Adrian Popescu

VIDEO: Portitele Legii Educatiei speculate la maximum Andrei Marga si alti 10 profesori care trebuie sa se pensioneze au intrat in an sabatic platit de UBB

Preluam din presa locala, respectiv din oradecluj.ro, un articol scris de Codruta Simina despre felul in care Senatul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) a aprobat în şedinţa din 5 ianuarie ca 11 profesori universitari care ar trebui să iasă la pensie în 2012 să îşi ia un “an sabatic” începând din luna februarie. Printre ei se află rectorul Andrei Marga, Mircea Muthu (Litere), Ladislau Gyemant şi Michael Shafir (Studii Europene), Liviu Pop (Drept) şi Wolfgang Breckner (Matematică). Potrivit legii, profesorii aflaţi în “an sabatic” rămân titulari în anul respectiv.

Transcrierea discuţiilor purtate în 5 ianuarie conţine un fragment în care Andrei Marga, care conduce şedinţa Senatului, îl umileşte pe Dan Şandor, conferenţiar universitar la Ştiinţe Politice. “Vina” acestuia din urmă: îndrăznise să spună că decizia referitoare la cei 11 profesori este ilegală.

Din transcriere reiese că Marga este convins că pensionarea la 65 de ani, prevăzută de noua Lege a educaţiei, a fost inclusă “de legionari”, după o idee a lui Mussolini… Transcrierea apare pe site-ul democratieubb.ro, iar varianta audio este postata pe Youtube.

Inregistrari audio:



“Legionarii în 40 au vrut să îi elimine pe profesorii de vârf, şi atunci i-au scos pe Nicolae Iorga, pe Emil Racoviţă, pe Dimitrie Pompeiu dintre matematicieni, pe rectorii de la Politehnica din Bucureşti, mă rog, rectorul de la Iaşi, au scos câteva sute de universitari de prim plan, evident ca să îi elimine din discuţia publică. … Legionarii au făcut acest gest. Eu bănuiam că de la Mussolini vine, sigur Mussolini a fost primul care a aplicat tehnicile acestea … dar acum Lucian Boia de la Bucureşti a dovedit că legionarii au dat articolul. Ei bine, cei care au făcut Legea Educaţiei, din păcate de la Cluj, ei [despre care] ştiam că unii sunt de filieră legionară, ei sunt în universitate la această oră, se ştie, ştiam că de acolo au luat, ştiam că au făcut această treabă, dar nu se ştia de unde, acum Lucian Boia aduce documente irefutabile”, a spus rectorul UBB în şedinţa Senatului din 5 ianuarie, referindu-se la prevederea care vizează vârsta de pensionare.

În continuarea şedinţei, conferenţiarul universitar Dan Sandor, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, arată că nu e normal ca UBB să păstreze titulari nişte profesori care ar urma să se pensioneze. El adaugă că anul sabatic se acordă pentru alte motive şi criterii decât în cazurile menţionate.

Dovada că procedurile legale nu au fost respectate în alcătuirea listei cu cei 11 profesori apare în intervenţia conferenţiarului universitar Dan Chiribucă, decanul Facultăţii de Sociologie. El spune că cei doi profesori din facultatea sa care sunt trecuţi pe listă nici măcar nu i-au remis vreo cerere în acest sens. Andrei Marga îi răspunde sec că cei doi au decis că vor pe listă şi că probabil “ieri nu le-au funcţionat telefoanele”.

Mai apoi, rectorul se dezlănţuie împotriva lui Dan Şandor, cel care contestase legalitatea deciziei.

“Dumneavoastră vreţi să vă pronunţaţi în chestiuni în care nu vă pricepeţi. Domnule Şandor […] spuneţi nişte lucruri pe care dumneavoastră nu le-aţi calculat niciodată ca lumea … dumneavoastră sunteţi un administrator de facultate, pătruns pe căile cunoscute…

Nu aveţi ce da replică, domnule Şandor, aceasta este realitatea, nu v-a spus nimeni decât realităţi. Dacă vreţi, putem să le suplimentăm. Vreţi să facem un circ acuma? Noi nu vrem să compromitem Senatul din cauză că dumneavoastră aţi pătruns în Senat.

Eu vreau să spun un lucru. Eu în ziua de 4 martie sunt într-o altă universitate. Dacă dumneata vorbeşti prostii. Dumneavoastră…. Dumneata vorbeşti prostii!… te rog să te informezi, te rog să te informezi. Te rog să te informezi şi o să vezi. Eu zic să-ţi ţii lucrurile sub control! Când ai informaţii, vorbeşte, când nu ai, lasă pe alţii să vorbească… deci încă o dată… eu nu am de dat seamă domnului Şandor! Pentru nimic! Pe când dumneata ai de dat seamă profesional pentru foarte multe lucruri, foarte multe lucruri! Am încheiat discuţia! Am încheiat discuţia. Am încheiat discuţia”.

Senatul a adoptat, cu un vot împotrivă şi două abţineri, decizia prin care 11 profesori universitari ar urma să intre, de la începutul lunii februarie, în “anul sabatic”. Alături de Marga, pe listă sunt Michael Shafir şi Ladislau Gyemant (Facultatea de Studii Europene), Liviu Pop, profesor la Facultatea de Drept, Mircea Muthu (Litere), Wolfgang Breckner (Matematică), Traian Rotariu şi Petru Iluţ (Sociologie), precum şi trei profesori de la Chimie – Ionel Cătălin Popescu, Mircea Diudea şi Eugen Bodiş.
Un singur articol din Legea Educaţiei face referire la posibilitatea de a cere an sabatic de către conferenţiarii sau profesorii universitari. Astfel, potrivit articolului 288, alin 5, “Profesorii şi conferenţiarii titulari sau directorii de granturi care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare şi au funcţionat în aceeaşi universitate pot beneficia de an sabatic. Pe perioada anului sabatic, aceştia beneficiază de până la un salariu de bază, cu aprobarea senatului universitar, şi îşi păstrează calitatea de titular, dar sunt scutiţi de efectuarea activităţilor din fişa postului”.

În ţările occidentale, anul sabatic poate fi obţinut de profesorii care şi-au dedicat cercetării ultimii 6-10 ani. În anul sabatic finanţat de universitate, ei pot scrie lucrări cuprinzând concluzii asupra cercetărilor efectuate. Publicate în reviste de specialitate, aceste lucrări cresc prestigiul universităţilor unde sunt angajaţi respectivii cercetători.

Andrei Marga conduce UBB din 1993, fie din calitatea de rector, fie ca preşedinte al Consiliului Academic. Anul acesta, el împlineşte vârsta de pensionare, 65 de ani, după care, potrivit noii Legi a Educaţiei, nu mai poate deţine nicio funcţie administrativă în UBB.

Dumneavoastra cum comentati, stimati cititori decizia celor 11 profesori de a intra in „an sabatic”? Mai stiti si alte cazuri?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “VIDEO: Portitele Legii Educatiei speculate la maximum Andrei Marga si alti 10 profesori care trebuie sa se pensioneze au intrat in an sabatic platit de UBB

  1. Ovidiu R.

    Din informatiile prezentate, decizia celor 11 poate fi legala, daca au fost implicati in granturi de cercetare. Dar este un gest fara logica, care le micsoreaza numele. De ce ai lua o pauza de la ceva, cand te opresti definitiv oricum? Explicatia care ramane, banii, da dimensiunea personajelor.

    Reply
  2. umil senator

    Ca membru al UBB, ma simt jenat fata de ceilalti universitari din tara.
    Din pacate, cei care au generat aceasta problema, nu se mai dau dusi…

    Reply
  3. Varadean Mare

    Lacustele invadeaza intotdeauna masiv! Nu este vorba aici de legislatie de tip fascistoid, ci de incremenire in scaune si spoliere a fondurilor universitare. Doar cine nu vrea, nu vede…Trist exemplu pentru lumea universitara romaneasca, nule caractere in senatul universitatii (cu foarte, foarte putine exceptii, pentru care am toata consideratia).

    Reply
  4. MVasile

    Acesti mari carturari ar trebui sa fie evaluati dupa numarul de urmasi pe care i-au format in catedrele respective.
    Pentru ei ar trebui sa fie o cinste si o mare bucurie de a lasa locul mai tinerilor profesori.
    In domeniul activitatilor la care materia prima este „omul”, calitatea maestrului se masoara prin generozitatea de care este in stare sa dea dovada.

    Reply
  5. Ania

    Din pacate,profesorul Marga este inca o dezamagire profunda,iar faptul ca s-a implicat in politica noastra de …mahala,spune totul despre etica dansului.

    Reply
  6. Dan

    Imi pare enorm de rau ca un om ca Michael Shafir, care pentru mine a fost un deschizator de drumuri, risipind lumina peste parti mistificate ale istoriei evreilor in Romania, participa la asa ceva. Cu niste timp in urma il injura pe Tismaneanu pe motiv de rente, ca acum sa se dedea la ceva asemanator. Pacat ca si minti luminate procedeaza ca „romanul mediu” cand se ajunge la chestiuni mundane, unde o anumita conduita ar trebui respectata doar de dragul regulii.

    Reply
  7. Alina Mungiu Pippidi

    La vremea mea la TVR am pensionat si eu lumea, ca avem excedent de personal, facind contracte de colborare cu cei valosori. legea e lege. dar in acest caz sitiatia e mai nuantata. anul sabatic e und rept, pe care statul roman, din lipsa de bani, nu il niciodata. e greu sa reprosezi unor oameni etern trisati de stat ca la rindul lor ii iau statului de sub nas 11 salarii pe un an. in In occident eu am un an sabatic intreg (platit de universitate) la cinci ani de lucru….

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *