Facultatea de Arhitectura si Urbanism, Universitatea Tehnica din Cluj

  Reply
 23. Ursula Denissa Ursulescu

  In primul rând, semnez petiția pentru că măsura propusă de Andronescu este anti-economică.
  În al doilea rând, pentru că este împotriva evoluției sociale.
  În al treilea rând, pentru că e imorală.
  În al nșpe-lea rând, semnez impotriva acestei măsuri pentru a sancționa incapacitatea guvernanților români de a avea viziune, de a lua măsuri eficiente.

  Ursula Denissa Ursulescu

  Reply
 24. Claudiu Tufis

  Finantarea cercetarii trebuie sa se faca in mod transparent, prin evaluari realizate de echipe mixte de experti din Romania si din strainatate. Claudiu Tufis, lector universitar dr., Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti.

  Reply
 25. alinaMP

  Multumesc tuturor. Doar ca sa precizez ca experienta mea cu ei este de la un proces de consultare/desenare a strategiei de anul trecut la care am participat partial si de la un training. Am vazut acolo dorinta de e evolua si de face lucrurile deschis, si asta e solutia, nu intoarcerea in trecut. De prisos sa mai adaug ca, la fel cu toate experientele mele cu sectorul public romanesc am declinat orice onorariu si eu nu am luat niciodata vreun ban de le ei. Contituati sa semnati si vom trimite la Senat si la PM. Exista cineva care a dat in judecata MEN cind au fost taiat contracte in derulare deja acum un an? Va rog scrite-ne daca aveti procese cu ei.

  Reply
 26. Constantin Cosma

  Pana cand oameni cinstiti, simtindu-se raspunzatori de soarta acestei tari si implicit a cercetarii, nu vor ajunge la carma politica a Romaniei ne va fi mereu foarte greu.
  Sa selectam acesti oameni in alegeri!
  Sa facem ceva si sa putem orienta electoratul!
  Cred ca daca tineretul din cercetare s-ar putea organiza macar pe internet si ar putea sa creeze un front comun al tuturor tinerilor ar fi ceva sansa de schimbare ?!
  cc

  Reply
 27. Catalina Mihaela Talasman

  Subscriu – Catalina Mihaela Talasman CS III Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Industria de Celuloza si Hartie CEPROHART

  Reply
 28. Eugen Ciurtin

  Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Romana, Bucuresti / European Association for the Study of Religions (board member)

  Reply
 29. Prof. Vasile Parvulescu

  este greu sa refaci un lucru bine facut care se distruge fara o justificare! sustin mentinerea uefiscdi

  Reply
 30. Bilavschi George

  Cu scurte perioade de normalitate, istoria cercetarii si a educatiei in Romania post-decembriste continua sa se descalifice in incercarea de a se alinia standardelor europene si mondiale. Sustin cauza comuna a unui sistem educational si de cercetare just.

  Reply
 31. Mihai Girtu

  Subscriu acestui protest. UEFISCDI este una dintre putinele institutii care s-a straduit sa functioneze corect, departe de influenta politicului. Acolo sunt multi profesionisti care trebuie lasati sa-si continue treaba.
  Mihai Girtu, Profesor universitar
  Universitatea Ovidius din Constanta

  Reply
 32. Ion Tanasescu

  Subscriu pentru mentinerea UEFISCDI in forma actuala si pentru mentinerea sistemului de selectie a proiectelor de catre experti internationali. Nu este acceptabil ca in universitati si in cercetare sa lucreze persoane care, dupa 20 de ani de activitate, nu pot pune pe masa macar doua articole peer-reviewed – 1 articol la 10 ani! – aparute in reviste din afara. Au in schimb dreptul sa conduca doctorate si sa promoveze cu staruinta principiul primatului relatiei personale si al lipsei de valoare a competentei. Ar fi fost de dorit ca in PN 2014-2021 elaborat de UEFISCDI sa fi fost cuprinse si stiintele umane, nu doar cele socio-economice.
  Ion Tanasescu director proiect SRF / CS II Institutul de Filosofie Bucuresti

  Reply
 33. Laura Visu-Petra

  Subscriu demersului initiat. Lect. dr. Laura Visu-Petra, Departamentul de Psihologie, Universitatea Babes-Bolyai.

  Reply
 34. Vlad-Dan Cherecheş

  Susţin păstrarea UEFISCDI în forma actuală, precum şi demersul ARC.

  preşedinte Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT)

  Reply
 35. Gheorghe Marin

  Desființarea UEFISCDI ar fi un mare pas înapoi pentru cercetarea din România, în principal din cauza implicării politicului în repartizarea fondurilor destinate cercetării. Cer continuare reformelor începute de UEFISCDI.
  Nu sunt de acord ca priorităţile tematice, evaluarea naţională şi organizarea cercetării din România să fie stabilite unilateral şi fără consultare de către MEN.

  Reply
 36. Diana Hornoiu

  Subscriu protestului initiata de ARC, conf. univ.dr. Diana Hornoiu, Universitatea Ovidius, Constanta

  Reply
 37. Rocsana Zbranca

  Din sufletul unui student român care ține la țară și își dorește un viitor cât mai bun aici și nu peste hotare și pentru care educația este cea mai bună armă, se naște susținere pentru UEFISCDI.
  Cu deosebit respect, Rocsana Zbranca, ASE București

  Reply
 38. Mardale Sânziana

  Sustin demersurile CUC/ ARC – Sânziana Mardale, Vicepreședinte Relații Interne ANOSR

  Reply
 39. Buturca Diana-Alexandra

  Sustin demersul! Buturca Diana-Alexandra, studenta si membru in Comisia Educationala ANOSR.

  Reply
 40. Maier Sergiu Adrian

  Asociatia Studentilor la Sociologie si Asistenta Sociala din Universitatea Bucuresti sustine petitia.

  Reply
 41. Raul Dumitrascu, student

  Este inacceptabila incercarea cuiva de a sterge o institutie serioasa, capabila cu studii profesioniste, multe singulare in statistica educatiei romanesti!

  Reply
 42. ionita florian

  Vă rugăm să aveți în vedere viitorul tarii și al copiilor noștri.

  Cu stima

  Manager în responsabilitatea sociala
  Florian Ionita

  Reply
 43. Ionel LUPU

  Cine vret sa inteleaga necesitatea cercetarii romanesti ??? PRIMPLAGIATORUL MINCINOS,Semidocta Maria Grapini, „Deputatul auto” si toata adunatura de „nefinisati intelectuali” ??? Cand ii vezi seara la televizor te apuca SCARBA !!!!!!!!!!!!!!

  Reply
 44. Bogdan Vitelariu

  Susțin demersul CUC / ARC – Bogdan Vitelariu, președinte Asociatia Studentilor din Universitatea Suceava (ASUS)

  Reply
 45. Aurora Neagoe

  Sunt de acord cu protestul initiat. Si asa speranta cercetarii in Romania e pe cale de disparitie, in opinia mea. Daca dispare si UEFISCDI, ne ramane reprofilarea, sau de ce nu, parasirea tarii.
  Cercetator reintegrat,
  Aurora Neagoe

  Reply
 46. Neagoe Daniel

  Puterea s-a intins peste toti banii. Ce ar mai insemna pentru ei 426 mil. lei!?; ceva toner pt. cj Constanta, un elicopter pt. cj …..etc.

  Reply
 47. Dan Iacob

  Nu sunt de acord cu desfiintarea UEFISCDI si nici cu alte decizii dezastruoase care duc la deturnarea banilor pentru cercetare, care si asa sunt foarte putini. Folosirea evaluatorilor straini a insemnat un pas pozitiv, absolut necesar pentru o selectie mai corecta a proiectelor valoaroase. Cand ceva incepuse sa mearga bine, intervine o gasca de pseudopoliticieni imbecili si corupti ca sa dreaga lucrurile in favoarea lor. Clientelismul politic, impostura, prostia sunt incompatibile cu cercetarea. Dan Iacob, cercetator

  Reply
 48. Laura Bouriaud

  Depunerea propunerilor de proiecte si intrega derulare a proiectelor au capatat o forma moderna de cand sunt gestionate de UEFISCDI. Nici platforma electronica programului FP7 nu functioneaza la fel de bine. Sustin mentinerea UEFISCDI.

  Reply
 49. Anton Anton

  NU putem fi indiferenti si sa acceptam distrugerea un sistem coerent si care a facut pasi importanti spre o alocare pe baza de competente a fondurilor de cercetare.
  NU putem accepta intoarcerea in „evul mediu” prentru a permite alocarea din „pix” a banilor cercetarii asa cum era la inceput, in jurul anilor 1990 – 2004.

  Reply
 50. Adriana POGGI

  Cercetarea e importanta, e cheia care deschide usa spre progres. Doresc transparenta, doresc cinste si onoare in administrarea banilor publici, care sunt si ai mei.
  Am DREPTUL acesta!

  Reply
 51. Cornel S

  Sustzin necesitatea existentzei UEFISCDI, dar nu fara corectzii importante privitoare la SCOPUL acordarii de fonduri publice pentru cercetare. Tzinta acestei cheltuieli, numita VIZIBILITATE internatzionala este pur si simplu ridicola daca ramane numai ea ca scop al acestei finantzari publice. Asadar, DA pentru existentza UEFISCDI, dar NU ca pana acuma, ci cu introducerea unui mechanism de IMPUNERE si a unor teme de cercetare mai putzin mondene, dar de folos direct pentru stimularea competitivitatzii economiei natzionale. Numai cresterea competitivitatzii economice poate adduce un plus de bunastare si celor care alimenteaza bugetul public al cercetarii. Nu pledez pentru shtergerea vizibilitatzii ca scop, ci doar pentru reducerea extensiei finantzarii destinate exclusive acestui scop. Iar mijloacele de a face asta sunt foarte simple.

  Reply
 52. Ileana-Blanca Croitor

  Subscriu
  Ileana-Blanca Croitor
  CSIII, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Romane

  Reply
 53. Oprisoreanu Vasile-Virgil

  Asistent Univ. dr. ing. în Departamentul de Construcții de Beton Armat, Universitatea Tehnică de Construcții București.

  Reply
 54. Daniela Cristiana Docan

  Sustin pastrarea UEFISCDI/ S.l.univ.dr.ing Daniela Cristiana Docan, Facultatea de Geodezie, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti

  Reply
 55. Petruta Moisi

  Domnule Prim Ministru Ponta,
  Domnilor Parlamentari,

  Este timpul sa sa actionati in directia care trebuie, lasand cercetarii libertatea de a derula un management corect al proiectelor. Renuntati la ingerinta politicului in activitatea de cercetare si nu numai. Lasati profesionistii sa faca ce cunosc ei mai bine. E timpul, domnilor, sa actionati spre binele tarii nu al dumneavoastra sau partidelor pe care le reprezentati:nu v-am votat pentru a urma hotararile partidelor. Treziti-va la realitate.prof. Petruta Moisi, presedinte Centrul de Consultanta Ecologica Galati

  Reply
 56. Demenescu Mihai

  Si asta trebuia sa faca parte din programele tuturor guvernarilor: „nimic nu trebuie sa mearga bine” si „tara nu are nevoie de destepti”.

  Reply
 57. Ioana

  Doresc Universitati Curate,doresc ca banii alocati cercetarii sa fie utilizati exact pentru acest lucru.

  Reply
 58. Calin Iordan

  Sper la transparenta utilizarii fondurilor si la alocarea lor in functie de valoarea lor adugata, stiintific sau comercial.

  Reply
 59. ionita ion

  Astazi la guvern au fost semnate cateva contracte pentru cercetare. Avem si noi contributie in aceastA REALIZARE.
  Sunt de acord sa se insiste pe aceasta tema. Cercetarea stiintifica este cea mai importanta activitate.

  Reply
 60. Adrian Sevcenco

  Avind in vedere ca fost dovedita eficientizarea procesului managerial stiintific datorita si prin UEFISCDI, desfintarea acestei entitati e o fapta criminala si iresponsabila la adresa Romaniei!
  Subscriu, fizician Dr. Adrian Sevcenco

  Reply
 61. Nicolae Perpelea

  subscriu +
  1.selectie a proiectelor de catre comisii mixte: experti romani + internationali
  2. organizarea cercetării prin structuri relativ independente: a) una fata de cealalta (pentru neutralizarea ‘biasului’ ideologic – indeosebi in disciplinele sociale)
  b) fata de MEN – infiltrarea intereselor ‘liderilor de cercetare’ atasati excesiv unor grupari politice

  Reply
 62. Cristian Dumitru Ionescu

  In calitate de cercetator si potential beneficiar al proiectelor pe baza de evaluare internationala competitiva, ma declar ingrijorat de actuala decizie care risca sa reduca transparenta si calitatea proceselor de evaluare, contractare si finantare.

  Reply
 63. Iosif Stefan Bayer

  Stimati alesi,

  Incercati sa pastrati o minima decenta in actul de legiferare si guvernare.
  Lasati cercetarea in pace!
  Incercati sa treceti peste ambitiile personale!
  Faceti ceva bun si pentru Romania care va hraneste si va umple buzunarele!

  Reply
 64. Daniel Cornea

  Subscriu!

  Asist. univ. drd. Daniel Cornea, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

  Reply
 65. ana

  d-na Andronescu doar pare ca vrea binele societatii… in realitate este ca si ceilalti care se gandesc doar la binele personal.

  Reply
 66. PhD. Cherciu Madalin - Institu

  Institutia UEFISCDI a evoluat mult spre o institutie publica „CURATA” … chiar am ramas placut surprins de metodele democratice, transparente si avansate tehnologic de evaluare a proiectelor. Dar oare, aceste lucruri conteaza in fata intereselor politice ?!!! Subscriu pentru pastrarea si dezvoltarea, in continuare, a institutiei UEFISCDI.

  Reply
 67. Ana Ciucan Tutuianu

  Imi vine greu sa pricep de ce la noi, fiecare pas timid inainte, este urmat – aproape totdeauna – de alti cativa inapoi !

  Ana Ciucan Tutuianu

  Reply
 68. Lucia Popa

  UEFISCDI joaca rolul unui forum competent in atribuirea si desfasurarea proiectelor, care s-perfectionat in timp.
  Cateva calitati:

  – evaluarea internationala (independeta politic sau conjunctural) a proiectelor de specialisti
  selectati pentru diferite domenii.
  – impunerea criteriilor minime de performanta
  necesare aplicarii la proiecte
  – evaluarea intentermediara, prin existenta unui ofiter de proiect si a evaluatorilor de etapa
  – ancorarea nivelului de cercetare din Romania
  la nivelul perfomantei internationale si continuarea finantarii in consecinta
  – mediu de formare a tinerilor cercetatori in context international

  Reply
 69. Ion Longin Popescu

  Subscriu demersului dv. Dupa ce ca sunt atat de putini banii cercetarii, doriti sa-i faceti pierduti prin cine stie ce buzunare?

  Reply
 70. Virgil Petrescu

  Subscriu si as dori ca Senatul Romaniei sa reevalueze decizia sa.
  Prof. Virgil Petrescu, UTCB

  Reply
 71. Sebastian Burduja

  Intr-un domeniu pentru care lipsa cronica a finantarii a fost o constanta in ultimii 25 de ani, UEFISCDI ofera garantia ca, asa putini cum au fost si cum inca sunt, banii se pot cheltui cu rigurozitate si nepartinire. Subscriu.

  Reply
 72. Cristi Popescu

  Pentru că instituțiile curate ale statului trebuiesc susținute și încurajate să-și desfășoare activitatea în mod obiectiv și transparent! E penibil pentru un stat să desființeze o instituție care tocmai a fost premiată de WFSF și sunt dezămagit să văd că analizele obiective de sistem și folosirea unor principii democratice, transparente, în evaluarea proiectelor pentru universități deranjează.

  Reply
 73. Borcea Ruxandra

  Subscriu in calitate de director de proiect resurse umane derulat prin intermediul uefiscdi.
  Dr. Ruxandra Borcea, cercetator IFIN-HH Magurele

  Reply
 74. Corina Giurgea

  Subscriu si militez pentru gasirea unor solutii care sa scoata de-adevaratelea invatamintul si cercetarea de sub influenta schimbarilor politice.

  Reply
 75. Lucaci Danut

  In Romania nepotismul are radacini adanci si vechi iar orice masura meritocratica sortita esecului deoarece coalitia imposturii si a mediocritatii este omnipotenta.

  Reply
 76. Cristian Oancea

  Semnez pentru petitie, pentru mentinerea atributiilor UEFISCDI.
  Cristian Oancea, asist. univ.dr.ing. UTCB-FII

  Reply
 77. Marius Skolka

  „în urmă cu un an ministrul cercetării Costoiu a anulat contracte deja în desfăşurare din programul IDEI afirmînd că s-au schimbat priorităţile tematice”. Interesant cum o persoana fara doctorat si care nu are habar de cercetare ia astfel de decizii. Dar, se pare ca e exact ca la fotbal – si la cercetare se pricepe oricine.

  Reply
 78. Iolanda Colda

  Pacat sa nu sprijinim generatia tanara care mai are pasiunea cercetarii; vor pleca in strainatate si ramanem fara creiere; poate ca asta se si doreste!

  Reply
 79. mihail iancovici

  Pentru modele performante, consacrate! Fara improvizatii, fara politica in invatamant si cercetare.

  Reply
 80. Drobot Radu

  UEFISCDI are un rol major in orientarea cercetarii romanesti catre directii prioritare. Nu se justifica prin nici un argument desfiintarea acestei institutii.

  prof. univ. Radu Drobot – Univ. Tehnica de Constructii Bucuresti

  Reply
 81. Conf.dr. Nicolae Simion

  Este incredibil ce se petrece in Romania cu cercetarea! Masurile si deciziile trebuie sa apartina specialistilor, nu plagiatorilor!

  Reply
 82. Bogdan-Cătălin Buțerchi

  Susțin demersul ARC. Vicepreședinte Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT)

  Reply
 83. marin burati

  Sunt pentru continuarea reformelor începute la UEFISCDI si indepartarea Ecaterinei Andronescu si a lui Costoiu de la impartirea fondurilor de cercetare.

  Reply
 84. Florea Cristian, profesor preu

  Nu este prima oara cand d-na Andronescu da dovada de apucaturi de-a dreptul mafiote. Vezi OM-urile cu care s-a straduit sa anuleze prevederile din Legea Educatiei care incercau sa elimine clanurile de impostori din universitati si sa inchida fabricile de diplome.

  Reply
 85. Constantin LEONTE

  Din nefericire, sansele de a castiga aceasta lupta sunt foarte reduse! Sunt prea multi cei asupra carora a avut influenta propaganda unora ca Liviu Pop, Ecaterina Andronescu, Mircea Diaconu, Catalin Ivan s.a.

  Reply
 86. Bogdan Iancu, Conf. univ. dr.,

  Sustin protestul. UEFISCDI a functionat pana acum profesionist si corect, dupa reguli si proceduri clare. In toate tarile cu traditii academice respectabile, fundatiile si organismele de finantare a cercetarii sunt autonome fata de executiv, din ratiuni usor de inteles (v., de exemplu, Deutsche Forschungsgemeinschaft).

  Reply
 87. Dan Galeriu

  Finantarea cercetarii in Romania este deficitara si distributia fondurilor nu este in legatura cu valoarea cercetatorilor si a temei propuse.

  Reply
 88. Ioan Pop-Curseu

  De neacceptat. Calitatea cercetării şi a învăţământului trebuie să fie priorităţi naţionale.

  Reply
 89. Anca Margineanu

  Institutiile care au o activitate transparenta si eficienta trebuie sustinute, nu distruse!

  Reply
 90. Bobulescu Razvan

  Ar fi o greseala dizolvarea uefiscdi si inlaturarea celui care a facut functionala aceasta structura, dl Adrian Curaj! Curaj Adriane, suntem alaturi de tine!
  RCBobulescu

  Reply
 91. Radu Ionescu

  SUBSCRIU pt sustinerea protestului deoarece, in Ro, democratia nu este numai originala ci si mimata, POLITICA de stat este conceputa preponderent de catre SCELERATI, PARANOICI, IMPOSTORI, DEMAGOGI, DESFRANATI, TRADATORI, PALAVRAGII, INFANTILI etc. Cam aceleasi tipologii de oameni sunt patroni ori activeaza preponderent si in domeniul presei. Drept urmare SUVERANITATEA statului Ro e pe duca, iar componentele SISTEMULUI SOCIAL romanesc au ajuns dupa 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 la stadiul disolutiei totale, pentru ca acestea sunt organizate si functioneaza FARA a se tine cont de principiile MORALITATI, INTEGRITATII, COMPETENTEI PROFESIONALE, a respectarii demnitatii umane.
  Ro este administrata de rechini, cleptomani, golani si retardati, LEGILE sunt elaborate de puscariabili, penali, ticalosi, prostituati si ciocioline(masculine si feminine), JUSTITIA ii administrata de NEPUTIINCIOSI, TALHARI, HOTI si MAFIOTI, Biserica ii condusa de oameni de afaceri mai putin morali, in aceste conditii cand lipseste orice STRATEGIE NATIONALA cum si cine sa mai asigure bunul mers al unei societatii aflate in deriva?!?…..Nu mai exista nici pic de autoritate in institutiile statului.Trebuie compusa, cu toate riscurile, o alta COMPOZITIE de GUVERNARE a statului formata din INDEPENDENTI apolitici, cu notoritate si nu din cei cu ordinaritate precum dr OPRESCU, necesar alcatuirii unei societati morale si normale in care sa fie respectate principiile firesti ale dezvoltarii in mod civilizat a oricarei fiinte umane si a demnitatii sale. Numai asa Ro va putea elimina in mare parte, din istoria sa neagra , TROACA POLITICA umpluta cu secaturi, gunoaie, zoaie si laturi umane. SUS PATRIA JOS MAFIA.

  Reply
 92. Iordan Marioara

  Fara nici o retinere subscriu demersului intreprins de dvs.
  Fara cercetare ne autosedfiintam !

  Reply
 93. visan vasile

  nu mai desfiintati tot ce ne ofera posibilitatea de a ne afirma prin eforturi proprii natiunea si posibilitatile intelectuale, doar pentru ca guvernul este sclav al occidentului asta nu inseamna ca noi, restul cetatenilor dorim sa ne vindem viitorul sau vrem sa cersim pentru niste fonduri la care trebuia sa avem acces dar placerile guvernului sunt mai importante.

  Reply
 94. Georgeta Hagiu-Manda

  LASATI BANII CERCETATORILOR SA PRODUCA INVENTII,NU-I TRANSFORMATI IN GENTI SI MASINI DE LUX PENTRU PTIPOANCE.SE AUDE USD? SE AUDE UDMR?

  Reply
 95. Plisca Gratian

  Regretabila decizia mai ales ca nu are o justificare transparenta si nici nu prezinta alternativa de reorganizare sau infiintare a ceva similar

  Reply
 96. Bisoc Clara

  Va urmaresc de mult timp si va felicit pentru neobosita lupta de a pazi tara de coruptie! Votez si eu!

  Reply
 97. Constantin

  Buna seara,

  Sunt cercetator stiintific grad III intr-un institut de cercetare ce functioneaza sub egida Academiei Romane, si subscriu actiunii ARC de a impiedica politizarea fondurilor destinate unitatilor de cercetare din Romania.

  Reply
 98. Popovici Ioana

  Sunt studenta in anul 1 de Master la Fizica, deci viitorul meu depinde de domeniul de Cercetare, in care in prezent nu sunt alocati suficienti bani pentru a-i sustine viitorul. Consider ca desfiintarea UEFISCDI spulbera si ultima speranta de viitor a tinerilor cercetatori din Romania.

  Reply
 99. Raicu

  Pentru Romania, care se afla intr-o vesnica degringolada, ar trebui sa ne mai gandim si la stabilitate. Sa faci si sa desfaci la infinit nu duce nicidecum la progres, si nici sa facem sacrificii la infinit de genul „Ana lui Manole” pentru a atinge perfectiunea nu cred ca este cazul. Pana una alta site-ul UEFISCDI este unul dintre cele mai bune la nivel european, din cate am aplicat pana acum.
  Si daca ar fi sa fie si lucruri care nu functioneaza prea bine sa se indrepte si sa mergem inainte.
  Nu sunt de acord cu desfiintarea UEFISCDI, sunt pentru eficientizarea din mers a lui, iar daca au fost disfunctionalitati pana acum acestea au venit din vesnica alocare insuficienta de bani, dar si a amestecului politic in acest domeniu, unde numai specialistii si competitivitatea ar trebui sa-si spuna cuvantul.

  Reply
 100. Marin Dorian

  Fara cercetare, ca natiune suntem sortiti esecului. De ce nu se ia ca exemplu situatia in alte tari dezvoltate. Cand este introdus un impozit sau taxa noua totdeauna se exemplifica cum este in alte tari. Dar modelele nu sun urmate cand vine vorba de cheltuirea lor.

  Reply
 101. Serban Obreja

  Sustin in totalitate lupta impotriva repolitizarii banilor destinati cercetarii si continuarea reformelor initiate de ministrul Funeriu.
  Multumesc pentru initiativa. Sper sa aiba succes.

  Serban Obreja
  Sef lucrari, PhD, la Facultatea de Electronica,Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din UPB

  Reply
 102. Marius Grunca

  Opriti distrugerea cercetarii si implicit a Romaniei. Opriti politizarea generalizata daca nu aveti nici macar oameni care sa poata lega doua cuvinte in mod corect. Voi aveti nevoie de bani rapizi, noi avem nevoie de valori care sa activeze in slujba Romaniei, nu sa plece pe alte meleaguri.

  Reply
 103. MIHALCEA MIHAELA ZORICA

  Suntem obligati sa investim in inteligente.A nu ne folosii de atuurile pe care le avem, ca si neam este un mare pacat.

  Reply
 104. Grecu Alex

  Subscriu efortului dvs. de a va opune acestor decizii luate fara consultarea unor adevarati experti in domeniu. Sper ca actuala putere sa se destepte in ultimul ceas si sa renunte la aceste actiuni care au doar efectul indepartarii de idealurile unei societati deschise. Mai important cred ca e sa ne intrebam catre ce se orienteaza dansii. Sunt destule semne ca „USL” doreste modelul ucrainean de tara…
  Scriu acest comentariu si la un timp de cand aceasta stire a facut inconjurul comunitatii stiintifice din Romania. Ciudat dar nu s-a mai auzit nimic de atunci. „Somnul natiunii naste monstrii.” Oare cati se misca deja sub soare printre noi…?!

  Reply
 105. Anton Toth

  Subscriu. Sper ca aceste gunoaie care ne conduc sa plateasca intr o zi pentru tot raul facut.

  Reply
 106. Diana Hornoiu

  Subscriu protestului initiat de dumneavoastra, conf. univ.dr. Diana Hornoiu, Universitatea Ovidius, Constanta

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *