Andrei Macsut

Webinar VII (VIDEO): Cum obținem informații de interes public de la instituțiile statului?

Al şaptelea webinar din seria găzduită de România Curată a avut loc la 15 martie 2016 şi a reunit experţi din domeniul liberului acces la informaţii de interes public şi al transparenţei decizionale de pe ambele maluri ale Prutului, pentru a discuta despre cum se pot obţine informaţii de interes public în România şi Republica Moldova.

Printre temele abordate a fost aplicaţia Ia Statul la Întrebări de pe site-ul România Curată şi felul în care aceasta poate fi folosită pentru a trimite cereri de informaţii de interes public autorităţilor. Experţii din Rep. Moldova şi din România au prezentat câteva succese ale proiectului „Podul bunei Guvernări”, printre care Memorandumul aprobat de Guvernul României, referitor la creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public sau alte exemple de bună practică precum platforma online www.transparenta-bugetara.gov.ro, unde trebuie să se regăsească execuţiile bugetare ale tuturor instituţiilor publice.

Scopul discuţiilor a fost informarea publicului larg despre ce se poate face în România şi Rep. Moldova în caz de non-răspuns la cereri de informaţii publice (refuz de date din diverse motive, răspuns irelevant sau lipsă de răspuns), despre câteva dintre problemele care apar în căutarea răspunsurilor cerute şi despre motivele pentru care transparenţa instituţională este necesară.

Unul dintre principalele puncte discutate a fost succesul în instanţă al Societăţii Academice din România contra Consiliului Judeţean Argeş şi a Primăriei Municipiului Bucureşti, care au refuzat să ofere detalii despre cheltuielile lor bugetare pentru servicii de avocatură şi consultanţă juridică.

Asemenea cazuri, şi altele care sunt pe rol în ambele ţări, sunt semne încurajatoare în ceea ce priveşte respectarea liberului acces la informaţii de interes public. Chiar şi aşa, tansparenţa instituţională rămâne, în acest moment, mai mult un ideal decât o realizare.

Întreaga înregistrare a webinarului poate fi văzută aici.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *