Romania Curată

Urgenţa care nu era urgentă. APADOR-CH îl încurajează pe Avocatul Poporului

„Susținem demersul Avocatului Poporului care a atacat, în sfârșit, la Curtea Constituțională o ordonanță de urgență pentru că nu era urgentă”, susţine APADOR-CH, într-un comunicat de presă. Organizaţia a cerut instituţiei conduse de Victor Ciorbea să intervină în cazul unei ordonanţe de urgenţă care nu îşi justifica urgenţa, dar a fost refuzată. După 18 zile, Avocatul Poporului a decis totuşi să sesizeze Curtea Constituţională privind neconstituţinalitatea actului normativ. Este vorba despre Ordonanța de Urgență nr. 7/2015, pentru „redistribuirea” unor imobile confiscate de stat.

Iată comunicatul remis presei:

„APADOR-CH a depus azi la Curtea Constituțională a României un amicus curiae privind neconstituționalitatea Ordonanței de urgență nr. 7/2015, pentru „redistribuirea” unor imobile confiscate de stat.
Demersul vine în sprijinul excepţiei de neconstituţionalitate ridicată la CCR de Avocatul Poporului cu privire la amintita ordonanță, pe motiv că aceasta nu îndeplineşte condiţia constituţională esenţială pentru adoptare, şi anume urgenţa (existenţa unei situaţii ieşite din comun şi imprevizibile care să necesite o reglementare legislativă imediată).

Mai multe organizații ale societății civile susţin acest demers al Avocatului Poporului, mai ales că în alte situaţii, de aceeaşi natură (ordonanţe de urgenţă emise în situaţii pentru care nu se justifică urgenţa), Avocatul Poporului a refuzat sesizarea CCR pe diverse motive: că lipsa urgenței nu e motiv de neconstituționalitate, că Avocatul Poporului nu ridică excepţia de neconstituţionalitate pentru orice viciu de neconstituţionalitate al unei legi/ordonanţe, ci numai pentru cazurile în care sunt încălcate drepturi/libertăţi fundamentale, că instituţia nu face politică.
Ultimul refuz al Avocatului Poporului în acest sens a fost comunicat APADOR-CH cu numai 18 zile înainte ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate din acest dosar.
Apreciem că prezenta sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a unei ordonanţe de urgenţă pentru „simplul” motiv că aceasta nu-şi justifică urgenţa reprezintă un progres în activitatea Avocatului Poporului, iar organizaţiile semnatare ale acestui amicus curie doresc să încurajeze acest mod de a proceda în cazul ordonanţelor de urgenţă emise cu încălcarea condiţiilor constituţionale, oricare ar fi condiţiile încălcate. 

Termenul stabilit de CCR pentru judecarea acestui dosar este 5 noiembrie 2015″.

Demersul este susținut de organizațiile membre ale Rețelei pentru Apărarea Drepturilor Cetățenești: Alianța pentru o Românie Curată, Asociația Miliția Spirituală, Asociația Națională a Birourilor de Consilere pentru Cetățeni, Asociația Pro Democratia, Asociația pentru Monitorizarea Presei ActiveWatch, Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Politici Europene, Funky Citizens, Grupul pentru Democrație Participativă Plenum, precum și de Academia de Advocacy şi Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Urgenţa care nu era urgentă. APADOR-CH îl încurajează pe Avocatul Poporului

  1. Nelu Stiuca

    Lipsa autosesizarii instutitiei Avocatul Poporului fata de ABUZURILE si DEVIANTELE REGLEMENTARILOR adoptate discretionar de catre Sstructurile de Putere ale Statului si nesesizarea CURTII CONSTITUTIONALE despre aceste ANOMALII dovedeste ca Ro nu este un stat de drept.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *