Romania Curată

VESTEA BUNĂ: Schweighofer, în corzi! Rețeaua de magazine SPAR Austria nu mai comercializează produsele termitei pădurilor românești

Compania Holzindustrie Schweighofer a pierdut parteneriatul cu SPAR Austria, parte a grupului SPAR, una dintre cele mai mari rețele de magazine din Europa. Într-un răspuns neoficial, dar postat pe pagina oficială a SPAR Austria, retailerul anunță că ”ne-am schimbat deja furnizorii noștri. Materia primă are certificare fermă FSC”. Răspunsul vine după ce Gabriel Păun, de la Agent Green, a postat pe pagina de Facebook a SPAR Austria articolul de săptămâna trecută din Der Spiegel (detalii aici) care informează despre pierderea de către Schweighofer a certificării de sustenabilitate FSC (certificare care ar trebui să garateze că materia primă este exploatată sustenabil, implicit faptul că nu a fost furată – mai multe detalii aici).

”SPAR Austria este unul dintre cei mai cunoscuți clienți ai Holzindustrie Schweighofer în Austria care vând produse din lemn românesc. În mod absolut ridicol, produsele vândute deși provin din păduri virgine din Parcul Național Retezat, fiind cele mai valoroase pentru natură, sunt cele mai ieftine la raft, fiind practic vândute ca un banal lemn de foc sub forma de brichete și peleti.”, a declarat Gabi Păun pentru RC.

spar gabi paun printscreen”I-am informat pe reprezentanții SPAR încă din anul 2014 că sunt probleme cu legalitatea lemnului și că Schweighofer a mințit în privința angajamentului de a nu procesa lemn din parcuri naționale. Investigația noastră (vezi video mai jos – n. RC) a arătat că angajamentul lor nu avea nici o acoperire, 500 de camioane încărcate cu lemn de conifere ieșind în anul 2014 din Parcul Național Retezat. Exploatat de firma Susai, lemnul a luat calea fabricilor din Sebeș ale Schweighofer și Kronopsan. Ulterior Schweighofer a fost prinsă de Ministerul Mediului cu peste 100.000 metri cubi ilegali, iar cazul a fost preluat de DIICOT. Veștile au ajuns atât la ORF, televiziunea națională din Austria, cât și la toate publicațiile majore. Am transmis informațiile către SPAR via email, dar mereu am fost ignorați. Au răspuns mereu însă pe Facebook, unde sunt mai mulți ochi. Inițial au răspuns că Schweighofer nu are probleme cu autoritățile din România și, în plus au certificate PEFC și FSC. Când s-a pus DIICOT-ul pe ei, s-au mai prevalat doar de FSC. Acum, că au pierdut și FSC-ul, n-au mai avut încotro și ne-au răspuns, tot pe Facebook (vezi foto, în stânga – n. RC), că și-au schimbat furnizorul de brichete și de peleți”, a precizat Gabi Păun.

Reprezentantul Agent Green a mai menționat că decizia SPAR vine după ce în 2015 retailerul a încercat să ascundă proveniența peleților, modificând etichetele produselor, pentru a nu se ști că provin de la Schweighofer, din România.

Decizia SPAR vine în contextul în care legislația europeană conține sancțiuni dure nu doar pentru exploatarea ilegală a lemnului, ci și pentru comercializarea lemnului și a produselor din lemn exploatat ilegal.

***

”Lanțul de supermarketuri SPAR Austria, care mai nou se prezintă, cu ajutorul WWF, drept firmă ecologică și care vinde brichete de lemn din România, laudă firma Schweighofer pentru regulile lor stricte de urmărire a originii lemnului. Povestea asta din România, a spus o purtătoare de cuvânt „nu-i adevarată“. A doua zi, aceeași purtătoare de cuvânt s-a corectat: „bineînțeles că vom verifica totul din nou“.

Printre cei mai importanți clienți ai firmei Schweighofer se numără firme austriece producătoare de peleți, care-și vând betișoarele de încălzit și în Germania. Aceștia cumpără lunar marfă în valoare de peste un milion de euro de la Schweighofer.”

fragment dintr-un alt articol din Der Spigel legat de Schweighofer și scandalul lemnului tăiat ilegal în România, publicat anul trecut, în luna mai (articolul integral, în limba română, aici)

***

BONUS: INVESTIGAȚIE: Cum ajunge lemnul din Parcul Național Retezat în magazinele SPAR din Austria, sub forma de… brichete pentru grătare…

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “VESTEA BUNĂ: Schweighofer, în corzi! Rețeaua de magazine SPAR Austria nu mai comercializează produsele termitei pădurilor românești

  1. andrei

    Haideti sa nu ne mai ascundem dupa degete si sa recunoastem ca Schweighofer are protectia totala a autoritatilor romane in frunte cu presedintele Klaus Iohannis. Degeaba toata agitatia atita timp cit nu ne indreptam direct asupra celor care permit acest masacru.
    Dupa toate dezvaluirile facute in ultimii ani compania Schweighofer trebuia interzisa iar intreaga sa conducere tebuia sa infunde puscaria pe zeci de ani, in schim face prapad in continuare cu deplinul acord al guvernului, serviciilor, presedintiei si a tuturor celorlalte autoritati.

    Reply
  2. Adrian

    Care e vestea bună? Cumva Sch și-a dat seama că a greșit și

    I. Începe campanie de reîmpăduriri, pe următorii treizeci de ani, din fonduri proprii

    II. Returnează de îndată AFM ce estimează că ar mai rămâne după cheltuielile de la pct. I

    III. Îi denunță (la OLAF sau unde o vrea) pe diverși complici din lanțul de „punere în valoare” că nu au fost cumpărători și/sau investitori de bună-credință

    ?

    Doar se vedea cu ochiul liber că trasabilitatea produsului e un fals

    Reply
  3. Doru Subtirica

    Cred ca ne imbatam cu apa rece. Din pacate au alte piete, statele arabe, China, Japonia. Nu cred ca sufera prea mult ca nu mai desfac prin reteaua SPAR.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Doru Subtirica: SPAR e doar începutul; nu e chiar așa ușor să-ți găsești loc pe alte piețe (doar ca idee, mai în glumă, mai în serios: pe la arabi nu prea merge să vinzi brichete de rumeguș, că ei au încălzire direct de la soare, și încă prea multă ;) )

      Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Hans Hedrich: în curând și răspunsul de la Hornbach ;) ceilalți încă n-au răspuns

      Reply
  4. andrei

    Luptati pentru interzicerea exportului de lemn in alta forma decit mobila daca vreti sa faceti ceva cu adevarat, altfel ne imbatam cu nimicuri in timp ce profiturile schweighopfer sint uriase!

    Reply
    • autorul

      Asta e una din ideile cele mai intelepte ce pot fi aplicate….asa sunt fortate companii precum ikea sa vina sa produca la noi acasa, cu muncitorii nostri, sa plateasca taxe la noi, impozite, etc. N-ar mai pleca vapoarele gemand sub greutatea cherestelei, spre tari din Arabia sau spre China. Da, da, da….dar e prea frumos sa fie adevarat pentru o tara cu politicieni marunti, ca a noastra. Si cu un popor bleg, care n-are nerv sa iasa in strada si sa mature orice urma de coruptie. Ei, politicienii, sunt tari fiindca noi suntem slabi.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *