Dumitru Cornel Vilcu

Urmează un vot crucial pentru întregul sistem românesc de educație

Pentru CNATDCU (mă refer la întregul organism, reprezentat de către Consiliul General) urmează… nu, corectez:

pentru ÎNTREGUL SISTEM românesc DE EDUCAŢIE urmează un vot crucial. Dacă „trece” raportul Comisiei de specialitate (a se citi: comisie de călcare în picioare, cu dedicaţie strictă domeniului „de apărare”, a tuturor normelor nu doar de redactare academică, ci de minimă, elementară moralitate ştiinţifică) privitor la „non-plagiatul” lui Tobă, înseamnă că, din nou, suntem în genunchi.

În genunchi în faţa presiunii politicului, a puterii administrativ-instituţionale, a imposturii şi ticăloşiei cocoţate în posturi-cheie.

Deja decizia şi argumentaţia delirantă a Comisiei reprezintă o monstruozitate inacceptabilă la vârful învăţământului naţional. Explicaţia trebuie să fie simplă: pesemne că, pentru acest domeniu sensibil cel puţin, comisia (noua comisie) de specialitate e formată din oameni de tipul celor care lucrează la/ conduc faimoasa Academie Naţională de Informaţii, şcoala-de-loaze unde dacă n-ai plagiat măcar 80% din teză, nu ai ce căuta.

Nu a ajutat deloc nici faptul că, în vreme ce respectiva comisie delibera, Tobă era încă în fruntea unui minister-cheie, de unde putea decide mult în ce priveşte soarta tuturor celor care lucrează în domeniul Internelor.

Poate acum, după zgomotoasa cădere a Marelui Intel… vreau să spun Ministru, membrii care cu adevărat contează, adică ai Consiliului General CNATDCU, vor vota, totuşi, cum le dictează conştiinţa? Raportul cu pricina ar trebui respins în unanimitate.

Afară, desigur, de cazul în care onor SRI şi alte academii ale imposturii şi-or fi vârât agenţii şi acolo.

E un moment, zic eu, mai interesant (şi mai dificil) chiar decât momentul Ponta. În cazul respectivului, membrii de atunci ai CNATDCU au luat decizia corectă (plagiat evident!) şi au plătit cu excluderea administrativă ad-hoc prin „reorganizarea” (ordin de la Guvern, în seara anterioară şedinţei) comisiei.

Plagiatul lui Petre Apud Tobă e şi mai slinos. Să vedem.

petre toba garantat


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Urmează un vot crucial pentru întregul sistem românesc de educație

 1. Vasile

  De acord. Nu trebuie cedat in aceasta lupta. Daca CNADTCU ignora acest plagiat, trebuie ceruta demisia tuturor membrilor.

  Reply
 2. D. R.

  Suntem deja în genunchi, din moment ce sistemul se screme să aplice un reglaj de bun simț minimal. România e un balc, iar băieții sunt țiriac + invitații. A hunting ground.

  Ce simțiți căzând de sus, un lichid călduț, nu e ploaie, să știți. Au băut prea mult în ultimii 70 de ani și nu dau semne că se vor opri, cu atât mai mult, cu cât au invitați din afară.

  Propagați iluzia că există undeva un super-sistem reglator al societății, care funcționează după principii morale. Poate că există, dar este difuz și nu acționează încă. În plus, și elitele din sistemul universitar (ceva voci antiplagiat de-acolo ? sindicatul Alma Mater protestează ?) sunt plecate și ele la vânătoare: de articole ISI !!! Adică se adaptează la niște standarde exterioare care vor genera IMPOSTURA 2.0.

  Reply
 3. Alina

  Ce face Romania Curata, ce fac Intelectualii autentici, ce face Ministerul Invatamintului, ce face Ministrul Educatiei pentru abrogarea legilor aberante prin care niste obscure SRL-uri sau ONG-uri, populate cu nulitati, incompetenti, plagiatori au devenit Academii si acorda indemnizatii generoase pe viata, de la bugetul de stat, membrilor sai ?
  Ce face Romania Curata, ce fac Intelectualii autentici pentru abrogarea legilor speciale prin care parlamentarii primesc pensii speciale nesimtite, in conditiile in care acestia nu au obligatia sa aiba vreo pregatire, nu au obligatia sa aiba vreo competenta, nu au obligatia sa vina la serviciu, au oricum alte drepturi si privilegii absolut nemeritate ? Cum sa aiba si pensii speciale doar pentru ca cineva i-a trecut pe liste la alegeri ?

  Reply
  • Cornelius Scipio

   Va rog sa nu-i nedreptatiti pe parlamentari ! Pentru a fi trecuti pe liste, la alegeri, ei au venit cu sume generoase in sprijinul sustinatorilor lor politici, asa cum e obiceiul in Romania post-revolutionara. Ca sumele varsate de acesti parlamentari au fost obtinute, de regula, prin mijloce neortodoxe si sunt, de regula, recuperate inzecit/insutit/ inmiit dupa intrarea in parlament, este o realitate devenita cutuma… de care nu ei sunt raspunzatori, saracii, ci porumbeii care ciugulesc semintele de iarba, in puterea noptii, pe stadioane.

   Reply
  • M.S. Jalobeanu

   Ce face ministerul învățământului? Bună întrebarea retorică! Dar uitați de cine e condus, că-i greu și să spui că ar fi plagiator la nivelul său de „alfabetizare”. Tobă ne-a făcut măcar să râdem cu ale sale „apud, etc”…Cu prea rare excepții sistemul nostru de învățământ „continuă neabătut” să promoveze plagiatul, chiar și la nivelul autorilor de manuale școlare. Verificați câte cursuri de etică și deontologie profesională se predau prin universitățile noastre, câte teme de depistare a plagiatului -adică de analiză a originalității lucrărilor publicate capătă viitorii profesori? Predând într-o universitate privată, acum 10 ani, exasperat de „inocența” cu care atâția studenți foloseau „tehnologia copy-paste” și descoperind chiar și în manualele de informatică acreditate pagini reproduse de pe „e-referate.ro”, m-am luptat din greu pentru introducerea unui curs de Etică și Deontologie în Informatică. Identificasem și câțiva specialiști care meritau invitați… Da de unde! A trebuit să-l susțin singur, s-a dovedit singurul din țară, și, desigur a „dispărut” în momentul în care m-am pensionat definitiv acum 2 ani. Asta în timp ce, în lumea anglofonă, chiar și prin Australia, studenții capătă regulat ca temă: analiza originalității diverselor texte apărute în lume.

   Reply
   • M.S. Jalobeanu

    Scuze, m-am lansat din nou în această discuție fără să bag de seamă că-i de acum un an și articolul și comentariile!!! Ca o dovadă a alergiei pe care-am acumulat-o asupra acestui subiect!

    Reply
 4. geo

  Unul dintre motivele pentru care raportul Comisiei de specialitate nu poate fi luat în considerare este faptul că unii membrii se găseau în relații de subordonare cu fostul ministru, din câte am citit, și cred ca trebuiau să se recuzeze, pe motiv de incompatibilitate.

  Reply
  • CMC

   Ca sa vedeti cum actioneaza securistii: la momentul emiterii deciziei de neplagiat, Toba nu mai era ministru, iar membrii comisiei nu-i mai erau subordonati.
   Asta pentru cei care se intrebau cum de a fost demis chiar cu o zi inainte de decizia de neplagiat.
   Cand securistii isi baga nasul in educatie, restul comunitatii academice ramane doar de decor….

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ CMC: data deciziei Comisiei de lucru a fost 1 septembrie; Petre Tobă și-a dat demisia tot pe 1 septembrie, mai spre seară; la câte povești sunt scrise în raportul comisiei cel mai probabil că pe 1 doar au semnat raportul

    Reply
 5. CMC

  Nu mai conteaza ce voteaza Consiliul CNATDCU. Exista deja un verdict dat de „experti” si asta va fi luat in calcul de judecatori, intrucat in Consiliul CNATDCU nu sunt specialisti in domeniul respectiv ci e un amalgam de specialisti.
  Tot ce poate face Consiliul CNATDCU este sa descopere un viciu de procedura. Asta cu subordonarea fata de acuzat ar putea fi valida.
  Daca exista. Daca nu, adios…
  Consiliul CNATDCU nu poate numi atatea comisii pana ii convine rezultatul. Si Ponta o sa castige in justitie pentru ca are deja un verdict de neplagiat dat de o comisie de experti.
  Problema reala nu sunt Ponta, Oprea sau Toba ci fata hada a invatamantului romanesc. Cum ajung profesori si cercetatori indivizi care pot motiva plagiatul ca in cazul Toba?
  Aici e mare problema a verticalitatii cercetatorului si a profesorului roman.
  Si asta nu o mai corectam nici in urmatorii 100 de ani.

  Reply
 6. Dovlecel

  Într-o societate în care plutocrația este în primul plan iar meritocrația este invitată să emigreze nici nu poate fi altfel decât așa. Într-o societate în care numirea în posturi și promovarea la toate nivelurile se face pe criterii clientelaro-politico-nepotiste iar competența este considerată în cel mai bun caz deranjantă nu poate fi decât așa. Și poate fi și mai rău dacă meritocrația nu reușește să trezească populația din somnul grijilor mărunte și s-o scoată din mrejele propagandei subordonate pentru ca s-o facă să înțeleagă gravitatea situației.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *