Mihai Goțiu

Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, acuzat de plagiat

O investigație realizată și publicată de jurnaliștii proiectului ”România de la 0” (www.dela0.ro ) arată că Victor Alistar, directorul Transparency International (TI) România, a încălcat regulile academice de citare în redactarea lucrării în baza căreia a obținut titlul științific de doctor la SNSPA, în anul 2009.

Conform  Dela0.ro, mai bine de 10% din conținutul tezei de doctorat, intitulată “Instrumente și mecanisme de perfecționare a funcției publice”, mai exact 40 de pagini dintr-un total de 323, ar fi copiate fără o citare adecvată din alte două lucrări: “Funcția publică în Europa celor cincisprezece: Noi tendințe și evoluții”, volumul colectiv al unor cercetători afiliați Institutului European de Administrație Publică (EIPA) din Maastricht, Olanda, respectiv “Ghid privind protecția avertizorilor de integritate”, volum, de asemenea, colectiv, realizat sub egida TI România și la care a contribuit și Victor Alistar.

”Două calupuri de text, situate în teza doctorală între paginile 169-177 și 198-235, reproduc paragrafe întregi din cel puțin două surse identificate de reporterii Dela0.ro.  Deși Victor Alistar plasează de-a lungul paginilor copiate câteva note de subsol răzlețe care indică parțial sursele reproduse, mențiunile sunt când incomplete, când cu totul incorecte. Nicăieri pe parcursul celor 40 de pagini copiate nu se regăsesc ghilimele care să semnaleze preluările masive, iar coincidențele merg atât de departe încât inclusiv erorile de redactare din sursele originale sunt prezente în teza doctorală. Mai mult, în intervalul paginilor 198-235 sunt cinci situații flagrante în care notele de subsol sunt preluate din lucrarea-sursă cu folosirea cotei originale”, ser arată în investigația celor Dela0.ro.

Alin Fumurescu, cercetător la Yale University și doctor în științe politice la Indiana University Bloomington, și Costică Brădățan, cadru universitar la Texas Tech University și doctor în filosofie la University of Durha, consultați de jurnaliștii Dela0.ro, susțin acuzațiile de plagiat. “Plagiatul este limpede”, scrie, într-un schimb de emailuri, Alin Fumurescu, iar Costică Brădățan e la fel de tranșant: “Paginile sunt mai mult decât edificatoare. E limpede că e vorba de un plagiat grosolan”. Dan Șandor, director al Departamentului de Administrație Publică din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj, a adoptat o poziție ceva mai nuanțată: “identitatea unor texte din două lucrari diferite nu este suficientă pentru a documenta un caz de plagiat” pentru că “autorul tezei de doctorat poate să fi fost implicat în elaborarea celor două lucrări despre care este vorba”. Această situație se aplică însă, cel mult, în cazul lucrării la care este coautor și Victor Alistar (chiar și în acest caz, conform normelor academice, într-o lucrare științifică citarea este obligatorie – nota RC).

Contactat de reporterii Dela0.ro, Victor Alistar a refuzat să fie înregistrat în cadrul unei prime întâlniri care a avut loc la sediul TI România, după care a negat acuzațiile de plagiat și a oferit explicații cel puțin ciudate: “Nu există subiectul pentru că nu se pune problema unui plagiat ( …) Am luat intenționat notele din carte tocmai pentru a nu fi acuzat de plagiat. Având referințele din lucrarea originală, cititorul știe unde să le caute”.

Citește întreaga investigație pe Dela0.ro (aici).

Victor Alistar nu este la primul scandal în cadrul căruia integritatea și moralitatea lui sunt sub semnul întrebării. În 1998, când era șef al protocolului (funcționar public) în Primăria Capitalei (în mandatul lui Viorel Lis), Victor Alistar și-a atribuit o garsonieră din fondul locativ al municipalității, deși mama lui tocmai primise, din același fond, un apartament cu trei camere. Iar unul din motivele pentru care primise trei camere era legat de faptul că în el ar fi urmat să locuiască și Victor Alistar. După procesele care au urmat, Victor Alistar a pierdut garsoniera.

În iulie 2009, Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că Victor Alistar s-a aflat, în perioada 2007–2009, în stare de incompatibilitate, întrucât deținuse concomitent calitățile de funcționar public, director executiv la Transparency International Romania și avocat. Decizia ANI a fost confirmată în ianuarie 2011. Acest lucru l-a împiedecat pe Victor Alistar să ocupe funcția de reprezentant al societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (funcție pentru care fusese votat de Senat în decembrie 2010) și i-a blocat accesul la fotoliul de ministru delegat pentru strategii guvernamentale, transparență decizională și relația cu societatea civilă în primul Guvern Ponta (în vara anului 2012).

Cel mai recent scandal în care a fost implicat Victor Alistar este legat de cazul Roșia Montană. Într-o scrisoare deschisă, din 4 februarie 2014, Mining Watch România acuză disponibilitatea instituției conduse de Victor Alistar, TI Romania, de a contribui la adoptarea unei noi legi speciale pentru Roșia Montană și alte proiecte miniere. ”Ne îngrijorează disponibilitatea Transparency International de a “spăla imaginea” unei legi cu prevederi catastrofale asupra dreptului la proprietate sau de liber acces la justiție prin introducerea de mici aspecte ce distrag atenția de la problemele esențiale” (scrisoarea aici ). Scrisoarea a venit în contextul în care reprezentanții Guvernului Ponta 2 au afirmat că noul proiect al legii minelor ar respecta principiile transparenței, în acest sens beneficiind de consultanța TI România. Implicarea TI România în redactarea modificărilor legislative contestate constant de cea mai mare parte a societății civile a stat și la baza unui protest organizat în februarie în fața sediului Transparency International din Berlin (vezi foto mai jos).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, acuzat de plagiat

 1. PALER

  Acesti farisei precum VICTOR ALISTAR, ALEXANDRU CUMPANASU sau ADRIAN MORARU ori MUGUR CIUVICA auto-declarati reprezentatnti ai SOCIETATII CIVILE , prin prestatiile lor publice demagogice, necalificate si intelegerile facute in stil dambovitean-tradator cu toti puscariabilii sau penalii din societatea romaneasca, confirma suspiciunile ca exponentii publici din Ro sunt o apa si acelasi namol……

  Reply
 2. ionel

  Cred ca a aparut in tara noastra o noua afectiune- plagiat-ita. Atentie paRe a fi o boala molipsitoare!

  Reply
 3. alinaMP

  uitati-va la calitatea doctoratului astuia…ca si la Ponta problema e ca asa ceva nu trebuie calificat drept doctorat deloc…integreaza brosuri al NGOurilor (una scrisa chiar de el cu colegii, OK, nu e plagiat decit pe jumatate) tot asa cum la Ponta erau bucati luate de la profesorii din comisie care nu aveau cum sa le recunoască ca probabil nu le scriseseră nici ei, erau traduceri ale vreunui sclav…Fereasca Dzeu sa luam la mina toate doctoratele Lucicai Matei sau chiar doctoratul ei si al alltor membri din comisia de la SNSPA (ca si cel al lui Gabriel Oprea, care era in comisia lui VP…)
  Impostura e sistemica aici. Imi pare rau ca dl Alistar n-a ajuns decan , era mai clar si pe intelesul tuturor cum merge SNSPA

  Reply
 4. George Petrineanu

  Am totusi o nelamurire.
  Ce legatura au doctoratele (sau alte diplome care atesta ca respectivii au urmat cursurile unei scoli) cu functiile pe care acestia le ocupa?

  Inteleg ca ,,nu da bine” si personal nu pun intrebarea pentru ca iau apararea unor impostori. Dar implica o astfel de impostura incompatibilitatea cu ocuparea unor functii (politice) in administratie?

  Reply
 5. Mihai Marchidann

  Orice astfel de dezbatere despre ar trebui sa se raporteze ea insasi la nivelul bunelor practici academice predate in universitati, ascunderea istoriei predarii acestor bune practici reprezinta un abuz care duce la trivializarea dezbaterilor.
  Eu am dovedit, prin castigarea unei cauze la Tribunalul Bucuresti impotriva Universitatii Bucuresti (http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000496911&id_inst=3) ca aceasta institutie a refuzat sa prezinte complet aceste practici academice in mod complet, refuzul fiind reiterat printr-un recurs neserios. Consider ca acest tip de atitudine dauneaza prin trivializare inclusiv acestui tip de dezbatere despre o problematica care are si o latura tehnica nu doar de presupusa integritate folosita in interes politic.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *