Victoria Stoiciu

Viata e prea scurtă ca să o petrecem muncind!

Deși știm de la Traian Băsescu încoace că românii sunt leneși, realitatea e că dintre toți angajații din UE, românii muncesc cel mai mult. În România, conform datelor European Working Conditions Survey din 2016, peste 35% din angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, situându-se pe locul 3 din Uniunea Europeană, după Republica Cehă și Grecia și peste media europeană de 23%.

Pentru acești 35% din români viața înseamnă muncă, muncă și iar muncă. Un soi de lagăr de muncă varianta capitalistă.

Mulți muncesc pentru că sunt obligați de patroni. Alții muncesc și pentru că supraviețuirea lor de la o lună la alta depinde de surplusul de bani câștigați din orele suplimentare. Bani pe care apoi trebuie să îi cheltuie pe tratamente medicale. Bani cu care nu pot sa repare ceva ce nu poate fi reparat cu toți banii din lume – famiii destrămate, copii neglijați.

„Nu știu ce e mai rău, să cazi în depresie pentru că nu îți ajung banii de la o lună la alta sau să cazi în depresie că nu mai știi altceva decât muncă, muncă și apoi boală”, mi-a mărturisit o lucrătoare din confecții.

Azi, Comisia de Muncă și Afaceri Sociale a Camerei Deputaților a dat raport favorabil unui proiect de lege inițiat de Petre Florin Manole și Adrian Dohotaru în cadrul Coaliției pentru Viață și Muncă Decentă, din care face parte si FES și care înăsprește drastic pedepsele aplicate angajatorilor ce își obligă angajații să muncească suplimentar peste limita prevăzută de lege (48 de ore pe săptămână).

E un mic pas înspre o lume mai bună, în care munca trebuie să fie bine răsplătită și să reprezinte doar o mică parte din viața noastră, nicidecum 9-10 ore pe zi, iar uneori 7 zile din 7. Viața înseamnă mai mult decât muncă, iar munca trebuie să însemne altceva decât exploatare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Viata e prea scurtă ca să o petrecem muncind!

 1. Emancipatorul

  Realitatea bate legea.
  Legea devine repede caduca.

  Poti da 100 de legi ca sa interzici programul de lucru de peste X ore.
  Daca oamenii au nevoie sa munceasca (condusi de saracie), atunci legea nu este prea buna.

  Adica este doar reactionara sau propaganda mincinoasa, Dvs. ii spuneti „un mic pas”.
  Pasul corect (adica progresist, emancipator) ar fi ca muncitorii („angajatul” in limbaj burghez) sa organizeze activitatea firmei.

  Restul e propaganda elecotrala. Sau pactizare cu capitalistul si tradarea muncitorului.

  Nu va suparati pe mine.
  Daca nu apare comentariul meu, inseamna ca v-ati suparat.

  Reply
 2. ion

  Foarte inspirat să-ncepeți cu o referire la Traian Băsescu! De la acest lingou radioactiv, care emite permanent vorbe fierbinți (și e departe de a se fi epuizat), am mai aflat că unul dintre tinerii lui colegi suferea de lipsă de maturitate, altul că venise la marină ca să câștige bani și că amândoi întrețineau relații cu diverse fete. Niciunul nu era înțelept, idealist și abstinent. Revoltător, tovarăși!
  Ar fi bine ca să i se reducă și lui Băsescu timpul de lucru în libertate și să ni se înapoieze două mandate de președinte.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *