Mihai Goțiu

Victorie a societății civile: după sesizări oficiale și proteste de stradă, CCR a decis că Legea cartelelor pre-pay (Legea Big Brother 2) e neconstituțională

Modificările legii privind comunicațiile electronice, denumită și Legea cartelelor pre-pay sau Legea Big Brother 2, a fost declarată ieri (16 septembrie) neconstituțională de către Currtea Constituțională a României. ”Curtea a constatat că dispoziţiile legii criticate nu au un caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet nu reglementează garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date”, se arată în comunicatul de presă al CCR.
Această modificare legislativă a generat o opoziție puternică din partea societății civile. În iulie 2014, mai multe organizații  au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR referitor la legea recent adoptată și să solicite analizarea constituționalității ei înaintea promulgării. La 15 septembrie APADOR-CH și ApTI au formulat un amicus curiae cerând CCR să declare legea neconstituțională. De asemenea, la București, Cluj și în alte orașe din țară au avut loc acțiuni de protest împotriva acestei legi.
”Organizațiile semnatare salută decizia Curții Constituționale a României, care a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/201, privind comunicaţiile electronice, care prevedea identificarea utilizatorilor de cartele pre-pay și de rețele WiFi neparolate, este neconstituţională, în ansamblul ei”, se arată într-un comunicat al ONG-urilor care au semnalat neconstituționalitatea legii.
În plus, ”organizațiile semnatare susțin ca Parlamentul să analizeze în detaliu, cu un studiu de impact asupra drepturilor omului, dacă noul proiect de lege privind securitatea cibernetică (aflat încă în dezbaterile comisiilor de specialitate) respectă principiile reafirmate în mod consecvent de decizia CCR de astăzi, ca și de decizia 440/ 8 Iulie 2014 (privind neconstituționalitatea legii Big brother) sau de decizia 1258/2009. În caz contrar, avem toate șansele ca procesul legislativ să se finalizeze cu un nou eșec, elementar din perspectiva nerespectării dispozițiilor constițutionale”, se mai arată în comunicat.
***

NOU! HAI SĂ SUPRAVEGHEM NOI STATUL! România Curată a lansat aplicația online ”Ia Statul la întrebări!”. Vezi despre ce e vorba și TESTEAZ-O ACUM! Durează doar câteva minute. CLICK AICI!

***
FOTO: Acțiune a grupului Miliția Spirituală împotriva legilor supravegherii pe treptele SRI și proteste la Cluj
militia spirituala orwell 3 protest sri mihail bumbes orwell
protest cluj 7 protest cluj 2 protest cluj 4

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Victorie a societății civile: după sesizări oficiale și proteste de stradă, CCR a decis că Legea cartelelor pre-pay (Legea Big Brother 2) e neconstituțională

 1. Sorin Aradean

  Succes al societatii civile ?! Ha ! De cind lobby-ul formidabil al operatorilor de telefonie celulara, ptr pastrarea anonimatului utilizatorilor cu cartele prepay se numeste succes al societatii civile ? De cind ?? Stiati ca in Orientul Mijlociu functioneaza aproape 2 mil. de cartele prepay apartinatoare operatorilor romani de telefonie celulara ? Vi se pare normal asa ceva ? Mie nu.
  Poate n-ar fi rau Avocatul Poporului dar si judecatorii CCR sa parcurga o perioada de hartuire prin apeluri si mesaje percutante provenite de pe asemenea telefoane prepay. Imposibilitatea determinarii identitatii apelantului, caci nu-i asa, SRI va putea in cel mai bun caz determina prin triangulatie doar zona aproximativa din care s-a initiat apelul, ii va face sa inteleaga greseala majora pe care au facut-o atacind si respectiv declarind ca fiind neconstitutionala legea in cauza. Caci unii oameni aflati in pozitii cheie nu reusesc sa perceapa raul pe care il fac altora decit daca raul respectiv li se face chiar lor.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ sorin aradean: 2 milioane de cartele prepay aparținând operatorilor români de telefonie celulară în Orientul Mijlociu? nu cumva 20 de milioane? :)
   mai întrebați-i despre ascultatul telefoanelor în mod discreționar (chiar și în contextul legislației actuale) pe cei care au fost ascultați deja; mai gândiți-vă și la drepturile la viață privată a câtorva milioane de cetățeni cinstiți (plus alte drepturi)

   Reply
   • Sorin Aradean

    Inteleg ca ne intersectam din nou, d-le Gotiu, dupa schimbul de replici intimplat cu niste ani in urma pe Voxpublica.
    N-ati vrea va rog sa intrebati Legiuitorii din toate tarile UE in care cartelele pre-pay se cumpara pe baza de buletin, daca s-au gindit la drepturile la viata privata a milioane de cetateni cinstiti ? Poate intrebarea dvs. le va genera o revelatie, succedata de un puternic simt al vinovatiei…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *