Liviu Antonesei

Ușor cu vasluienii pe scări

Care sînt stereotipiile despre moldoveni și, mai ales, despre vasluieni? Păi, aceștia sînt violatori, bețivi, leneși, asistați social. Nu contează că, pentru polonezi de pildă, stereotipul istoric despre moldoveni este „popor de tălmaci și diplomați”. Nu contează nici dacă, pivind o hartă din aceea școlară, vezi în Moldova o imensă aglomerație de personalități literare, științifice, artistice și politice, care n-au loc pe hartă, în vreme ce multe porțiuni din restul țării stau golașe. Importante sînt stereotipiile aminite pentru că satisfac complexele celorlalți. Asta înseamnă că stereotipiile acelea sînt complet greșite? De bună seamă că nu, ele sînt numai unilaterale. Și, în fapt, pun în lumină fenome de regăsit oriunde întîlnim sărăcia endemică, nu doar în județul Vaslui, nu doar în Moldova, nu doar în România.

De altfel, pînă la Unirea din 1859, Moldova nu era mai săraca decît sora sa cu care a purces la unificare. Sărăcia s-a accentuat treptat după aceea. Comunismul, în nebunia sa uniformizatoare, s-a pus pe industrializat și urbanizat Moldova cu tăvălugul. Nu a eliminat sărăcia, i-a pus zorzoane și a produs o imensă populație de rur-urbani, nici țărani, nici orășeni. Tranziția a pus pe butuci industria cu pricina și sărăcia regiunii a explodat. Sigur, mai puțin zonele de munte și deluroase, dar județele Vaslui și Botoșani sînt în mare suferință, ca și majoritatea zonele rurale din județul meu.

Acum, citesc un articol din Adevărul din care aflu că două clase de la liceul Mihail Kogălniceanu din Vaslui au intrat aproape în întregime la universități de medicină din țară. Sînt curios cîte mari licee din marile orașe din întreaga țară se pot lăuda cu o asemenea performanță. Sînt curios dacă mai există măcar unul. A fost noroc? Desigur, dar nu cel de la loterie, norocul constă că un număr mare de copii normal dotați au întîlnit o școală bună, cu profesori devotați. Faceți toate școlile din Vaslui la fel, în loc să se dărîme peste elevi, eliminați pungile de sărăcie extremă din regiune și se va umple țara de absolvenți de înalte studii de aici, nu doar de medici… Dar preocuparea guvernanților noștri, din 1990 încoace, pare să fi fost aceea de a ține Moldova, cu Vaslui cu tot, în subdezvoltare… Ca să avem violență, violuri, alcoolism ș.a.m.d.

Deocamdată, îi felicit pe absolventții liceului vasluian și le urez succes. Nu mai puțin îi felicit pe profesorii de acolo!

PS – Ca să fixez puțin contextul: ador bancurile cu moldoveni, vin imediat după cele evreiești, citeam murind de rîs rubrica Județul Vaslui în NATO din Academia Cațavencu de pe pe vremuri, iar rubrica de infracțiuni comice, în care vasluienii aveau partea leului, care a urmat în revistă, îmi plăcea foarte mult.

PPS Dacă căutați o hartă din aceea școalară cu personalitățile României, poate găsiți una care cuprinde și Basarabia. O să vedeți că aglomerația e pe ambele maluri ale gîrlei Prut. Și gîndiți-vă apoi la explozia literaturii, teatrului, artelor plastice și muzicii de după 1990 din Moldova de Est. Și la cîți scriitori, dramaturi, actori, regizori, muzicieni etc sînt în joc aici, pe piața culturală din țară. Și vă asigur că partea aceea de Moldovă e chiar mai săracă decît cea de aici…


Articol preluat de pe blogul autorului


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Ușor cu vasluienii pe scări

 1. MIB

  E corecta si abundenta culturala din regiunea Moldovei actuale si din trecut, cat si incercarile Valahiei de a le minimiza, valabil si pentru alte regiuni. La nivelul actual de cultura si educatie, la care parerea mea e ca nu s-a ajuns intamplator (sunt paranoic? dar, oare, sunt destul de paranoic?) probabil ca mai mult se discuta de violatori si infractori decat de cultura si rezultate la admitere. Pur si simplu pentru ca acesta este nivelul discutiei. Personal il admir foarte mult pe un mare scriitor, pe nedrept ignorat sau citat doar in literatura de gradinita, probabil pentru ca n-a pupat destul la viata lui. Moldovean, dupa propria declaratie, nascut in Bucuresti din parinti ardeleni. Moldovean din suflet, si prin alegere.

  Reply
 2. Gheorghe Anton

  Cred că aproape toți acești tineri vasluieni au ales medicina pentru a pleca din țară în condiții mai favorabile.

  Reply
 3. Taxe MICI

  Articol….reparatoriu pt „firea” moldovenilor – nu pacaliti pe nimeni !
  – Cum naiba se face ca aproape zilnic aflam de traznai sau cele mai nastrusnice aiureli petrecute in….zona ? – in alte zone din tara, mult mai rar !

  Reply
 4. Dorian

  Am ajuns la facultate in Iasi. Ok… am întâlnit câțiva mai citovi la cap însă retardul de acolo este de neimaginat. Dacă ziceti voi ca nu am dreptate… asa sa fie. Dar atâția ghiolbani ca in politehnică nu am mai văzut nicaieri. Beții, bairamuri, eschiva, sărăcie, violență față de femei, jeg de nespălare… am avut odată ceva musafiri din europa de vest. Ea a plâns el nu a dormit până nu au plecat de acolo! Misto la liceul ala cu mulți medici nu? Câți rămân la Vaslui?

  Reply
  • gaston

   dar la facultea din videle n-ati incercat? acolo genii si civilizatie, unde mai pui ca toti ajung direct in guvern!

   Reply
 5. cineva

  N-am nimic cu vasluienii, dar îi recomand autorului să-l citească pe Neculce ca să afle că fanarioții se băteau pe tronul de la Bucureşti, mutarea din Muntenia în Moldova fiind considerată o retrogradare, tocmai pentru că Muntenia era şi atunci mai bogată, chiar şi în perioada în care pierduse Oltenia (iar Moldova avea Basarabia).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *