Catiusa Ivanov

VIDEO & FOTO: Proteste în București. „Ceaușescu n-a murit, este Ponta travestit”

„Ceaușescu nu a murit, este Ponta travestit”, „Ponta nu uita, noi iți tragem linia”, „Ponta nu uita, ești pe lista DNA”, Secții de votare, nu catedrale”, „Ponta nu uita, așa nu vei câștiga”, „Jos comuniștii”, „Nu plecăm acasă până nu votează”, „BEC nu uită constituția”, „În turul doi vrem secții noi” și „Nu la plagiat, drept la votat”,  au strigat cele câteva sute de oameni adunați duminică seară în fața Ministerului Afacerilor Externe pentru a-i susține pe românii aflați în străinătate care au fost nevoiți să stea ore în șir la coadă pentru a-și exprima dreptul de vot.

Protestul a început în jurul orei opt seara, după ce grupul Uniți Salvăm a creat un eveniment pe Facebook în care i-a îndemnat pe cetățeni să iasă în stradă în semn de solidaritate cu românii din diaspora. Protestatarii au cerut ca programul secțiilor de votare din străinătate să fie prelungit ca toți românii care au stat la coadă să poată vota. În plus, cei prezenți la protest și-au manifestat supărarea pentru faptul că la mai multe secții de votare din București nu li s-a permis cetățenilor cu domiciliul în alte orașe să voteze pe listele suplimentare din cauza faptului că nu mai erau formulare tipizate pentru declarația pe propria răspundere.

„Am venit în această seară aici ca să își poată exercita oamenii dreptul de a vota. Nimic altceva. Nu am prieteni în străinătate, dar este destul de vizibil ce s-a întâmplat, nu este nicio mirare că se întâmplă asta. Este absolut normal ca PSD-ul să încerce să blocheze. Nu sunt atât de convins că au fost mai puține secții de votare ci că au vrut să vină mai mulți oameni la vot. Important este să se mobilizeze oamenii și peste două săptămâni. Am aflat de protest de pe Facebook”, spune Andrei, 27 ani.

„Am venit pentru prelungirea programului la secțiile din diaspora ca romanii să poată vota. Guvernul a organizat alegerile dezastruos. Aceasta situație îmi aduce aminte de 2004 când am stat patru ore ca să votez fiindcă atunci nu se putea vota în București decât în anumite secții de votare și știu că am stat toți la coadă fiindcă știam că este momentul să-l oprim pe Năstase. Ponta este un fel de Năstase II. Și folosește exact aceleași tertipuri ca în anii 90. Nu mai merge. Trebuie să se termine odată. Dacă nu le spui că nu mai merge, o să facă asta la nesfârșit”, sunt de părere Claudiu și Ioana, ambii 34 de ani.

Alți cetățeni s-au arătat nemulțumiți de neregulile petrecute la secțiile de votare și de felul cum au fost tratați observatorii independenți.

„În primul rând am fost consternat de toate incidentele care s-au petrecut la secțiile de vot unde au fost observatori independenți care au fost amenințați că strică calculele primarilor. S-a furat mult. Au fost secții de vot unde participarea a fost mai mare de 100%. Au fost 3 județe roșii în care participarea la vot a fost 100% – Constanța, Teleorman și Olt – unde sunt foarte mari probleme, există antecedente. Apoi m-a consternat foarte tare faptul că erau foarte mulți oameni în diaspora care așteptau să voteze – mii de oameni- și într-un fel nu li se dădea voie să voteze. A mai fost și problema cu tipizatele. Noi am ieșit aici ca să cerem prelungirea turului de scrutin în diaspora, vrem ca să se întâmple cel puțin în turul doi. Eu aș mai vrea ca neregulile petrecute până acum să fie cercetate și pedepsite”, a spus Răzvan, 26 ani.

În timpul protestului, cetățenii au cântat imnul țării și i-au susținut pe românii din orașele din străinătate unde au fost cele mai mari cozi: Roma, Londra, Paris. Protestatarii au cerut să vorbească cu cineva de la MAE însă nu a venit nimeni.

Aproape de miezul nopții, în ciuda frigului de afară, zeci de persoane încă se aflau în stradă.

***
Despre motivele protestelor aici:

Citește și:

Mihai Goțiu: Trei golănisme electorale de la Ponta, Dragnea & Co, în ziua votului. Disperare și optimism

Imaginile disprețului față de românii din diaspora. GALERIE FOTO & VIDEO

***


SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “VIDEO & FOTO: Proteste în București. „Ceaușescu n-a murit, este Ponta travestit”

 1. Moisi Petruta

  Multumesc tuturor celor care au iesit in strada in Bucuresti sa protesteze; multumesc compatriotilor de peste hotare pentru hotararea de a nu permite sa li se fure voturile asa cum s-a procedat in 2009. Ma ingrijoreaza faptul ca inca multi romani sunt nostalgici dupa PSD si cred ca asta s-a intamplat pentru ca fostii presedinti comunisti nu au fost trasi la raspundere in fata legii. Nici un fost presedinte nu a acuzat comunismul cum trebuia, toti au facut compromisuri, iar rezultatele se vad si la alegerile din acest an.
  Eu inca mai sper sa vedem figurile de ‘ trista amintire’ aduse in fata unui complet de judecata, si ca mine sunt foarte celor care nu intra in turul doi. Multumesc pentru atentie.

  Reply
 2. Andrei

  Bravo! E de bine. Presiune multa din toate partile si crapa sistemul. Acelasi lucru incercam si in Londra. Il asteptam pe noul presedinte oricare ar fi ala … pentru ca are nevoie de vest ca de aer. Probabil daca iese Ponta va fi linsat

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *