Romania Curată

ZECE MASURI PENTRU BUNA GUVERNARE PE CARE MRU LE POATE LUA CHIAR AZI

Alianţa pentru o Românie Curată a spicuit din Carta Albă a Bunei Guvernări ce poate face Executivul imediat pentru a-şi arăta voinţa politică în domeniul bunei guvernări şi solicită premierului punerea în practică a măsurilor de mai jos.

1. Sancţionarea conducerilor instituţiilor care au procese pentru nerespectarea Legii 544/2001 şi instituirea de sancţiuni administrative pentru neaplicarea corespunzătoare a acestei legi. ARC poate pune la dispoziţie o listă a instituţiilor cu care există în acest moment procese pe rol pentru refuzul de a furniza informaţii de interes public şi care include campioni ai proastei guvernări ca Hidroelectrica, RAAPPS etc.

2. Publicarea imediată a tuturor informaţiilor de interes public cerute de legea 544/2001, în primul rand a rapoartelor de activitate cerute de lege fiecărei autorităţi publice şi agenţii guvernamentale, precum şi a tuturor bugetelor şi achiziţiilor publice la zi.

3. Decizia prin hotărare de guvern a transparentizării de urgenţă a utilizării banilor publici prin centralizarea informaţiei despre toate cheltuielile instituțiilor publice pe site-ul supervizor.ro (ca în Slovenia). Dosarul achiziţiei publice are caracter de document public. Accesul persoanelor la aceste informaţii de interes public nu poate fi restricţionat decât în măsura în care aceste informaţii sunt clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuală, potrivit Art. 215 OUG 34/2006 – Capitolul VI, Dosarul achiziţiei publice. Site-ul poate fi dezvoltat pornind de la cel deja existent la ANRMAP la care se adaugă cu caracter obligatoriu toate cheltuielile agenţilor publici şi se creează un motor de căutare pentru firme private şi institutia de stat care face achiziţia. Agentii din sectorul public care nu aduc informaţia la zi trebuie imediat sanctionaţi.

4. Publicarea în timp real a tuturor alocărilor şi transferurilor către bugetele locale pe site-ul Ministerului de Finante şi a altor ministere.

5. Iniţierea, prin hotărare de guvern, a procedurii creării unei monitorizări a contractelor de servicii publice care să rezulte în „liste negre” pentru firmele abonate la bani publici care nu respectă pretul iniţial, sau termenele, sau nu livrează produsul achiziţionat, cu sancţiuni care pot merge până la interzicerea de a mai participa la licitaţii publice. Prima categorie a firmelor de verificat sunt cele care se ocupă de deszăpezire.

6. Transparenţa totală asupra proiectelor cu fonduri europene aflate în stadiul de aplicaţie, de stand-by, contractare, rambursare, proiecte finalizate cât şi asupra criteriilor de evaluare, alocare şi management. Multe informaţii, mai ales despre stadiul de management, nu sunt accesibile publicului în acest moment.

7. Iniţierea discuţiilor pentru un proiect de amendare a legii finanţării partidelor politice pentru interzicerea completă a finanţării de către persoane juridice, precum şi adoptarea unor alte măsuri concrete pentru stoparea mitei electorale.

8. Adoptarea unor măsuri concrete pentru prevenirea fraudei prin aducerea la zi a listelor electorale după recensământ, primul pas fiind constituirea urgentă a unor grupuri de lucru transpartinice care să participe la acest proces, inclusiv prin implicarea societăţii civile.

9. Anunţarea unei decizii ferme de limitare a practicii ordonanţelor de urgenţă şi asumării răspunderii Guvernului la 20% din volumul pe 2011. Pentru aceasta este nevoie de revenirea la respectarea principiilor unui dialog structurat atât cu partidele din opoziţie pentru deblocarea situaţiei din Parlament, cât şi cu societatea civilă pentru continuarea activităţii în Consiliul Economic şi Social şi a altor forme de dialog şi consultare.

10. Anunţarea în termen legal pe site-ul SGG a tuturor poziţiilor vacante din aparatul central de stat şi ocuparea lor prin concurs public; alcătuirea, conform recomandării Băncii Mondiale, a unei comisii de reformă a resurselor umane din sectorul public care să verifice competenţa celor numiţi politic cu recomandarea înlocuirii celor necorespunzători.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “ZECE MASURI PENTRU BUNA GUVERNARE PE CARE MRU LE POATE LUA CHIAR AZI

 1. costel chis

  Inca mai astept o propunere in ce priveste interdictia de a migra politic a celor ajunsi in parlament .Acestia inseala electoratul si nu e corect.

  Reply
 2. resemnatul

  foarte buna ideea cu publicarea pe internet a tuturor cheltuielilor publice inclusiv a achizitiilor publice, dar exista o mare problema: cine se va sesiza si va lua masuri pentru ingradirea licitatiilor sau incredintarea serviciilor si lucrarilor la costuri care uneori depasesc imaginabilul dar legale, conform legilor facute special pentru a devaliza bugetul public?Apoi referitor la Legea privind transparenta, sunt atatea procese care treneaza si in final se da o solutie care nu are nici o valoare dar se ,,uita,, sa se dea pedepse celor care se fac vinovati de incalcarea acesteia considerandu-se suficient ca a fost obligat sa respecte legea, sau la controalele organelor abilitate(curte de conturi, anaf) majoritatea masurilor se refera la recuperarea prejudiciului acolo unde exista dar fapta in sine ramane nepedepsita… asa ca am mari indoieli in ceea ce priveste aceste initiative, pentru ca poporul se multumeste cu faptul ca x a fost obligat sa retureze x suma si este in continuare in acelasi fotoliu confortabil, gandindu-se probabil cum sa dea alta lovitura…

  Reply
 3. aura

  Daca s-ar pune in aplicare macar citeva din cele 10 masuri, ar creste PIB-ul cu cel putin 3 puncte.

  Procesul electoral e viciat inainte, in timpul si dupa alegeri. Traseismul din parlament poate transforma formatiunea politica perdanta in cistigatoare.

  Reply
 4. Motanu Costel

  Referitor la pct. 3 . Dosarul achizitiei publice e ceva relativ . Atribuirea licitatiei se face la un pret , iar în final se plateste dublu-triplu . Valorile la care se atribuie un contract sunt foarte publice (www.e-licitatie.ro) , dar sumele platite efectiv sunt confidentiale . Ca sa nu mai vorbim de trucul contabililor români : cheltuiala nu e egala cu plata ??? Deci , daca cineva vrea sa faca plati teleghidate spre pusculitele de partid are un articol de lege relativ împotriva si cîteva sute de posibilitati de a fenta . Mai am o întrebare : credeti în competenta celor care verifica ? Altfel spus : presa cine o mai verifica ?

  Reply
 5. MVasile

  Ar fi necesar sa se formuleze o propunere potrivit careia orice dispoziţie cu caracter general data de Guvern sa fie insotita, in mod obligatoriu, de o masura insotitoare prin care sa se dispună modul cum se va face verificarea sistematica privind aplicarea acesteia in teritoriu. De asemenea, trebuie sa se specifice măsurile de sanctionare care se vor aplica in caz de nerespectare a dispozitiei respective. Altfel credibilitatea Guvernului va avea de suferit iar „soriceii” din sistem vor face haz pe seama sistemului in general si, mai ales, pe seama premierului in special,
  Un exemplu concret este masura de a se lucra 8 ore/zi, masura care nu este luata in seama de functionarii care deja se cred detinatorii pozitiei pe viata.
  La Biroul de carte funciara din str. Eugen Carada, sunt niste cozi interminabile care ne obliga sa asteptam cca. 2 ore pentru a DEPUNE O CERERE (ex. luni 20.02.2012). Cu toate acestea programul a ramas acelasi 8,30 – 14,30 desi pentru fiecare cerere se incaseaza o taxa legala.

  Reply
 6. Victor Olaru

  Lipseste urmatoarea propunere esentiala, care ar da satisfctie si celui ce semneaza „resemnatul” si anume: „Destituirea functionarilor publici care au incalcat legea, fara drept, pe viata, de a mai ocupa o functie remunerata din fonduri publice.” [Le ramane libertatea sa lucreze in mediul privat].

  Reply
 7. Andrei Budala

  Am ajuns sa alegem din popor cetateni care sa supravegheze guvernantii (alesi ai poporului sa administreze statul)… Istoria ne invata ca va aparea coruptie si in randul celor din societatea civila. Pe cine o sa mai punem atunci sa ii supravegheze pe ei?!
  Adevarul este, trebuie sa recunoastem, ca politicienii nostri sunt oglinda noastra… Sa fim sinceri cu noi cand ne raspundem la intrebarea : daca ai fi tu in acel post cu putere, cu tentatii, ai fi corect? si daca da, vei si rezista pana la capat?
  Atata timp cat noi, cetatenii, nu suntem in stare macar sa respectam niste reguli simple, de circulatie, de buna conduita, de politete, sa ne respectam unul pe altul si sa ne purtam civilizat in trafic, in discutiile dintre noi, atata timp cat ne purtam ca niste animale atunci cand avem neantelegeri, cat nu avem pornirea de a imobiliza un infractor in tramvai care agreseaza o batrana, atata timp cat cei care comentam astfel de articole nu avem responsabilitatea morala de a ne oficializa parerile semnand cu numele adevarat, samd… Ce pretentii avem de la aceia dintre noi care ajung in acele pozitii unde tentatiile de a ne indeparta de la o conduita morala sunt mai mari?!
  Nu este suficient sa cerem dreptatea unor oameni atat de indepartati si instrainati de ea… Schimbarea trebuie sa porneasca din noi, cu totii avem de contribuit pentru viitorul nostru si al copiilor nostri.
  Suntem atat de mutilati moral si social incat daca ni se va oferi dreptatea indelung ravnita, nu vom sti ce sa facem cu ea…
  Concluzia trista este ca suntem un popor de lasi, de „lasa ca ne descurcam noi asa”, delasatori, inculti, imbecilizati, infometati si prost-educati. Si nu voi spune ca ne meritam soarta, cel putin copii nostri nu o merita, dar cu siguranta, noi ne-am creato.

  Reply
 8. LEVITCHI MIHAIL

  Dle.ANDREI BUDALA,absolut de acord cu comentariul dvs.,ati descris corect si adevarat starea natiunii(lasi,delasatori,inculti,imbecilizati,imfometati si prost educati)Eu a-si ma adauga inca doua calitati:hoti si dusmanii Romaniei,in sensul ca isi urasc Tara,dar acestea nu din vina lor.Si sa ma explic:Generatiile peste care a trecut tavalugul bolsevico-comunist,fara nicio exceptie,a practicat hotia,furtul din tot ce aveau la indemana,numai si numai sa supravietuiasca.Amintesc starea cand muream de foame si aveam frigiderele pline.Pe fondul acestor probleme triste si urate,cetateanul a inceput sa-si ureasca tara si neamul.Aceasta stare a fost data si tinerilor care la revolutie aveau 10-18 ani si au trecut pragul lui 1989 cu toate aceste murdarii,poate si mai mult urat mirositoare.Nu cred ca electoratul care va merge la votare va alege alt ceva,ii place aceasta mocirla si troaca din care mananca.In acest context nu vad cum cele zece propuneri ale ARC adresate lui MRU vor putea fi puse in aplicare.Toti profitorii,spagarii,evazionistii,coruptii,trantorii,vor incepe pe toate caile posibile ale mas media sa atace Guvernul MRU.Daca este baiat destept trebuie sa lucreze cu multe formule dictatoriale,caci altfel nu se mai poate,tara se duce cu siguranta in prapastie.Doamne ajuta.

  Reply
 9. observator

  Măi fraților, nu confundați poporul români cu reprezentanții statului infracțional de drept, instalat la putere cu haitele sale -înfrățite prin cumetrii și interese cu toți afaceriștii care jefuiesc România!
  Mult mai bine de trei sferturi din populație n-au furat și nici nu vor fura vreodată!
  Vor munci și vor răbda prin felul lor de a fi creștini sub vremuri…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *