Mihaela Parghel

VIOLENȚE la protestul de la Brașov. O tânără acuză lovituri dure primite de la jandarmi (VIDEO & FOTO). PSD a organizat un contra-miting împotriva celui anunțat pentru alegeri curate.

200 de braşoveni au ieşit astăzi în stradă pentru a cere alegeri corecte în turul al doilea la prezidenţiale. Manifestarea de la Braşov s-a lăsat însă cu incidente violente, când jandarmii au intervenit pe motiv că nu respecta linia de demarcaţie stabilită. Acest lucru a fost cauzat de interacțiuna cu un contra-miting organizat exact, la aceeaşi oră, de PSD, care a adus chiar vizavi de locul unde se desfăşura protestul autorizat, un grup de aproximativ 400 de persoane, majoritatea de vârste peste 50 de ani.

CITEȘTE ȘI

IMPRESIONANT: Peste 10.000 de clujeni la marșul de solidaritate cu diaspora. Galerie FOTO & VIDEO

Proteste în diaspora: Paris, Londra, Viena, Berlin, Dublin. Vezi galerie FOTO & VIDEO

VIDEO: ”Mulțumim, Diaspora!”, ”Nouă ne pasă!” și ”Jos Ponta!” la București, Cluj, Sibiu, Timișoara, Oradea și în alte orașe

Protestul pentru alegeri curate

„Săriţi cu toţii şi strigaţi tare/ Că România nu e de vânzare, „Ponta pentru noi/tu eşi un gunoi“, „PCR şi PSD/ Aceeaşi mizerie“, „Jos labele de pe justiţie“. Ponta, nu uita/ Tineretul nu te vrea“,  sunt câteva dintre sloganele celor 200 de manifestanţi care au cerut la Braşov, alegeri curate.

Manifestanţii au pornit apoi în marş, la fel ca la mitingul de luni, spre sediul PSD din Piaţa Sfatului, unde au scandat din nou, sub geamul partidului, fluturând şi un steag comunist. Mitingul de azi nu a fost lipsit de incidente violente. După jumătate de oră de scandări, jandarmii au intervenit luându-l pe sus pe unul dintre protestatari care a trecut strada în locul unde se desfăşura „în mod spontan“, o acţiune pentru susţinerea lui Victor Ponta. Un alt incident violent s-a petrecut în zona Modarom, după ce protestatarii au coborât de la sediul PSD. Jandarmii au bruscat mai mulţi participanţi la miting, care nu respectau linia de demarcaţie impusă. O tânără spune că a fost lovită cu bocancul în spate, iar doi protestatari au fost ridicaţi şi duşi la Secţia 1 de Poliţie pentru a fi legitimaţi.

hetti postare

Postare pe Facebook a activistei Hetti Benedek. „Am simţit că cineva mă îmbrînceşte şi m-am trezit trasă între jandarmi, unde am fost lovită de mai multe ori, pe partea stîngă. M-au lovit cu interiorul piciorului, aşa cum ştiu ei, ca să nu lase urme probabil şi abia apoi m-au scos de tot dintre ei“, a declarat tânăra pentru România Curată. Ea a mai adăugat că mâine va merge la Institutul de Medicină Legală și va depune plângere. De asemenea, Hetti Benedek a mai ținut să precizeze că protestul lor a fost unul civic, fără vreo legătură cu ACL, cum pretind cei de la PSD

hetti după ce iese dintre jandarmi

Hetti după ce a fost scoasă din grupul de jandarmi și lăsată în stradă de aceștia. Pe înregistrarea video de mai jos de la min. 1.00 până către min. 1.50

„Protest spontan al simpatizanţilor PSD“

În paralel cu această manifestare, pe cealaltă parte a străzii, PSD a organizat propriul mining, la care au participat în jur de 400 de persoane, cu o medie de vârstă de peste 50 de ani, care au scandat în favoarea lui Victor Ponta. Cele mai frecvente slogane folosite au fost ”PSD, nu uita/ ne-ai promis victoria“, Ţineţi minte 3 cuvinte/ Victor Ponta Preşedinte“ sau Avem echipă, avem valoare/ PSD-ul e cel mai tare“.

Mitingul PSD a început la aceeaşi oră, iar social-democraţii susţin că acesta a fost, de fapt, un protest spontan al simpatizanţilor lui Victor Ponta“. Declaraţia organizatorilor de la PSD a fost însă contrazisă chiar de una dintre bătrânele care se aflau la miting. Aceasta a recunoscut, într-o discuţie cu un jurnalist, că a venit la Braşov cu autocarul, din Feldioara, „adusă de partid“. Mai mult decât atât, la finalul celor două ore în care au manifestat, o parte dintre simpatizanţii PSD au fost văzuţi plecând cu autocarele cu care veniseră.

Printre organizatorii mitingului PSD s-au aflat consilierul local Tudor Duţu, consilierul local Răzvan Popa- fost viceprimar al municipiului Braşov şi directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Marius Dunca.

Deşi PSD nu a avut autorizaţie pentru acest miting este puţin probabil că se va lăsa cu amenzi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Cirpian Aldea, „manifestarea PSD a fost una spontană şi nu a interferat cu buna desfăşurare a circulaţiei“. În schimb, organizatorul oficial al mitingului pentru alegeri curate, Erwin Albu, riscă o amendă nouă pentru că a încercat să provoace grupul PSD, în momentul în care a încercat să ceară Jandarmeriei să îi disperseze pe simpatizanţii social-democraţi.

brasov 1 erwin

Erwin Albu, bruscat de jandarmi

***

GALERIE FOTO:

Mitingul pentru alegeri curate

brasov 1 brasov 2 brasov 3 brasov 4 brasov 5 brasov 6 brasov 7 brasov 8 brasov 9 brasov 10

Contra-manifestația PSD

miting_psd miting_psd1

Cele două grupuri, față în față

intalnirea mitingurilor

 

CITEȘTE ȘI

IMPRESIONANT: Peste 10.000 de clujeni la marșul de solidaritate cu diaspora. Galerie FOTO & VIDEO

Proteste în diaspora: Paris, Londra, Viena, Berlin, Dublin. Vezi galerie FOTO & VIDEO

VIDEO: ”Mulțumim, Diaspora!”, ”Nouă ne pasă!” și ”Jos Ponta!” la București, Cluj, Sibiu, Timișoara, Oradea și în alte orașe


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “VIOLENȚE la protestul de la Brașov. O tânără acuză lovituri dure primite de la jandarmi (VIDEO & FOTO). PSD a organizat un contra-miting împotriva celui anunțat pentru alegeri curate.

 1. george

  jandarmeria romana arata ca sub oprea ca revin tot mai mult la profilul trupelor de sesecuritate din care se trag si in care au servit actualii lor comandanti.
  daca oprea e protejat temporara de imunitatea parlamentara comandantii jandarmilor nu sunt.

  Reply
  • irina

   Imi vine sa rad, cand aud de…” miting spontan”… Ca n-om fi cu totii academicieni, asta mi-e clar, dar parca nici imbecili nu suntem cu totii! Astea nu au fost spontane deloc :) Intamplarea face ca eram prin zona, cand doamna de la Brasov acuza jandarmeria ca au fost loviti batrani si copii si pot spune cu mana pe inima ca nu e deloc asa! Eu nu am vazut violentele de care vorbeste doamna respectiva, dar avem noi roamnii darul de a face din tantar armasar :)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *