Alina Mungiu-Pippidi

Această mahala nu reprezintă diaspora!

Iată că iese la iveală ce știe oricine care ia o cursă low-cost, să zicem Ryan spre Berlin, care e unica alternativă oricum, și asistă săptămînal la lupta fetelor teutone inflexibile cu populația prost plătită și prost educată de români, în copleșitoare proporție din totalul pasagerilor, care calcă toate regulile, se preface că nu pricepe ce i se spune, se așează unde nu are voie și face mai mult zgomot decît tot terminalul la un loc. Bine ați venit în lumpendiaspora românească, aceea care conduce în topul precarității economice și sociale în mai multe țări europene, ca să nu mai vorbim de topul educației, și care face coadă pe 1 august la intrarea în țară cu remorci de junk cars atașate – că asta e marea afacere a românului, vînzarea unei rable.

Lumpendiaspora noastră e cauza directă a votului populist și de extremă dreaptă din mai multe țări europene și nu mulțumim suficient stîngii liberale europene care apără taberele noastre din Paris sau Roma și se opun expulzării cetățenilor români fără mijloace reale de subzistență sau prinși în flagrant, în numele egalității europene. Peste ea e un strat cu ceva mai mult cheag, cu un venit minim în țara de reședință, care își face viața pe Facebook colportînd orice, plătește zero taxe în țară și minime dincolo, dar vara dă peste cap orarul la ghișee prelungindu-și permisele de conducere sau pașapoartele, înainte de a pleca cu portbagajele pline de zacuscă la muncă în Occident. Ceva mai norocoasă, nu e totuși mai bine educată, nu ca număr de ani de școală, ci ca bun simț elementar – destul să vezi cum arată o coadă de români la un low cost pe orice aeroport din Europa, ca să devii brusc culturalist – arată precum coada de turci sau ruși, nu ca elvețienii sau olandezii, orice am face. Eșecul e al familiei, al celor șapte ani de acasă, a unei culturi a îndreptățirii care a prins cu libertatea căpătată în 1989, fără a fi însoțită de o cultură a datoriei, a autocontrolului, a ceea ce face civilizația. Ca atare, am transferat în străinătate o considerabilă parte din mahalaua noastră, aceea din „De ce trag clopotele, Mitică?” a lui Lucian Pintilie, cea a cărei atitudine față de restul lumii este, invariabil, „De proști”.

Faptul că manipularea ordinară a acestei mase jalnice, cert parte din identitatea noastră națională centenară, dar partea pe care aș prefera să o uităm, de către niște operatori ordinari din politică, servicii și mass media aferentă a putut atinge culmile pe care le vedem zilele astea e o consecință a unei realități asupra căreia avertizez de mult: prostirea sistematică a opiniei publice și izolarea deliberată a oricăror voci care îndeamnă la calm, rațiune, bună cuviință în relație cu adversarul politic și obiectivitate.

Care e explicația pentru care un șofer român din Scandinavia folosește sloganul „Muie PSD” (whatever that means, eu îl găsesc mai degrabă incomprehensibil, dar numai pentru că nu am crescut la mahala, probabil), după ce niște copywriteri cool și de dreapta au creat mai fashionable-ul „Muie Ponta” în campania electorală din 2014, un fel de ”Rezist avant rezist”, pentru care Euronews (condus de ai noștri băieți, să nu uităm) face din asta o știre europeană (care spune ce? ce jos a ajuns lupta politică din România?), pentru care un fost pesedist vorbește în numele diasporei chemîndu-ne la un miting, iar niște relee curat securiste din presă (cu nume de împrumut) distribuie în zeci de mii chemarea la lupta cea mare pe 10 august și chemarea la lupta contra organelor de ordine care îl reprimă?

Nici mahalaua feisbuchistă, nici eventualii naivi care au crezut că nu e problemă dacă stau alături de Mălin Bot și Polițeanu cîtă vreme e pentru o cauză bună nu pot explica cum au ajuns să îi convoace un mercenar pesedist la salvat țara cu sloganul „Muie PSD”, cînd de fiecare dată cînd am bătut PSD cinstit și corect, în alegeri, am reușit apelînd la partea de sus, nu la cea de jos, a intelectului alegătorilor noștri: în 1996 cu venitul global (nici azi realizat), în 2004 cu taxa unică și promisiunea integrității publice, în 2009 cu ANI și promisiunea integrității, în 2014 cu România europeană, alegeți Sibiul ca model. În schimb, toți rezistenții s-au dat pe față urlînd că e dreptul lumpenului să fie lumpen și al mahalalei să fie mahala; sub dictatura lui Dracnea dreptul la vulgaritate, la înjurătură și la prostie e garantat și organele să nu îi stea în cale. În mai multe țări lumpenii emulează pe provocatorul din Suedia iar Europa va avea în curînd primul festival original românesc: civismul de baltă în toată splendoarea sa.

Nici un om cu scaun la cap nu mai are în acest moment de ce să meargă la vreun miting în luna august sau oricînd dacă nu se clarifică pentru ce mergem la miting, că la ora asta ce s-a dovedit este doar că:

 1. Există imunitate nu pentru politicieni, că vorba aceea 18 miniștri au intrat la pîrnaie și Dragnea e pe drum cu dosare îndoielnice, ci pentru băieții cu ochi albaștri ca Ghiță, prin care instituțiile de forță ale statului spală miliarde, și generalii din spatele lor.  După cîteva luni de circ, ne-am lămurit.
 2. Secția de procurori a CSM, mereu loială lui Kovesi, a dat în sfîrșit afară, după plecarea ei, votînd în unanimitate, pe capii dosarelor de fabricație de la Ploiești, care nu erau mai buni ca interlopii  pe care îi foloseau. Codurile alea de procedură, a căror schimbare oripilează pe unii, erau zilnic călcate în picioare chiar de DNA. Penali sunt și printre procurori, nu doar politicieni.
 3. Secția de judecători a CSM, organul care vrem noi să îl controleze pe dl Toader, a dat-o a doua oară afară din magistratură pe Camelia Bogdan, judecătoarea curajoasă care a condamnat pe Voiculescu și a înghețat averea lui Tender, un asociat al SIE. Camelia luptă să dovedească conexiunile obscure ale șefului de la Inspecția Judiciară practic de una singură la ora asta. Nimeni nu scrie un rînd în presă despre o judecătoare independentă, în vreme ce un magistrat numit politic precum Kovesi (contra avizului CSM) și revocată tot politic, face obiectul tuturor discuțiilor, pentru că aceia care poartă discuțiile nu sunt de fapt interesați în independența justiției.
 4. Grație societății civile (avocați Cluj, asociații judecători) avem în sfîrșit dovezi  că justiția noastră s-a emancipat foarte parțial de modelul comunist în care ordinul politic venea de la securist să se facă dosar, era pus în practică de procuror și executat de judecător ca un fapt împlinit. Aici e marea problemă de rezolvat, că ierarhia ar trebui să fie invers, dar nu am auzit ca în afara cîtorva magistrați să priceapă cineva că asta e problema, darămite să cheme lumea la demonstrații pentru ea.
 5. Altenativa la partidul de patronaj PSD, ales de majoritatea celor care se duc la vot nu poate fi Lucian Stancu Viziteu de la USR, care  devine primul politician care nu se mai ascunde că e în comisia de supraveghere SRI ca să fie avocatul SRI, nu supraveghetorul. Vrem alte partide în locul PSD, sau un PSD mai evoluat, dar nu vrem oameni care argumentează ignorant și tupeist că nu Parlamentul exercită vreun control civil asupra servciilor secrete, ci doar șeful acestora (adică Maior și Hellvig au controlat SRI, deci serviciile se controlează singure), dar nu se agită să se aprobe și să publice rapoartele serviciilor, călcînd legea. Băcăuani, voi ați văzut pe cine ați trimis alternativa la partidele tradiționale corupte? Știu că ați fost traumatizați cu Hrebe și Sechelariu, dar totuși.

Pînă nu lămurim ce trebuie de fapt reparat și de către cine, și e greu să o lămurim la un loc cu mercenarii infractori care urlă ”Jos penalii” de te asurzesc, în vreme ce dacă le întorci buzunarele pe dos vezi că le cade mărunțișul încasat de la industria de petrol sau aur, plus diurnele de la succesorii lui Ghiță în zona media a serviciilor, sau cu infiltrați de servicii pe post de alternativă politică, hai să facem măcar pasul la o parte. Cine crede că libertatea de opinie este de nivelul „Muie PSD” nu ne reprezintă pe cei care au luptat decenii să civilizăm PSD și să construim alternativa la el, și nici pe noi, cei care suntem în diaspora egalii occidentalilor, sau mai buni când putem, nu adunăm resturile de la masa lor ca să ne grozăvim în țară cu mașini la mîna a doua cu numere teribiliste.

Vreți să fiți cu ăștia? Atunci o să muriți proști cu ei. Asta e tot ce vă mai așteaptă la nivelul actual.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

161 thoughts on “Această mahala nu reprezintă diaspora!

 1. Georgescu Viorel

  Aveti dreptate …într-o civilizație morala publică este protejată de lege nu de bunul plac..este valabil si pentru „neputinciosul din Suedia cu placutele de inmatriculare cu caracter obscen…PSD nu inseamna Dragnea sau alta persoana din conducere aflata vremelnic..PSD este o mare masa de oameni simpatizanti sau votanti ce trebuie respectata , la fel ca masa de oameni care simpatizeaza sau voteaza PNL…

  Reply
  • Florin

   bine spus! sa elogiem distinsa masa de oameni care sustin guvernanti inculti, politicieni condamnati sau/si cu dosare penale. eu zic sa-i sustimen pe cei care, desi din 1989 si pana in prezent au fost la putere peste 20 de ani, continuam sa murim prin asa-zise spitale, continuam sa fim statul european cu cele mai putine autorstrazi, continuam sa avem scoli care se darama peste copiii nostri, continuam sa platim suplimentar si „special” aceeasi semidocti mereu in pozitiile de conducere ale institutiilor statului. sa-i sustimen pe acei minunati PSD-isti care din salariile de bugetar si-au achizitionat terenuri, case, apartamente, conduc masini de lux si isi petrec an de an vacantele de prin resorturi de lux. sa ne bucuram si sa slavim PSD-ul care conduce cu decenta si responsabilitate institutiile statului, genul Politiei Romane, care pune piciorul pe gatul unui „mahalagiu” de diaspora care a indraznit sa-si exprime in mod absolut legal disperarea fata de minunatul PSD, insa presedintele maretului partid conduce automebile de lux, fara ITP, fara nici cea mai mica sanctiune … stimate domn (membru sau simpatizant PDS), intrebati printre restul soferilor romani, care sunt consecintele si ce au patit atunci cand au condus si au fost identificati de catre Politia Romana cu autovehicule fara ITP. off … as putea sa scriu vreo trei zile, fara sa ma repet, de marile realizari ale minunatului partid…. doar ca nu inteleg cum de mai preetindeti respect si sustinere dupa ani de furaciune si bataie de joc fata de poporul roman?! aaa, stai ca mi-am amintit, vinovatii sunt statul paralel si sorosistii. din cauza lor nu avem scoli, spitale, politie corecta, care sa ne apere de adevaratii infractori, strazi, autostrazi, case pentru batrani, educatie corespunzatoare, paduri, servicii decente si respect in institutiile statului. dar este totusi bine, asistatii social si infractorii au scapat influentei sorosiste, gratie superbului partid. glorie eterna!

   Reply
    • Ciobanul Bucur

     1. La fel: foarte corect si bine scris comentariul lui Florin.
     2. Oare D-na Mungiu-Pippidi a scris articolul inainte de lansarea de catre Tudorel a stirii ca va face o OUG prin care mii de infractori, politicieni mafioti dar si criminali si violatori, vor fi scosi de sub orice acuzatie doar pentru ca au fost folosite inregistrari facute de SRI, cand numai SRI era indrituit sa le faca?
     Altfel nu imi imaginez cum de nu se refera in niciun fel la acest aspect.

     Reply
   • Radu Dan

    degeaba spui adevarul prietene, in Romania actuala nu mai este considerat o marfa….

    totusi, respect pentru un om intreg la minte
    La mai multi !

    Radu Dan

    Reply
   • Lefter

    Dosare penale putem avea cu totii, iar comunistii ne-au demostrat cat de usor se pot face.
    Se pare ca multi din cei ce trambiteaza astazi impotriva penalilor uita intentionat sau, cel mai probabil nici nu-i duce mintea pana intr-acolo incat sa se intrebe daca aceste dosare sunt „pe bune” sau fabricate. O iz ciudat persista de cativa ani in societatea romaneasca de cand justitia se pare ca „s-ar fi pus pe roate”; o impresie generala ca ceva nu este in regula, ca lucrurile prea au inceput sa „mearga” asa deodata. Apoi am vazut cum clasa politica romaneasca este decimata pe zi ce trece si inlocuita cu alta „agreata” si ne-am tot intrebat daca nu e altceva la mijloc, daca nu cumva in spatele acestui mirosaparent de trandafir nu se ascunde un iz de mucegai. Si acest iz s-a tot imputit de la o zi la alta pana a dat la iveala protocoalele.
    Sunt penalii de care vorbim cu adevarat penali sau adversari politici care trebuie eliminati?
    Apel la ratiune si la retinere in a judeca.

    Reply
    • duminica

     personal nu ma intereseaza decat sa vad ca ceea ce au acumulat corespunde cu ce au castigat. restul e frauda . ti se pare logic?

     Reply
  • Mihail

   Dar pentru senatorul Brailoiu care ii facea acel semn cu degetul, semn descries in DEX exact la definitia cuvantului folosit de un simplu sofer, lui Iohannis nu era valabil? dar pentru parlamentarul Serban Nicolae care era aplaudat cand adresa cuvinte fata de care acel numar poaate fi numit decent nu era valabil? Cand parlamentarii care trebuie sa fie modele pentru cetateni au astfel de limbaj cum puteti avea pretentiid e la un simplu sofer? hai sa mai termine cu ipocrizia cei din PSD si sa stranga mai intai gunoaiele din cureta lor. ca au destule pe langa care acesrt sofer pare un biet innocent.

   Reply
   • Cristi C

    Brăiloiu a făcut gestul obscen către un membru al USR, nu catre presedinte. Ghinea, un parlamentar USR, a făcut același gest către un alt parlamentar.

    Reply
  • Cloudfare

   Nu ma intereseaza jocurile pentru putere… administratia publica e cea obligata sa asigure echilibrul in societate dar e ‘moale’ ca sefii pesedisti cand e vorba de munca!
   Liber la furat e bun de slogan?

   Reply
   • gabriel radeanu

    Democratia asigura echilibrul in societate!Administratia publica face, ce e prevazut prin lege sa faca!

    Reply
    • alex

     Administratia publica e prin lege apolitica. Dar in practica toate guvernele au schimbat cand au ajuns la putere functionari publici pe banda rulanta. Despre ce discutam?

     Reply
  • Malin Bot

   Gabriel Liiceanu publică un editorial exceptional unde sunt toate argumentele pentru a intelege ca Alina Mungiu greseste flagrant. Alina Mungiu nu greseste din lipsa de inteligenta sau cultura, greseste din ticalosie. Alina Mungiu a devenit doar o altă oficină a mafiei = #aceeasimizerie = Antena 3 = Romania TV = #ciumarosie. Rusinos apus de carieră pentru o persoană care pretindea în trecut că vrea tratarea româniei de communism. Interesul poartă fesul…

   Reply
  • duminica

   nu cred ca e normal sa simpatizezi si sa votezi niste impostori, analfabeti cu bacalaureat obtinut dupa licenta si eventual doctorat- de multe ori plagiat. cum sa se poata indrepta lucrurile in Romania in felul acest/ ce pretentii sa avem de la ruralii care emigreaza?

   Reply
 2. CMC

  Eu unul nu pot sa inteleg cum de o multime de intelectuali din tara asta isi fac titlu de glorie din distribuirea unuor mesaje obscene pe care le vad copii si parintii lor.
  Ma gandesc cat de jenati erau parintii sa urmareasca urmareasca filme de genul „Angelica si sultanul”, de exemplu, in prezenta copiilor. Si copii in prezenta parintilor
  Mi-e mie jena pentru intelectualii romani care – in loc sa caute alte alternative – se complac in actiuni de prostitutie intelectuala, si – mai grav – isi si gasesc scuze convenabile pentru asa un comportament

  „Cartarascu” spune: „Dacă veniţi cu «muie PSD», pe mine să nu contaţi. După mine, abia asta e cea mai bună dovadă că PSD, urmaşul PCR, ne-a învins, ne-a adus la numitorul lor de degradare, ne-a mancurtizat“
  Ce a patit din partea unor intelectuali?
  „Scriitorul a atras atât laude, cât şi numeroase critici, iar mesajul a fost şters de pe pagina sa. Ulterior, Cărtărescu a revenit cu precizări: „Le mulţumesc celor care-au spus pe FB vorbe bune despre mine, le mulţumesc şi celorlalţi, care le-au spus pe celelalte. Pentru mine e un episod încheiat, din care-am învăţat foarte multe.“”
  Aviz pentru doamna AMP!

  Cei care orchestreaza toata aceasta actiune stau in spate. Povestea cu placuta de inmatriculare e simpla si pune in discutie nivelul intelectual al multor emigranti, care din frustrarea ca sunt ignorati social in societatea in care evolueaza nu pot sa isi materializeze frustrarea decat atunci cand se intorc in tara. Se intampla cu multi (chiar intelectuali remarcabili) sa fie excesiv de fanfaroni in vacantele din Romania, ca sa compenseze lunile de mucles in strainatate.
  Vorba cuiva: ” si in alte tari s-a trecut de la caruta la Bentley (in cazul asta Audi), dar in patru generatii, nu in patru ani”…

  Reply
  • Liviu Stelea

   Nu intelectualli sunt cei care fac titlu de glorie din asta. Ei s-au delimitat de aceste mesaje si nu s-au amestecat cu gloata.
   Sunt din disapora, nu sunt de acord cu ce se intampla in tara si am fost foarte suparat cand acum doi ani de zile m-am dus si am votat ca sa vad dupa aceea ca compatriotii mei atat din tara cat si din diaspora ca mine au preferat sa stea acasa si sa lase PDS-ul sa vina la putere. Insa inteleg exercitiul democratiei: asta am ales, asta vom avea pentru urmatorii 4 ani. Intr-o democratie conducatorii nu se schimba prin lovituri de strada.
   Si cu toate acestea nu ma identific deloc cu mesajele obscene proliferate de indivizi care se dau drept reprezentanti ai diasporei. Ei nu ma reprezinta. Nu pe mine. Eu sunt aici de peste 20 de ani si nu ma las reprezentat de indivizi aciuati in diaspora peste noapte.

   Reply
 3. csongi

  Total dezmăgit de aceast articol doldora de elitism liberal asezonat cu teorii conspiraționiste. M-am săturat să tot citesc de ”serviciile” secrete și odioase care conspiră din penumbră la preamărirea neamului și al PSD-ului. Am un deja vu puternic cu Orban Viktor și discursul său xenofob antirefugiați: despre ce vorbim? O camarilă compusă din oameni invizibili, fără nume și fără chip, posibili și fără ierarhie și șefi (să nu-mi veniți cu Băse sau Klaus, că e infantil)?
  Apoi: dacă construiți libertatea de exprimare ca și constând exclusiv în protecția discursurilor elevate ale unei elite indignate de existența plebei sărace, needucate și urât mirositoare (și cu dantură proastă, nu-i așa?) care îndrăznește să le tulbure cercurile prea cultivate și parfumate cu ocazia fiecărei treceri a frontierei, și din cauza cărora trebuie să se rușineze față de cunoștințele lor la fel de cultivate și parfumate din Europa Occidentală de West, cea supercivilizată și academică, păi nu faceți altceva, decât să mai bateți câte un cui în eșafodul democrației liberale. Sau să mai puneți o cărămidă la reconstrucția național-comunismului.
  Cine se dezice de și ignoră cu dezgust ”lumpendiaspora” și – probabil – ”lumpenromânia” nu va reuși niciodată să ”modernizeze” nimic, nici țara, nici PSD-ul, nici să câștige vreo alegere democratică. Pentru că în societate ”lumpenii” ăștia, cărora se dorește să l-i se închidă gura prost mirositoare, incapabilă să se exprime la standardele academice, reprezintă majoritatea cu drept de vot. Și ne mai mirăm că ajungem să fim conduși de orban viktori și cei de teapa lui.

  Reply
  • MIB

   Foarte bine redactat. Altfel zis diaspora sa taca, ca-i pute gura; pe pesedistii carora le put si altele sa-i combata numai romani educati, cu masterate si doctorate luate pe bune, mari consumatori de sapun, sampon si pasta de dinti, cu limbaj elevat de nu te injura nici daca il calci pe zebra in timp ce traverseaza regulamentar. Cu aceste criterii elevate de selectie ramane PSD-ul in paine pana la urmatorul Extinction Level Event. Si eu imi doresc cele de mai sus, dar incerc sa nu fiu naiv, conspirationist sau santajat/cumparat; intre timp ma multumesc cu ce am. Nu cred ca toti simpatizantii/votantii PSD sunt murdari sub unghii si pe picioare, ca proverbiala baba a lui Tutea, cum nu cred ca toti simpatizantii anti-PSD, care ii depasesc la numar de cel putin 5 ori, sunt absolventi de studii superioare. Chiar si daca ar fi, din armata la Termen Redus imi amintesc suficient de clar din ce se fac absolventii de studii superioare, precum si faptul ca oricum alegi o multime Gauss n-are cum sa fie impiedicat sa-si impuna curba. Intre timp ma multumesc cu Omul de tip nou lasat de comunism – s-a vazut dupa caderea butaforiei ce bine s-a invatat si amenajat in 20 de ani lumina – si cu ce a facut educatia masacrata de USL din cei care au avut ghinionul sa se educe din ’89 pana azi. Si imi mai amintesc ca serviciile erau numai bune cand organizau mineriade sau faceau pe agentia de detectivi electorala a puterii, asa ca mare baza nu pun pe ele nici acum. Si mai cred ca o transformare intr-o generatie din ce avem in Germania nu se poate face decat cel mult ca in Singapore, si nu stiu cati isi doresc asta cu adevarat (avand in vedere ca multi nu ar supravietui experientei). Diabolizarea DNA si USR bazata pe cateva exemple foloseste – poate – si Adevarului adevarat, alb ca zapada. Dar in primul rand GIO politice unde infractiunea nu e nicidecum exceptie.

   Reply
   • Gabriella

    Din pleava tarii s_au desprins toti intelectualii acestui neam, si daca am vazut si intelectualii prosti, nu inseam a ca toti sunt la fel! Sunteti norocoasa sa fiti „de sus”, dar nu uitat sa priviti la cei „de jos”, cadere nu a fost niciodata optionala! Se intampla pur si simplu!

    Reply
    • Anonim

     Ai dreptate in ce spui…prea se crede grozava aceasta individua care vorbeste doar despre PSD, chiaro l-a uitat de tot PE soros?

     Reply
  • Titi

   Cea mai bună analiză și exprimare a gândurilor a tot ceea ce se întâmplă la noi în România!

   Reply
 4. Adrian

  Părerea mea despre plăcuța aceea este că este „valabilă“ ca să folosim tot jargon câtă vreme a stârnit comentarii de tipul cum ar trebui să arate dacă acel autoturism are și remorcă (a de vedea un săptămânal satiric din România).

  Reply
  • Bogdan Danciu

   Se numeşte „argou”, nu „jargon”!

   ARGÓU ~ri n. Limbaj convențional, folosit în mod conștient de către vorbitorii unui grup social sau profesional, pentru a nu fi înțeleși de ceilalți.

   JARGÓN, jargoane, s. n. 1. Limbaj specific anumitor categorii sociale, care reflectă dorința celor ce-l vorbesc de a se distinge de masa mare a vorbitorilor și care se caracterizează prin abundența cuvintelor și expresiilor pretențioase, de obicei împrumutate din alte limbi.

   MUIE s. f. (Argotic) Gură.

   Reply
 5. Catalin

  Ok articolul, greu de completat sau comentat, pe alocuri deranjeaza si inteapa dar altfel n-ar fi bun, nu-i asa? Acum, domnule Csongi, daca dumneavoastra doriti sa menajam lumpenpoporul doar fiindca e lumpen as putea fi de acord cu Dvs dar din pacate asta vine la pachet si cu lipsa de educatie atat de vizibila in anumite circumstante. Va dau totusi olecuta dreptate: problema nu e la lumpenpopor ci se regaseste la lumpengeneralii prieteni cu domnii Ghita, von Euro si U.S. Dollar, lumpengenerali al caror nivel de degradare morala si intelectuala a contribuit din plin la semi-esecul nostru national iar acum nu mai reusim sa scapam de ei ca vor sa isi protejeze si pensille :)

  Episodul cu cetateanul din Suedia nici nu merita comentat, un articol bun pe subiectul asta are domnul Pepine.

  Reply
 6. dana

  Aveti dreptate, libertatea de opinie nu e la „… PSD”, dar nici la „sex oral” spus in parlament. Iar sa-i luati apararea lui Dragnea, si sa vorbiti de lupta pentru „civilizarea PSD-ului” nu va vine bine la alura Dvs de comentator impartial. Sincer, acum un an si jumatate ati migrat dintr-o tabara in alta. Nu stiu daca vom afla vreodata de ce.

  Reply
  • CMC

   Multi au migrat dintr-o tabara in alta sau au fugit de o tabara pur si simplu, cand au vazut cum se comporta tabara respectiva si cine sunt cei care au ajuns sa o stapaneasca.

   Reply
 7. laur22

  Acri-s strugurii cand nu ajungi la ei nu asha ?

  Altminteri cand din Ro au plecat 3.5 milioane de oameni la munca in marea lor majoritate asha dupa cum se poate masura statistic pentru meserii de zilieri intrebarea se pune ce fel de oameni sunt respectivii pe baza calificarii lor profesionale.

  High brow ori low brow ?

  Asha sunt ei azi in cel mai fericit caz camionagii angajazti cu ziua altmineri …. choar mult mai rau.

  A-i glorifica doar pentru ca sunt „strainezi” da bine ma.
  Altminteri cine are ceva de spus sa spuna shi cine are ceva de facut sa faca.
  Cat despre „invingerile cinsite ale PSD-ului ” hahahaha

  Toate s-au fasaiat shi s-au dovedit simple lozinci fara substantza
  „1996 cu venitul global (nici azi realizat),
  în 2004 cu taxa unică și promisiunea integrității publice , (a dreaq integritate marca Videanu-Blaga-Dragnea)
  în 2009 cu ANI și promisiunea integrității, (integritate care a facut un mare plosc prin Horia Georgescu & Co)
  în 2014 cu România europeană, alegeți Sibiul ca model. ”
  Sibiu 6 case condamnat definitiv pentru Fals shi Uz de Fals shi aprox jumata de milion de euro excrogeria de la bugetul de stat

  Daca asha arata „victoria” ii intzlege shi pe securistii de zi de ce incearca altceva deorece ulciorul garagarei calpe a mers de prea multe ori la apa shi logic nu mai convinge pe nimeni. In locul ideilor de mult fasiate shi esuate securistiide azi inceraca sa cante pe coarda emotziilor grosiere. Mult succes ca asha cum mult mai mulzt tzat
  ze crci nu a putut salva cinematografia post decembrist de la esecul la public …… nici solutzia actuala care pare-se ca a fost gandita pe acelasi calapot creativ a best seler-uui de mega succes : „Suge-o Ramona” nu pare a fi d eun mai mare box office.
  Shi deoreca acst „altceva” de extractzia grosiera cu raspa la lui Tapalaga-Dogioiu& co nu o include shi pe AMP rezulta ca nu asha : „Nici un om cu scaun la cap nu mai are în acest moment de ce să meargă la vreun miting în luna august sau oricînd ” hahahahahaha

  Asata a fost valabil shi in Februarie 2017
  shi in Decembrie 2014
  shi in in 2009
  shi in 2004
  shi shi shi .
  Shi ce daca nu asha ?
  Acri-s strugurii acuma cand nu ajungi la ei nu asha.

  PS romani low cost nu vor fi prezentzi la nici-o fasaiala de o trambiteaza astia pe fesimuc dupa cum nu au fost prezentzi nici la votul din 2014 shia asta nu pentru ca i-a impiedicat Ponta ci pentru ca pe majoriatatea lor i-a impiedicat programul de munca shi oboseala cronica de dupa o saptamana intrega de dat in branci zi de vara pana seara..

  Romani low cost is ocupatzi cu munca ori cu concediul.

  Reply
  • MIB

   Exact punctul de vedere neoficial al majoritatii pesedistilor oficiali. La miting vor veni „cersetori, hoti si curve”, ca romanii „cinstiti” ori muncesc de se rup 24/7/365, ori sunt in coma/concediu o luna. Mai e o subspecie de romani cinstiti, care de asemenea muncesc de se intreaba si ei ce anume fac, si care sunt asa de rezistenti/relaxati la munca incat partidul si zapcii lui pot oricand aduna in milion (dupa propria numaratoare) pentru miting de sustinere a partidului si guvernului, sau orice alt pretext de turism politic se gaseste. Se stie ca e infinit mai obositor sa muncesti la straini decat sa chiulesti la romani.

   Reply
  • Aziyade Matei

   Zau? Muncitori cu ziua? O parte din sistemul medical din Franta este sustinut de medici romani de toate specialitatile. ” Lumpeni” pe care guvernul doamnei Mungiu ii platea in tara ca si cum ar fi fost salahori angajati cu ziua. De ce? Pentru ca nu-i intereseaza de sistemul medical din Romania. Nu-i intereseaza ca in Europa, de exemplu, 90 % dintre bolnavii de cancer TRAIESC datorita sistemului medical bine pus la punct si pentru ca guvernului ii mai pasa de votanti si dupa ce acestia au votat. La noi procentul este invers. Dar este mai simplu sa-i facem melteni, lumpeni si sa le aruncam in spate imaginea europeana a Romaniei decat sa luam masuri. Asa cum am scris mai sus, doamna Mungiu, mai bine dadeati un vant. Unul cu parfum de Chanel de care nu au auzit ‘lumpenii’.

   Reply
   • CMC

    Cati dintre medicii acestia sunt de acord sa se solidarize cu mesajul respectiv si cati si-ar schimba placuta la masina?

    Reply
   • laur22

    Draga Matei
    E nu vorbesc de exceptzii.
    Eu vorbesc de majoritatea cum poate fi ea masurata satistic.
    Aduna tu toate exceptziile de care te mandresti shi spune-mi catzi sunt, catzi suntem ?
    Sunt mii desigur poate zeci de mii dar nici-intr-un caz milioane.
    Shi nu zic asta cu rautate.
    Pur shi simplu asha arata o medie normala.
    Shi eu nu ii fac pe romanul normal de la coada vacii „lumpen”
    E un roman pur shi simplu roman fara mofturile si ifosele celor care trambitzeaza „noi suntem poporul” cand vorba lui Tudor Vladimirescu „patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor“

    Iar poporu arata asha cum arta : stirb, rupt in cur shi putzind a sudoare de cat a muncit deja pe ziua de azi.
    Shi acest popor traind sub asaltul precaritatzii cotodiene nu are timp ori chef de fasurile sfertodoctzilor cu ifose de „telectuali” deoreca au invatzat „la cravatei nod a face”

    Shi iar nu zic asta cu rautate ca sa „ve-o zic” ci pur shi simplu masurabil statistic asta e poporul.
    Iar pana acum singurul vostru raspuns ideologico-politic fatza de aceast realitate cotidina este propunerea de a elimina acest popor care voua va pute de la viatza politica deorce concluziile lui despre cine sunt „ai nostri” nu corescunde cu a ta. Hm…….

    Ref sistemul medical am o intebare :
    Crezi ca aia din West sunt niste hotzi shi niste prosti ?
    Shi daca nu atunci de ce platesc de 5-10 ori mai mult decat cei din Ro pentru sanatate ?
    De prosti nu asha ?
    Cand platesti in cel mai bun caz 1/10 din pretzul produsului ce te asteptzi sa primesti ?
    Exact ceea ce primesti in Ro. O aproximare cu multe ….. lipsuri.
    Nu ca ashi avea eu vre-o simpatie pentru doctori care din experientza personal ii stiu ca niste nesimtzitzi si niste hotzi ci pentru ca de vre-o 10 ani tot platesc o asigurare internatzional de santate pentru a putea deconta o parte din ceea ce platesc la spitalele private.
    Shi stiu pe contul meu personal cat costa o coroana, o obturatzi de canal ori o raceala mai serioasa.

    Shi am o veste proasta pentru tine Maria Magdalena a fost o curva ceea ce nu a scos-o din biblie.
    Shi daca romanii din strainate ar fi doar hotzi shi curve sunt (shi nu sunt shi nu suntem chiar cu totzii) tot romani raman shi ar trebui sa ii iubim / respectam la fel de mult ca pe cei din Ro unde slava domnului avem shi aici hotzi shi curve nu asha ?

    Cat despre partidul shi zapcii sai hai sa aplicam statistica normala.
    Daca un partid de 9% poate aduna 100.000 de rezistentzi un partid de 40% + unul de 9% oare catzi romani poate aduna daca le aplicam acelasi procent de activism la masa de votantzi ?

    Aaaaa sau nu, activisti sunt doar ai nostri ailaltzii nu pot sa aibe printr ei activisti muscatzi de virusul turbarii politice.
    Deoarece nu asha QVOT LICIT JOVIS NOT LICIT BOVIS. Nu asha ?

    Biiiine ma.

    Altminteri cum am mai zis cu alta ocazie:
    cine ar ceva de facut sa faca
    iar
    cine are ceva de zis sa zica

    da ashtia care acum se trezesc ca nu le mai tzine gragara la noi motiv pentru care ne cauta in dintzi ca pe cai ….. sa faca bine sa cante la alta masa.

    Romania si in inauntru shi afara este asha cum este shi nu asha cum o fantazeaza propagandistii de la multele gazete de perete care un inlocuit media de la noi.

    Daca vrei sa o iubesti iubeste-o ash cum este in realiatate shi nu te mai inchina la chipuri cioplite de altzii cu raspa propagandei slinoase.

    https://www.dcnews.ro/bunicii-nu-mor-niciodata-ci-doar-i-i-schimba-adresa_605580.html

    Reply
   • MIB

    Un punct de vedere foarte bun, care imi inspira un raspuns la atmosfera de avion low-cost si lumpen care-i displace autoarei. Hai sa zicem ca in avion ar fi 70 de romani, din care 20 de doctori, 20 de profesori, 20 de ingineri si 10 cocalari. Pe baza carui subgrup isi va face un strain o parere despre tot grupul? Presupun ca autoarea ar baga componenta non-cocalara la complicitate, pentru ca nu se implica sa educe cocalarii. Asa cum se implica dansa. De la o distanta presupus sigura, ca asa se face critica de dragul numarului de articole publicate. Poate va dori sa se implice si personal data viitoare, iar rezultatele le vom vedea in raportul unui medic legist…

    Reply
    • alex

     Realist, vorbim de 5 doctori 2 profesori 5 ingineri, inca vreo 10 professionals si restul…lumpen-diasporezi.

     Reply
    • Arpad

     Ai fost, nene, vreodata cu romani in avion ? Incearca si scrie impresii !
     Fara sfiala ! Suntem numai urechi.

     Reply
  • Alui

   “Camionagii au trimis in țara 2-3 miliarde de Euro anual.
   Fraieri! Eu unul la venit de 16.000 de euro pe luna pe familie de trei persoane, trimit maxim 1000 de euro pe an, pentru zile de naștere ale rudelor apropiate. Dar o sa tai și din aia. Rudele respective au votat cu PSD-ul, sa se descurce! Nu vreau casa in România, pentru ca nu vreau sa ma întorc in România.

   Reply
 8. Blegjut Virjil Eujen

  Vi-zi-teu, Viziteu, hmmm…, parca am auzit de o tovarasa invatatoare cu acest nume. Dupa cum probabil stiti, absolventele de liceu pedagogic trebuiau sa se marite de preferinta cu cadre (ale armatei) sau organe pentru a crea impreuna omul cu totul nou dupa model sovietic (WheHeLL, s-ar parea ca au reusit sa-l creeze pe Omul cu totul si cu Totul Nou in debutul Noului MILENIU). Deoarece Omul Nou s-a nascut spontan si metaforic pe aceste meleaguri de basm desi a fost procreat de oamnei vechi, unii avand chiar Dosar!
  Marog, e un experiment sociologic pana la urma urmei, ca si cel prin care Iohannis a fost ales presedinte, care valideaza ori infirma impactul noilor mijloace asupra multimilor mobilizate astfel (vezi si miscarea face-bock „Moldova Vrea…” ce vrea Ea). Si eu ma indoiesc in privinta mobilizarii „DIASPOREI”, ca la un singur semn, militareste, chemati prin astfel de mijLoace. Banuiesc totusi ca for fi cam fifty-fifty la ora si la data respectiva in piata.
  Alceva e ingrijorator. Absenta nepermisa a LIDERILOR adevarati, mai mult ori mai putin implicati politic ori membri ai Parlamentului.

  Reply
 9. Marian A.

  „lumpendiaspora” a trimis in tara anul trecut 5 MLD USD, cifre ale Bancii Mondiale.
  In mod indirect toti „intelectualii” ramasi in tara au beneficiat dupa acesti bani, fie numai daca ne gandim ca la un curs de 6 lei/euro bananele, cerealele bio si expresorul de cafea de la micul vostru dejun ar fi costat poate dublu…

  Reply
  • Rilache

   @Marian A.

   Câte taxe și impozite ai plătit, pisoiaș, la bugetul țării? Nu mă interesează rudele tale, treaba ta, tu, TU ce taxe și impozite plătești la bugetul român, dacă lucrezi afară?

   Hai sictir, lumpexpatule.

   Reply
   • MIB

    D-l mare motan, daca sta-n alta parte si nu beneficiaza de „serviciile” aduse cetatenilor de statul roman (pauza de ras cu dintii stransi) atunci statul roman n-are de ce sa ii ia impozite pe venituri, oricat de in gât i-ar fi foamea. Pe proprietatile din tara sigur ii ia. Iar pe banii trimisi in tara ii ia 20% TVA mai devreme sau mai tarziu, plus alte taxe si accize, minus evaziunea fiscala larg tolerata de acelasi stat flamand – pentru ca evazionistii sunt mari sponsori ai statului.

    Reply
 10. di livio

  cred ca ar trebui sa vorbim mai mult de topul educatiei…lumpendiaspora vine din sistemu de invatamint si nu din aia sapte ani de acasa…si atunci daca pui ministri la invatamint tot felu de ciudati, nu meriti sa te salte Helvig?…io cred ca da…cred ca educatia ii cea mai importanta…dincolo de servicii, redevente sau Rosia Montana…cit despre prosti, ii prefer pa aia de la Kamikaze…Est un prost agramat?Nui nimik!Te fake Pesedeu ministru l-a ieducatie!…

  Reply
 11. ToaderP

  @marian, te inseli, acei bani au venit de la salariatii cu meserii din diaspora, nu de la lumpeni, ei aduc doar rable.

  Reply
 12. Paun Al

  Rezultatul „civilizarii ” de catre dv a PSD-ului il vede oricine .
  Nu conteaza cat au furat , cat au praduit , cat s-au improprietarit ,
  cat s-au imbogatit pe seama functiilor de la stat ,
  cat au vandut pe comisioane fabrici , resurse … cei pe care pretindeti ca i-ati „civilizat” .
  Pentru dv si imbogatitii cu gulere albe din politica romaneasca ,
  pentru afaceristii cu statul ,
  conteaza cum au fost prinsi , daca au fost , sau nu ascultati ,
  daca au avut conditii mai bune in inchisoare
  decat bolnavii din spitale ,decat elevii din scolile de la tara ….

  „Codurile alea de procedură, a căror schimbare oripilează pe unii,
  erau zilnic călcate în picioare chiar de DNA.”…”
  De tot DNA-ul ? Zilnic ?
  Este sofismul generalizarii pripite .
  Puteti argumenta afirmatia ?
  Sau v-ati insusit retorica d-nei Garbovan , care nu este clar pe cine mai reprezinta .
  Vad ca si afirmatia ei …
  aceea cu securistul comanda , procurorul executa ,
  judecatorii de la toate instantele prin care trece un proces …dau sentinte comandate …
  v-ati insusit-o .
  Adica toata justitia este corupta , doar cei ce au furat si praduit tara asta sunt in regula .
  Preocuparea , grija asta a dv , ca si celor de la putere in frunte cu dl Toader ,
  pentru drepurile si libertatile celor ce au pus pe butuci tara ,
  ca si dispretul , ignorarea drepurilor pagubitilor ,
  adica majoritatea romanilor este induiosatoare …
  O asemenea campanie pentru drepturile si tratarea cu manusi a infractorilor ,
  a inculpatilor , a celor ce au adus Romania in halul in care este ,
  e doar o manipulare … care sa adoarma pagubitii, majoritatea romanilor .
  Dezamagitor .
  Poate ne explicati , sunt foarte curios , cum ati „civilizat ” PSD-ul ?
  Daca asa arata un PSD „civilizati „, mahalaua romaneasca
  pe care o tratati cu dispret este in regula .
  Macar imensa majoritate a diasporei nu fura , nu sunt corupti ca ei , nu au distrus tara ca ei ,
  incearca sa-si castige fiecare cum poate existenta , in lumea larga .
  Nu au plecat de bine .
  Pentru ca in tara PSD-ului „civilizat” este tot mai greu .

  Reply
 13. Florin

  Frustrant ptr „cultivati” si „desansati” deopotriva. Primii ptr ca nu cunosc mai mult decat limba comunisto-lemnoasa ce bate apa-n piua de trei decenii, iar cei de pe urma, „mahalaua” neglijata de primii, trimisa la „produs” in urma masivelor restructurari nationale…
  In concluzie, nedraga Alina, care este diferenta dintre spiritul dumitale elevat dar critic si deranjant ca o usa neunsa si mesajul succint al „suedezului”? Fiecare isi exprima indignarea si neputinta inaintea unui popor needucat din „crestet pâna in talpile” prafuite de santierele Europei care i-a primit pe cei alungati de „parintii” perversi. Mi-e asa o greata !

  Reply
 14. Emil G.

  Diaspora este tot atat de neomogena, ca si societatea romaneasca si nu cred ca e corect sa punem etichete de genul „lumpendiaspora”, atata timp cat avem echivalent si intre granitele tarii, fara sa ne deranjeze. Un exemplu concret poate fi gasit pe youtube, in „Reportajul Recorder la Mitingul PSD”. Nu am gasit in Romania Curata vreun articol la fel de incriminator pentru comportamentul participantilor la mitingul din 9 iunie, cum spune autoarea „civism de baltă în toată splendoarea sa”.
  Articolul nu se margineste doar sa-l admonesteze pe romanul venit din Suedia, care a indraznit in felul lui sa adreseze un protest si un afront PSD-ului, ci se lanseaza intr-o critica acerba a „lumpendiasporei”, adica a majoritatii celor plecati la munca in strainatate, ca sa-si asigure prin truda zilnica existenta, pentru ei si pentru cei ramasi acasa. Fiecare a plecat cu cultura si educatia acumulate in tara. Articolul nu ia in discutie partea elitista a diasporei, careia ii apartine si autoarea, ci pe cei numiti cu condescendenta „lumpendiaspora”…
  Afrontul de pe placuta buclucasa are conotatie vulgara doar in argou. Luat in sine, primul cuvant figureaza in DEX si inseamna „gura”. Politia a reactionat atat de prompt si dur numai pentru ca era vorba de PSD. In mod cert, daca ar fi fost vorba de PNL, USR, sau de alt partid, afrontul trecea neobservat, sau macar nesanctionat si nu ar fi aparut nici articolul de fata.
  Este foarte posibil ca articolul sa reprezinte o pre-admonestare si o avertizare pentru restul „lumpendiasporei”, asteptata la protestul anuntat pe 10 august! Dar deja lectia a fost insusita si protestul ar trebui sa dea de gandit guvernantilor. Ca sunt lucruri de corectat…

  Reply
 15. Arielle

  In editorial dezamagitor care imparte Romania de afara in noi “cei ca ei și mai bine” și … primitivi sau “lumpen”.

  Sunt unul dinte “cei ca ei și mai bine” și totuși sunt dezgustata de un asemenea articol. Deși și eu sunt rușinată de unii compatrioți, orice munca INCLUSiV a aduna după masa altora e de respectat.

  Pana o sa punem Etichete de astea nu o sa fim o națiune in stare sa se mobilizeze cum trebuie.

  Cit despre mitingul diasporei nu am distribuit anunțul pentru ca nu mi-a mirosit bine ca aceia care îl organizau erau tot o Gașca de Teleorman și fosta PSD. Mirosea potential a coada de topor cu potential de a discredita Romania de afara. Sau nu. Dar pentru acea șansa de joc politic m-am abținut.

  Cit despre mașina cu numărul in cauza deși de prost gust eu o văd ca pe o Conversație necesară la ce e posibil și de acceptat și ca libertate de exprimare.

  Și spre Tristețea mea nu este discutat cu maturitate ci doar avem niște bieți polițiști cu ordine politice dand din colț in colț. Și e trist și periculos cind e atât de evident ca poliția reacționează la ordine politice.

  Dincolo de asta vreau sa spun ca atunci cind vin obosita din New York și schimb avionul undeva in Europa aiurea pina nu ma brutalizeaza vre un compatriot roman nu se poate – e ori ca ăștia plecați etc, etc și ce perfect e in țara, ori ăștia americani, … Am ajuns sa pretind ca nu vorbesc limba și nici vre una de circulație internațională doar ca sa mi le amintesc brusc numai la aterizare pe Otopeni. Oameni buni, suntem o nație cu 20% și peste dintre noi împrăștiați prin lume cum S-a nimerit, ch slujbe, familie scoli.

  Hai sa ne unim, respectam și ajutam in loc sa ne împărțim in caste, cine e mai important, unde sunt eu in comparație cu localii ( ok, mai sus. dar ce contează dincolo de omul care sunt?) și alte primitivism învelite in intelectualism și snobism.

  Reply
 16. Bogdan

  Atât de departe de realitate sunteti, draga doamna, încât îmi e greu sa va inteleg susținătorii… Am învins PSDul lucrând sus!!??Doamna, cunoașteți cifrele cu cate PSDul a fost votat? Înțelegeți că marile succese ale intelectualității liberale sunt la fel de vulnerabile precum codurile macelarite in doua saptamani? Masa asta mare, de intra in tara in august, este un produs urat mirositor al vesnicului Partid Iubit. Nu o ajutam numindu-o mahala, ci înțelegând procesul care a generat-o…Elita de cub as numi abordarea dumneavoastra, aceeași suprafata opacă, indiferent cum cazi.

  Reply
  • VirjiliC'

   Un soi de elitism cu diverse accente care genereaza atitudini deplasate in debutul noului mileniu. Un amestec de aere de noblete pe linie ereditara pe substrat ortodox (neconstientizat), sentimentul/ convingerea personala ca apartii unui soi superior de oameni (pe diverse criterii), desigur primind o CONFIRMARE (mai mult sau mai putin la OBIECT)…
   Eu nu cred ca respectivii „zilieri” ai UE formeaza o adevarata diaspora – cel putin NU inca -, iar ca ei au fost si italienii, grecii…, in secolele trecute, cu deosebirea ca acestia chiar au format o adevarata Diaspora mai ales prin Americi (sau pe tarmurile Mediteranei, prin antichitate).

   Reply
  • contributor

   Elitismul şifonat şi egolatru al acestei doamne începe să semene a Tudoreliadă cu caimac. Mungiu –Pipiddi începe să reprezinte pentru „România Curată” ceea ce Nistorescu este pentru „Cotidianul” (sau TVR cu abjectele emisiuni de casă ale PSD-ului stil R9).

   Nu spun că nu atinge, ici şi colo, subiecte sensibile, ba chiar foarte sensibile.Dar când acestea se rotesc în jurul unui ombilic plin de slinul narcisismului („lumpanarii” îi spun „buric” şi la ei poate fi şi nespălat…) marotele sale obişnuite devin „sesam-ul” intrării în cercurile selecte ale iniţiaţilor (egalii doamnei din sferele înalte) pierzându-se în norii secretelor societăţilor distinse şi exclusiviste.
   „Lumpanarul” (recunosc : Mungiu –Pippidi îl numeşte „lumpendiaspora”) anti-PSD-ist nu va putea niciodată visa la aşa lume apretată, unde aluzia ţine loc de avertisment (sau poate de divertisment ?).

   În lipsa unor dezvăluiri curajoase şi clar documentate a „faptelor” sugerate, „ştirile”doamnei Mungiu sunt aceleaşi cu bănuielile vulgului. Adică un fel de „apă de ploaie” călâie, prezentată, fetişist, ca panaceul universal al revigorării egourilor delăsate.
   Dispreţul nu ţine loc de morală.
   „Războaiele” doamnei devin din ce în ce mai puţin şi „războiele” poporului urât mirositor.

   Revoluţiile s-au făcut cu forţa „lumpanarului” proletar (recunosc : Mungiu –Pippidi îl numeşte „lumpendiaspora”), manipulat (şi repede uitat) tocmai de „elitele” cupidităţii morale din care face parte si „fraulain”.

   Reply
 17. robert

  Eh, diaspora româneasca e la fel ca tara. Ai de toate când ai o imigratie de masa, de la doctoranzi la Harvard la hoti, dar nu inseamna ca suntem unici. Si alte natii, cum sunt italienii sau irlandezi erau asa la vremea lor. Acum, pe partea politica, sunt pesimist pentru ca societatea româneasca e foarte divizata, iar pe plan international situatia in multe tari e cam la fel. Ceea ce e diferit la noi e ca avem un dead-line, 2030, si daca nu se amelioreaza situatia economica substantial, sa fim ca polonezii macar, si asta intr-un termen relativ scurt ca sa se stopeze emigratia si chiar sa atraga imigranti o sa fie jale. Este realist sa se intample asta cu situatia din România si in contextul international? Nu cred, desi Dragnea se pare ca pariaza pe subsolul Marii Negre. Poate de asta e si toata bataia asta dintre orbi si chiori din România. Cine sa fie la putere si sa arunce cu bani in stânga si dreapta când dau drumul la gaze.

  Reply
 18. florin76

  Nu contestă nimeni faptul că acești oameni contribuie la dezvoltarea României trimițând în țară miliarde de euro în fiecare an. Ceea ce spune doamna Mungiu-Pippidi e faptul că acești oameni, în afară de bani, n-au mai câștigat nimic în Occident. Eu, vă spun foarte sincer, am sperat că sutele de mii de români veniți de afară vor schimba fața acestei țări. Șansele sunt foarte mici! Singura șansă ar fi tinerii români plecați la studii în Occident, dar aceștia nu se vor mai întoarce. Noi vom rămâne cu masele de votanți PSD și cu masele de lucrători necalificați care se vor întoarce din Anglia, Germania, Italia sau Spania. Și unii, și alții sunt la fel de ușor de manipulat: pe primii îi amăgesc cu promisiuni legate de pensii și salarii, pe ceilalți cu promisiunea că fără PSD România va arăta la fel ca Anglia (unde ei se comportă ca în România).

  Reply
 19. Corina Dobre

  Diferentele dintre mesajul de pe masina suedeza si mesajul dnei AMP sunt de nr de caractere folosite si destinatar. In rest…aceeasi ura.

  Reply
  • gabriel radeanu

   Good point!Asa este…insa pe viitor,politistii vor oferi flori posesorilor de masini cu numere de inmatriculare similare.Alina Mungiu-Pippidi nu cred ca-si va schimba parerea!

   Reply
 20. Catalin

  In afara segmentului de tip „lumpen” din diaspora mai exista unul, semnificativ ca proporție, al celor plecați din țara înainte de 2007:
  – 1989- 23 milioane
  – 2007- 20 milioane

  Aceștia au plecat in perioada fără liberă circulație, alergici la Iliescu, comuniști si securiști. In general nu prea vor sa aibă de-a face cu o țara care le-a cam întors spatele si lucrează in sectoare bine plătite revenind din cand in cand in țara pentru ce a mai rămas din familie si prieteni(exista promoții de facultate care si-au sărbătorit anii in străinătate fiindcă erau mai ușor de strâns acolo).

  Valul al doilea, din 2007 încoace, este compus preponderent din oameni cu pregătire sau educație mai precară, fiind folosiți de regula in meserii sezoniere cu sau fără necesitați de calificare. Lumpeni sau nu, in țara sau nu, ei vor fi întotdeauna mai vulnerabili la orchestrarea sau instrumentalizarea (vulgara in acest caz) a unei opoziții din cadrul unei lupte între fracțiuni rivale, dinamizate probabil de interese economice si politice diferite nici una din ele interesată de combaterea corupției ci doar de controlul anti-corupției.

  Reply
 21. daniel

  ati devenit din persoana respectabila, o veritabila angajata la antena 3 si romania tv…acelasi limbaj, aceleasi apucaturi…ca iesean, incepe sa-mi fie rusine cu d-voastra! p.s. niciodata n-am inteles, de ce ati parasit cariera medicala, pentru palavrageala de politica suburbana !?

  Reply
 22. tautu

  Stimata doamna, cu riscul de a fi pedant, trivialitatea la adresa dlui Ponta era anagramata in forma circulata pe net, asta fiind de fapt marea figura de stil, comparabila cu pentametrul iambic al lui Shakespeare (sau Homer, cum preferati). Faptul ca ati citat-o gresit va onoreaza, pt ca dovedeste ca nu i-ati acordat atentie. In rest, trist dar adevarat. Parca aud vuietul si mugetul de la poarta cursei spre Bucuresti (sau Sibiu sau…) de pe orice aeroport din Europa sau spre Bruxelles/Paris/Amsterdam din State.

  Reply
 23. joenegut

  Suferiţi dn plin de sindromul Alzheimer, uitaţi ca aţi lansat expresia că există doar prezumţia de vinovăţie pentru toţi inclusiv alde Dragnea căreia i-aţi devenit mercenară.
  Chiar dacă este adevărat că sunt mulţi dintre compatrioţi care nu se comportă civilizat.
  Sunt acolo, pe unde vă învârtiţi, alungaţi de nemernici lipsiţi de patriotism să muncească pe unde apucă aducând şi obiceriurile proaste.
  Am fost în Polonia şi acolo am întâlnit adevăraţi patrioţi, care construiesc autostrăzi ca în Occident, nu escroci ca la noi!

  Reply
 24. Marilena

  D-na Pippidi, discursul dvs. s-a radicalizat excesiv in ultima vreme, pentru mine mesajele pe care doriti sa le transmiteti devin cam tulburi. Va inteleg frustrarea, cand stati la check-in pentru o cursa Ryan Air low cost, alaturi de conationali. Dar sunt doua aspecte importante aici: Unu: cei care va agreseaza vizual si auditiv cu comportamentul lor necivilizat (stiu, am trait si eu nenumarate astfel de momente jenante) sunt dintre cei care au “facut pasul” de a pleca in cautarea unei vieti mai bune, departe de casa. Cu exceptia celor plecati la furat, ceilalti si-au validat, intr-un fel, valoarea, pe o piata de munca mult mai competitiva decat cea din Romania. Nu e vina lor ca au primit o educatie precara acasa, au sansa sa se dezvolte, copiii lor ar putea face saltul spre mai bine. Ei insa nu vor mai vota niciodata PSD, pe ei nu-i poate constrange, nici ademeni primarul la mitinguri fortate. Acesti oameni merita, deci, respect, pentru ceea ce vor sa devina! Doi: diaspora romaneasca este format si dintr-o categorie de oameni cu studii superioare, care au studiat si/sau lucreaza in strainatate, care isi impun competenta la locul lir de munca. Si ei pot calatori cu low-costul, pentru ca sunt atenti cu banii pe care ii castiga, sau nu au alternativa. Nu fac galagie, dar exista – si ei sunt lideri de opinie pentru familiile si prietenii lir din tara. Nici ei nu voteaza PSD! Cand vorbiti de Lumpendiaspora, ii ignorati!

  Reply
  • Dan

   @Marilena, un comentariu mai mult decat pertinent!
   Acest comentariu, este in sine un articol si este un articol mult mai bun decat cel care l-a provocat!
   Felicitari!

   Reply
  • Arielle

   Ditto! Si daca Diana Pippidi I-a vazut – “lumpen” la Ryanair atunci si domnia sa:) călătorea cu aceeași cursa. Putem conclude ca exercițiul de chibzuință in a nu arunca banii aiurea la business Class și name airline a creat in sfârșit o atitudine unanima a romanului plecat:)). Doamna Pippidi – ați acționat intr-o instanța cel puțin ca un “lumpen”!

   Ducând logica mai departe – de unde știți stimata doamna citi dintre respectivii romani sunt parte din diaspora, sau din țara și doar turiști sau oameni care își împart timpul între in țara (mai mult) și afara?

   Încă un pas – cu speranța înainte – ce ați făcut dumneavoastră, un dascăl – va putem numi așa pe românește, nu? – ca sa educați, ajutați și integrați “lumpen”-ul?

   Ați diagnosticat acțiuni de corectat in “lumpen”. Ok, și?

   —-
   Dar cel mai important și subliniat aici – dacă oamenii aceștia rezista in străinătate unde competiția este mai serioasă, înseamnă ca fac ceva bine – majoritatea muncesc bine și din greu.

   Reply
  • valahul

   dna Marilena, tot comentariul dvs este o banalitate, lozincard.

   „au “facut pasul” de a pleca in cautarea unei vieti mai bune”
   „Nu e vina lor ca au primit o educatie precara acasa, au sansa sa se dezvolte”
   etc.
   doar banalitati si generalitati. Cei din Romania nu fac pasul incautarea… muncind si invatand, cei din RO au vina ptr educatie precara???
   dar cei care au plecat la furat de ce nu au plecat tot in cautarea unei vieti mai bune??

   e clar ca
   „mesajele pe care …….cam tulburi” ptr Dvs.

   Cometariul dvs este lipsit de substanta.

   Reply
 25. Mihail

  Doamna Pipidi! Dar cand un senator al Romaniei dadea muie presedintelui in parlament, gestul senatorului Brailoiu cu degetul ridicat spre Iohannis gest explicat in DEX exact la definitia cuvantului Muie, nu erati revoltata? Dar cand Serban Nicolae dadea muie unei parlamentare USR in parlamentul Romaniei iar colegii lui aplaudau nu erati revoltata? Dar cand de la tribuna parlamentului un senator PMP si unul PSD se certau pe spart rozete nu erati revoltata? Scuze stimata doamna, cand parlamentarii care trebuie sa fie modele pentru cetateni au astfel de limbaj ce pretentii aveti de la un biet sofer din Suedia? Mai bine v-ati uita in curtea celor pe care ii tot aparati inainte de a critica pe altii asa ca lasti ipocrizia si luati-va de iubitii dumneavoastra conducatori. Nu cere altora sa nu faca ce faci tu ca parlamentar al Romaniei. iar dumneavoastra sunteti o rusine cu astfeld e comentarii la un act punctual fara sa tineti cont si de vederea de ansamplu. Cat despre mahala scuze, „mahalaua” din diaspora este mult mai educata decat mahalaua din Parlamentul Romaniei. Nu sunteti singura care circula cu avionul asa ca am vazut si eu specimene de parlamentari cum se comportau si aratau prin aeroporturi. de unii chiar m-am luat facandu-le observatie ca fac de ras si tara si institutia cu lipsa lor de educatie si civilizatie.

  Reply
  • Cristi

   Gestul, același ca al USR-istului Ghinea, era îndreptat către un USRist deputatul Dehelean. Iar Șerban Nicolae nu a făcut/spus ceea ce minți tu că ar fi zis. Cum ar fi să înveți întâi care este realitatea iar apoi să comentezi?

   Reply
 26. Dan Maracinaru

  Ati facut multe lucruri bune in anii de dupa revolutie .Am citit textele dvs. cu mare placere si in mare parte am fost de acord cu ele. Pentru constructia unei societati e nevoie de liniste ,e adevarat ,dar si de de planuri común acceptate , de buna gestiune si de justitie,ceea ce nu e cazul cand vorbim despre Romania. Si inteleg si ingrijorarea dvs! Sigur ca suntem la un pas de dezintegrare a statului inchegat acum o suta de ani.Dar de data asta nu cred ca e vina „minerilor diasporei”! Pur si simplu coabitarea cu PSD-ul nu mai e posibila.Lupta se da in noroi ,de aici si „M..e PSD”,dar mocirla a fost facuta de Iliescu si ai lui de la revolutie incoace si au contribuit la asta toti politicienii si administratorii statului cu Basescu si Tariceanu in frunte.Pe 10 August Romania mai are o sansa sa se reseteze…

  Reply
 27. Cristina Gorgos

  Categoric, e nevoie de definiții și “lumpendiaspora” e un început, zic eu, binevenit. Fiindcă termenul de diaspora, in sine, nu definește nimic, și pe nimeni, e o simpla eticheta pusă pe o marfa necunoscuta, netestata, neomologata, importata masiv in sezoanele electorale pentru a inunda o piața, la randul ei, nedefinita, amorfa ideologic. Cu certitudine, și cu mândrie liberal-elitistă—why not? —pot afirma ca oricine, dar absolut oricine, mari filosofi ai neamului sau corporatiști salvatori de nație, ma asociază cu vreun membru al masei de manevra numita diaspora romana poate spera, mult și bine, sa dau votul meu “opoziției”actuale și, cu atât mai puțin, sa-mi stric o zi de vacanța la “vatra” ieșind sa înjur PSD-ul. Nici măcar nu vorbesc in numele diasporei montrealeze (de care aparțin, teoretic), deoarece n-am habar ce înseamnă eticheta respectiva; nu s-ar putea, totuși, sa se ocupe cineva serios, specialist, expert, etc de definirea conceptului?

  Reply
 28. mee

  „aceasta mahala” aduce niste miliarde in tara anual…
  fara ei eram de mult in faliment !

  poate ar merita putin respect… si dreptul de a injura orice partid!
  si ca tot veni vorba nu v-am vazut scriind nimic despre limbajul suburban folosit de dragnea („soboani”), nicolcea parca („sex anal”) sau mircea badea si pretinii zilnit la latrine…
  aia sunt ok , nu?!

  Reply
 29. El Almani

  Foarte concis si la punct! Am salvat articolul, mai am unul. La fel de incisiv si bine scris, de prin 2013.

  Eu ii denumesc „borsetași” pe lumpendiasporenii astia. Si incerc sa mentin distanta.

  Reply
  • Radu Dan

   Salaam alekum,

   articolul este la fel de incisiv ca o masea cariata si la fel de bine scris ca o prezentare a realizarilor marete ale guvernului Romaniei (indiferent care a fost, este si va fi).
   Tu nu respecti Coranul (dupa nume ma iau….) care spune ca nu e bine sa pizmuiesti aproapele tau ?
   Decat sa fiu ca tine, cu ochii la Antena 3 sa vad cata pomana mai varsa conducerea tarii asupra harnicilor sai cetateni, prefer sa tin bine de borseta mea, unde pastrez cele cateva diplome si acreditari profesionale obtinute cinstit (cuvant care nu inseamna nimic la voi in Romania….) alaturi de fotografii vechi cu oameni de omenie dintr-o tara care a ajuns o trista amintire pana si a perioadei ceausescu.
   Si asta nu ca v-ati taiat padurile si v-ati vandut resursele, ci din cauza celor ca tine si ca autoarea acestui articol.
   Nu as veni in Romania pentru nici un fel de miting sau altceva, deoarece putreziciunea este prea adanc intrata sa se mai poata indeparta cu mijloace normale.

   Regrete eterne,

   Reply
 30. Marian Murariu

  De ce nu pot fi de acord cu afirmatiile dvs?
  1. ” …nu ne reprezintă pe cei care au luptat…”
  Aveam impresia ca a fost doar o gresala de transcriere, dar vad ca nu ati modificat nici in textul dvs. de pe acest site. Mie ca lumpencetatean, d.p.d.v gramatical, nu-mi suna bine aceasta fraza! Daca gresesc va rog sa ma scuzati.
  2.
  Diaspora asa cum este ea, sustine in Romania, atat politicienii de dreapta cat si pe cei de stanga, prin banii trimisi celor ramasi acasa. Credeti ca acesti oameni, din dispora, culta sau inculta, au plecat de acasa din dor de duca?
  3.
  Dumneavoastra, ca membru al elitei romanesti, nu va gasiti nicio vina ca poporul a devenit lumpendiaspora? Cine avea obligatia sa educe poporul daca nu elita, educatorii, invatatorii, profesorii etc.?
  4.
  M-as fi asteptat sa aveti decenta lui Cartarescu, care s-a delimitat elegant, de acest slogan popular, printre romanii nemultumiti de politica dusa de-a lungul timpului de toti politicienii din Romania, anume aceea de a se imbogatii pe spinarea lumpenilor, pe care azi atat dvs. cat si politicienii ii desconsiderati.
  5.
  Va invit stimata doamna sa veniti acasa, pe 10 august, in Romania unde se mai gaseste salam cu soia, pentru a ne ajuta sa demonstram ca suntem cat mai multi cei carora ne pasa de legile schimbate de PSD-ALDE. De la Berlin pana si nenea Iancu vedea totul urat si stramb in viata miticilor, dar el avea o scuza, bea prea multa bere.
  6.
  Cum vreti sa lupte lumpenproletarii romani din diaspora si din tara, cu un partid care vrea sa stapanesca Romania fara sa raspunda in fata nimanui? Cu un limbaj academic? Cu fraze atent studiate si pline de cuvinte incomprehensibile? Politicienii si emanatii „revolutiei” din dec. 89, au furat cam tot ce era de furat, dovada o reprezinta in averile imense pe care le au. Acestia nu folosesc un limbaj ademic ci unul direct, mintind cu nerusinare, jignindu-i pana si pe cei mai inculti romani, prostindu-i in direct la audienta maxima pe antene. E nevoie de elita, de implicarea acesteia alaturi de lumpenpoporul pe care l-a lasata de izbeliste in fata neobolsevicilor, bolnavi de lacomie si putere. Cu niste oameni, ca cei ce conduc azi PSD-ALDE nu poti sa vorbesti decat pe limba lor, aceea care le provoaca furie, dupa cum s-a vazut din mesajul „lumpenesc” din diaspora. Daca vorbesti alt limbaj, psd-isti nici nu te baga in seama, pentru ca stiu ca au de a face cu un cult, ale carui cuvinte sunt cateodata incomprehensibile pentru poporul PSD. De aceea e nevoie de oameni de cultura, ca nenea Iancu, care nu se sfia sa vorbeasca in dialectul mahalalei in care s-a nascut, tocmai pentru ca dorea sa fie inteles de toti romanii. Or asta mi se pare mie ca dorea nenea Iancu, sa educe lumpenproletariatul cu ajutorul limbajului sau. Mare om, mare intelectual. Pentru ca tot locuiti la Berlin, poate va faceti o autocritica, pe care stiu ca o stapaniti, inca de vremea comunismului, dovedind ca meritati sa fiti inclusa in categoria intelectualilor stimati de poporul din care fac parte.

  Reply
 31. marian

  Bună analiza racilelor acestui popor, care popor dă această diaporă si acești politicieni și chiar acești experți

  Reply
 32. ileana stan

  rusine, doamna istoric si filosof, avand in vedere ca majoritatea mintilor luminate au plecat deja de multa vreme in …diaspora, parca nu prea seamana a ….lumpen cei ce vor veni in 10 august in tara lor pentru a exprima o opinie la care sunt indreptatiti in calitate de cetateni romani si contribuabili chiar la traiul dumneavoastra imbelsugat.

  Reply
 33. Magda

  Am citit cu atentie atit articolul doamnei Mungiu Pippidi cit si reactiile concetatenilor nostrii ( sa speram nici un trol printre ei :-) ).

  Dincolo de discutia despre cine controleaza sau nu justitia si societatea noastra romaneasca ( si nu va imaginati ca este mult mai diferit prin alte tarisoare cunoscute ca mult mai civilizate – money makes the world go round – ca sa zic asa) as avea o remarca despre „amarastenii” nu prea bine educati, de care recunosc, si mie mi s-a intimplat sa ma rusinez prin aeroporturi sau magazine sau pe strazile occidentului, occident doar usor mai manierat si mai capabil sa prezinte o spoiala de minimina civilizatie (au si ei hotii lor, mincinosii lor, neamurile lor proaste si amarastenii lor, credeti-ma ca i-am vazut si ii cunosc).

  Atita timp cit oamenii astia simpli (fie si nemanierati sau needucati) muncesc din greu si isi cistiga existenta cinstit, aiti timp cit revolta lor este exact revolta mea (poate a mea mai manierata, mai intelectuala si mai bine educata, iar a lor mai vulgara si mai de mahala), revolta impotriva celor care ne mint, ne fura, ne exploateaza si ne manipuleaza, ne atita pe unii impotriva altora, ca sa ne domine sa ne controleze si sa ne ia tot noua putinul „cascaval” obtinut cu mare efort, fie el al mintii sau al bratelor, atit timp cit ce ne uneste sint valorile cinstei, corectitutidinii si adevarului, valoarea cistigului obtinut prin munca asidua si nu furt, inselaciune sau minciuna, eu personal nu am o problema cu limbajul lor poate vulgar!!!!!

  Salut revolta oricui impotriva nedreptatii, a minciunii, a furtului si a manipularii !!!!!

  Au existat nazisti supersofisticati care citisera filosofia si literatura lumii, ascultau Bach si dupa aceea torturau si omorau nu doar evrei ci chiar si germani care indrazneaua sa contrazica doctrina oficiala si pe fuhrer!!!!!

  Uniti ne salvam si separati/divizati vom pieri !

  Caci cei care vor „cascavalul” banilor si al puterii doar pentru ei au invatat foarte bine cum sa aplice „divide ed ïmpera”.

  Hai sa judecam oamenii dupa caracterul si valorile lor!
  si nu dupa limbaj, nivel de educatie, nivel de bunastare, rasa, religie, culoare, nationalitate sau mai stiu ce alte chestii destul de superficiale pina la urma.

  Si sa-i ajutam noi sa devina mai buni si mai educati, atragindu-i alaturi de noi in lupta pentru dreptate, egalitate si liberate! In lupta pentru sanse egale si fie sa cistige cel care contribuie cel mai mult nu doar la propria bunastare ci si la bunastarea intregii comunitati si societati.

  Sint sigura ca nu toti membrii sau simpatizantii PSD sint la nivelul jalnic al conducerii lor actuale, dupa cum nici toti membrii opozitiei nu sint curati ca lacrima, dar membrii PSD sau ai oricarei alte formatiuni sau comunitati trebuie sa inteleaga ca daca nu ne place cum ne reprezinta liderii comunitatii noastre e datoria noastra in primul rind si nu a altcuiva sa facem ceva, sa intreprindem ceva si sa schimbam situatia! Si pina atunci ne place sau nu ne place, „spune-mi cu cine te aduni si cine iti sint prietenii, ca sa-ti spun cine esti”.

  Cu respect

  Reply
 34. Bogdan Danciu

  Dar mahalaua internă care a votat PSD şi a putut fi admirată în toată splendoarea ei la mitingul PSD din 9 iunie reprezintă România?
  Şi dacă da, de ce? Pentru că a rămas în ţară să mănânce tradiţionalul salam cu soia?

  Reply
 35. Dan Plesoianu

  Ceea ce s-a intimplat la DNA Ploiesti, dar in alte variante, s-a intimplat si la DNA Bucuresti, si la DNA Craiova, si ca atare, prin extrapolare, probabil si la celelalte DNA-uri din tara. DNA este un circ mai mic, intr-un circ mai mare, care se cheama Romania. A fost incadrat cu procurori securisti, sau, din cei mai noi, sereisti, care nu actioneaza conform legilor, ci conform ordinelor primite, in urma si scenariilor intocmite de la / de catre o unitate centrala, care nu poate fi alta, din punct de vedere logic, logistic, administrativ si functional decit SRI, aceasta institutie platita din banii publici, si scapata de sub orice control.
  Vad ca abordati o atitudine calduta fata de Dragnea si PSD. Ei bine, daca PSD este ciuma rosie, atunci SRI este cancerul societatii romanesti. Acestea sint fortele care, in loc sa protejeze democratia in Romania, au distrus-o. Iar Dragnea, care spuneti ca este acuzat probabil pe nedrept, fiti sigura ca este un personaj mult mai nefast decit Ceausescu.

  Reply
  • di livio

   tot aud de ce s-a intimplat la DNA Ploiesti…da stie cineva ce s-a intimplat in Ploiesti, ani si ani, inainte sa intervina DNA Ploiesti?…n-ai fi putut sa te angajezi nici spalator de bude fara acceptu lu Ghita si la famiglia Cosma…intrebati ploiestenii si dupa aia vorbiti…sa vedeti ce faceau Cosmicii acolo

   Reply
 36. Radu

  @Ileana, stii ca ai haz, pai dna e chiar in varful acelor minti luminate care au plecat…daca ea zice ca nu o reprezinta soferul lui Suedia, atunci nu o reprezinta, asta e….Si Caratrescu a zis ca nu il reprezinta. Or fi minti luminate care sunt cu ‘Muie’. Cine? Rares Bogdan, un calator in Noua Zeelanda pe banii Gold?

  Reply
 37. Gogu'

  N-am zburat niciodata cu ,,low-cost”, asta desi am zburat ceva in ultimii 45 de ani, mai mult decat ecuatorul, de ex., si chiar si cand am intalnit- o pe d-na Tatiana Mungiu pe un aeroport west-ic, eram in posesia unui bilet economic, de cca 170$. Cred ca are dreptate intr-o buna masura, coborand la nivelul lor nu facem bine, dar … pe de alta parte, cam asa gandesc si se exprima cea mai mare parte a boborului roman, obisnuit de matrioska ce a generat si clocit actualul ,,system pcr-fsn-pdsr-pnl-udmr-alde”sa te priveasca cu ne-incredere daca te exprimi elegant, elaborat si fara accente sau regionalism-arhaisme, in schimb te urmaresc cu atentie gradatii diferitelor servicii, caini de paza ai … consistentelor beneficii si afaceri ale sefilor lor, profesori – doctori, coledzii gusatului general cu o pleiada de stele si neaparat cu ante- mergatori ! Si da, astia mai modesti, soferii sau cameristele nu vor veni la nici un meeting, care … aveti grija, oricat imi displace rolul de Cassandra, nu va fi DELOC spectaculos in cifre, ma tem ca nu vor fi nici macar cat cei 120.000 de amarasteni carati de psd-alde cu autocarele la Bucuresti, multi pentru prima oara in viata in afara judetului de nastere !

  Reply
 38. Diana

  Dezamăgitor și inexplicabil cum un om de talia dvs intelectuală nu găsește alt subiect de indignare în România de azi decât niște plăcuțe de înmatriculare. De fapt nu vă pot bănui de lipsă de discernământ, probabil la mijloc e ceva mai grav. Altfel cum ați fi ajuns să îl lăudați întâi pe Ponta și acum pe înlocuitorul lui ? Vă simțiți reprezentată de dna Dăncilă și de lunga serie de incompetenți agramați ajunși miniștri sub umbrela PSD ? Chiar nu vedeți că, deși există corupți în toate partidele, la PSD corupția e endemică și reprezintă singurul program de guvernare, în fapt ? Vi se pare mai grav că s-au folosit niște protocoale secrete pentru a aduce în justiție șpăgari notorii precum Oprescu sau Udrea decât faptul că în continuare PSD folosește bugetul statului după bunul plac ? Chiar credeți că alde Năstase și Hrebenciuc (miliardari în dolari) sunt nevinovați și au fost condamnați politic ? Vă place că avem o capitală în care stăm cu orele în trafic și ne batem pt un loc de parcare, iar Firea face pomeni din impozitele noastre ? M-ați dezamăgit crunt !

  Reply
 39. vlad

  Cu mahala sau fara tot un car de prostie sunteti. Daca 19 milioane vor „legiferarea” lui „MUIE PSD”, nici d-voastra si nici Dumnezeu nu poate opri asta. Astia suntem si cu asta defilam. Nu suntem buricul Europei pentru ca unii ca d-voastra ne-au facut asa. Ar trebui sa va intrebati de ce avem 5 milioane de romani in afara tarii, nu sa-i faceti suboameni ( si va mai ziceti umanista, vorbe fara substanta). Bravo, emiteti parareri politice, sociologice si filozofice intre 4 pereti, nu in dupa analiza societatii. Putin probabil sa fi calcat printr-o mahala sau macar sa stati de vorba cu oamenii aia…. Probabil sunt sub demnitatea d-voastra, la nivelulul d-voastra discutati doar cu Dancila si restul agramatilor. N-am fost la nici un protest, n-am participat la nici o campanie, stiti de ce? Pentru ca atunci cand o sa merg o sa va iau capul la toti, la nivelul asta m-a adus partidul pupat in fund de d-voastra. Daca va permiteti sa-i faceti suboameni pe unii care isi pierd sanatatea si zilele muncind pentru copiii lor , atunci imi permit si eu sa-mi pierd umanitatea si sa-mi bag piciorul in tot ce misca.

  Reply
  • CMC

   Cica „19 milioane vor”.
   Astia chiar nu mai au simtul masurii, de cand abia se aduna in ultima vremea nu mai multi decat pot sa umple o cabina de telefon…

   Reply
 40. Marcel Dinu

  Imi pare foarte rau ca nu pot fi in tara pe 10 august. Si eu sint muncitor intr-o tara straina si am participat la demonstratiile impotriva Ordonantei 13 inca din prima seara(eram in concediu si mi l-am petrecut in strada). Erau multi romani care isi maninca viata departe de familie.
  De ce nu propuneti votul censitar ca sa nu mai voteze toti nesimtitii cu minim pe economie ? Sa voteze numai sefi la Inspectoratul x, sefi din Politia Agramata Romana, Viorica Dancila, etc.,adica stilpii societeatii actuale.
  Ma intreb cu ce v-au cumparat?

  Reply
 41. sov

  Un articol cu o mica pata de culoare prin aducerea in discutie a problemelor Cameliei Bogdan, generate de mana lunga a unui alt sistem paralel de pile-relatii-cunostinte. In rest aceeasi acreala care v-a cuprins in ultima vreme. Va pute doar ce vine dintr-o parte, se pare ca v-ati obisnuit cu mirosul urmasilor lui Ilici. Incredibila transformare.

  Reply
 42. Spânu

  Regretabil e ca nu doar acest articol, ca multe altele in ultima vreme, ale aceluiasi autor, mangaie intelegator banditii care ne fura si praful de sub picioare pe capsor, rugandu-i sa nu mai faca,_ca nu-i frumos, in schimb da de pamant neiertator cu opozitia (cata si cum e ea), cu mitingaretii, cu obscenii astia lumpen,
  regretabil e ca mai tot ce citesc aici e cam de aceeasi factura,
  regretabil e ca Romania curata e tot mai gri, ca Romania libera, de ex, a devenit o foita imunda, etc
  Ati reusit, felicitari, nu mai avem nici speranta!
  Nu conteaza daca e pe bani, sau daca e ca sa fiti interesanti, ‘telectuali imaculati care judeca perfect rece, obiectiv; conteaza rezultatul. Cumva avea dreptate „partidul”: ‘patura intelectuala’ e cea mai periculoasa.

  Reply
 43. Emil Stoica

  Nici eu nu sunt de acord cu placuta respectiva.

  Insa ea exista.

  Ce este de discutat in primul rand este raspunsul autoritatilor la acea placuta: de la ministri pana la politistii care au demontat placutele.

  Un ministru a spus ca trebuie sa avem grija de mama si copii. Dar ce fac autoritatile cu injuraturile facute public de reprezentanti ai puterii? Sau de injuraturile de pe internet?

  Un purtator de cuvant al politiei a spus ca data viitoare sa mergem sa ne plangem la vecini sau la preoti. Ce s-a intamplat cu acest individ?

  Ca sa nu mai vorbim de politie ca nu stia ce zice legea, dar a actionat la comanda politica.

  Pana la urma mahalaua nu cred ca a incalcat vreo lege. Insa administratia PSD cred doar in cazul placutei suedeze a incalcat legea de sus si pana jos timp de 10 zile.

  Reply
 44. C. Tudor

  Dna. va citesc si ma minunez.Il plangeti pe tov. Dragnea ca-l deranjeaza astia cu dosare de nimic.Nu ma gandesc decat la faptul ca sunteti tovarasi de doctrina, de asta v-ati schimbat atitudinea.Referitor la articol,pe dvs.nu va deranjeaza deloc ca drepturile unui roman obisnuit sunt batjocorite,fara ca politia sa aiba vreo sustinere legala.Dvs. sunteti deranjata de obscenitatea expresiei.Auzi,lumpendiaspora ! Jenant! Nu v-a deranjat cu nimic expresia dlui. Serban Nicolae la adresa unui deputat din opozitie. Dl. de la PSD o fi din elita dvs. Pe mine m-ati pierdut de cititor .Apropo,astazi politia a cerut clasarea dosarului! Quot erat demonstrandum!

  Reply
 45. marian

  Lista miniștrilor imuni e parcă mai lunga decât cea a ministrilor condamnati, începe cu Adrian Nastase – respingerea percheziției, include pe Victor Ponta- conflict de interese iar ultima este Roxana Plumb

  Reply
 46. Mangafaua (ieu sunt.. Bi!Biii!cu)

  Sa ne intelegem, stimabililor. Respectivii mahalagii (mitocani…) sunt doar niste zilieri-navetisti ai noilor CONDITII din zorii noului MILENIU. Ei n-au cum fi, inca, vreo DIASPORA! conform definitiei.
  Va aduc aminte de Trenurile cu navetisti din iepoca de Aur… v. BALANTA! lui Pintilie.

  Reply
 47. radu-c

  Doamna Mungiu,
  Daca nu erau aceste doua voci, dv. si Cartarescu, credeam ca am innebunit cu totii.
  Va multumesc.

  Reply
 48. jon

  Mai pe scurt: unii când dau de euroi într-o (vreau o) țara ca afara,uita ca au tăiat mămăliga in romania cu ața.Oleacă o regulează pe mă-sa (țara) de afara.

  Reply
 49. Brindusoiu Dan-Titus

  Cand ai prieteni, familie sau copii, cum poti circula cu o masina pe care scrie: mu–.
  Ce educatie, exemplu dai celor din jurul tau?
  Chiar daca nu-ti place de cineva, oare cineva iti da dreptul sa injuri tot timpul sau sa-l omori?

  Reply
 50. alinaMP

  @Emil Draga Emil, sansele oricui si-ar pune ceva la masina sa ajunga la Euronews INAINTE sa il umfle politia sunt strict zero. Politia a facut ce trebuia initial, adica I-a dat drumul sa intre fara sa se uite la el, dar cand a fost lansat in media a urmat o isterie media si presiuni asupra politiei. Ca si in cazul Camelia Bogdan, care se lupta cu Voiculescu si avocatii lui, nu cu Dragnea, care nu are nici o treaba, politia s-a trezit intre televiziunile A3 si RTV si celelalte. Si pana l-a urma i-au dat drumul, autoritatile suedeze i-au retras placa si cu asta basta. A fost o provocare, cum spune si Horatiu de la DV, ca si ‘ziaristul’ german’ arestat de jandarmi care era de fapt unul din organizatorii manifestatiilor, cu un ONG finantat de Primaria Capitalei, etc, dar cu un nume german… Mai preocupant e cata lumea s-a alaturat, si e falsa grija de soarta democratiei ca te umfla politia de pe strada in Ro. Nici vorba. Mai degraba lumpenii au ajuns sa impinga in politie. In Franta am fost evacuata din Sorbona, unde tineam o conferinta in luna mai ca s-a interzis intrarea studentilor in toate universitatile ca sa nu le ocupe in solidaritate cu grevistii. Dictatura Macron, nu? Mai degraba invers: Cartarescu, care s-a delimitat, a trebuit sa isi retraga postarea…ca de, „democratii’ sunt trolli si fac presiuni.

  Nici o grija, nu ne baga PSD la inchisoare, nu suntem in 1990 (cand noi tineam frontul) dar daca astia am ajuns noi nu o sa castigam nici un fel de alegeri. Am pierdut si singurul lucru unde am stat mereu mai bine ca PSD, si anume avantajul moral.

  Reply
 51. Dorin zugravu

  Pentru mine, România reprezintă o imagine în care vedem o mică insulă formată din români cu discernămînt, care discernământ provine dintr-o cultură generală solidă, români cu studii, culţi, competenţi, educaţi, români care sunt prieteni cu peria şi pasta de dinţi, români care-şi fac un duş sau două pe zi, români prieteni cu săpunul şi şamponul, români care înţeleg şi doresc să trăiască într-o ţară ghidată de valori precum : competenţă, democraţie, libertatea cuvîntului, deontologie profesională, separarea puterilor în stat, educaţie, cultură, respectul pentru lege. Această mică insulă reprezintă România modernă, şi ea este înconjurată de un imens ocean format din cealaltă românie, România premodernă, formată din români pentru care competenţa, democraţia, libertatea cuvântului, deontologia profesională, etc., nu reprezintă nişte valori care să-i intereseze. Pur şi simplu, pentru aceşti români, România e ţara unde ei vor să trăiască lejer, fără să se implice, ei doresc o Românie în care cineva, undeva, să le facă viaţa mai uşoară, mai suportabilă. Aceşti români reprezintă o masă de manevră pentru binecunoscutele televiziuni toxice, cât şi pentru partidul care îi menţin într-o stare de imponderabilitate existenţială, mergând pe trocul : noi vă dăm, voi ne votaţi. Acestea sunt datele problemei româneşti. Cine poate rezolva această problemă? Deocamdată, nimeni. Şi, totuşi, ce facem? Lăsăm, aşa, de izbelişte, această ţară? Nu. România nu se va reface din certuri, scandaluri şi lupte politice, ci din acele gesturi ale României profunde, care acum nu e văzută, nu e căutată, nu e ştiută. România se va reface din acele gesturi neştiute cum a fost acel gest al acelui român anonim, care, la inundaţiile din 2016, după ce armata s-a retras, din cauza nopţii, el, cu o micuţă barcă şi o lanternă, s-a dus şi a salvat peste 30 de amărâţi care aşteptau o minune, căţăraţi pe acoperişurile caselor lor, gata să se dărâme; din gestul acelui preot, anonim şi el, care satură în fiecare zi 150 de copii ai străzii; din gestul unor copii olimpici de care învăţământul public nu s-a ocupat deloc; din gesturi anonime, care reprezintă acea Românie profundă, care, coagulându-se, va fi în stare să îndepărteze jegul actual ce a metastazat ţara noastră.

  Reply
 52. Sobolan de Bucuresti

  Un atac sub centura la adresa conationalilor, bazat partial pe neadevaruri. Stimata doamna, masini de mana a doua sunt cumparate de foarte multi cetateni europeni, inclusiv de cei de alta etnie decat romana. Daca v-ati aseza la coada la Ryan si dvs,, ati fi dezamagita de lipsa cainilor cu covrigii in coada din Occident!

  Reply
 53. maria

  bun articol
  ca de obicei

  pacat ca nu mai predati in tara . Cred ca actualii studenti va iubesc cum va iubeam si noi care am avut sansa sa facem cu dumnevaoastra cursuri

  Reply
 54. maria

  banuiesc ca nu cititi ce scrie pe aici…dar cum ar fi sa tineti niste cursuri pentru adulti in tara? nu stiu…educatie civica..orice cum vreti sa o numiti. Ar fi super in masura in care aveti timp si chef

  Reply
 55. zava

  „Secția de procurori a CSM, mereu loială lui Kovesi, a dat în sfîrșit afară, după plecarea ei, votînd în unanimitate, pe capii dosarelor de fabricație de la Ploiești, care nu erau mai buni ca interlopii pe care îi foloseau. Codurile alea de procedură, a căror schimbare oripilează pe unii, erau zilnic călcate în picioare chiar de DNA. Penali sunt și printre procurori, nu doar politicieni.”

  Alte afirmații deșănțate prin care dna Mungiu se șterge, la propriu la fund cu munca a zeci de oameni. Zero dovezi pt. acuzațiile aduse, zero prezumție de nevinovăție pt. cei doi procurori DNA Ploiești.

  „Grație societății civile (avocați Cluj, asociații judecători) avem în sfîrșit dovezi că justiția noastră s-a emancipat foarte parțial de modelul comunist în care ordinul politic venea de la securist să se facă dosar, era pus în practică de procuror și executat de judecător ca un fapt împlinit. Aici e marea problemă de rezolvat, că ierarhia ar trebui să fie invers, dar nu am auzit ca în afara cîtorva magistrați să priceapă cineva că asta e problema, darămite să cheme lumea la demonstrații pentru ea.”

  Cele doua linkuri, care ar trebui să prezinte dovezi cu privire la cârdășia ilegală (atenție, lucruri grave da ?) SRI-procurori-judecători prin care, mai pe românește, se fabrică dosare penale în RO, nu conțin NICI O DOVADĂ în acest sens. Niște articole de nivel de blog, nimic mai mult. Cine este curios, să verifice. Acuzații iresponsabile ? Mai contează ?

  Reply
 56. davidoff

  Va multumesc ca ati actionat prompt si ati adus lamuriri/imbunatatiri/adaugiri, mesajului lansat de catre Cristian Prescornitoiu.

  Reply
 57. Marian

  Dureros de adevarat!
  Multi dintre noi, cei care traim si de zi In aceasta si luptam sa schimbam ceva….suntem scarbiti de valul romanilor veniti In concediu -asa zisa diaspora , cei care la cumparaturi culmea nu mai stiu vorbi romaneste, nu mai cunosc bani si te pun sa le alegi tu bacnote direct din portmoneu, isi permit sa opreasca oriunde cu masini avand placute straine, plus multe alte nesimtiri si pentru ce toate astea ca sa vada lumea ca au venit cocalari acasa. Astia credeti ca au capabilitatea sa ne schimbe tara…..

  Sunt si excepti de oameni plecati in strainatate, acele persoane care nu uita in primul rand ce inseamna sa fi om ….dar prea putini din pacate

  Reply
  • Petre VP

   Ești pesedist? In ceea ce privește stalcirea limbii ai dreptate, dar faptul ca nu cunosc banii, e ceva normal. Când am plecat din țara, banii erau total diferiți. In ceea ce privește autoarea acestui articol, dacă ar fi fost atât de filozoafa, ar fi stat in banca ei. La lupta mergi și cu soldați.

   Reply
 58. Mihai

  Intr-adevar doamna aveți o forma de „inteligenta” rar întâlnită. Imi este rușine că sunteți cetățean român.

  Reply
 59. Goagl

  @ Zava. Adica ce nu e dovedit? Codul de procedura penala cerea ca Negulescu sa inregistreze ce vorbea cu denuntatorii lui. Si nu o facea de regula. In schimb, il inregistrau denuntatorii si interlopii pe el. Ce probe mai vrei, exista raportul inspectiei judiciare si a recunoscut si seful lui, Onea. Micul golan Cosma are inregistrari, iar Negulescu nu.

  Reply
 60. Bogdan

  Va multumesc,doamna Mungiu,pentru onestitate.Macar dumneavoastra cand urinati elitist pe romani din Olimpul intelectual in care va aflati o si recunoasteti.Spre deosebire de politicienii de la putere care ne spun ca este o ploicica calda de vara.

  Reply
 61. Norbert

  Cine doarme într-o democraţie se trezeşte într-o dictatură.

  Hai să nu facem nimic, să nu cumva să greşim.

  Reply
 62. T.P.

  Dispensorul media de post-truth numit Contributors.ro vă trimite o săgeată prin Alin Fumurescu. Un text parcă scris de un pionier din redacția Cutezătorii plecat acum 30 de ani în Suedia și care a fost decongelat recent (pionierul).
  E de-ajuns să urmezi un transect (turistic, social etc.) prin România ca să-ți dai seama că aveți dreptate. Eu cel puțin așa o simt, atât aici, cât și la terminalele de îmbarcare pentru România. Mai bine să ne acceptăm condiția și să facem pași spre-a deveni mai civilizați (despre asta e vorba, în final).
  Vă doresc liniște, cel puțin până se întoarce Dan Puric de pe Muntele Kogaion, de la discuția cu Zalmoxis, cu energii (subtile) noi și amplificate monstruos. S-ar putea ca și Mircea Dinescu să vă atace cu vreo trupă de lăutari.
  Pe la începuturile ieșirii românilor prin Europa, în unele magazine din Austria și Germania apăruse următorul anunț scris mare, românește, chiar la intrare: ROMÂNI, NU FURAȚI! SUPRAVEGHERE VIDEO. Nu știu dacă se mai păstrează, nici în ce măsură se adresa rromilor, însă știu sigur că dacă intri într-o adunare de români, voi auzi sigur cuvinte de mahala, din-alea pipărate.

  Reply
  • EnergeticianuL Imprashtiat

   DIÁSPORA s. f. … vine din greaca dar a fost preluat din franceza si inseamna azi mai mult decat „imprashtiere”.
   Unde e multa carte e si multa prostie, sau nu intotdeauna doar desteptaciune.
   (sa nu fi inteles respectivii definitia DIASPOREI de care-si bat joc prefixind-o?
   Cum va explicati ca niste zilieri-navetisti, coboriti oriunde, din avioane de navetisti, sunt RIDICATI la rangul de DIASPORA devalorizandu-i adevaratul inteles?
   (doar din perspectiva unei lupte intestine, cu iz POLITIC, se intzelege!
   Si ce legatura are asta cu iashi, cei 7 ani de acasa, sau mai putini, traiul, nedigerat nici azi, prin ghettourile ceaushiste ori cu MOLDOVA si malurile Prutului?
   (anormal e sa bagi bani cu nemiluita prin vagaunile si fundaturile Europei, fara vreun viitor pe aceasta lume, care au dat totusi o frumoasa semidiaspora adevarata de SECOLE – de aia care si-a uitat limba MATERNA imediat ce a coborat, din ce-a coborat ea, pe acele meleaguri – si sa ramai cu chestii nedigerate si socialisme perverse cu iz sovietic Liberator/slobozitor indiferent unde te-ai pripashit, dar mai ales in USA ca ardeleaoltean postceaushist)

   Reply
 63. capo

  Pe langa cei care lucreaza in inginerie sau medicina un politruc ca mungiu nu are nici o valoare evident, dar nici cu cei care muncesc fizic sau fac comert nu se compara. Mai sunt si alte minciuni in articol, cei din UK, Italia si Germania au votat dreapta dupa ce europa a fost invadata de migranti din asia si orientul mijlociu si africa, nu din cauza imigrantilor romani, care oricum sunt in italia de 20 de ani si in germania inca dinainte de revolutie. De ce nu au votata dreapta inainte de criza migrantilor din orientul mijlociu. Motivul e Merkel nu imigrantii romani asa cum sugereaza Mungiu. Oricum ea nu face nimic de fapt, nici macar nu spala vasele, prodce minciuni si are o atitudine de tradare a intereselor romanilor si romaniei. Mungiu e o mincinoasa si o tradatoare de fapt si nici nu are inteligenta de a intelge factorii care determina si se coreleaza si cauzeaza votul in Germania sau Italia sau UK. De asemenea nu romanii hartzuiesc femeile germane ci imigrantii invitati de merkel din orientul mojlociu si asia. Asta e o alta minciuna spusa de propagandista Pipidi. Legat de ajutoare sociale acestea sunt consumate in proprtie de 95% de imigrantii din orient. Nu am auzit AFD sa vorbeasca de romani, deci pipidi e rupta de realitatea din germania sau europa de vest. Nici Le Pen nu a vorbit de romani vreodata. Pipidi e incompetenta si mincionoasa. La fel in UK inainte de criza migrantilor din orient, IN conducea cu mare avantaj. Pipidi nu a avut capacitatea sa citeasca si sa analizeze opiniile celor care voteaza AFD. AFD a devenit o fortza dupa criza migrantilor din orient nu din cauza romanilor asa cum spune Pipidi.

  Reply
 64. A310

  Doamna Pippidi ,
  Va apreciez in mod deosebit , si nu numai pentru aceasta luare de pozitie .
  Eu de mai mult de 10 ani imi desfasor activitatea in strainatate , mai mult in tarile UE ,
  nu am intalnit multi romani care au o situatie materiala multumitoare ,
  adica am intalnit cativa medici , dar mi-au spus ca isi gasesc locuri de munca acolo unde medicii francezi sau germani nu accepta .
  In rest am intalnit romani care muncesc in constructii sau ca soferi , nu mai pomenesc de conditiile de locuit .
  Despre cei care se ocupa cu tot felul de activitati ilegale nu mai fac vorbire , si nu sunt putini acesti concetateni .
  In domeniul meu pentru a obtine un contract si a fi platit ca un localnic , trbuie sa tin in spate cum se spune 3/4 localnici .
  Din pacate acesta este crudul adevar din minunatul occident .

  Reply
  • Bogdan

   Cred ca problema dumneavoastra este mediul in care va invartiti in occident.
   De aceea nu intalniti romani de calitate plecati ca sa scape de tupeul de meltean,prostia,incompetenta care au ajuns sa fie etalonul clasei politice romanesti si,prin extensie,a unei bune parti a societatii romanesti.
   Multi dintre cei plecati erau din zona celor competenti in domeniul lor de activitate (altfel nu-si gaseau de lucru in occident asa usor)de aceea ce a ramas in tara in locul lor ajunsi acolo pe cu totul alte criterii decat cele de competenta profesionala(nepotica,fiul,fiica,amanta etc cui trebuie) si asta incepe sa fie deranjant in viata de zi cu zi,cand prostia dublata de o autosuficienta nejustificata a functionarimii obediente politic se transforma in drumuri aiurea si nervi pentru cetatean.

   Reply
  • Radu Dan

   Draga A310

   probabil ca lucrezi la AIRBUS, dupa nickname….
   Daca doresti sa nu mai fii tulburat si nedumerit cu privire la minunatul occident, te invit la mine acasa in Düsseldorf sa bem o bere impreuna, apoi sa mergem la un workshop VDI (adica Asociatia Inginerilor din Germania) si apoi sa te duc la academia M+M in Böblingen, unde momentan mi-am gasit un loc de munca ( cu greu, si numai fiindca nemtii nu au vrut post de inginer proiectant).
   Dar te rog sa aduci tu bani, fiindca eu nu castig prea mult si sunt sarac, imi trimit rudele din Romania lunar bani, ca lor le da unul Dragnea cu una Olguta, de la ei din cont.
   Aici am incercat si eu la una Merkel, dar nu mi-a dat, cica sa ma duc sa muncesc real.

   Eu cred ca nu prea mai stai prin Romania sa vezi ce inseamna o situatie materiala multumitoare.

   Totusi, nu cred ca existi in realitate, deci …..mai bine ma culc, ca maine la 7,00 trebuie sa-mi iau ajutorul social.

   Reply
 65. Ilma

  Doamnă Alina Mungiu Pippidi, nu vă miră faptul că PSD, partidul de guvernământ votat de atât de mulți români, a desemnat-o și votat-o (împreună cu ALDE) pe doamna Viorica Vasilică Dăncilă ca prim-ministru al guvernului și nu pe dumneavoastră?

  Reply
 66. AlinaMP

  @Ilma. Deloc. Am fost totdeauna dusmana lor, am avut peste 20 de procese pe care mi le-au intentat pentru ca am scris rau despre ei, si unul intentat de mie lor, ca au spus ca as fi scris in presa comunista. Desemneaza si ei pe cine au, ii criticam, dar nu ii facem maimute, analfabeti functionali sau „M…’. Cum ziceam, s-a dus avantajul moral al dreptei. Si nici cel cu meritul nu e cine stie ce, dupa desemnarea lui Mireille Radoi si Horia Georgescu, Elena Udrea si micutza (i-a uitat numele) lui Oltean de la ANMRP…

  Reply
  • Ilma

   Ce am fost, ce am făcut fiecare în trecut e deja departe, abia se distinge ca prin ceață. Făcând ce am făcut, ne-am trezit în acest coșmar.
   În multe dintre articolele și ieșirile dumneavoastră la tv din ultima vreme dați glas ideilor principale ale propagandei PSD (pe care ei o susțin și cu măsuri fiscale, economice, sociale care amețesc societatea, o tulbură și o divizează). Uneori pare că ori dumneavoastră le împărtășiți ideile, ori ei (Dragnea, Tăriceanu, Nicolicea etc.) le împărtășesc pe ale dumneavoastră, ceea ce e derutant pentru mare parte din publicul care vă urmărește. Sunteți, acum, singura voce publică (presupus obiectivă) din afara partidelor care le dă dreptate și le justifică acțiunile vădit nocive. Propagați aceleași argumente șchioape și interesate. E rău în primul rând pentru dumneavoastră.
   Mesajul pe care-l incriminați și de care vă delimitați susținând că aparține mahalalei românești din diaspora nu a apărut din senin și nu e un atac nemeritat. El este un răspuns, culmea, sosit la timp, croit pe tiparul adresantului, care adresant nu ne arată, de când a preluat puterea, decât vulgarități și obscenități comportamentale și de limbaj în aplauzele celor de teapa lor și în disprețul celor care nu le seamănă.
   Persoane precum Dragnea, Tăriceanu, Nicolicea, Iordache, Șerban Nicolae, Dăncilă, Pleșoianu, Vasilescu Olguța, Dan Carmen, Plumb Rovana, Firea Gabriela, Ștefănescu Codrin, cel cu clanul interlop adus la dna în chip de pază pentru șefu’, chiar dacă nu ar vorbi mahalagește niciodată (dar unii au făcut-o și li s-a iertat), sunt reprezentanți mai autentici ai mahalalei decât șoferul cu plăcuțele inscripționate cu înjurături. Mentalitate mahalagească, purtare asemenea, limbaj demagogic, lemnos, la nervi amenințări și semne obscene, jigniri, sintagme stâlcite de prea mult interes pentru cei cărora li se adresează și aș putea continua cu lista manifestărilor care fac din ei mahalagii periculoși. O înjurătură spusă de-a dreptul indică un comportament mai cinstit decât toate relele menționate mai sus îmbrăcate în poleiala sclipitoare a unor funcții.
   Alăturați-vă celui care a spus că „împăratul e gol” și nu veți greși. Rămâneți lângă cei care admiră „hainele cele noi ale împăratului” și s-ar putea să regretați mai târziu.
   Apropo, dumneavoastră nu ați înjurat niciodată, nici măcar în gând? „Cine se știe curat să arunce cu piatra”…. și s-a făcut gol în jur

   Reply
 67. Marilena

  Simt nevoia sa revin cu un comentariu. D-na Pippidi a fost una din vocile pe care le-am urmarit in timp, din nevoia de a cunoaste opiniile putinilor wise-men (and women) in care aveam incredere. Dar, cum spuneam, in ultima vreme, si mai ales cu articolul in discutie, incerc o imensa nedumerire. Doamna, aveti un prestigiu international, o cariera cu care va mandriti, traiti in Germania (dar veniti des in Romania, cu low-costul! -stiu, zborurile cu companiile de linie sunt mai scumpe!), o educatie aleasa, asa ca va intreb: ce credeti ca ar putea exista pentru dvs. In Romania, ceva ce v-ar putea oferi puterniciu zilei, care sa va faca feticita? Nu imi imaginez nimic de genul acesta dar, desigur, oamenii sunt plini de surprize! Nu vreau sa insinuez ca, neavand ce va oferi in schimb, cineva v-a constrans in vreun fel sa scrieti si sa spuneti ceea ce sustineti in ultima vreme. In schimb, va sugerez ce as astepta eu ( ca si fosta dvs studenta Maria): sa va comportati ca un roman inteligent, impartial, cult, si sa luati atitudine cu obiectivitate si competenta fata de ceea ce se petrece in Romania. Daca si un singur roman din “lumpendiaspora” isi jertfeste o singura zi din binemeritatul concediu acasa ca sa vina la Bucuresti, la miting, asta ar trebui sa va dea serios de gandit. Nu cred ca e “cool” dun niciun punct de vedere sa vii la Bucuresti in august- e cald, si praf, si scump, si tot ce vreti. Oamenii vor veni pentru ca, si fara o definire clara a obiectivului, simt ca trebuie sa arate ca dezaproba energic ce se petrece. Chiar daca nu ar fi toti capabili sa o spuna cu aceste cuvinte!
  Daca vreti sa ramaneti in constiinta nationala, intr-un fel demn de rememorat, faceti macar ce a facut Nenea Iancu: a plecat la Berlin, dar a infierat moravurile si potentatii zilelor sale cu mijloacele furnizate de cuvantul scris, cu umor si cu amaraciune, dar nu cu ura, dispret si, cu siguranta, nu la vreo comanda politica!

  Reply
  • CMC

   Domna AMP a ramas verticala, dar cei care judeca acum stramb aveau impresia ca daca erau pe acceasi lungime de unda cand problema e pusa corect trebuie sa ramana cu ei si cand pun problema gresit.
   Nu ar fi mai corect sa ne judecam intai pe noi, inainte de a-i judeca pe altii?
   PSD e o catastrofa, dar la PNL si USR e urgie…

   Reply
 68. un emigrant

  Stimata Doamna,
  Stimata Redactie,
  va rog sa consultati si DEX-ul, dupa care hai sa facem un exercitiu de interpretare.

  MUIE s. f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. GR, S. VII, 120 ◊ Expr. A duce cu muia = a face promisiuni înșelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înșela; a duce cu vorba, a duce cu zăhărelul. Cf. BL II, 174, BUL. FIL. V, 191. L-am dus cu muia pînă mi-a împrumutat plugul. COMAN, GL., cf. MAT. DIALECT. I, 231. – Și: mîie (BUL. FIL. IV, 172) s. f., moi (BL II, 174) subst. – Din țig. mui.

  sursa: DLR (1913-2010) DEX-Online

  Reply
  • gabriel radeanu

   In DEX este explicat cuvantul in mod decent… a la Irina Nistor.In realitate expresia a fost generalizata cu conotatie sexuala…ceea ce vrea sa fie si acum.Asa ca lasati-o moale,ca saraca …macane!

   Reply
  • CMC

   Multi se cred prea destepti ca sa se deranjeze sa fie si cinstiti. Faptul ca gasesti o cale de intors nu insemna ca esti cinstit….

   Reply
 69. Vlad

  „nu ne reprezintă pe cei care au luptat decenii să civilizăm PSD și să construim alternativa la ei” …. Nu vi se activeaza putin simtul ridicolului?? Ati luptat si ce ati realizat?? PSD-ul a ajuns la nivelul cel mai de jos din istorie, un pericol real la democratia din tara asta. Cum sugerati sa procedam?? Sa luptam inca 20 de ani sa-i „civilizam” ? :)) Va spun sincer, nici nu stiu daca mai aveti 20 de ani ca sa luptati pentru nimic

  Reply
 70. Traian Şoimu

  Doamnă Alina Mungiu Pippidi

  Iertați-mă vă rog pentru faptul că adaug la rândul meu un comentariu pe lângă zecile sau poate sutele de comentarii pe care le-ați primit în urma scrierii acestui articol.

  Am citit textul dumneavoastră cu sufletul la gură şi pe măsură ce treceam cuvintele nu mai înțelegeam nimic iar apoi, ajuns la sfârşit m-am trezit identificîndu-mă cu personajul din scrisoarea pierdută şi întrebîndu-mă la rându-mi: eu cu cine votez?!

  Vă scriu aceste cuvinte deoarece vreau să vă adresez o întrebare: dacă mâine s-ar organiza alegeri (de orice fel ar fi acestea) care ar fi opțiunile de urmat astfel încât să nu se mai ajungă în situația prezentă?

  Nu mă aştept să-mi răspundeți punctînd diverse nume, hahaha, însă aş dori să dezvoltați puțin acest subiect deoarece terminînd de citit articolul dumneavoastră am rămas cu senzația că ştiți… dacă nu răspunsul la această întrebare, atunci cel puțin ştiți unde să-l căutați.

  Vă mulțumesc.

  Traian Şoimu

  Reply
  • gabriel radeanu

   Votati noua miscare politica progresista,care se numeste(sa speram provizoriu)MUIE PSD!

   Reply
 71. Alina

  Am citit acest articol cu rusine si scarba. Rusine pentru ca cineva cu pedigriul si pozitia dvs. poate scrie asa ceva despre romani. Scarba din acealasi motiv.

  Nu inteleg, dincolo de consideratiile politice, dincolo de opinia dvs. despre Malin Bot, Politeanu, Lucian Stancu Viziteu, Ghita si Kovesi, ce scop are caricaturizarea cu cruzime a unei categorii asa de largi de conationali?

  Diaspora este estimata la peste 4 milioane de romani, dar probabil cifrele reale sunt mult mai mari. Aceasta “masa jalnica” a trimis in anul 2017 in tara fix 3.792.000.000 euro, conform datelor BNR. Adica mai mult de jumatate din bugetul Educatiei pentru 2017, care a fost 3.1% din PIB! Tinand cont de aceste cifre, eu inteleg ca oamenii au plecat ca sa munceasca, inclusive pentru familiile lor ramase in tara. De asemenea, din aceste cifre eu mai deduc ca romanii “fara mijloace reale de subzistenata sau prinsi in flagrant” din strainatate sunt o minoritate, in raport cu restul, cei care muncesc cinstit si din greu si trimit echivalentul a 2% din PIB-ul Romaniei in tara, intr-un an.

  Din articolul dumneavostra, inteleg ca a presta o munca fizica, care nu necesita studii inalte, ar fi ceva condamnabil, dezonorant. Ca oamenii acestia pe care savant ii numiti “lumpendiaspora”, pacatuiesc prin a nu avea studii sau venituri mari. Ca saracia insasi ar fi o vina a lor, mai ales daca romanii respectivi au indraznit sa plece din tara, ca sa isi faca o viata mai buna si sa isi hraneasca copiii. Ca a zbura cu o companie low-cost este un lucru rusinos, demn numai de “pleava” proletariatului, la fel ca si coada la ghiseele din institutiile statului (vezi doamne, le da peste cap orarul sarmanilor functionari suprasolicitati in lunile de vara!) sau caratul zacustelor (si probabil, a tuicilor, sarmalelor si placintelor de casa) cu avionul in tari straine.

  Marturisesc ca am pacatuit la fel, ca am transportat slanina cu Wizz Air, indesata in bagajaul de cala pe langa palinca de casa din Ardeal, dulceturile si zarzavatul de la mama, carnati de casa si parjoale de la socri si ceva covrigi de Bucuresti la un leu bucata, dupa care este innebunit fiul meu dar nu ii gasim prin Marea Britanie. Si nu numai pentru mine am transportat aceste minunantii, dar si pentru colegii mei romani, care au fost nespusi de bucurosi sa primeasca de Craciun o bucata de slanina.

  Eu si colegii mei romani care mancam slanina cu ceapa, lucram intr-un birou civilizat, suntem “professionals” cum ar zice englezul, avem salarii peste medie. Am cunoscut un baiat anul trecut, intr-un aeroport in Anglia. Da, venisem amandoi cu o cursa low-cost! M-a ajutat cu bagajele, saritor. Era profesor de informatica in Valcea, dar s-a hotarat sa plece din tara ca sa lucreze intr-un supermarket in Anglia.

  Alta data, am intalnit o romanca in autobuz, venise in Anglia de o luna. A fost asistenta medicala intr-un orasel din judetul Constanta. Plangea de dorul copiilor lasati in tara si lucra aici ca infirmiera la un azil de batrani.

  Am intalnit multi romani aici, in cei doi ani de cand m-am mutat in Anglia. Romani doctori, romani contabili, romani in birourile multinationalelor, romani informaticieni, consultanti, ingineri, romani soferi de autobuz, romani soferi Uber, unii cu studii superioare, romani asistenti medicali, romani care lucreaza in supermarket, in frizerie, romani care imi livreaza comenzile acasa, vorbind cu dulce accent ardelenesc. Romani care se duc la biserica romaneasca in Anglia si poarta ie autentica, romani cu copii frumosi si educati, romani care nu au uitat de unde se trag si isi pomensc mortii de pe meleaguri straine, fac sarmalute de post si se roaga impreuna.

  Deci stau si ma intreb, conform articolului dvs., care e mahalaua? Care sunt criteriile dupa care ne clasificati si ne ridiculizati? Studiile, veniturile, continutul bagajului din avion, “job”-ul din strainatate, sau participarea la miting? Ca ultima mea impresie, dupa ce v-am lecturat, e ca toti cei care vor veni pe 10 august in Bucuresti sunt din categoria “mahala”.

  Nu spuneti mare lucru despre “ceilalti”, lasati sa se inteleaga ca ar fi intelectuali ca dvs. Dar unde sunt intelectualii in viata politica a Romaniei? Ce fac ei pentru tara? Ce faceti dvs., in afara de a jigni niste oameni care muncesc si doresc sa isi exprime liber opiniile politice? Unde sunt intelectualii acestei tari, cand logica, bunul simt si limba romana sunt calcate zilnic in picioare la televizor si in institutiile statului? Cand oameni cu functii inalte au un discurs cu mai multe greseli gramaticale si lipsit de logica decat un copil de clasa a 2-a, la joaca in fata blocului?

  Si unde e dragostea intelectualilor ca dvs. fata de popor, fata de omul de rand? V-ati catarat in turnul de fildes si va uitati de sus la noi. In istoria tarii noastre, intelectualii care au avut un cuvant de spus nu s-au lepadat de popor. Pasoptistii, desi scoliti in Franta, au respectat poporul, l-au cantat si l-au iubit.

  Acum, mai mult ca niciodata, tara are nevoie de intelectuali, care sa o indrume, sa ii deschida ochii, sa lupte pentru ea si pentru limba romana. Intelectuali care sa iubeasca Romania cu oamenii ei simpli, neaosi, frumosi, nu sa strambe din nas la mirosuri de mahala.

  Nu ati observat si mahalaua din bancile Parlamentului? Mahalaua care voteaza tamp, in functie de micii si excursiile gratuite pe care le primesc? Mahalaua din Palatul Victoria? Clasa politica la putere, cei care ocupa functiile publice la varf, care fac legi, care ne coduc, toti put a mahala!

  Reply
  • Freitag

   Nu stiu de ce reactionati cu atita suparare, dumneavoastra ati plecat de doi ani, spuneti, poate de aceea. Treceti mai intii prin campanii succesive, basescu, referendum, usl, ponta, iar alegeri prezidentiale, iohannis si veti intelege ca pentru cei din Romania sunteti doar ceva abstract, o notiune pe care pot sa o foloseasca cum doresc, de la o aureola care nu exista pina la tzap ispasitor, nu aveti nume, nu existati ca persoana, nu-i pasa nimanui de dumneavoastra personal. Sunteti o rezerva de dusman/prieten, depinde cine si cum vine la putere si ce inventeaza, o cirja temporara si fara nume sau chip pentru demagogi, atitea parale se dau pe dumneavoastra. De multe ori nici nu sunteti parte dintr-o masa de manevra ci doar parte abstracta din ce povesti bune de folosit in campanii doresc unii sa inventeze.

   Lasati-ma cu intelectualii de acasa sau din diaspora care nu fac nimic – multi romani au obiceiul sa omoare cu pietre pe oricine e mai rasarit intre ei, dupa cum da vintul demagogiei sa se mai gaseasca vreun vinovat de ocazie. Si nu oricine e un Hristos sa fie pus pe cruce de ai lui, oamenii isi mai traiesc si propria viata. Un camionagiu vulgar va e introdus ca erou, un medic care isi da duhul linga pacienti sau un profesor sunt mizerie umana si sunt scuipati virtos daca spun ce cred sau nu convin, asta daca nu sunt complet ignorati: au fost dati afara din Romania cu injuraturile in aceeasi masura in care guvernantii i-au dat afara cu nesimtirea, si tot asa ceva ii si tine departe – nu e nevoie de fapt deloc de vreun intelectual cu coloana vertebrala, in genere de nimeni care sa judece cu mintea proprie, e nevoie strict de indivizi care sa cinte in struna la momentul potrivit, e nevoie nu de tinichigii cum zicea basescu, ci de tinichele la minte si la suflet, restul…ciocul mic. Romania a ajuns o societate extrem de polarizata si acum vulgar de intoleranta, drept care orice tinichea mai mult sau mai putin involuntara dar zgomotoasa e buna de folosit.

   Calmati-va, in ce ma priveste ce spune doamna Pippidi referitor la diaspora, chiar nu o percep ca pe o injurie, ci ca pe un adevar amar spus verde in fatza, veti descoperi si dumneavoastra in timp ca nu greseste, din pacate. Si, doamna draga, daca ati fi stat mai mult in strainatate ati sti sa faceti deosebirea intre critica si insulta vulgara, ori ca obscenitati ca cele ale domnului sofer de camion nu se poarta in discutia publica din alte tari – sunt legi care limiteaza limbajul ofensator de acest tip in orice tara, pentru simplul fapt ca oriunde libertatea de exprimare are limite: insulta vulgara, defaimarea nu sunt considerate nici critica, nici libertate de exprimare, nicaieri, ci un abuz al acesteia si un abuz fata de oamenii carora li se adreseaza. E lege si in Romania, 61/1991, reactualizata in 2014, https://wwwb.agerpres.ro/viata-parlamentara/2018/02/05/senat-amenzi-majorate-pentru-incalcarea-normelor-de-convietuire-sociala-a-ordinii-si-linistii-publice–49742 , dar ce sa mai zici cind nici institutiile acestui stat abulic nu-si cunosc propriile legi si nu stiu sa le aplice. Dincolo de lege vorbim de reactia publica a oamenilor care limiteaza insulta. Din acest nou slogan nu „psd” deranjeaza, doamna, ci „m–e”: unde vedeti ceva similar in Anglia, blowjob scris pe cimpuri si masini, catre oricine nu le place, pe moment, unora sau altora, un „m..e” Theresa May, sau „m..e” regalitatii, sau „m..e” Labour Party ????

   Reply
  • gabriel radeanu

   Intelectualii lui Basescu au fost transferati lui Kovesi,intariti cu portocale de la Ploiesti,si …nu sunt membru PSD!

   Reply
  • CMC

   Si mai distractiv e sa vezi cum hotii lui Basescu (din PD-L) – aia care au fost in FSN la inceput – s-au facut peste noapte PNL-isti ca si cum nici gura nu le mirosea…

   Reply
 72. Dumitru

  AMP trebuie sa aiba o dubla senzatie de „déjà vu”, dat fiind ca a trecut si prin perioada cu „nu ne pot intelege ca n-au mancat salam cu soia”, si prin perioada nationalista a lui Vadim Tudor. Ce-i amuzant este ca totul e tributar muncii „serviciilor”. Daca AMP scria articolul acum 6 luni, n-o baga nici dracul in seama, sau poate chiar era preluata de Times New Roman, acest Charlie Hebdo securist de Romania, a carui singura ocupatie este umorul scabros. Cum insa a picat nasol pentru scenariile securiste, AMP este infierata proletar pe toate oficinele de propaganda. Si asta cu toate ca toti cei care au mai calatorit stiu despre ce vorbeste AMP. Insa vina lui AMP este mult mai mare din punctul de vedere al securistilor. Ca si Cartarescu (asta s-a retractat dupa) a indraznit sa ia pozitie impotriva campaniei de dezumanizare conduse de securisti impotriva PSD, din care fac parte si #muiepsd si alte distractii ale progresistilor de pe facebook (cf. https://en.wikipedia.org/wiki/Dehumanization).

  Reply
 73. Luca

  @Alina comentatoarea de mai sus Daca in loc sa pierzi vremea sa cauti cifrele remitentelor, care nu servesc la nimic, ca nu stii cat au trimis bancherii, doctorii si asistentele medicale fata de cat au trimis lumpenii, care prefera cashul, oricum, citeai orice raport de pe acest site de unde scrie ‘Rapoarte’ sau orice carte a dnei Mungiu vedeai ca intelectualii fac si au solutii, dar daca nu te pot obliga nici pe tine sa citesti, ce sa mai vorbim de oamenii fara educatie. Deci da, pe scurt, intelectualii nu pot face nimic pentru cine nu citeste, injectii de cultura nu exista, sau daca exista sunt de soc, precum textul dnei Mungiu, care ar trebui sa trezeasca lumea si sa o puna pe ganduri. Dar lumea prefera sa mearga pe stadion sa scandeze Muie PSD in aplauzele opozitiei.

  Reply
 74. CMC

  A fost activat de specialistii insultei si securistul pixelului albastru:

  „Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, lansează un atac voalat la adresa Alinei Mungiu-Pippidi, care a luat în derâdere mitingul românilor din 10 august, spunând că aceştia sunt o masă de manevră, „nişte operatori ordinari de politică, servicii şi mass media aferentă”. Deși nu îi dă numele, Daniel Funeriu face trimitere la un text din editorialul lui Pippidi publicat pe româniacurată.ro.

  „Circulă un text pe facebook dar nu ştiu cine e autorul. Ştie cineva numele imbecilului care a scris asta? „Lumpendiaspora noastră e cauza directă a votului populist și de extremă dreaptă din mai multe țări europene și nu mulțumim suficient stîngii liberale europene care apără taberele noastre din Paris sau Roma și se opun expulzării cetățenilor români fără mijloace reale de subzistență sau prinși în flagrant, în numele egalității europene.” Când dau search pe Google îmi apare „acest text e prea imbecil pentru a fi scris de o ființă umană”…”, scrie Funeriu pe Facebook.”

  Reply
 75. Florirn Georgescu

  Ati inchis „pravalia”?….. nu mai publicati comentarii?……. sau ceea ce am spus despre „onorabila” este adevarat?….. si nu aveti voie sa publicati?……

  Reply
 76. MF

  Se pare ca si dumneavoastra frecventati low-cost, astfel nu imi explic cum de cunoasteti atat de bine toate detaliile?!
  Cat despre acest text….ma mir cum de multitudinea de catastrofe produse pe banda rulata de prima-ministra nu v-a scos din gaoace (probabil va simtiti reprezentata) ci doar atitudinea obscura a unul cetatean, care a reusit printr-un mesaj simplu sa scoata din sarite tot sistemul pesedist.
  Poate ca ar trebui sa va dea de gandit, nu credeti?!

  P.S. Si de cand zborurile low-cost sunt o problema?! Nu toata lumea are posibilitatea sa isi deconteze zborurile ca dumneavoastra, prin propriul ONG. Putina decenta…c^macar pentru munca cinstitata a altor oameni, daca nu pentru altceva.

  Reply
 77. Osan Alina Maria

  Aveți dreptate, ei nu reprezintă diaspora. Ei reprezintă o țară ,un popor,așa cum este el in realitate
  Din fericire nici ceilalți nu mă reprezintă Vorbesc de curvele si hoții din parlament, guvern, ambasade.

  Reply
 78. ciprian

  „REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, DIASPORA. Klaus Iohannis a obţinut o victorie zdrobitoare în diaspora, unde 90% dintre românii care au stat la coadă să voteze i-au oferit încrederea lor.

  378.811 români din diaspora au votat la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, faţă de peste 160.000 la scrutinul din 2 noiembrie, cei mai mulţi votanţi fiind în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, SUA, Germania şi Franţa, a anunţat, luni, Biroul Electoral Central.” sursa: http://www.gandul.info/stiri/rezultate-alegeri-prezidentiale-2014-diaspora-iohannis-%09a-obtinut-89-68-din-voturile-din-strainatate-13577046

  Cam câți din ăștia or fi avut cei 7 ani de acasă, unghiuțele tăiate regulamentar și batistuța curată? Tare mă tem că la cozile alea infernale de la secțiile de votare au stat umăr la umăr traficanți de rable și doctoranzi la Sorbona, căpșunari, badante, muncitori prin abatoare, IT-iști de pe la Amazon și funcționari de pe la te miri ce agenție a UE. Mă îndoiesc că pe 10 august vor da năvală la București (cu Wizz-ul, cu Ryan sau cu ce s-o putea) hoții de celulare de pe Champs-Élysées, lăutarii din Grand Place, băieții cu alba-neagra de pe Westminster Bridge sau amărâții fără asigurare medicală minimă prin țările pe unde au plecat de bine ce le era acasă. Vor veni tot cei care au găsit resursele motivaționale să meargă cu mașina ( o rablă la mâna a doua, de cele mai multe ori, dar uite că atunci a fost bună), cu autobuzul sau cu trenul zeci sau sute de kilometri până la secția de vot, că nu toată lumea stă la două străzi distanță de locul cu pricina. A naibii manipulare, cum e ea bună numai la ștampilat pe unul sau pe altul, iar când e să-i zici ceva de mamă alesului care face toate porcăriile din lume ”pentru că poate” – e nasoală și pute.

  Reply
 79. Botoșăneanu Mihai

  Pînă acum cîteva luni, ascultam sau citeam cu mare interes comentariile dvs. De la o vreme, am băgat de seamă ca ați devenit un apărător al celor ce au dus țara de rîpă, in frunte cu Dragnea. Vreau să vă spun că am rude în LUMPENDIASPORA, care muncesc din greu dar cinstit în Italia, pentru că au fost goniți din România. Vor veni la mitingul de la București. Nu cred că aveți curajul să participați,să respirați același aer cu cei care trimit anual 4 miliarde de euro în ROMĂNIA. Pînă acum mă mîndream ca sînt din Iași. Nu mare intelectual ca dvs., ci doar un simplu inginer. Acum îmi este rușine, din cauza d-lui Tudorel Toader, și a dvs. Aștept să pledați ca și el,ca și Dragnea pentru pușcăriași. Ei sînt mîndria țării. Nu bolnavii din spitale, nu copiii din orfelinate, nu bătrînii din cămine. Cu ei ne e rușine. Vreau să aflați cu titlu informativ, că împreună cu soția (farmacistă) și cu o altă pereche, vom partcipa la mitingul LUMPENDIASPOREI

  Reply
  • Pătru Cristina

   Sigur au fost „goniti” din Romania, nu au plecat de foame din Romania, iar cei 4 miliarde de euro trimisi in tara, le trimit unor necunoscuti, nu rudelor lor. E adevarat ca acesti bani ajuta, se consuma in tara, dar trebuie sa existe o limita, da-o incolo de treaba. Ceea ce lipseste acestei tari, cred eu ca e lipsa de implicare si indiferent de cine e la butoane, ca-i PSD, ca-i PNL sau oricare partid, n-o sa reuseasca vreodata sa faca ceva. Unii nu vor, altii nu pot, nici nu conteaza prea mult.

   Cati oameni ati vazut ca se mobilizeaza sa schimbe lucrurile in bine in tara asta? Oamenii baltesc intr-o nepasare totala. Nu citesc sau nu sunt interesati de un subiect, dar sunt nemultumiti si cand ii intrebi, concret de ce sunt nemultumiti vin cu lozinci si clisee si uite asa devine un erou, un neica nimeni cu audi, care injura. Iar simplul fapt ca ala devine erou in Romania e dezolant. E trist si faptul ca unele persoane care au comentat articolul nici macar nu s-au obosit sa-l citeasca, e adevarat ca doamna Pipidi are un limbaj mai putin accesibil unora, dar chiar sa nu intelegi nimic din el, e o performanta!

   Reply
 80. Familia Adams

  Aveti dreptate doamna, pt.ca nici dv.nu traiti in R. Ati declarat candva ca pe dv.nu va intereaza cine va plati pensii pt. viitorii pensionari, pt.ca dv. aveti rezidenta in Germania si acolo va platiti toate taxele. Astept din partea dv. sa faceti o plimbare aux pieds nuits prin București. Sa surprindeti cat s-a schimbat Bucurestiul datorită unei doamne primar cu o educatie înaltă, scolita in tainele parvenirii. Dupa asta sa faceti sau nu diferenta intre omul nou creat de Ceaușescu(parvenit, hot, mincinos,mitoman) si omul de azi creat de voi intelectualii care i-ati scolit la asa zisele universitati, timp30 ani. Nu suntem nici mai buni nici mai rai, nici mai destepti sau mai prosti, in comparatie cu alte neamuri. Suntem așa cum sunt vremurile -egoisti, parveniti, credinta in ban si multa multa ura.Andre Maurois: „Secolul XXI va fi religios sau nu va ma fi deloc!” Nu va mai fi pt.ca : bun simt, compasiune, onestitate, educatie in familie, au devenit lucruri desuete. Traiasca URA! Traiasca CLIPA!

  Reply
 81. Dante69

  Stimata doamna subscriu total la imaginea așa zisei diaspore descrise de dumneavoastră. În momentul de fata cantitatea depășește cu mult calitatea. Zborurile pe orice ruta europeană arată a curse de zilieri iar situațiile, unele pe care le consemnati si dumneavoastră sint uneori de domeniul irealului. Si eu sint plecat de mai multi ani, de pe vremea când era nevoie de viza, si nu ma identific sub nicio formă cu masa această de prost gust care mi-a dat peste cap imaginea despre Occident cultivata ca a multora în anii dictaturii. Am disprețuit tot ce a creat si făcut Ion Iliescu inclusiv PSD și nu m-am dezis de judecățile mele. Moda însă la care au aderat unii ( ai Audi, cap nu-ți trebuie ) care presupune că dacă ești anti-Psd automat e ceva de capul tau, ma face sa fiu personal nu mai rezervat dar prudent atunci când mă asociez unor luări de poziție. Imaginea României dar și a românilor este jalnica iar aceasta ”diaspora” care se crede o elită fără ca nimic să o poată califica astfel este imaginea noului model după cel al îmbogățitilor post revolutie gen Becali and Co.

  Reply
 82. laur22

  Acesta mahala de adoratori ai muii nu reprezinat diaspora si stitzi de ce ?

  Deparece acesta intelectualitate de mult nu mai reprezinta Romania.

  In toata lumea asta statistic vorbind intelectualitatea are tendintza de a fi de stanga
  La noi e de dreapta.
  Nu unul sau altul nu exceptzia ci media.
  Care e eticheta normala shi de dictzionar care descrie aceasta situatzia acesta deviatzie fara de legea numerelor mari ?

  Lumpen. Lumpen-intelectulitate !

  https://www.merriam-webster.com/dictionary/lumpen
  Lumpen definition is – of or relating to dispossessed and uprooted individuals cut off from the economic and social class with which they might normally be identified.

  Da da lumpen-intelectualitatea din romanica lor deosibit de mica care pute a voma shi a muie.
  romanica lor care nu prea mai are nimic in comun cu Romania noastra.

  Ah shi acuma cand acesta lumepen-intelectualitate se confrunta cu produsul sau firesc lumpen-romanii din interiorul ori dinafara grantzeleor tzarii incepe sa cam strambe din nas.

  Da pare-se ca cea mai mare pedeapsa pentru noi e fim contemporanai cu propriile noastre victorii.
  Tot asa dupa cum cea mai mare pedepsa pentru Danton a fost Robespierre.
  Cea mai mare pedeapsa pentru Trotzki a fost Stalin.
  Enjoy the show !

  Reply
 83. Radu Dan

  Stimata doamna,
  permiteti adaugarea unor puncte suplimentare la articolul Dvs. si iertare daca acestea vor cauza pierderea unor finantari de la PSD( pardon, statul roman….ce confuzie era sa fac!). Dar haideti sa fim fair play si sa aruncam un ochi si in gradina Stapanului; hai curaj, ca va tin de mana:

  6. Revocarea judecatorilor CCR si realegerea acestora pe criterii de moralitate si competenta, datorita incompatibilitatii actualei CCR cu statutul acesteia. Motivul: neaplicarea hotararii plebiscitului privind reducerea numarului de parlamentari,
  7. Deoarece d-l Dragnea si alti membri ai guvernului sunt mai nou specialisti in prezentari cu cifre, prezentarea matematica a originii unor proprietati si bunuri ale tuturor functionarilor platiti din bugetul statului; stiti Dvs. cum se face aici in Germania: cu 10 ani in urma si pana la gradul 3 de rudenie
  8. Explicatia prezentei in functii publice a unor condamnati definitiv. Ati cam uitat in articolele Dvs. punctul 8 de la Timisoara. Poate o explicatie data de marele jurist Toader, in stilul sau doctoral.
  9. Aici ma hazardez: judecarea , dupa atatia ani, nu doar a celor care au ucis 1000 de romani la Revolutie, ci a celor care au ucis mai multe generatii si au cauzat starea actuala prin jefuirea bunului national. Va sfatuiesc sa incepeti de la guvernarea Roman. Poate face PSD, care vrea doar binele poporului si o astfel de corectare a istoriei, descifrand perioada 1990-2005. Sau e prea greu, nu mai exista documente, protagonistii au uitat…..Hai, ca gasiti un stat paralel si acolo! Declansam reflexul pavlovian al statului paralel si sa te tii eficienta!

  Daca mai doriti astfel de completari, ma puteti contacta la Wiesbaden, unde vand masini uzate cu numere haioase, nefiind destul de educat si competent sa revin in Romania, tara guvernantilor cu IQ > 500 si ai analistilor „independenti”

  Cu deosebita stima si respect (sunt pana la urma doua cuvinte doar…)

  Radu Dan
  un roman cu nici o incercare ratata de plecare din tara, insa cu doua incercari ratate de revenire in tara

  Reply
 84. Florentina

  de acord ! si eu fac parte din diaspora dar acesti cretini descreierati cu hashtag dementi, NU ma reperezinta pe mine !!! de acord ca sunt totzi parte din mahala ! probabil multi dintre ei si parte din comunitatea de nebuni de balamuc … la fel ca aia de-a impins fata aia la metrou … voi, hashtagilor ar trebui toti controlati la cap !!! sa se verifice dosarele voastre medicale !

  Reply
 85. 0gar

  Doamna Pippidi nu trebuie sa-si faca griji din cauza Diasporei ne-educate, ne- si prost platite din Occident. Asa este, muncitorii romani (si cand scriu muncitori ma refer la toate meseriile, indiferent cat de mult castiga, chiar daca de exemplu sunt programatori si nu-s’ niste simpli lucratori sezonieri in agricultura, ei sunt tot niste ”amploaiati” vorba lu’ Nenea Iancu, ca doar nu sunt patroni la o platforma de socializare) sunt mai zgomotosi, mai si imprastiati si mult mai dezordonati decat muncitorii germani. Dar asta nu inseamna ca nu sunt profesionisti. Ba chiar sunt foarte apreciati de companiile germane care i-au angajat si care nu sunt deloc deranjate de faptul ca le miros urat picioarele.
  Doamna Pippidi ar trebui sa fie ingrijorata mai mult de masa amorfa a celor care au ramas in tara, de cei indobitociti de mici prin sistemul de invatamant aservit Puterii, de cei imbolnaviti prin sistemul sanitar din ce in ce mai ineficient, de cei care stau pur si simplu amortiti din cauza sistemului prin care primesc lunar ajutoare sociale, ce cei lasati de Politia corupta ca sa se descurce singuri cu violatorii si cu talharii, de cei spalati pe creier de televiziunile de Stat sau comerciale si de cei lobotomizati de catre Biserica (de cei care daca ar vedea scena de sex-oral din piesa de teatru ”Evanghelistii” scrisa nu de vreo satanista oarecare ci de insasi doamna profesor-doctor-inginer-acamician Alina Mungiu-Pippidi, care ar lapida-o imediat pe autoare avand astfel certitudinea ca li se vor mantui toate pacatele facute cu voie sau fara de voie).

  Reply
 86. LESNIC SORIN FLAVIU

  Citez din articolul dvs.: ,,Cine crede că libertatea de opinie este de nivelul „Muie PSD” nu ne reprezintă pe cei care au luptat decenii să civilizăm PSD ”
  Deci asta faceti dvs de decenii: incercati sa civilizati PSD-ul?
  Cred ca Dragnea va va angaja imediat .Sau sunteti deja angajata?
  Ca absolventa de medicina trebuia sa aveti o minima compasiune si intelegere fata de acesti romani care muncesc in afara tarii .

  Reply
 87. valahul

  Macar Dna Pippidi isi exprima propriile idei. Sau asa pare.

  Nu spune banalitati, ci are fraze cu substanta.
  Se vede cultura politica.

  Desi arata ca a citit multa literatura politica, nu arata sa inteleaga de unde provine aceasta dezbinare sociala.

  Dezbinarea sociala (foarte vizibila incusiv in Vest) tebuie explicata si prin cauze social-economice, nu doar prin „interventia serviciilor secrete”. Cum de serviciile secrete stimuleaza aceasta dezbinare? cum de clasa politica (atentie: clasa politica este societatea civila, asa este definitia din manuale) nu stapaneste serviciile secrete? Etc.

  Daca Dna Pippidi ar cauta sa explice, sa identifice cauzele social economice ale esecul partidelor traditionale in toate tarile vestice, poate ar gasi un raspuns. Toate partidele vechi pierd electorat, practic dispar de pe scena politica in toate tarile vestice. Exemplu este si SUA cu Trump.

  Eu cred ca zilele capitalismului sint numarate. Sint curios ce crede dna Pippidi. Este proprietate privata (a capitalului) „sfanta”, „naturala”?
  Sau dintr-odata aceasta proprietate determina dezechilibrul actual?

  Reply
 88. Alui

  “Cine crede că libertatea de opinie este de nivelul „Muie PSD” nu ne reprezintă pe cei care au luptat decenii să civilizăm PSD și să construim alternativa la el, și nici pe noi, cei care suntem în diaspora egalii occidentalilor, sau mai buni când putem, nu adunăm resturile de la masa lor ca să ne grozăvim în țară cu mașini la mîna a doua cu numere teribiliste.“
  PUTEM CIVILIZA PSD-UL SAU ROMANIA DUPA CE PENALII AJUNG LA INCHISOARE! NU NUMAI CA PENALII SCAPA DE APLICAREA LEGII, CI O SI MODIFICA ASTFEL CA SA NU MAI POATA FI TRASI LA RASPUNDERE PENTRU NELEGIUIRILE LOR!
  PANA ATUNCI NU AVEM ALTA ALTERNATIVA LA CIVILIZARE DECAT INJURATURA! MUIE!

  Reply
 89. Costel

  Saraca dna Mungiu… Trist, foarte trist. Spre ghinionul ei, majoritatea celor care se manifesta conform celor descrise sunt votanti PSD plecati la munca sezoniera (deoarece Partidul mult slavit de dansa nu le ofera prea multe posibilitati de supravietuire in zona rurala, tocmai pentru ca cei din Partid sa poata zbura la Business Class spre Brazilia si Madagascar). Asadar, Frau Mungiu de coltul blocului comunist, ai lovit in electoratul tovarasului Dragnea :))

  Reply
 90. Alex

  Draga Alina Mungiu Pippidi, Acest articol nu sunt deloc de acord cu dumneavoastra. Sa vorbiti despre cetatenia nostra care sunt din afara Romaniei intr-un mod dezagreabil si ziceti cu cuvantul „Mahala”, atunci daca va deranjeaza ca mergem cu Ryanair,Wizz Air si Blue Air,pentru ca sunt persoane la fel cu cetatenia noastra si mergem cu zacusca si fara educatie de sapte ani de acasa considirati ca niste ruine pentru tara noastra, atunci dumneavoastra ati gresit complet totul. Mai bine ar trebui sa va uitati partea buna a monetei acestui om cu cetatenia noastra care a facut numerele Anti-PSD era singurul care a exprimat durerea si insadisfactia in tara noastra daca nu ar fi fost el nimeni nu-ar face acest lucru. Sa vorbim despre romanii din Diaspora in primul rand sunt singurele persoane care au libertate de gandire si de exprimare cand stau intr-o tara europeana pentru ca se comporta diferit nu ca la noi cand ziceti dumneavostra „Mahala” mai bine vedeti situatia politica din tara noastra avem un partid principal PSD ca avem un coruptist care a scos vinovatia pentru ca este in politica si educatie de sapte ani de acasa sunt politisti pentru ca sunt aleati PSD din motivul ca au marit salariul si nu stiu nici legile importante europene si abuz de serviciu pentru ca numerele de la masina Anti-PSD sunt legale in U.E.. In doilea rand sistemul scolar romanesc este invechit si foarte comunist pentru ca nu dati libertate de gandire dar va intereseaza persoanele care fac olimpiade din orice materie si nu la persoane cu dificultati si cu autism pentru ca in alte tarii europene sunt inaintea noastra au legii de invalidate si profesor de sustinere si nu fac aticole dupa articole cu persoane care fac olimpiade ca sa creada ca persoanele sunt proaste si ne-inteligente si apoi au un sistem de educare foarte buna.Cuvantul” Mahala” cu negativitate care faceti dumneavostra nu vedeti niciodata jumatate plina a paharului si nu va ganditi ca romanii din strainate sunt si ei romanii nostri ce nu avem aceas stereotip tipic romanesc. Mai bine sa nu vorbim alandala si sa salvam tara noastra care este in rusinea Uniuni Europene si in ruina din cauza coruptistilor din politica.

  Reply
 91. Sergiu

  Doamna, aceasta este Romania, acestia sunt oamenii, mentalitatile si cultura. Junk sau low sunt ale noastre, nu vad aeroport sau mai bine zis infrastructura in Romania pentru alte curse mai importante, nu vad afaceri pentru clasa 1, nu vad ridicarea vizelor SUA pentru transatlantice, nu vad autostrazi pentru slr-uri etc. Pe scurt nu vad nimic infrastructura, dezvoltare, baza solida a unei tari cu pretentii. Oare cine sunt vinovatii??? oamenii care sunt plecati sa-si castige o paine afara??? oare cei ce au ramas dar care nu razbesc in fata asistatilor social care sunt bombardati numai cu vesti bune ca doar sunt votanti. Asa la suprafata e usor de analizat sau caracterizat, dar la noi problemele sunt mult mai complexe. Ca si concluzie, cine e vinovat? cetatenii??? nu doamna, este clasa politica, fosti securisti mascati in democrati, urmasii acestora care pentru niste arginti au aruncat o tara intreaga la gunoi. Tradatorii, incultii, perversii sunt promovati, ajutati si vesnici conducatori pe aceste meleaguri.

  Reply
 92. Sabina

  Prefer sa fiu mahala in strainatate in schimbul unui viitor lipsit de griji al copiilor mei care nu se vor lovi de „nu avem bani”.

  Reply
 93. Sanda

  Si intelectualitatea are mahalaua ei. Una mult mai subversiva si mai perfida.
  PS. Cu siguranta K. Marx ar fi apreciat editorialul.

  Reply
 94. Urmas de dac

  Daca nu ne schimbam pe noi insine , cum vreti traind intr-o lume a atractiei si a reflexiei , ca societatea in care traim sa se schimbe ?
  Cum il pot schimba pe cel de langa mine daca eu insami nu sunt in stare sa ma schimb?
  Cum pot trai intr-o societate echilibrata daca eu sunt dezechilibrat ?
  Mintile egocentriste sunt nascatoare de ”trebuie” si multi ajung sa-l adopte crezand ca asa satisfac nesatisfacutul.
  Judecarea celoralti vine din mentalitatea de victima / agresor si asta pentru ca nu ne asumam rolul jucat in experienta.
  Experienta este ceea ce traim acum.
  Asta-i mersul firesc al lucrurilor desi multi afirma contrariul. Cand cuiva ii moare copilul ne grabim sa-i prezentam condoleante ”imi pare rau , te inteleg prin ce treci”.
  Cum poti intelege daca nu ai experimentat si tu lucrul acesta , ceea ce intelegi este doar logica , logica-ti spune felul cum sa intelegi si ceea ce simti .
  Daca nu esti conectat cu tine insuti esti foarte departe pentru ca mintea intelectuala este mana-n mana cu mintea ta egocentrista , esti foarte departe …… nu poti intelege .
  Eu nu ma uit la ceea ce are omul pe el ca haine , nu ma uit la ceea ce poarta ca masina , nu ma uit la ceea ce traieste cu banii , ma uit intotdeauna la caldura lui sufleteasca , la spiritul lui , la lumina ce-o emana .
  A privi altfel este modul tau de-a vedea si ti-l respect.
  Vezi altfel dar asumati , daca nu-ti asumi vei fi rapus/a de frustrari si nu -ti vei da seama ca cei de langa tine sunt chiar oglinda ta .
  Ceea ce vedem la altii suntem noi .
  Emotii suprimate , negate , duc la dezechilibru si dezechilibrele la boli.
  Doctori-ti vor spune altceva trecut prin filtrele lor , eu iti spun ca nici un medicament sau doctor nu te va face bine , doar tu poti face asta. Dar daca nu scoti emotiile la suprafata , sa le constientizezi , sa le integrezi /stergi si sa mergi mai departe niciodata nu vei fi in echilibru si dezechilibrele din campul tau vibrational se vor reflecta intotdeauna in plan fizic si nu cu dusmanie ci cu multa iubire pentru ca tu sa te trezesti.
  Din pacate suntem prea ocupati ca sa satisfacem orgoliul colectiv , de la ideologii pana la dogme ne facem parte pentru a fi conformi.
  O crancena metatlitate de oaie.
  Oamenii nu sunt prosti sau destepti , buni sau rai . Ceea ce vedem sunt doar contraste .Privind altfel judecam si cum spuneam judecarea vine din mentalitatea de victima /agresor.
  Haideti intai sa fim si sa gandim liber .
  Haideti sa ne vedem adevarata istorie a noastra ca natie si a noastra ca fiinte umane , haideti sa-L vedem pe Dumnezeu , adevaratul Dumnezeu nu versiunea institutiei bisericii manata intotdeauna de propriile-i interese , haideti sa vedem ceea ce sistemele si ideologiile de mii de ani nu ne-au permis ca sa vedem . Da, da , am zis bine , de mii de ani nu ni s-a permis. Nu ni se permite nici acum dar diferenta este ca acum se lovesc de trezirea individuala , mai este putin si vine si cea colectiva .
  O astfel de gandire va crea un altfel de viitor frati si surori , romani si nu numai – fiinte umane.
  Gandul este realitatea , incercati , ganditi altfel .
  Ganditi o Romanie asa cum v-o doriti , simtiti in fiecare celula ceea ce doriti si veti vedea ca se va implini daca din ce in ce mai multi facem asta , este atat de simplu.
  Tudor Arghezi spunea ” omule , nebunule , tu faci minuni fara sa stii stii si nu cunosti aproape deloc puterea formidabila a gandirii tale .Sa stii ca tot ceea ce inchipuiesti este perfect realizabil si direct proportional cu increderea ta . De ce te feresti sa stai de vorba cu tine insuti si sa te inchipuiesti descoperindu-te un perfect zeu?”
  Fratilor eu gandesc pace si prosperitate , voi ce ganditi ??!?!?!?!
  Cu respect,

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *