Daniel Befu

20% dintre spitalele descoperite cu sterilizanți diluați au fost acreditate de Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor în urmă cu mai puțin de două luni!

Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (CONAS) este (sau ar trebui să fie) acel Sherlock Holmes care pășește în fiecare unitate spitalicească le verifică cu lupa și depistează fiecare anomalie care creează disfuncționalități în bună lor funcționare. Spitalele plătesc bani ca să fie inspectate și atunci când CONAS ajunge la concluzia că sunt ”apte”, acestea primesc patalama că sunt OK. Un fel de diplomă de merit, pe care scrie ”acreditat”, ”de încredere medie” sau ”de încredere ridicată”. Ca populația suferindă să știe atunci când pășește pragul unui spital, ce șanse are să iasă din el cu picioarele înainte sau pe propriile picioare.

După izbucnirea scandalului Hexi Pharma, autoritățile au decis într-un final să facă ceva analize la dezinfectanții din spitale și au constatat că 50 dintre acestea foloseau dezinfectanți diluați. România Curată a descoperit însă că 10 dintre cele 50 de spitale prinse cu ”dezinfectanți neconformi”, tocmai fuseseră acreditate de Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor. Șapte dintre ele fuseseră proaspăt acreditate în 5 aprilie 2016  (aici), iar alte trei spitale au fost acreditate în martie 2016 (aici).

Mai jos prezentăm lista cu spitalele acreditate de CONAS cu două săptămâni înainte de izbucnirea scandalului Hexi Pharma, în urma căruia s-a dovedit că respectivele unități folosesc dezinfectanți neconformi:

 • Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia (pozitia 37 pe lista de spitale acreditate în aprilie 2016)
 • Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sf. Ioan” Galati (pozitia 33 pe lista de spitale acreditate în aprilie 2016)
 • Spitalul de Obstretica Ginecologie Cuza Voda Iasi (pozitia 2 pe lista de spitale acreditate în aprilie 2016)
 • Spitalul Psihiatrie Cronici Siret – Judetul Suceava (pozitia 6 pe lista de spitale acreditate în aprilie 2016)
 • Spitalul Orasenesc Gura Humorului – Judetul Suceava (pozitia 30 pe lista de spitale acreditate în aprilie 2016)
 • Spitalul Judetean Tulcea – Judetul Tulcea (pozitia 28 pe lista de spitale acreditate în aprilie 2016)
 • Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta – Bucuresti (pozitia 18 pe lista de spitale acreditate în aprilie 2016)

Mai jos prezentăm lista cu spitalele acreditate de CONAS cu o lună și jumătate înainte de izbucnirea scandalului Hexi Pharma, în urma căruia s-a dovedit că respectivele unități folosesc dezinfectanți diluați:

 • Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați (poziția 21 pe lista de spitale acreditate în martie 2016)
 • Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț (poziția 23 pe lista de spitale acreditate în martie 2016)
 • Institutul Național de Endocrinologie Parhon-București (poziția 28 pe lista de spitale acreditate în martie 2016)
 • CONAS verifică doar ”preocuparea pentru combaterea infecțiilor nozocomiale”

Unul din criteriile de evaluare ale CONAS se numește pompos ”Managementul Infecțiilor Nosocomiale” și se referă la modul cum  ”Instituția se preocupă de sterilizarea, de menținerea sterilității și de dezinfecția instrumentelor, dispozitivelor și aparatelor medicale, Instituția ia măsuri pentru diminuarea riscului de infecții nosocomiale , Instituția protejează mediului intraspitalicesc, Instituția face o evaluare constantă a riscului de infecție intraspitalicească, Instituția se preocupă de sterilizarea, de menținerea sterilitătii și de dezinfecția instrumentelor, dispozitivelor și aparatelor medicale, Instituția are o politică de diminuare a riscului infecțios și epidemiologic al mediului spitalicesc, etc (vezi referință nr. 10 de aici ).

Deși  în protocoalele de control ale CONAS-ului sunt evaluate inclusiv capabilitățile unităților spitalicești de a asigură o dezinfectare și sterilizare eficiente, în realitate în procesul de acreditare, la capitolul substanțe sterilizante se verifică doar dacă ”există certificate de calitate pentru respectivii dezinfectanți”. Iar presa ultimelor săptămâni a arătat cum a obținut Hexi Pharma respectivele certificate de calitate chiar de la laboratorul Unilab SRL, controlat de Dan Condrea, patronul Hexi.

Vasile Cepoi, președintele CONAS, a declarat pentru România Curată referitor la unitățile medicale acreditate în martie și aprilie 2016 inițial următoarele: ”Nu pot să vă spun deocamdată nimic, pentru că noi n-am prelucrat încă datele. Eu am doar 8 oameni care prelucrează datele și n-am finalizat. Evaluatorii au fost, au făcut evaluările. De acum datele astea se prelucrează și după aceea pot să va spun ceva. Deocamdată nu pot să vă spun nimic, că nu știu. Eu sper așa, că la sfârșitul lunii iunie să le termin de făcut”.  Ulterior Vasile Cepoi a revenit asupra primei declarații: ”A, ele au fost acreditate în luna aprilie, dar raportul de evaluare a fost finalizat mai demult”.

Vasile Cepoi a explicat pentru România Curată ce conțin rapoartele de acreditare ale CONAS-ului vis a vis de problema eliminării riscului de infecții intraspitalicești: ”Ele ne dau indicii dacă există preocupare pentru combaterea infecțiilor nozocomiale și care este gradul de preocupare, nivelul lor de preocupare pentru combaterea infecțiilor nozocomiale. Asta va pot eu spune după ce prelucrăm datele”.

CONAS n-a ridicat niciodata vreo acreditare de spital  

CONAS are teoretic și o armă cu care poate lupta împotriva spitalelor care colcăie de germeni: ”Noi le dăm lor niște recomandări cărora trebuie să se conformeze într-un interval de timp, după care verificăm dacă s-au conformat. Dacă nu s-au conformat le ridicăm acreditarea. Cam așa e procedura”.

Insă până în prezent, CONAS n-a ridicat nici o acreditare a nici unui spital din România, nici pe motive de deficiențe de igienă, nici din alte cauze: ”N-am ridicat nici o acreditare. De-abia le-am dat acreditarea. CONAS a avut până am venit eu la conducere 77 de spitale, iar eu am avut de făcut restul de 400. În iunie terminăm de acreditat și pe urma începem monitorizarea. De-abia pe baza monitorizării vom putea ridica acreditări. Noi trebuie să ne încadrăm în termen pentru încheierea procesului de evaluare a tuturor spitalelor, pentru că, potrvit legii, spitalele pierd altfel contractele cu Casa de Asigurări dacă nu le evaluăm. Eu am recuperat în 2 ani ce nu s-a făcut în 3”.

Vasile Cepoi ne-a declarat că instituția pe care o conduce, Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor, n-are nici o responsabilitate în prevenirea sau depistarea situațiilor gen Hexi Pharma: ”Nu trebuie să confundăm acreditarea cu controlul. Controlul îl face DSP-ul. Noi verificăm dacă colectivul are proceduri de lucru, protocoale, dacă ele sunt însușite, dacă se aplică. Noi facem o educație, o schimbare de cultură organizațională. Noi suntem un organism de educare. Vă dau un exemplu, ca să mă înțelegeți. Cine îți da carnetul de șofer nu garantează că tu vei conduce bine. Îți spune că tu ai putea să conduci bine. Cam ăsta e rolul nostru. Noi dăm carnetul de șofer. Cei care controlează sunt DSP, Compartimentul de Control al Calității Serviciilor Medicale”.

Asta înseamnă că de fapt atunci când o unitate spitalicească se mândrește că e ”acreditată” de Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor, noi, cetățenii, trebuie să înțelegem din asta doar că a trecut ”testul hârtiilor”, nu și testul calității. Altfel spus, este perfect posibil ca în România, spitale ce au primit calificativul ”de încredere ridicată” să fie de fapt adevărate ”bombe microbiene”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “20% dintre spitalele descoperite cu sterilizanți diluați au fost acreditate de Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor în urmă cu mai puțin de două luni!

 1. alexandra

  M-aș mira foarte mult să fi mers vreun evaluator pe bune în spitale. E totuși prea mult ! După ce că ne vor săraci și proști, ne mai vor și bolnavi sau morți ! RUȘINE TUTUROR CELOR CARE AU CONDUS 26 DE ANI ACEASTĂ ȚARĂ !!!!!

  Reply
 2. Rafael

  Dar CONAS-ul de cine a fost acreditat? Corelati si informatiile legate de RENAR care apare in citeva titluri legate de Hexi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *