Voteaza cu ochii pe listele negre

244 de candidati nu au intrunit cele patru criterii ale Coalitiei Romania Curata si 221 de parlamentari au refuzat sa semneze Pactul cu Statul de Drept. Pe listele Coalitiei figureaza 63 de candidati-traseisti si 19 care au probleme cu Justitia. PSD+PC apare cu 127 de candidati, PNL cu 66, PRM si UDMR cu 19, iar PDL cu 12. Coalitia Romania Curata indeamna alegatorii sa nu stampileze pe niciunul dintre acesti candidati.

Evoluţiile înregistrate în lumea politică românească au făcut necesare unele ajustări metodologice ale monitorizărilor Coaliţiei România Curată pentru a face faţă acestor schimbări. Cele trei evoluţii principale sînt:

– introducerea scrutinului uninominal, care duce la un rezultat mult mai imprevizibil, apariţia a mulţi candidaţi noi, şi deci creşterea numărului candidaţilor care ar trebui monitorizaţi.

– creşterea activităţii organelor statului, în primul rînd DNA, cu anchetarea consecutivă a unui număr foarte mare de oameni politici la nivel local şi central pentru infracţiuni legate de corupţie.

– apariţia Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru care Coaliţia noastră a militat activ, prin propuneri în proiectul de lege şi prin prezenţa frecventă în comisiile parlamentare pentru susţinerea sa. Coaliţia România Curata îşi declară satisfacţia faţă de începerea funcţionării ANI, şi va sprijini în continuare consolidarea acestei instituţii, menită să preia monitorizarea averilor demnitarilor din sarcina societăţii civile.

Ca atare, criteriile de integritate pentru aceste alegeri au fost ajustate astfel:

Criteriul 1. Urmărirea penală sau trimiterea în judecată a candidatului pe motive penale, care ţin în primul rînd de corupţie. Considerăm că restrîngerea acestui criteriu doar de la nivel de urmărire penală în sus (deci excluzînd simpla anchetă) este echitabilă. Un candidat pus sub urmărire penală, deşi nu este condamnat de către o instanţă, presupune existenţa unor temeiuri pentru trimiterea lui în judecată. Fără a-i considera vinovaţi dinainte pe candidaţii aflaţi în această situaţie, considerăm că e preferabil ca ei să se ocupe să îşi clarifice situaţia din poziţia de simpli cetăţeni.

Criteriul 2. Comportamentul împotriva statului de drept, care este temelia unei democraţii europene. Desemnarea uninominală a candidaţilor are sens numai dacă activitatea acestora în Parlament este transparentă şi cunoscută de votanţi. Coaliţia România Curată a monitorizat voturile în Parlament pe principalele teme legale semnalate de rapoartele Comisiei Europene, înregistrînd voturile celor care constant au avut iniţiative făţişe contra recomandărilor Uniunii Europene şi intereselor statului de drept din România. In acest sens, au fost monitorizate iniţiativele legislative, amendamentele introduse in comisii si votul parlamentarilor cu privire la:

– Codul de Procedura Penală, cu accent pe acele amendamente introduse în comisiile de specialitate care blocau activitatea procurorilor şi care puteau transforma România intr-un rai al infractorilor, după cum a avertizat în repetate rînduri Comisia Europeană.

– Funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, amendamentele care vizau reducerea prerogativelor ANI.

– Modificarea procedurii de numire şi revocare a procurorilor şefi, contrarecomandată expres de Comisia Europeană.

– Dezincriminarea bancrutei frauduloase, lege care scotea de sub incidenţa răspunderii penale acordarea de credite neperformante.

– Modificările la Legea accesului la propriul dosar de Securitate, pentru a micşora puterile CNSAS şi a stopa aflarea adevărului istoric.

– Nesemnarea pactului cu statul de drept propus de Coaliţia pentru o Guvernare Curată, care avansa trei principale recomandări ale ultimului raport al Comisiei Europene – abţinerea parlamentarilor de a mai interveni în conducerea DNA, ANI, sau de a mai maltrata legile anticorupţie pentru a favoriza pe cei care încalcă legea.


Criteriul 3. Prezenţa pe liste anterioare ale Coaliţiei România Curată a acelor politicieni care nu corespundeau criteriilor de integritate.

Criteriul 4. Migraţia de la un partid la altul. S-a considerat că orice candidat poate avea o problemă de conştiinţă care îl poate determina să schimbe un partid. De la două sau de la trei partide în sus, devine evident că respectivul candidat nu are nici ideologie, nu-şi respectă nici angajamentul faţă de votanţi, ci este doar în căutarea interesului personal.

Două criterii anterioare ale Coaliţiei pentru un Parlament Curat nu au mai fost monitorizate:

– averile şi profitul rezultate din conflictul de interese. Existenţa ANI face redundantă această activitate. Dar pentru a veni în sprijinul Agenţiei, în dreptul candidaţilor cu alte probleme, Coaliţia România Curată a postat un link spre declaraţia lor de avere. Orice neconcordanţă cu realitatea semnalată de cititori va fi avansată către ANI, care are acum instrumente temeinice pentru a verifica asemenea sesizări.

– colaborarea cu fost Securitate. După evenimentele petrecute în ultimul an care au dus la edulcorarea legii, a fost abandonată speranţa că această instituţie poate funcţiona în timp util pentru alegeri. Coaliţia pentru un Parlament Curat nu a primit încă un răspuns complet de la CNSAS pentru alegerile din 2004. Ca atare, am decis că este nedrept, dacă nu putem verifica toţi candidaţii să aducem acuze bazate doar pe zvonuri unui număr foarte mic dintre ei.

Procedură

Ca procedură, au fost monitorizaţi actualii parlamentari din punct de vedere al acţiunilor întreprinse împotriva Statului de Drept, toţi candidaţii cu probleme de traseism (cei care trecut prin minimum trei partide) şi candidaţii care au avut sau au probleme cu Justiţia.

Rezultate

Pe listă apar în total 244 de candidaţi.

127 aparţin PSD+PC,
66 aparţin PNL
19 PRM
19 UDMR
12 PD-L
1 PNG

Un număr de 146 de candidaţi au întreprins acţiuni împotriva statului de drept, din care 79 de la PSD+PC, 32 de la PNL, 11 de la PD-L, 11 de la UDMR si 13 de la PRM.

Un număr de 221 parlamentari au refuzat să semneze Pactul pentru Statul de Drept.

Monitorizarea cuprinde un număr de 63 de candidaţi – traseişti, care au trecut prin minimum trei partide. Dintre aceştia, 26 sînt la PDL, 21 la PSD+PC şi 16 la PNL.

Pe listele negre figurează un număr de 19 candidaţi care au probleme cu Justiţia, în sensul că au fost trimişi în judecată sau se află sub urmărire penală. Cei mai mulţi aparţin PSD+PC – 11, PNL – 2, PD-L – 2, PRM – 1, PNG – 1, PPS – 1 şi 1 independent.

Coaliţia pentru un Parlament Curat recomandă votanţilor să nu ştampileze pe nici unul dintre candidaţii care s-au distins printr-un asemenea comportament.

Absenţa unui candidat de pe listă nu reprezintă un certificat de integritate în alb. Publicul e încurajat să citească cu atenţie candidaţii şi să trimită semnalări acolo unde este cazul. Prezenţa unui candidat pe listă însă echivalează cu recomandarea de a nu vota respectiva persoană, a cărui integritate a fost monitorizată de către CPC.


VOTEAZĂ CU OCHII DESCHIŞI

— În anul 2008, activităţile Coaliţiei pentru o Românie Curată au fost susţinute de CEE Trust, Open Society Institute, Global Opportuniy Fund (administrat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord) şi National Endowment for Democracy.


LISTELE NEGRE din toate judetele – ALEGERI 2008


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

33 thoughts on “Voteaza cu ochii pe listele negre

 1. radu

  ce mafioti! astia nu se mai satura! au fost clienti pe toate listele si tot ii pun partidele. am citit ca vreo 120 de fosile si inca 100 de ratati, din aia care candideaza la fiecare alegeri, dar nu prind nimic, sint pe liste, halal uninominal !

  Reply
 2. adina

  Si cu toate astea PD-Leii sunt primii la traseism…nu s-or mai fi simtind PSDistii si PRMistii la caldurica sub umbrelutele proprii?

  Reply
 3. Yoda BLOG

  Ia scutiti-ne mai deontologilor cu jegurile voastre de 2 lei vechi, iar il pupati ve Baselu si liota lui? Iar faceti crize de ervi, frustratilor

  Reply
 4. coreolan

  totusi vorbim de partide cu cel putin termopane si cardabosi palinca 15000E licitatia masini de lux 15 stele logane de 78000E bah astia parca nu-s pdl-isti ce sunt oare??????

  Reply
 5. sandu

  lipseste un criteriu de integritate: pozitia fata de proprietate in Romania. Este impotriva statului de drept sa lovesti in dreptul la proprietate. Cine a votat legea celei de a doua nationalizari? Cine favorizeaza statul comunist hot care a furat de la vechii proprietari? Cine batjocoreste proprietatea in Romania si voteaza legea lui Voiculescu? Dati listele cu cei ce au votat impotriva proprietatii!

  Reply
 6. nicu

  SE VEDE DE DEPARTE CA ACEASTA ORGANIZATIE ESTE IN TRASURA PD-L.HALAL ORGANIZATIE,SUNT UN OM SIMPLU CARE NU RIDIC PRETENTII DAR NU PUTEAM SA MA FAC DE RAS CU ASEMENEA MINCIUNI.Sunt convins ca nu o sa fiu publicat.

  Reply
 7. mischa

  cine sunt „221 de parlamentari au refuzat sa semneze”??????? ce relevanta are informatia asta daca nu dati si numele?

  Reply
 8. Thesaurus Rex

  Iaca acum mai aflu si eu cine sunt oamenii astia. Ca sa stiu cu cine NU votez. Adica ei cred ca sunt de capul lor acolo in Parlament? Pardon, n-o fi mult votul meu, dar pana una alta eu decid.

  Reply
 9. listacii

  Pentru Mischa, daca trea-i uita in listele negre ai vedea ce relevanta are informatia. Cauta si vei gasi, mai ales ca nu trebuie sa cauti mult. Acolo ii ai cu nume si poza.

  Reply
 10. Popescu

  Nu vom schimba niciodata nimic daca stam sa comentam si nu ne implicam.
  Pt Adina: La PD-L regasim multi membrii din fostul PLD si cei care au dezertat din PNL de acolo cel putin 2 partide.

  Reply
 11. curatul

  De ce se numesc listele voastre NEGRE, si nu PORTOCALII?
  Cine in istoria contemporana a Romaniei a mai facut liste negre?
  Puteti publica pe site componenta conducerii CRC si CV-urile acestora?
  Apreciati ca cei care au stabilit componenta nominala a listelor au COMPETENTA MORALA SI PROFESIONALA SA O FACA?As vrea raspunsurile pe adresa mea de mail.Se poate?Multumesc.

  Reply
 12. necuratu

  Curatule, nu te lasi. Nu se poate ce vrei tu. Asta-i treaba. Apeleaza la guvernoiu, ti-am mai zis. Nu-i pacat sa-ti pierzi noptile?

  Reply
 13. Justitiarul

  Va felicit pt. acest demers.Nu va uitati la cei care va denigreaza!Sunt sau cei platiti de corupti,traseisti si turnatori sau cei care nu vor curatirea clasei politice pt. ca au de castigat din asta!Dac-ar fi oameni interesati de binele acestei tari ar casca ochii si nu i-ar vota pe niciunul din cei de pe aceste liste,indiferent din ce partid fac parte!

  Reply
 14. lonely_bridget

  Bune criterii, dar cei care au facut politie politica sunt considerati curati??? Vezi Doru Giugula, de exemplu, care candideaza in Bucuresti din partea PSD!

  Reply
 15. sanda

  ce-i baieti? va roadeti unghiile ca sunteti coprupti si v-au dat sefii ordin sa postati? crapati de ciuda ca PDL e mai curat ca voi…..

  Reply
 16. Ro

  Criteriul 1 e demonetizat demult de actualul presedinte. De ce e criteriu ca e urmarit penal de un DNA politic si nu o flota vaporizata? Problema deliciata ca prin astfel de actiuni se demonetizeaza toata Romania curata.

  Reply
 17. Petre

  FACETI MAI MULTA PUBLICITATE acestui site.
  Va apreciez efortul. Picaturile moi de apa erodeaza bolovanii.
  Asa vor pati si ticalosii.

  Reply
 18. un alegator

  daca aceste liste sunt „ironico-portocalii”imi pare rau sincer , ma bucuram ca este cineva care mai face ceva si ptr opinia publica.asteptam cu interes aceste liste.dar este si reversul medaliei:cei care au putini nomonalizati sunt partide mici,sau care nu au avut timp sa guverneze,sau care sunt „tinere”.in rest mergeti la vot ca si votul vostru conteaza,avem datoria si obligatia morala fata de cei care au murit in 89.

  Reply
 19. ara

  Cred ca ar trebui sa mai faceti ceva liste pina la alegeri. Eu, de exemplu, as dori sa stiu la ce legi nu se stie cum au votat parlamentarii. Nu mi se pare normal sa mai voteze cu miinile sus si sa nu existe nicio consemnare undeva. Va propun sa faceti liste cu cei care se pitesc in spatele votului, o campanie pentru transparentizate, daca tot avem alesi uninominali. Ce zici Romania Curata?

  Reply
 20. Sorin

  Stimate „administrator”, aveti o modalitate foarte speciala in a „pune la zid „in special pe cei din lista 322.Nu stiu daca cititorii au sesizat asta.Altfel cum se explica faptul ca desi enuntati anumite criterii-traseism, afaceri necurate,urmarirea penala pt. coruptie,includeti pe lista si parlamentari ai caror „vina” este doar nesemnarea „pactului” vostru de doi lei.Halal „deontologi”!

  Reply
 21. Escu

  Raspuns pentru Yoda BLOG
  DOAR FELICITARI CELOR CARE VAD SI ASA PROBLEMA !Bine ca mai avem si coloana si putina mandrie de romani. Ca am fost un popor cult si respectat.
  Cine am ajuns? O spun cei care ne reprezinta dupa cum ne reprezinta in plan international. Pacat de saraca tara bogata. Pacat de valorile ei risipite precum cenusa in vant.
  Yoda BLOG
  Ia scutiti-ne mai deontologilor cu jegurile voastre de 2 lei vechi, iar il pupati ve Baselu si liota lui? Iar faceti crize de ervi, frustratilor

  Reply
 22. dan

  in jurul nostru sint numai hoti incepind de la padurari ,sefi de ocoale silvice,vamesi ,functionari publici,firme de lichidare, politisti,primari,viceprimari ,garzi financiare,ma si mira faptul ca mai rezista tara asta .HOTILOR NIMIC NU LUATI CU VOI DINCOLO DE MORMINT LASATI TARA ASTA SA MAI RESPIRE HALAL JUSTITIE DAR CUM SA FACA JUSTITIE UN INTREG SISTEM CORUPT? HALAL DEPUTATI,HALAL SENATORI ITI PLING DE MILA ROMANIE.

  Reply
 23. yu-gi-on

  Este foarte important sa le stricam aranjamentele votarii.Aceste hiene cistiga totdeaua prin absenteismul romanilor,pe lehamitea,greata si sentimentul de neputinta.Cistiga DOAR,prin voturile membrilor de partid sau cele mituite.Acestia sin,in special la tara,in comunitati mici si sarace,unde primarul este cappo di tutti.Sa mergem la vot,si daca nu avem pe ce pune stampila,anulam.Macar sa nu le foloseasca,prin frauda.

  Reply
 24. bogdan

  Cred ca da, fara discutie ca vor fi alesi. Aminti-va ce s-a intimplat la alegerile locale, cind mai toti baronii au fost realesi. Votul uninominal nu va aduce asteptata reforma a clasei politice dintr-un motiv foarte simplu, sistemul de selectie al partidelor este viciat. Criteriile sint clientelismul, afacerile si oportunismul. Outsiderii nu au ce cauta. Uitati-va citi oamenii din afara sistemului au ajuns pe liste anul acesta, ii numeri pe degete. Patatii si partidele care ii promoveaza nu au nicio rusine si putin le pasa de criteriile normale in alte tari. Parerea mea!

  Reply
 25. Voicu

  Am cunoscut o candidata pe care vreau sa o votez. Dar din pacate partidul din care face parte este intesut cu mafioti.
  Cum sa procedez??

  Reply
 26. Lucian Abdrudan

  Incredibil !
  Pe lista nu apare unul din cei mai mari mafioti din judetul Mures – Petru Basa, patronul Teleson.
  Dosar penal in 2002 pentru fals si uz de fals, rezolvat de prim-procuroprul Aldea, si o plangere penala pentru ca in primavara acestui an a cenzurat mai multe site-uri si bloguri care il deranjau pe candidatul PSD la primaria Sighisoarei.
  Asta nu e patat ??? Daca asta e fara de pata, inseamna ca ceilalti care apar pe liste sunt toti niste criminali.

  Reply
 27. Ifrim Sandru

  Putem sa facem orice ne trece prin cap, nu se va intampla nimic, pentru ca abordarea este fundamental gresita.

  Impotriva unui sistem nu se poate contrapune decat un alt sistem.

  In mod fundamental, noul sistem trebuie sa indeplineasca cerintele si asteptarile contestatarilor si reformatorilor vechiului sistem (ticalosit, degradat, ineficient, in stare letargica, etc).

  Restul aduce a discutii de Cismigiu…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *