Romania Curată

AEP recrutează experți electorali. Ce trebuie să faci pentru a fi președintele unei secții de votare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a schimbat în acest an procedura de alegere a președinților secțiilor de votare (din țară și din străinătate) și a locțiitorilor. Aceștia vor fi aleși numai dintre persoanele care fac parte din Corpul experților electorali și, evident, nu sunt membri de partid.

În aceste condiții, AEP a lansat o campanie de recrutare a experților electorali.

Cine poate fi expert electoral?

Poate face parte din Corpul experților electorali, prin decizie a Autorității Electorale Permanente, persoana care îndeplinește următoarele condiții:

a) are cetățenia română;
b) cunoaște limba română, scris și vorbit;
c) are drept de vot;
d) are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcției;
e) nu face parte dintr-un partid politic;
f) a absolvit cel puțin învățământul general obligatoriu;
g) nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.

Cum puteți face parte din Corpul experților electorali?

Admiterea în Corpul experților electorali se face:
– pe baza avizului favorabil acordat de Autoritatea Electorală Permanentă pentru activitatea anterioară ca președinte al biroului electoral al secției de votare sau locțiitor al acestuia;
– pe bază de examen.

Cum vă puteți înscrie pentru a fi admis în Corpul experților electorali pe baza avizului favorabil acordat de Autoritatea Electorală Permanentă?

Persoanele interesate pot depune în scris, la primari sau prefecți, ori la Autoritatea Electorală Permanentă, în scris sau în format electronic, până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor, o cerere scrisă privind admiterea în Corpul experților electorali din țară pe bază de aviz favorabil, datată și semnată, conținând numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, reședința, ocupația, profesia, telefonul și adresa de e-mail, însoțită de o declarație privind îndeplinirea condițiilor menționate, mai sus, la lit. a) – g), o copie a actului de identitate și o copie a actului de studii.
Documentele pot fi depuse direct sau transmise prin poștă, în original, la sediul Filialei sau Biroului județean al Autorității Electorale (coordonatele de contact ale Filialei sau Biroului județean al Autorității Electorale Permanente din județul dumneavoastră se regăsesc aici: http://www.roaep.ro/prezentare/filiala/) sau la sediul Primăriei sau Instituției Prefectului.
Primarii și prefecții vor redirecționa cererile de admitere în Corpul experților electorali din țară însoțite de documentele solicitate către Filiala sau Biroul Județean al Autorității Electorale Permanente din județul dumneavoastră.

Cum vă puteți înscrie pentru a fi admis în Corpul experților electorali pe baza de examen?

Examenul de admitere în Corpul experților electorali poate avea una din următoarele forme:
a) examen scris, organizat într-un centru de examinare pus la dispoziție de către primar sau prefect, în condițiile legii, precum și la sediile Autorității Electorale Permanente, ale filialelor și birourilor acesteia;
b) examen în sistem online.

Toate informațiile de care aveți nevoie referitoare la înscrierea în Corpul experților electorali pot fi găsite aici


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *