Romania Curată

”Vă rugăm dați-ne motive să ieșim la vot!” Scrisoare deschisă a studenților către candidații la președinție

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a lansat astăzi campania ”Nu votezi, Nu contezi!”. Campania este un manifest prin care ANOSR cheamă studenții și tinerii cu drept de vot să își exercite dreptul de a fi parte din cei care decid cine este Președintele României pentru următorii 5 ani, se arată pe site-ul organizației. Cu această ocazie, ANOSR a adresat o scrisoare deschisă (vezi mai jos) candidaților la președinție, în care le adresează mai multe întrebări.

***

SCRISOARE DESCHISĂ

In atenția candidaților la Alegerile Prezidențiale din noiembrie 2014,

Stimați candidați,

În următorii 5 ani unul dintre voi va fi fără îndoială una din persoanele cele mai influente și legitime să reprezinte interesele cetățenilor români în ceea ce privește direcția în care țara noastră va alege să se dezvolte, de aceea vă adresăm următoarele rânduri cu încrederea și speranța că vom găsi în dumneavoastră lideri care respectă și apreciază potențialul pe care îl are are tânăra generație și care totodată au un interes real pentru a construi un viitor care să se ridice la așteptările și interesele noastre.

Noi, studenții și tinerii intelectuali ai acestei țări, facem parte din prime generații născute în preajma lui `89 și suntem cei care au crescut în primele crâmpeie de democrație și libertate din România, valori care s-au transformat în timp în pilonii de căpătâi ai acestei societăți. Însă tot noi suntem cei care au crescut înconjurați de dezamăgirile și frustările constante ale părinților și bunicilor noștri cauzate de deziluziile pe care le-au primit în schimbul speranțelor care le-au nutrit de fiecare dată când au crezut că România poate fi schimbată prin votul pe care l-au acordat ei clasei politice. Din păcate, după un sfert de secol de democrație, România este încă departe de idealul care a scos românii în stradă la revoluție și, cu fiecare generație de politicieni care s-au perindat la conducerea statului, s-a dovedit că visul unei democrații funcționale în care interesele cetățenilor primează este utopic și incompatibil cu interesele clasei politice din România.

Acest lucru ne-a făcut să ne începem viețile de adulți cu o lipsă mare de încredere față de tot ceea ce înseamnă mediul politic și față de interesele politicienilor față de viitorul României și acest lucru s-a văzut aproape cu fiecare ocazie în care poporul român a fost chemat să își exprime opinia prin vot – tinerii au reprezentat în ultimii ani una din categoriile sociale care au absentat cel mai mult de la procesul electoral. Iar motivele pentru care nu ne-am înghesuit la urnele de vot nu sunt legate de faptul că nu înțelegem și nu ne asumăm responsabilitatea votului și nici de faptul că suntem nepăsători de modul în care va arăta România generației noastre, pentru că noi, poate mai mult decât alții, ar trebui să fim cei care înțeleg cel mai bine caracteristicile democrației și cât de important este votul pentru ca aceasta să fie funcțională. Cu toate acestea, mulți dintre noi nu am crezut că votul nostru poate aduce schimbarea pe care România o așteaptă și am vrut să ne ferim de decepțiile și speranțele năruite prin care au trăit generațiile anterioare nouă, când, indiferent de rezultatul votului, schimbarea întârzia să apară, iar calculele împărțirii puterii erau mereu aceleași și se făceau departe de ochii și voința cetățenilor.

Cu toate acestea, una din caracteristicile vârstei noastre e faptul că avem timp și avem idealuri mărețe pe care nu ni le poate lua nimeni, iar asta ne face să credem că schimbarea va veni și în România într-o bună zi. Nu știm dacă dacă ea va veni pe 2 sau pe 16 noiembrie, nu știm dacă ea va veni în 2014, 2020 sau 2050, însă știm sigur că ea va veni și noi suntem pregătiți pentru ea de când ne-am născut.

Am urmărit discursurile voastre și am observat că toți ați punctat, ba chiar unii ați deplâns, faptul că studenții și tinerii nu merg la vot și nu își exprimă opiniile. Vă rugăm dați-ne motive să ieșim la vot pe 2 și pe 16 noiembrie ca să nu rămânem și noi doar o altă generație deziluzionată care își pierde încet încrederea în puterea și frumusețea democrației. Nu știm cât de mult vă gândiți la noi atunci când vă faceți strategiile și planurile de dezvoltare ale României, nu știm cu câtă importanță ne vedeți atunci când vă trasați campaniile electorale, însă ce știm e că dacă vreți să ajungeți la noi și să ne convingeți nu o veți putea face prin clișee electorale fără conținut sau prin găleți, briechete sau pachețele cu zahăr și ulei.

Acum, mai mult ca niciodată, informația este cea mai de preț resursă a societăților dezvoltate, iar noi – tinerii și studenții, dispunem de ea din plin. Așadar, nu aveți nicio scuză să nu ne informați despre viziunea voastră asupra României, despre intențiile voastre legate de scaunul pentru care vă luptați, dar mai ales despre părerile voastre despre problemele care ne interesează pe noi în mod direct. Au trecut mai bine de două săptămâni de la lansarea campaniei electorale și încă nu am văzut de la voi viziunea pe care o aveți în legătură cu evoluția sistemului educațional românesc, nu am văzut în ce direcție credeți că ar trebui să se îndrepte învățământul superior și universitățile din țară, nu am văzut politicile pe care le încurajați și le promovați pentru tineri și nu am văzut ce rol le atribuiți acestora în procesul de dezvoltare a României.

Poate nu știți asta, dar rata de analfabetism funcțional în rândul elevilor de 15 ani din România este de peste 40%. Unde credeți că se îndreaptă viitorul acestei țări dacă nu vom lua măsuri urgente pentru redresarea sistemului educațional? Tot 40% este și procentul de studenți care se înscriu în anul I de studii și abandonează până la final, fie din probleme financiare, fie din lipsă de îndrumare și consiliere eficientă. Ce părere aveți despre potențialul risipit al acestor tineri? România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană ca pondere a populației cu studii superioare, cu un procent de 21,8% din totalul populației cu vârste între 30 și 34 de ani, în timp ce în țări ca Marea Britanie, Suedia sau Finlanda acest procent ajunge la peste 45%. Cum credeți că ne plasează asta ca nivel de educație în Europa? România aloca în 2010 cel mai mic procent din PIB pentru educație din Uniunea Europeană, cu puțin peste 3%, în contextul în care Legea Educației Naționale și Pactul Național pentru Educație – documentul strategic privind educația semnat de toate partidele politice din Parlament în 2008, prevăd alocarea a 6% din PIB. Cine și de ce credeți că are interesul să stea în calea dezvoltării educației din România? Rata șomajului în rândul tinerilor este dublă față de rata pentru întreaga populație, incidența șomajului de lungă durată în rândul tinerilor ajungând în 2013 la 60%. Ce politici încurajați pentru creșterea angajabilității tinerilor? Sunteți la curent cu alte probleme cu care se confruntă studenții și tinerii români? Cum vă propuneți să le rezolvați? Cum vă propuneți să comunicați cu aceștia? Vi se pare relevantă pentru președintele statului comunicarea cu aceștia?

Toate acestea sunt întrebări care nu și-au găsit încă răspunsuri de la dumneavoatră și dacă vreți cu adevărat să ne scoateți la vot și să ne spunem părerea despre România cu care generația noastră vrea să se identifice, credem că e timpul să vorbiți și cu noi și să ne adresați mesaje care ne interesează. Puteți face un exercițiu prin a ne răspunde la întrebările pe care vi le-am pus mai sus, ca să vedem că în dumneavoastră zace bunăvoința și dorința de a crea o Românie pentru viitor, în care să ne regăsim și noi.

Simați candidați, dați-ne o șansă să vă cunoaștem, să știm ce vă doriți de la România voastră, a noastră, a tuturor. Nu ne ignorați și arătați-ne că avem motive să ne punem încrederea și speranța că votul nostru, al tinerilor, contează pentru voi.

Noi v-am aruncat zarurile, acum e rândul vostru să ne convingeți că e o greșeală să stăm acasă pe 2 și pe 16 noiembrie!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “”Vă rugăm dați-ne motive să ieșim la vot!” Scrisoare deschisă a studenților către candidații la președinție

  1. Romeo

    Daca ar fi dupa Ponta si alti vreo cativa, ar face tot posibilul sa nu vina la vot studentii pentru ca nu ar vota cu actualii si in general nu cred ca ar vota cu „stanga”. Avem deja exemplul Diasporei unde a imputinat sectiile de votare ca sa le taie „pofta” la romani sa voteze. Daca vor sa o faca vor trebui sa strabata distante chiar foarte lungi unii pentru a vota. Deci de o parte pomenile electorale si de alta parte actiuni de descurajare . Doar e DEMOCRATIE , NU .!?

    Reply
  2. Theodor Marcean

    Intrebarilor foarte concrete ale tinerilor nu li se poate raspunde decat cu programe concrete,fezabile si finantabile.Pana acum,nici un candidat la presedintie nu le-a prezentat,dar asteptam cu emotie sa le vedem.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *