Mihai Goțiu

Zi decisivă pentru păduri în Parlament! Codul Silvic, reexaminat la comisii. Petiția adresată deputaților a trecut de 18.000 de semnături. Cetățenii anunță continuarea protestelor la București, Cluj și Brașov

UPDATE: Comisiile reunite au respins în bloc solicitările de reexaminare a Codului Silvic. Detalii aici.

***

Astăzi (marți), de la ora 13.00, Codul Silvic va fi supus reexaminării în Comisia pentru agricultură, silvicultură a Camerei Deputaților, reunită în ședință comună cu comisiile juridică și pentru mediu. Cererea de reexaminare a trecut de Senat fără modificări, însă camera decizională este cea a deputaților. Cea mai importantă prevedere supusă dezbaterii este cea legată de stabilirea unui plafon de maxim 30% dintr-un sortiment de lemn pe care îl poate prelucra un producător și dreptul micilor producători locali (ateliere și fabrici de mobilă) de a avea acces cu prioritate la cumpărarea lemnului. Acest articol este în legătură directă cu compania Schweighofer-Holzindustrie și poziția ei dominantă pe piața românească a prelucrării lemnului și ale cărei practici comerciale (cumpărarea lemnului tăiat ilegal), dezvăluite în presă, au generat protestele ample de la sfârșitul săptămânii trecute.

Peste 18.000 de cetățeni au semnat, în mai puțin de o săptămână, petiția prin care li se solicită deputaților să mențină aceste prevederi în lege.

”Ca alegător, vă comunic că doresc ca prevederea să rămână în corpul noului Cod Silvic și prin urmare, vă solicit să respingeți rectificarea propusă de președinte prin care această limitare de 30% este exclusă. Lipsa acestei prevederi periclitează biodiversitatea și va conduce la anihilarea industriei autohtone de procesare a lemnului. Industria autohtonă de prelucrare a lemnului creează zeci de mii de locuri de muncă și tot atâtea contribuții la bugetul statului. Pierderea acestor locuri de muncă va aduce cu sine presiuni asupra serviciilor sociale și un impact negativ asupra economiei.

În contextul în care în România se taie peste 3 hectare de pădure la fiecare oră, măsurile de prevenire și sancționare a defrișărilor trebuie continuu ameliorate. Vă asigur că voi urmări în continuare atât votul pe această lege, cât și felul în care Parlamentul va trata pe viitor problema protejării pădurilor.”

Fragment din petiția adresată deputaților, și pe care o poți semna și tu, aici (click)

Într-o notă anexată petiției se mai arată: ”Insistăm asupra faptului că acest Cod Silvic, în forma adoptată de Parlament, este o lege cadru cu multe lacune (vezi observațiile societății civile). Petiția de față este un instrument de reacție rapidă în fața adoptării iminente a unei legi care poate pierde o reglementare importantă (cota de 30%) în procesul re-examinării, care poate știrbi substanțial rolul fundamental al Codului Silvic de apărător al pădurii.
Presiunea trebuie menținută până când principiile Codului Silvic vor fi transformate în norme specifice de implementare.”

De asemenea, pe Facebook sunt anunțate noi proteste la sfârșitul acestei săptămâni, la București (aici), Cluj (aici) și Brașov (aici).


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Zi decisivă pentru păduri în Parlament! Codul Silvic, reexaminat la comisii. Petiția adresată deputaților a trecut de 18.000 de semnături. Cetățenii anunță continuarea protestelor la București, Cluj și Brașov

 1. Calin

  Prevedera cu 30 la suta trebuie sa ramana in cod, codul nou prevede modificari pozitive, dar sa nu uitam ca prevede si modificari negative, care ar trebui eliminate, si pentru asta trebuie sa mentinem presiunea strazii. Iata modificarile negative din noul cod, evidentiate de societatea civila:
  1. Schimbarea definitiei amenajamentului silvic din plan in studiu,il scoate in afara reglementarii din legea ariilor protejate, deci administratorii/custozii nu o sa mai poata decat sa-si dea cu parerea in van fata de amenajamantele padurilor din arii protejate. Fiind studiu, nu mai trebuie sa fie supuse nici procedurii de evaluare de mediu, asa cum sunt acum fiind plan. O mica nuanta in folosirea termenilor care arunca totul in aer.
  2. Extinderea suprafetei pe care se pot realiza taieri rase de la 3 la 5 ha.
  3. Expunerea la constructii/investitii a padurilor periurbane: parcuri de aventura si alte inceputuri de inlocuit padurea cu altceva.
  4. Relaxarea si extinderea posibilitatii de a construi in padure. E vorba de case de vacanta si locuinte pe 250/200 mp, din suprafete mai mari, respective mai mici de 5 ha. Plus permisiune de construire in zona de protectie de 50 m de la liziera.
  5. Permiterea accesului motorizat la pachet cu interdictia celui pedestru, cu bicicleta sau calare
  6. S-a discutat si propus pana la un punct sustinerea de catre stat a amenajamentelor pt. padurile private de pana la 10 ha, dar apoi le-au lasat balta, fara amenajamente.
  7. Promovarea extinderii retelei de drumuri forestiere care vor toca si ce-a mai ramas neatins din paduri.
  8. Mentinerea conflictului dintre amenajamentele silvice si planurile de management ale ariilor naturale protejate, cand ar trebui transat clar, ca in legislatia specifica ap ca primele se subordoneaza si adapteaza ultimelor.
  9. Dezechilibrul contraventiilor. Se creste limita cantitativa dintre contraventie si infractiune la furt de lemn, dar se inaspresc pedepsele pt. cules afine si urzici.

  Reply
 2. Calin

  In muntii Retezat, acolo unde vor sa faca si hidrocentrala ilegala de pe Raul Alb (despre care s-a scris de trei ori in Romania Curata), in comuna Salasu de Sus din Hunedoara, amonte de satul Coroiesti, acum taie mai intens ca oricand. Oamenii din sat spun ca se roaga sa se termine padurea pentru ca le crapa casele din cauza camioanelor pline cu lemne care coboara prin sat. E o sfidare totala la adresa noastra! Pe marginea drumului este plin de trunchiuri de fagi seculari, taiati din parcul natural sau din parcul national. Dar n-ai cui sa te adresezi. Toate autoritatile zonei, de la Universitatea Bucuresti (care administreaza parcul natural) pana la garda de mediu si agentia pentru protectia mediului, toti sunt de partea celor care macelaresc aceasta zona, inca fabuloasa ca si patrimoniu natural. E greu de crezut ca este strain de aceasta poveste deputatul Marica Petru-Sorin, fost primar si pe deasupra coleg de partid cu consilierul local care este si seful composesoratului.

  Reply
 3. Colea Miron

  Pai iesiti mai OAMENILOR in strada, blocati camioanele alea pline de lemne cu trupurile voastre, sunteti MULTI, ce o sa va faca ? Iesiti ZILNIC, citi puteti si nu va dati la o parte din fata lor !
  Stati si va plangeti, nu va ajuta nimeni decit VOI INSIVA !!!

  Reply
 4. Dora

  Vai ce m-as face acum haiduca sa mai string citiva ca mine si sa opresc transporturile de lemn fie cu trupurile noastre fie cu baraje din lemnele taiate (si lasate pe marginea drumului) de ei.
  Si as chema si presa zi de zi.
  Poate mai au si altii idei mai bune…

  Reply
  • gabriel

   100 de mii de protestatari în bucurești ar rezolva mai multe probleme și asta în doar 2 zile . sîntem sfidați oameni buni , uitațivâ la aroganța acestor neaveniți care furâ în continuare fârâ sâ fim bâgați în seamâ , cîinii latrâ ursul merge . Întodeauna am avut la conducere țârii incompetenți și hoți , acei cîțiva care mai sînt printr acești tîlhari nu pot face mare lucru , asistâ neputincios iar dacâ spun ceva nici nu sînt bâgați în seamâ . interesant și mâ pune sâ gîndesc atunci cînd oameni pe care noi îi condamnâm și denigrâm sînt de partea dreptâții ( homo ) iar aceia care se ung cu MIR tîlhâresc țara . am mai spus ; unde s-a mai vâzut vreodatâ ca un nesimțit sâ simtâ cu acela de lîngâ el sau sâ se dea la o parte cînd a fâcut o gafâ , vor jefui în continuare pînâ va exploda mâmâliga , siapoi proletarul cînd se vede burghez sâ avem pardon , nu se mai dâ la o parte , râmîne la ciolan el și tot neamul lui . Iatâ câ dumnezeu nu ne-a ferit de burghezia proletarâ , cum spunea TATAIA LENIN . iatâ câ se adeverește ce spuneau comuniștii ; regimul burghezo moșieresc a distrus pâdurile . dar uite câ burghezii austrieci pâstreazâ pâdurile lor iar proletarii noștri ajunși burghezi le vînd pe 30 de arginți , trâdâtori de neam și țarâ . Și cine sînt aceștia dacâ nu aceia din eșalonul 2 a lui ceaușescu . La ce poți sâ te aștepți din parte unor lepâdâturi , pe unii îi duc cu preșul , președintele , pe alții îi ridicâ la gradul de patrioți , primul minstru și uite așa pâpușarii trag sforile iar spectatorii adicâ noi , asistâm , ce știm noi despre ce fac sforarii în spate , cert este câ s-a tras un semnal de alarmâ de undeva , iar dacâ populația tace înseamnâ câ se bârbieresc pâdurile pînâ la limita de jos , sâ nu uitâm pote fi și un test .

   Reply
 5. Paul

  Taierile fara control a padurilor au condus la inundatii catastrofale,eroziuni si alunecari de terenuri ca urmare a ploilor cazute in bazinele hidrografice.Exploatarea fondului forestier trebuie efectuata in corelare cu masurile antierozionale,masuri de prevenire a alunecarilor de teren si prevenirea inundarii localitatilor,obiectivelor economice si terenurilor agricole.Exploatarea fondului forestier trebuie monitorizata de persoane competente,cu pregatire multidisciplinara,cu putere de decizie,cu raspundere penala si materiala,nu de politruci si hoti instruiti la scoli obscure.Ce s-a facut si se face in padurile din Romania este mai mult decat un jaf;este o crima!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *