Mihai Goțiu

Votarea Guvernului Dragnea. Sau cum am redus democrația în România la 10 (zece) secunde

Astăzi ar trebui să fie o zi mare pentru România. Nu, nu cea mai mare zi din istorie, nici o zi mai lungă decât veacul, însă nici o zi oarecare. Totuși, e ziua în care sunt audiați miniștrii și se votează un Guvern. Cel puțin teoretic, oamenii ăștia vor lua decizii care vor influența, în bine sau în rău, soarta a milioane de cetățeni români. Pentru următorul an, pentru următorii doi, trei, patru și chiar mai mulți ani, că efectele deciziilor viitorului Guvern se vor întinde în timp dincolo de viața lui oficială. Ei bine, dacă nici măcar din întâmplare nu resimțiți că ar fi vreo zi mai deosebită, trebuie să le mulțumim domnilor Dragnea și Tăriceanu și vitezei cu care țin să treacă Guvernul.

***

Programul audierilor publice în comisiile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului reprezintă o bătaie de joc. De la ora 8.00 și până la ora 14.00 vor răspunde întrebărilor parlamentarilor 26 (douăzecișișase) de viitori miniștri. Fiecare are alocat câte jumătate de oră și dacă scădem formalitățile, mai rămân 20-25 de minute. Ce patron serios și-ar da pe mâna cuiva o afacere cu 20-30 de angajați (să nu zicem mai mulți) după un interviu de 20-25 de minute?! Noi dăm o țară… Și asta nu e nimic. Cutuma zice că dacă fiecare dintre membrii comisiilor ar avea o întrebare de pus, ministeriabilul ar trebui să răspundă. În comisiile reunite sunt, luând în calcul și 2-3 absențe cel puțin la fiecare comisie, minim 20 de membri. Cum să răspunzi pertinent și argumentat la minim 20 de întrebări în 25 de minute, luând în calcul și timpul pentru întrebări? Aaa, că unii parlamentari doar vor face act de prezență, e partea a doua.

Ce te faci însă când un ministru e audiat de mai mult de două comisii, una de la Cameră și cea echivalentă de la Senat? Florin Iordache – celebra deja propunere pentru Ministerul Justiției – trebuie să răspundă, în jumătate de oră, întrebărilor venite din partea membrilor a 5 (cinci) comisii, trei de la Cameră și patru de la Senat. Număr total de membri: 99 (nouăzecișinouă). Hai să acceptăm că unii se mai suprapun (fac parte din câte două comisii). Și tot ar rămâne vreo 60-70. Chiar crede cineva că se poate face o audiere pe bune, în jumătate de oră, în fața unei comisii de 60-70 de persoane? Chiar e aberant ca viitorul ministru al Justiției (chiar și fără a ține cont de antecedentele mai mult decât neliniștitoare ale domnului Iordache) să fie supus unei audieri de măcar două-trei ore? Cerem prea mult de la un viitor ministru?

Desigur, ultima problemă e pentru domnii Dragnea și Tăriceanu, că atât senatorii, cât și deputații fac parte, într-o mare măsură, din câte două comisii permanente și că, în situația în care audierile sunt simultane, la audierea unuia dintre miniștri nu va putea participa.

***

Mimarea democrației (de fapt, terfelirea ei) nu se oprește aici. Habar nu am prin ce calcule au ajuns domnii Dragnea și Tăriceanu la concluzia că 10 (zece) secunde reprezintă un timp suficient pentru fiecare deputat și senator în parte pentru a-și expune punctul de vedere în plenul reunit al celor două camere, în timpul dezbaterii programului Guvernului. ATENȚIE: nu e vorba de senatori și deputați în sine, ci de faptul că în spatele fiecărui senator și deputat se află câteva zeci de mii de voturi, câteva zeci de mii de cetățeni mai exact. Câteva zeci de mii de cetățeni (e vorba inclusiv de votanții PSD și ALDE) au dreptul la câte 10 (zece) secunde de exprimare în momentul dezbaterii viitorului lor pe minim patru ani! Asta e democrația domnilor Dragnea și Tăriceanu! De ce? Pentru ca toată dezbaterea în plen să se încheie după 78 (șaptezeci și opt) de minute. Sau o oră și 18 minute. Atât merită cetățenii României să dureze dezbaterea pentru Guvernul lor? De ce? Păi n-ar pleca mai repede în vacanță cei mai mulți dintre senatori și deputați? Ce să-și mai piardă ei o zi sau două cu audieri de miniștri și dezbateri de programe, când oricum vor vota după semnul șefului de grup…

Cât durează democrația în România: 10 secunde pentru fiecare deputat și senator. Timp total de dezbatere pe programul Guvernului - 78 de minute

Cât durează democrația în România: 10 secunde pentru fiecare deputat și senator. Timp total de dezbatere pe programul Guvernului – 78 de minute

***

Nimic din cele de mai sus nu m-au durut mai mult însă decât lehamitea cu care ceilalți membri ai Birourilor Permanente, de la Senat și Camera Deputaților, au tratat mizeriile prezentate mai sus. La amiază, în ședința Biroului Permanent de la Senat, am fost singurul care am votat împotriva programului ăsta, care siluește însăși ideea de democrație. Seara, în ședința Birourilor reunite, la primul vot – cel legat de programul audierilor miniștrilor – au fost două voturi împotrivă (al meu și al colegului din Biroul permanent de la Cameră). De altfel, într-o primă fază, Călin Popescu Tăriceanu nici nu și-a pus problema să întrebe dacă există comentarii sau alte probleme, mergea înainte cu ordinea de zi ca și cum totul ar fi fost de la sine înțeles… Doar într-un final, după ce am intervenit de mai multe ori, la ultimul vot – cel legat de programul ședinței de plen – s-au strâns 7 (șapte) voturi împotrivă.

Notă: Mihai Goțiu este prieten al României Curate, senator USR și vice-președinte al Senatului României


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Votarea Guvernului Dragnea. Sau cum am redus democrația în România la 10 (zece) secunde

 1. Bogdan Soare

  În oameni ca dumneavoastră ne sta speranța. Va felicit pentru atitudine și pentru imaginea clara pe care o aveți asupra democrației.

  Reply
 2. ceatza

  Cum va puteti opune votului popular, domnule Gotiu? Domnul Tariceanu este emanatul votului popular, efortul sau intelectual demonstreaza calitatea acestui vot, pe care trebuie sa il respectati, asa cum a cerut emanatul! Ca in rest si audieri de 2 ore ar da acelasi rezultat, nu are nici o importanta.

  Reply
 3. flesh

  Trebuie puși cei propuși la ministere să vorbească cât mai mult. Cu cât vorbesc mai mult, cu atât îți poți da seama mai bine ce-i în capul lor. Adică dacă merită aceste funcții. De aceea trebuie mai mult timp ca să răspundă la mai multe întrebări. Asta în cazul că mergem pe respectarea legii. Dacă terfelim legea, nu mai au rost audierile. Ne facem toți infractori într-o țară de infractori.

  Reply
  • Mirceadg

   Ne trebuie sa te convingă pe tine. Votezi partidul, dai credință partidului. Nu îți convine pe cine sau cum au condus ii dai la glezne la alegerile viitoare sau ieși in strada. Vreau doar sa subliniez ca e greu sa vorbești într-atât încât sa convingi 20 mil de oameni

   Reply
 4. Mirceadg

  Sunteți ca in bancul cu iepurașul și ciupilica. Pe bune va deranjează cât timp durează numirea guvernului? Dacă e prea puțin e rău dacă dura prea mult iar erau nemulțumiri. M-am saturat de toți ăștia de cred ca ei le știu pe toate. Știți ceva, ăștia au fost aleși poporului, nu va convine faceți opoziție, dar una pt oameni inteligenți. Nimicurile legate de cât durează sau cât credeți voi ca ar trebuii de fapt sa dureze numirea uni guvern e pt oameni retarzi. As vrea sa văd opoziția ca ne spune, cu argumente credibile, de ce cred ei ca nu va fi rău. Praf in ochi de genul ca așa știu sau ca ne-am născut ghinioniști nu tine pt oameni inteligenți. Recomand tuturor sa ajungă sa trăiască un timp intr-o țara cu adevărat democratica și apoi sa gândească iar la ce se întâmpla in jurul lor.

  Reply
 5. Dan_Bruma

  Sint de acord cu Mircxeadg. Nu cred ca trebuie pierdut timp cu instalarea guvernului, e mult mai bine ca guvernul sa fie instalat cat mai repede, bineinteles dupa controalele de rigoare impuse de lege, ca sa inceapa munca mai repede, pentru ca de fapt asta conteaza, sa puna in practica rapid si bine programul de guvernare.

  Reply
 6. Constantin Campeanu

  Domnul Mihai Goțiu din cate stiu nu mai este ziarist, este membru unui partid politic si parlamentar. Domnul Mihai Goțiu NU mai este jurnalistul echidistant in relatarea unui fapt din ,,realitatea” cotidiana, parlamentar fiind, dinsul poate exprima opinii politice. Opinii politice, pentru ca in mandatul de parlamentar cu durata de patru ani, conform legislatiei in vigoare nu poate exercita nici o alta activitate sau ocupatie. Urmare a celor prezentate domnul Mihai Gotiu poate avea opinii doar sub calitatea si semnatura de parlamentar pentru ca este remunerat o perioada de patru ani doar de catre Parlamentul Romaniei, singurul for legiuitor ales de poporul roman. Domnule Mihai Gotiu, daca singura forma de combaterea puterii de catre dumneavoastra si partidul din care faceti parte este obstructionarea perpetua a tuturor initiativelor puterii, initiative care au legatura cu poporul,cu tara, cu cresterea economica, cu raporturile si relatiile externe ce vizeaza preponderent U.E. America si NATO veti fi perdanti. Daca visati sa schimbati poporul, tineti minte doar poporul va schimba pe dumneavoastra. Dumneavoastra parlamentarii Romaniei nu sunteti nici mai buni si nici mai rai decat poporul care va ales. Domnule, daca nu constientizati si daca nu acceptati infingerea, nu veti fi in veci castigatori. Multumesc !

  Reply
 7. POPOVICIU DORIN

  Domnilor, s-a schimbat clasa politica, avem alt parlament, d-nii Dragnea si tariceanu sunt altii, mai rai, mult mai rai !!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *