Mihai Goțiu

LIVE TEXT din Roșia Montană. România Curată a transmis dezbaterea publică pe planul urbanistic general. Tensiuni si momente memorabile, la cald

Ora 11:38: Primarul Eugen Furdui se enerveaza si il intrerupe pe ultimul interlocutor: „Am incercat sa respectam toate etapele legale. Am fost chiar prea indulgent. Va rog, cine doreste sa mai intrebe sa o faca in scris. Va multumesc ca ati stat aici aproape doua ore (de fapt sunt doar ora si 40 de minute – n.r.). Vreau sa va asigur ca proiectul minier este prevazut in planul urbanistic”. VOM REVENI CU IMAGINI SI AMANUNTE

Ora 11:35 Primarul anunta o ultima intrebare, restul urmand sa fie transmise in scris. E o intrebare despre ecologizare. Din partea realizatorilor studiilor pentru PUG anunta ca e vorba de un proiect in lucru.

Ora 11:28 Primarul spune ca se mai iau doua intrebari de cate trei minute. Stefan Balici (Asociatia ARA) intreaba unde sunt prevazute Masivele Carnic si Orlea in planuri si unde poate fi consultata documentatia, regulamentele si toate studiile de fundamentare. Domnul Fleschin incearca sa explice cum pot fi amplasate cariere industriale peste doua monumente istorice.

Ora 11:25 Roxana Pencea (MiningWatch) incearca sa puna o intrebare, dar din sala e intrerupta de mai multe ori pe motiv ca nu ar fi din Rosia Montana.

Ora11:20 Sanda Lungu („celebra” sustinatoare a proiectului minier): „Ma ocup de Biserica Romano-Catolica si am o neplacere ca vin tot felul de turisti, asa zisi turisti. Vin sa-si faca necesitatile in zona bisericii. E rusinos”

Ora: 11:10: Vasile Sabo, proprietar si opozant al proiectului minier: „Vreau sa se repecte ce scrie in Constitutie. Vreau sa fie respectat dreptul meu la propietate, dreptul meu la un mediu curat, la sanatate, la cultura”

Ora 11:05 Se incing spiritele iar la interventia lui Andrei Jurca (sustinator al proiectului): „M-am enervat ca sunt o gramada de propagandisti care ne spun ce a facem”. Primarul Eugen Furdui: „Asteptam propuneri concrete pe PUG. Vreau sa va asigur domnul Andrei Jurca ca si vechiul plan urbanistic ca si in actualul plan activitatea principala a fost si este mineritul

Ora:10:58. Eugen David: „Domnul primar sa nu ne jucam cu cuvintele. Nu-i obligatoriu sa se realizeze un proiect minier doar pentru ca el a fost propus. Altfel n-ar avea rost nici aceste consultari publice. Vreau sa ne spuna domnii arhitecti (care au realizat studiul – n.r.) daca terenurile mele si cele ale celorlalti membri ai Alburnus Maior se afla sa nu in intravilan? Eu vreau sa fac turism si agricultura pe terenurile mele (…) Cine e sociologul care a facut studiile, ca la mine n-a ajuns?”. Fleschin: „S-a folosit o tehnica…” Eugen David: „Lasati-ma cu tehnicile…”. Fleschin: „O sa ajunga si la d-voastra…” Eugen David: „Ar fi trebuit sa ajunga deja. Acum e tarziu…”

Ora 10:54: Sorin Jurca, proprietar in Rosia Montana: „Unde e prevazuta zona sanitara se va locui sau nu se va locui daca se face proiectul minier?” Reprezentantul firmei Fleschin: „Daca se face proiectul minier se vor aplica prevederile legale…”. Sorin Jurca are o casa, pe strada Berk, unde e prevazuta zona sanitara. Intr-o astfel de zona nu se poate locui.

Ora 10:50: Sustinatoare a proiectului: „N-am vazut agricultura pana n-o venit compania. Am vazut apoi ca unii si-au pus gard si unde nu este al lor. Sa ii lase pe investitori sa faca ce nu o facut statul care o inchis minele. Aici e zona doar de minerit”. Primarul Eugen Furdui: „Noi nu putem sa nu tinem cont de o licenta miniera valabila care exista. Zona Cetatii a fost este si va fi zona industriala”. Se discuta intr-o mica masura pe propunerile din PUG, se schimba replici in contradictoriu.

Ora 10:40: Domnul Fleschin vorbeste despre o vizita „de documentare” pe care vicepremierul Liviu Dragnea ar fi facut-o in Suedia, unde nimeni n-a manifestat impotriva. In sala se incing spiritele: o sustinatoare a proiectului cere ca „turistii sa paraseasca sala”. Eugen Furdui: „Trebuie sa respectam legea. Oricine are dreptul sa participe la aceasta consultare. Si cei care din greseala sau in mod tendentios se afla in acest moment in sala”.

Ora 10:37 Zeno Cornea: „Cine a platit studiul?” Primarul Eugen Furdui: „Primaria, Consiliul local si am avut si sponsori

Ora 10.35: Se trece la intrebari. Zeno Cornea: „Ma asteptam sa vad un plan nou, nu acelasi plan al companiei. In primul rand, un aspect punctual – ati uitat de un monument, Islaz Zanoaga. Va faceti luzii ca acest proiect se va realiza aici vreodata. Niciodata. Ma steptam la un plan care sa se refere la toti locuitorii. Nu doar cei care sustin compania”. Din sala: „Care locuitori, voi si cercelatii?”. Primarul incearca sa calmeze discutiile din sala si mentioneaza ca fiecare interlocutor are dreptul la trei minute si sa inregistreze alte intrebari, la care vor primi raspunsuri in scris.

0ra 10.30: Se trece la propuneri (din partea firmei care a realizat studiul). Cea mai importanta propunere e cea legata de preluarea in studiu a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) din anii 2009, 2010-2013, cele care instituie zona monoindustriala.

Ora 10.10: Din partea firmei vorbeste Fleschin Klein, care prezinta sumarul studiului de fundamentare (detalii si in link-urile de mai jos): „Rosia Montana are potential turistic. Pentru aceasta sunt nevoie insa de investitii in infrastructura, promovare si in turism”

Ora 10.03. Primarul Eugen Furdui a deschis consultarea cu prezentarea echipei firmei Fleschiu care a realizat studiile de fundamentare.

 

DezbatereRosiaMontana1

 

Luni, 28 iulie, de la ora 10.00, la Roșia Montană va fi organizată prima consultare publică legată de viitorul plan urbanistic general (PUG) al localității. Conform notelor de fundamentare, autoritățile locale continuă să susțină ideea unui PUG în care prioritar rămâne proiectul minier și menținerea caracterului de zonă monoindustrială, care blochează dezvoltările alternative. Opozanții proiectului minier militează pentru un plan care să valorifice patrimoniul cultural excepțional și cel natural de la Roșia Montană (turism, zootehnie, prelucrarea finită a lemnului etc.).

România Curată se va afla la Roșia Montană și, începând cu ora 10.00, vă va ține la curent cu cele mai importante luări de poziție care vor fi exprimate și cu imagini de la această dezbatere.

CITEȘTE ȘI:

MAXIMĂ URGENȚĂ LA ROȘIA MONTANĂ! Planurile urbanistice ale localității, anulate de instanțele judecătorești, au fost prelungite ieri de Consiliul Local într-o procedură specifică forței majore!

SFIDARE: Galeriile romane din Roșia Montană au fost excluse de autorități din planurile pentru viitorul localității! (FOTO-DOCUMENTE)

Vino să căutăm împreună jumătate de miliard de dolari în Roşia Montană!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “LIVE TEXT din Roșia Montană. România Curată a transmis dezbaterea publică pe planul urbanistic general. Tensiuni si momente memorabile, la cald

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *