Mihai Goțiu

VICTORIE! Legea Specială pentru Roșia Montană a fost respinsă astăzi definitiv. Ce proiecte de legi cu dedicație mai amenință Apusenii

Proiectul Legii Speciale pentru Roșia Montană care a scos zeci de mii de oameni în stradă toamna trecută a fost respins definitiv astăzi, 3 iunie, de Parlamentul României. Cunoscut și sub denumirea Legea Roșia Montană 1, proiectul viza numeroase schimbări și excepții ale unor legi și acte normative astfel încât proiectul minier depus de RMGC la Ministerul Mediului să poată fi avizat.

Modificările și excepțiile vizau exproprierea în interes privat (al unor companii), derogări de la regimul de protecție al mediului, pădurilor, patrimoniului cultural, scoaterea din circuitul agricol al fânațelor, excepții regimul proprietății publice, Codul fiscal etc. Proiectul a fost avizat negativ de către Comisia Specială pentru Roșia Montană și a fost respins în Senat pe 19 noiembrie 2013. Astăzi proiectul de lege a fost respins și în Camera Deputaților (cameră decizională în cazul acestui proiect de lege).

Legea Roșia Montană 1 nu este singurul proiect de lege cu dedicație menit să netezească drumul proiectului minier din Apuseni. Legea Greblă-Rușet (Legea Roșia Montană zero) a trecut de Senat în 2010, fără ca senatorii știe ce votează și ar fi trebuit să intre la vot în Camera Deputaților în sesiunea de toamnă-iarnă 2011. În urma mobilizării civice (campanii de strângeri de semnături, contactarea parlamentarilor), proiectul Greblă-Rușeț a fost întors cu amendamente la Comisia de Industrii, unde se află și acum în așteptare.

În decembrie 2013, parlamentarii au încercat o nouă diversiune, preluând într-un proiect de modificare a Legii Minelor care trecuse de Senat și de comisiile Camerei Deputaților, toate prevederile speciale din Legea Roșia Montană 1. Legea Roșia Montană 2 a fost inclusă în seara de 9 decembrie 2013 pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Ocuparea de către opozanții proiectului minier a sediilor partidelor politice de la Cluj și a sediului Avocatului Poporului de la București a generat însă căderea proiectului în discuție pe 10 decembrie 2013, în ceea ce a fost denumită Marțea Neagră a democrației.

Guvernul Ponta nu a renunțat însă la proiectele de lege care favorizează companiile miniere de exploatare a aurului. În primăvară, Victor Ponta a amintit despre un alt proiect în acest sens, care ar fi fost realizat prin ”consultarea societății civile”, mai exact a Transparency International (TI) România.

Această declarație a generat proteste în România și la Berlin, împotriva TI România, care a fost acuzată de acțiuni de acoperire a acțiunilor Guvernului. TI România este condusă de Victor Alistar, persoană care a pierdut un post de ministru în cadrul primului Guvern Ponta pentru conflict de interese și despre care, recent, au apărut informații legate de un posibil plagiat în cazul lucrării lui de doctorat (detalii aici ).

P.S.: Mâine, pe România Curată puteți citi interviurile în exclusivitate cu Denis de Kergorlay și Sneška Quaedvlieg – Mihailovic, președintele executiv, respectiv secretarul general al Europa Nostra. La mijlocul acestei luni, o delegație a Europa Nostra și a Băncii Europene pentru Investiții vor vizita Roșia Montană. Scopul acestei vizite e de elaborare a unei strategii de dezvoltarea alternativă a zonei, bazată pe valorificarea patrimoniului cultural și natural al zonei în beneficiul comunităților locale.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “VICTORIE! Legea Specială pentru Roșia Montană a fost respinsă astăzi definitiv. Ce proiecte de legi cu dedicație mai amenință Apusenii

  1. Petra Irina

    Bravo, bravo, pentru Romania Curata si felicitari pentru cei care s-au mobilizat la timp.

    Reply
  2. Petruta Moisi

    Mare, mare bucurie pentru asa o realizare mai ales pentru noi cei care ne-am mobilizat inca din 1992 pentru salvarea RM, si nu numai. Centrul de Consultanta Ecologica Galati (CCEG) se poate mandri ca a contribuit la asa o realizare. Bravo Alburnus Maior, Bravo Coalitia Faracioanura, Bravo si multumiri tutror romanilor care ne-au ajutat! Sa nu mai ridicam din umeri a neputinta dragi concetateni, se mai pot salva multe in Romania doar ca trebuie sa ne mobilizam mai multi si in acelasi timp, preferabil. Impreuna pentru alte batalii importante.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *