Cristian Ghingheș

Sărbătorile vin, dar acordarea unui cadou impus tot șpagă înseamnă

Pentru că aseară am dat de o chestiune foarte tare exprimată și postată pe grupul părinților care cer schimbare, m-am gândit să o dau mai departe și să v-o arăt și vouă, mai ales că vine perioada cadourilor și că în ultimii ani a luat amploare practica de a aduna sute, chiar mii de lei pentru tot felul de atenții destinate către “doamna” sau “proful”.

Textul îi aparține doamnei Liliana Grădinaru, parte a comunității Școli Curate, și este fix ce trebuie să audă orice părinte căruia i se impune o cotizație pentru fondul de cadouri din clasă:

Aș vrea sa înștiințez pe toți cei care nu cunosc legea despre faptul că acordarea unui cadou impus tot șpagă înseamnă. De asemenea, legea pedepseste atât darea, cât și luarea. În plus, șantajul în ședințele comune, sub orice forma, inclusiv menționarea sumelor sau a numelor în felicitări, este pedepsit de lege. Discuțiile despre aceste aspecte pe messenger, WhatsApp sau altele similare miros a grup organizat și pot constitui probe în instanțele penale.

Vă rog, respectați legea, nu cereți și nu dați bani către funcționari ai statului ori alți lucrători, nu va asociați în acest sens, nu acceptați să fiți șantajat! Distribuiți, printați, lipiți pe ușa unei instituții publice! Sărbători bune!

Valabil și pentru celelalte categorii de consumatori de servicii publice.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Sărbătorile vin, dar acordarea unui cadou impus tot șpagă înseamnă

  1. Dim

    Cum rezolvăm șpăgile (cadouri impuse) din sectorul privat? Exemple concrete: chetă de cadou zilelor de naștere, „secret santa”…

    Reply
  2. emil

    Spaga profita de toate ocaziile; nunti, botezuri, zile de nastere, sarbatori, centenare, etc. Important e sa fie consistenta pentru a nu fi refuzata. Profesorii prefera mai multe inele, lanticuri, etc si mai putine flori.

    Reply
  3. Kross

    Incepe sa arata a axagerare toate aceste campanii.Va dati seama ce structure o sa trebuiasca sa aiba statul pentru a urmari toate aceste mizilicuri care fac parte din cultura noastra? Ati auzit de ,,sa mergem cu mosii”? Asta este sa faci un schimb de cadouri.Nu imi place .Dar este si va face inca mult timp din cultura noastra.Un buchet de flori dus la profesoara inseamna ca este spaga? Atunci si buchetul dus sotiei ca sa beneficiezi de … este tot spaga.Eu zic sa nu exageram si sa le luam in ordinea dimensiunii .Cazurile mari sa le pedepsim imediat si cele marunte sa le rezolvam prin educatie,care se pot rezolva in timp.

    Reply
    • Dan

      Spaga nu este cultura unui popor sau nu a unui popor din care vreau eu sa fac parte. Va faceti ca nu intelegeti sau n-ati citit articolul? Sa ceri bani, sa dai bani pentru cadou impus (adica pentru cumpararea bunavointei, pentru a avea foloase pentru dvs sau altcineva) este ilegal! Si nu se refera nimeni aici la un buchet simbolic de flori. Stim foarte bine presiunea pusa de unii parinti “binevoitori” pentru cadouri consistente catre cadrele didactice: bijuterii, tablouri, vesela! Asta e spaga oriunde in lume! Nu cultura!

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *