Romania Curată

Ajunge și Iliescu în fața Justiției? S-a redeschis Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente, instanţa supremă urmând să hotărască dacă va confirma decizia.

Parchetul instanţei supreme arată, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus, joi, infirmarea a trei rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

„În cauza ce formează obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstanţele în care, în cadrul evenimentelor produse în municipiul Bucureşti, în perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau rănirea prin împuşcare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Secţiei parchetelor militare au propus infirmarea parţială a rezoluţiei nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, şi redeschiderea urmăririi penale în această cauză, precum şi infirmarea rezoluţiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 şi 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică”, a precizat sursa citată.

Redeschiderea urmăririi penale urmează să fie supusă, conform legii, confirmării unui judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în Dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii  Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Această instanţă sublinia, la acel moment, obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Marea Cameră a CEDO a constat că România a încălcat articolele 2, 3 şi 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, după ce reclamanţii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

***

”Piața Universității”/ Documentar de Stere Gulea


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Ajunge și Iliescu în fața Justiției? S-a redeschis Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

 1. Tempor

  Un dosar plin de puroi. O buba, in istoria unei tari, care a fost numai acoperita cu un strat gros de vopsea alba.
  Metode securiste aplicate in stiluri de o cruzime binecunoscuta.

  Reply
 2. busuioc

  As dori sa apuc ziua in care Iliescu sa intre la inchisoare.S-ar inmpune insa ca sa fie preventiv incarcerat pentru a nu i se dea prilrejul sa ,,faca o excursie” in Rusia lui Putin,si sa ceara azil politic….!00% o va face daca se deschide procesul.

  Reply
 3. BIBICU

  Acest dosar cuprinde cele mai multe complicitati ale autoritatilor unui stat care la data producerii evenimentelor era in mare DERIVA si asa a ramas pana astazi numai ca a fost numita TRANZITIE. Autoritati responsabile de „masluirea” DOSARELOR revolutiei si a mineriadei sunt presedentia, guvernul, parchetul militar si cel general, ministerul justitiei, M.Ap.N. , M.I., SRI, etc………..

  Reply
 4. Nadia

  Cu atâta ardoare se dorește aflarea adevărului, încât acesta va ieși la lumină, când o face plopul pere și răchita micșunele.Aș vrea să apuc ziua când se va da sentința.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *