Mihai Goțiu

VIDEO: Scurta și trista poveste a nesăbuitului Imn al Clujului Capitală Europeană a Tineretului 2015

Cluj, Capitală Europeană a Tineretului 2015, a avut, preț de câteva zile (ore?), un imn, intitulat ”We are the City”. Imnul a fost lansat joi seara, la Casa de Cultură a Studenților, în prezența a aproximativ 800 de persoane, între care principele Nicolae al României, viceprimarul Horvath Anna şi subprefectul Dan Codrean. A doua zi au venit reacțiile civice, iar clipul a fost retras de pe Youtube. Parodia acestui videoclip continuă însă să circule. La fel și reacțiile clujenilor. Prin târg umblă vorba că se va reveni cu o altă variantă oficială. Până una, alta vă putem oferi parodia, prima tentativă a imnului (”salvată” de rețelele online) și reacțiile pe care le-a generat.

”Ce am înțeles din imnul Cluj 2015. Remontaj cadru cu cadru.” (Istvan Szakats)

”UPDATE: Din păcate videoclipul original Cluj 2015 a fost șters de pe Youtube (între timp a fost repostat pe Youtube, pentru a-l face de rușine – n.r.) … dar din fericire se găsește aici:”

***

Reacții pe Facebook (selecție):

Ma Xim: Jenant… Bafta oricum!!!!

Dumitru Cornel Vîlcu: Doamne, Dumnezeule, da’ cine-a făcut clipul?, „we’re healthy and happy no spot is grey”  … nu ştiu ce să zic, eu am nişte dureri de spate…

Carmen Carausu: musai cu fete dezbracate.

Andreea Aciubotaritei: imaginile in mare parte sunt foarte bune, exceptand cele cu fetele mai dezbracate… nu am inteles de ce s-a pus accentul pe ele. Ce mesaj incercam sa trimitem? (n-am inteles nici versurile in care arata niste fete si spune ca suntem open and free in every way… hmm) Dar imaginile alese de la alte festivaluri, evenimente din Cluj, diverse cladiri, parcuri, tineri imbracati decent, etc, mie imi plac foarte mult. Ar fi trebuit sa se concentreze mai mult pe astfel de imagini… parerea mea!

Horatiu Randasu: versurile is facute de un copil mongolez ce nu are dictionare si o invatat engleza de la oi?

Isaac Ionescu: Bună, sunt Isaac și lucrez la negru la o spălătorie auto, pentru 700 lei / lună. Îmi place clipul, dar nu pot să zic că sunt în totalitate de acord cu mesajul său. De exemplu, eu sunt clujean și nu sunt foarte sănătos, acum o lună doctorul de la clinică mi-a descoperit un edem pulmonar. De asemenea, nu aveți dreptate că nu există nicio pată gri; tocmai am zis că există la mine pe plămâni.

Pe de altă parte, și când se sting luminile, sunetul rămâne. E sunetul părinților mei care se ceartă din cauza banilor. Mă rog, nu avem electricitate, deci sintagma cu luminile e din nou improprie.

Încă de mic m-a fascinat Opera și am vrut să o vizitez, dar n-am avut niciodată ocazia, pentru că e la 76 de străzi distanță, nu la 2, cum zice clipul. E mult de mers din Pata Rât până în centru.

Totuși, versurile au dreptate la un punct – „on these streets we’re never alone”. Nu numai pe străzi, dar și în casă. Trăim patru frați într-o încăpere cu tata.

Și ziceți foarte bine la faza cu dragostea de casă. Maică-mea a plecat o lună din țară ca să spele veceuri în Anglia, n-a primit salariul și a venit înapoi. Tata a mers la construcții și l-au dat afară cu jumătate de salariu. Mai am și verișori și frați mai mari care au făcut la fel, acuma am văzut că au făcut și un documentar despre ei.

Per total, videoclipul este foarte reușit și frumos, am fost uimit să văd în el cadre cu Cluj-Napoca pe care nu le văzusem în viața mea. Asta probabil și pentru că munca de 12 ore și comunitatea din care fac parte nu prea sunt favorabile participării mele la viața citadină.

Cât costă biletul la acest festival? Am venit acum de la donat sânge și vreau să știu dacă are rost să vând bonurile, poate pun niște bănuți deoparte și vin și eu la distracție.

Andrei Didas: hmmmm…o sa apara un CLIP OFICIAL! (IN CURAND)

Mira Gavriş: Sper că este o glumă proastă. This is not my city.

***

Pentru cei cărora le-a scăpat: ”We re open and friendly in every way”

open and friendly in every way 2 open and friendly in every way


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “VIDEO: Scurta și trista poveste a nesăbuitului Imn al Clujului Capitală Europeană a Tineretului 2015

 1. Sasha smith

  Da… In primul minut nu am vazut cluj.ul(?)… Habar n.am pe ce meleaguri s.a facut clipul..

  Reply
 2. Ralu

  Doar cateva imagini frumoase din Cluj si in rest parca ar fi reclama la Tomorrowland. Iar melodia….sucks

  Reply
 3. AlinaMP

  …chiar tare…on behalf of authors, whoever they are…cine stie, or fi facut research si au aflat ca asta vrea tineretul. Am o banuiala rezonabila, fara cercetare, ca s-ar putea sa fie asa si imnul nu se departe de grupul tinta. Dar remontarea simbolica e geniala si arata ce rezerve de creativitate civica exista la Cluj… Va rog insa sa va ganditi ca daca umpleam lumea cu imagini cu Avram Iancu si Rosia Montana nu aveau acelasi appeal planetar ca asta nothing is grey…

  Reply
 4. Ioan

  Intr-adevar un clip de o prostie rara. Adica nu prost ca productie, ca in sensul asta e „pe linie”, adica e editat ok, filma ok, dinamic etc. E prost rau asa ca si concept si da, este exact ca in parodie adica gagica gagica cagica tzatze, tzatze, tzatze si ceva imagini care arata clujul de parca ar fi un colt de Viena combinata cu Ibitza :)

  Totusi, piesa in sine nu e proasta (lasand la o parte preferintele muzicale ale fiecaruia) e facuta bine, e compusa bine, e cantata bine si, per total, este la fel de buna ca „imn” ca orice alt imn.

  Imi pare rau ca lumea, in esenta, pare mai obtuza decat ar trebui sa fie si ca lumea, cand vorbeste de „noul imn”, face referinta in 90% din cazuri la videoclip :)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *