Mihai Goțiu

VIDEO TULBURĂTOR: ”Când se extind carierele” Ce (nu) rămâne după o exploatare deschisă. Se întâmplă în România

”A fost bine și aici. A fost frumos. Cu ani în urmă a fost, era. Acu… Erau păduri frumoase, erau terenuri frumoase, se plantau cu grâu, cu porumb, cu pomet mult, dar… dacă s-au extins carierele…”

Guvernul României își propune extinderea carierelor de lignit Jilț Nord și Jilț Sud cu peste 10.000 de hectare pentru extragerea unei cantități de 13 milioane de tone de cărbune anual. Au fost publicate hotărâri de guvern pentru exproprierea câtorva sute de familii din zonă, lucrările fiind declarate de utilitate publică. Complexul Energetic Oltenia ar urma să primească ajutor de stat pentru aceste exproprieri.

Rezolvă însă sumele acordate pentru exproprieri problemele localnicilor? Ce se întâmplă cu cei aflați în imediata vecinătate a carierelor, dar care nu sunt despăgubiți? Ce se întâmplă cu terenurile agricole și cu sursele de apă? Locurile de muncă pe o perioadă scurtă de timp și profiturile discutabile de pe urma exploatării cărbunelor sunt puse în balanță cu dispariția unor comunități. Merită?

Un film realizat de Mihai Stoica pentru Bankwatch și pus în circulație pe internet dezvăluie efectele mai puțin (re)cunoscute ale carierelor de suprafață (indiferent de dipul de zăcământ extras). Sunt efecte (și costuri) care nu se regăsesc în planurile de afaceri. Pentru că în power-point-urile companiilor (de stat sau private) oamenii sunt simple cifre. Iar de viață nu mai e loc.

Privește și dă mai departe!


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “VIDEO TULBURĂTOR: ”Când se extind carierele” Ce (nu) rămâne după o exploatare deschisă. Se întâmplă în România

  1. Viorel

    Nu, nu merita!!!
    Oriunde in lumea civilizata a scazut interesul pt exploatarea carbunelui, acesta fiind cel mai poluant combustibil fosil. Sa se foloseasca gazele naturale, cate mai sunt, pana se vor implementa suficiente unitati de producere a energiei regenerabile.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *