Mihai Goțiu

VIDEO: Artă împotriva războiului. Cel mai recent film al lui Banksy, ”Descoperirea unei noi destinații” (Fâșia Gaza), care a trecut de un milion de vizualizări online în două zile de la lansare

„Dacă ne spălăm pe mâini de conflictul dintre cei puternici şi cei fără nicio putere suntem de partea celor puternici, nu rămânem neutri”. Acesta e mesajul cu care se încheie filmulețul postat zilele trecute online de cunoscutul artist stradal Banksy, și care a trecut deja de un milion de vizualizări.

Filmul e o invitație ”de a descoperi în acest an o nouă destinație”. Destinația ”apărată de vecini prietenoși” este Fâșia Gaza, unde, de fapt, ”turiștii” pot ajunge doar prin intermediul unuia dintre tunelurile prezentate în film. De asemenea, sunt prezentate și oportunitățile de dezvoltare (refacerea miilor de locuințe distruse), imposibile însă din cauza interdicției de a aduce ciment în zonă. În ultimele secvențe e prezentat un desen cu o pisică pe un zid în paragină, cu o declarație în arabă a unui localnic, conform căreia ”măcar pisica a găsit ceva cu care să se joace, atâta timp cât copiii din Gaza nu au jucării”.

Pe site-ul propriu, Banksy mărturisește ce i-a răspuns unui localnic, când a fost întrebat care e semnificația pisicii: „I-am explicat că am vrut să subliniez gradul de distrugere din Gaza publicând imagini pe site-ul meu, dar, pe internet, oamenii se uită doar la poze cu pisici”.

Vizita lui Banksy în Fâșia Gaza a avut loc după încheierea conflictului dintre milițiile Hamas, care controlează zona, și Israel. În timpul războiului au fost uciși peste 2.000 de palestinieni, cei mai mulți civili și copii, fapt care a atras critici pentru Israel din partea comunității internaționale, inclusiv din partea principalului aliat, SUA. Israelul s-a apărat afirmând că Hamas a expus civilii și copiii ca ”scut de apărare”.

Are importanță care dintre părți ”are dreptate”?


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “VIDEO: Artă împotriva războiului. Cel mai recent film al lui Banksy, ”Descoperirea unei noi destinații” (Fâșia Gaza), care a trecut de un milion de vizualizări online în două zile de la lansare

  1. Anca

    Localnicii din Gaza sunt victime neputincioase, insa prioritatea lor ar trebui sa fie sa scape de Hamas, care e cel putin la fel de nociv pentru ei ca Israelul. Cu toate ca nu se importa ciment, tuneluri se construiesc in continuare. In vara charity-urile musulmane au adunat o suma record de bani pentru Gaza, nimic nu pare sa fi ajuns la localnici. Hamas e o organizatie terorista careia nu-i pasa de civili decat in masura in care ii poate folosi pentru propaganda. Faptul ca Hamas sunt „cei fara putere” nu inseamna ca sunt si cei buni si drepti, ma indoiesc ca ar fi benefic pentru cineva ca Hamas sa aiba puterea pe care o are Israelul. Oamenii din Gaza sunt saraci din cauza embargoului, dar si din cauza ca Hamas foloseste toate resursele pentru inarmare, cu toate ca nu au cum sa invinga Israelul. Un conflict perpetuu ii tine la putere si le aduce simpatizanti. Conflictul nu e intre Israel si civilii amarati din Gaza, e intre Israel si Hamas, civilii sunt prinsi la mijloc…

    Reply
  2. George

    Cu ce este mai diferit poporul Român de conflictul din Gaza ? Numai că nu ni se spune pe faţă.Ceea ce fac actualii noştri politicieni şi deopotrivă guvernanţi ,cam tot pe acolo se ajunge cu singura diferenţă că aici nu se aplică in mod brutal forţa. Dar este prezentă ÎN CEL MAI PERFID MOD o strategie muult mai ascunsă ,aceea de a impune,de a ne băga pumnul în gură,sau de a fi puşi în faţa unor decizii despre care noi nu ştiam. Toată lumea cunoaşte legile contrare interesului cetăţeanului,hotărîrile de guvern emise după momentul şi interesul unor „penali” LA NOI ACESTEI FORME TACITE DE OPRESIUNE CE NUME SĂ-I DĂM ????

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *