Narcis Iordache

UPDATE: SINECURA DE LA INSTITUTUL DIPLOMATIC

Nici unul dintre cei trei directori ai IDR nu are publicate declaratiile de avere si interese, desi au fost numiti in functie de mai bine de un an. Conform unui comunicat IDR, Alexandra Laura-Benea a fost incadrata in functia de Director al Directiei Formare Profesionala din cadrul IDR la 1 iulie 2010 cu un salariu brut in valoare de 4.835 de lei alcatuit din care:

– salariu de baza de 3.070 de lei
– indemnizatie de conducere de 1.535 de lei (50% din salariul de baza)
– spor de vechime de 5%, in valoare de 230 de lei.

In urma reducerii de 25% aplicata de Guvern, anul trecut, tuturor bugetarilor, Alexandra Benea a avut un salariu de 3.626 de lei, iar dupa cresterea de 15% aplicata la 1 ianuarie 2011, venitul brut incasat de aceasta este de 4.170 lei (2.925 lei net) pe luna.

Precizarile IDR au venit dupa ce, in cursul zilei de ieri, Alianta pentru o Romanie Curata (ARC) a publicat date privind salariile directorilor, precizate intr-un Stat de functii si personal pe anul 2011 care contine informatii cu privire la toti cei 43 de salariati ai institutului (functie, salariu de baza, vechime in munca, precizari privind angajatii incadrati cu norma intreaga sau cu jumatate de norma). Acest Stat de functii si personal cuprinde valoarea salariilor angajatilor IDR (inclusiv directorii) calculate raportat la noua grila de salarizare pentru angajatii din sistemul bugetar ce insoteste Legea salarizarii unice 284/2010, adoptata de Guvernul Boc prin asumarea raspunderii, la sfarsitul anului trecut. Desi legea a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut, Guvernul a amanat aplicarea grilei pe motiv ca bugetul pe anul 2011 nu o permite. Prin urmare, documentul obtinut de ARC din interiorul IDR precizeaza salariile pe care le vor incasa cei trei directori ai institutului incepand cu momentul aplicarii noii grile, posibil de la 1 ianuarie 2012 daca nu survine o noua aminare.

Potrivit Statului de functii si personal, IDR salarizeaza nu mai putin de 43 de persoane, experti si staff, reusind performanta ca toti expertii la un loc sa nu aiba nici o lucrare publicata indexata in International Web of Science in domeniul relatiilor internationale. Mare parte din ei sint cadre didactice la facultatea de istorie din Bucuresti, angajati cind director al IDR era dl. Vlad Nistor, aflat la al doilea mandat de decan al acestei facultati.

ARC asteapta de la conducerea Institutului Diplomatic Roman (IDR) sa nu se limiteze doar la precizarea salariilor directorilor ci sa continue transparentizarea activitatii institutului si prin publicarea altor informatii de interes public, cum ar fi procesul-verbal privind rezultatele concursului (sau al procedurii de selectie) in urma caruia Alexandra Laura-Benea a fost numita in functia de director al Directiei de Formare Profesionala din cadrul IDR.

De asemenea, este necesar ca IDR sa faca public in totalitate Regulamentul Programului de Formare Diplomatica Initiala organizat de institut in colaborare cu MAE astfel incat componenta comisiei care i-a examinat pe candidati si criteriile dupa care au fost selectate cele 31 de persoane admise in Program sa devina transparente.

Nu in ultimul rand, toti cei trei directori ai IDR, Radu Carp, Florin Diaconu si Alexandra Benea ar trebui sa explice de ce la mai bine de un an de la numirea in functii de conducere intr-o institutie publica nu si-au depus inca declaratiile de avere si de interese, obligatie pe care o au, potrivit legii, toate persoanele care ocupa o functie de conducere intr-o institutie publica, asa cum este si Institutul Diplomatic Roman.

Cititi si: NEPOTISM SI PEDELIZARE IN CURTEA LUI TEODOR BACONSCHI. UPDATE: ARC cere explicatii oficiale ministrului de Extern


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

28 thoughts on “UPDATE: SINECURA DE LA INSTITUTUL DIPLOMATIC

 1. o alta beizadea

  Ha, ha, ha, ha! V-ati facut de ras! Inseamna ca IDR si MAE vor castiga procesul, ati recunoscut publicarea unor date false! Nu va chinuiti sa stergeti articolul initial, cei de la IDR si MAE l-au pastrat si Il depun proba in justitie! Doamna Mungiu, vrem declaratia de avere.

  Reply
 2. Horia

  Am citit ieri un comentariu pe site privind legatura dintre Rosia Montana si Romania curata, acum nu Il mai regasesc. Asa este? Doamna Mungiu, verificati printre parteneri si finantatori. Romania curata te curata de tot.

  Reply
 3. marina

  Ce inseamna din interiorul IDR? Fiti mai explicit, domnule Iordache! Instanta va stabili oricum in procesul intentat de Benea, asa inteleg, iar cei care au sustras si falsificat documente din institutii publice, fara semnaturi si stampile, vor fi inaintati procuraturii generale.

  Reply
 4. Tutsi

  Chiar daca veniti cu precizari privind salariile angajatilor IDR, in special a dnei Benea, oricum trebuie sa purtati raspundere pentru informatia eronata publicata anterior. Eu ii dau sfat dnei Benea, dlui R.Carp si dl Deaconu sa apeleze in instanta de judecata pentru prejudiciul moral adus de romaniacurata.

  Reply
 5. catalin

  ce mi se pare total aiuristic este ca in timp ce profesori, cercetatori, ingineri cu vechime castiga mult mai putin, aceasta domnisoara castiga aproape cat un parlamentar!

  Reply
 6. miruna

  pt ca nu s-a facut nimeni de ras, stimabile postac, bietul de tine ramas de servicu sa le tii in wk trena colegilor de la idr. daca nu aveau nimic de ascuns superiorii tai, de ce nu si-au publicat declaratiile de avere|? de unde stim noi ca hartia lor semnata si stampilata e cea reala? nu avem nici o garantie ca au dreptate cand spun ca au lefuri mici – in realitate castiga din cate se vede f.f. bine fata de alti sarmani bugetari – pentru ca la ei totul e atat de secret incat bietii candidati nu stiu nici acum care au fost criteriile de selectie. ma inteb de ce mae nu a raspuns solicitarilor trimise si pe care le-am citit aici pe site. nu am vazut raspunsul lor la intrebari de bun simt ale societarii civile :((

  Reply
 7. dan

  acesta este un site de mare tinuta.ar trebui ca moderatorii acestor comentarii sa nu permita asemenea ton. parerile pro si contra ar trebui exprimate absolut civilizat. hahaiturile prin subsolurile articolelor nu au ce sa caute aici! e o platforma serioasa de exprimare nu un loc de batjocorire a autorilor.

  Reply
 8. mihaela

  Nu ne jigniti inteligenta domnule Narcis! Fostul director IDR Vlad Nistor lucreaza pentru Gold Corporation, la fel ca si prietenii „curati” ai doamnei Mungiu. Se leaga acum lucrurile…

  Reply
 9. Demisia Benea

  Ce tupeu au penalii astia de la IDR, frate, concurs nu dau, declaratiile de avere nu le afiseaza, pregatire pentru ce fac zero, si cu toate astea tipa pe aici. Fiti cu ochii pe ei, ca inteleg ca au salarii mari si se rpegatesc si de si mai mari, da?

  Reply
 10. vlad

  Carp a fost numit politic, si a adus-o pe Benea. Nistor a fost si el numit politic, de Mihai Ungureanu, pe care l-a facut in schimb profesor la el la istoie. Diferenta este totusi de calitate, desi la partea de conflict de interese nu e mare diferenta.

  Reply
 11. Alex

  Pai daca toti 43 nu au o lucrare de relatii internationale propun sa ii restructuram rapid! Sa le tine ore cei de la Universitate la plata cu ora, facem o economie considerabila si mai platim din datorii…

  Reply
 12. Anonim

  pana la urma s-a confirmat daca persoana numita diaconu alexandru tudor este fiul directorului adjunct florin diaconu? daca da, cu atat mai mult ar fi neaparat necesara publicarea regulamentului concursului – in intregime – si componenta comisiei de examinare…

  Reply
 13. irina

  mai bine ati fi scris despre subiectul in cauza. care au fost in realitate criteriile pe baza carora au ales persoanele pentru programul de formare diplomatica initiala? Candidati care au terminat masterul (desi se putea intra si pe baza de diploma de licenta), au fost respinsi. O mare dezamagire!

  Reply
 14. rt3bw

  nu inteleg cum la un departament de 3 (trei) persoane, una dintre ele e numita director… nu putea sa o faca sefa de birou pe bena asta? in al doilea rind, aia de la mae se fac ca nu inteleg: articolul era despre sinecura primita de benea si nu de faptul ca aia care urmeaza cursul iau bani. fitza asta de 20 de ani care are ca experienta facut cafele la ta-su la firma activeaza intr-o institutie asociata diplomatiei…

  Reply
 15. beizadeaua veninoasa

  Ati vazut declaratiile de avere ale celor 3? Lectura placuta….va veti plictisi imediat, chiar asa: nici o masina, un teren, un cont in banca gras…Romania curata, vrem alte subiecte!

  Reply
 16. romaniacurata

  @beizadeaua veninoasa
  Nu, am verificat din nou astazi pe site-ul MAE si in Portalul ANI si tot nu am gasit declaratiile de avere si de interese. De ce nu ne dati un link daca stiti dvs. unde au fost publicate aceste declaratii.

  Reply
 17. dana

  dar nimeni nu se intreaba de ce nu au fost admisi 40? sau au fost si 9 sunt ascunsi/ omisi de pe lista afisata, tocmai pentru a inchide gura presei- ceva de genul e mai bine sa nu stie numele tuturor ca s anu aiba de ce sa se mai lege??? care sunt criteriile pe care au fost selectati???

  lasati-o pe Benea, care are un CV mai prost decat cred 50% din candidatii la acest program si e mai prost pregatitat decat acestia , si discutati putin problema selectiei si a listei finale afisate!

  Reply
 18. venetianca

  Au un tupeu extraordinar cei de la IDR, in speta, acesti directorasi de doi bani.
  De unde stim noi ca foaia aia de la IDR despre care spun ei cu atat certitudine ca este document oficial, nu este un fals ordinar (lucru firesc, la secretomania si neregulile care au insotit, ca o trena, acest concurs pentru tinerii diplomati si care continua si acum).
  Curcile isi apara bine ograda, ca sa nu piarda banutii. Sunt patetici toti si fac de rusine MAE.
  Dar trebuie lasati sa iasa cu tot felul de comunicate pe site-ul IDR, unul mai penibil ca altul, ca sa isi dea seama toti ce fel de oameni tine in functie Baconschi si cum ii gireaza el moral. Rusine MAE, rusine IDR!
  Va faceti vinovati de abuzuri foarte grave, de nereguli , conflicte de interese, secretomanie, cand e vorba de bani publici si incercati tot felul de proceduri securistice de intimidare a societatii civile, sa le bagati pumnul in gura.
  NU suporati adevarul, nu suportati sa vada oamenii ce se intampla de fapt cu diplomatia, in ce hal a ajuns pe mana unora ca voi!
  In Anglia, si-au dat demisia directori FBI pentru suspiciuni legate de interceptari iar aici, nesimtirea acestor oameni, care repezinta autoritati publice, interesul national, sfideaza nesimitirea in forma sa cea mai crasa.
  Ei au facut abuzurile si neregulile si tot ei au tupeul sa intimideze societatea civila si sa faca pe victimele. Asta este stilul Pedelist.
  Rusine!
  Ti se face greata!
  Demisia , toti directorasii din IDR, in cap cu ministrul care va tine la piept!
  Rusine MAE, pentru astfel de nereguli si de proceduri netransparente si de nepotisme de care nu va deziceti!
  Felicitari celor din Alianta pentru o Romanie Curata!
  Nu va lsati intimidati de securisti!
  Bagati-i in agora, sa dea explicatii pentru toate abuzurile!
  cereti-le demisia! Nu au ce sa caute in diplomatia romaneasca!
  Nu reprezinta Benea, alias Gingie, diplomatia romaneasca!
  Rusine!

  Reply
 19. venetianca

  Ce proces intentat de Benea?! Sa fim seriosi! Acesti indivizi, cu Diaconu si cu Carp, impreuna cu contablitatea si cu cei care au semnat acele comunicate si acte IDR sunt penali cat incape.
  Sa intrebe Alianta, angajatii IDR, ce stil terorist , abuziv si ce abuzuri s-au facut in IDR. Ca toata lumea stie.
  Astia nici nu trebuie sa scoata capul din vagauna, atat sunt de penali!
  Si culmea, tot ei fac gura, ca sa intimideze lumea, sa puna capacul pe oala care fierbe!
  Sa ceara Alianta actele aditionale, semnate de Carp, Manea, si de fiecare anagajat , in cursul anului 2011 si datate retroactiv de Dir.resurse umane (toate) , cu data 31. 12.2010, zi in care, de obicei, institutiile publice sunt destul de goale la prezenta. Si sa se compare cu salariile din acel stat de functiuni 2011. Sa gireze Manea neregulile din IDR, semand tot felul de documente despre care zice cu tupeu ca sunt oficiale. Rusine! Voi vorbiti ma, de procuratura? Pai prima oara trebuie sa se opreasca pe la IDR si sa ia toate dosarele in parte, asta daca nu cumva ati intrat deja pe ele si le-ati falsificat.

  Stilul lor este de a isi acoperi abuzurile prin intimidari si prin alte abuzuri, asta cand nu se gasesc, cu mintea lor veninoasa, sa pozeze in victime , in persoane ofensate si sa aiba ei pretentii sa dea Alianta in judecata.
  Te cuprinde rasul. Sunt mai mult decat penibili. Alianta ar trebui in acest moment , numai pentru neregulile sesizate cu privire la un concurs pentru diplommtia romaneasca, sa ceara sesizarea PROCURATURII (pentru abuz in functie contra interesului public).
  Nu sa vina acesti indivizi nesimtiti si sa aiba ei tupeul securistic sa isi apere banisorii si sa se mai incadreze si pe functii grase, sau sa se plimbe pe banii statului la misiuni in strainatate.
  Cereti Anularea concursului si demisia acestor puslamale securistice.
  Sa li se ceara dosarele de securisti, sa vedem de unde isi trag ei tupeul contra societatii civile.

  Reply
 20. venetianca

  Alianta trebuie sa sesizeze urgent membrii din Consiliul diplomatic al IDR, organ din conducerea IDR, cf. HG 880, sa vada publicul numele grele ale diplomatiei romanesti daca sunt de acord cu mocirla in care incearca Baconschi si directorii pusi de el in IDR sa o traga.
  Sa obtina Alianta declaratii de la personalitati ale diplomatiei romanesti, precum Mihai Razvan Ungureanu, Sergiu Celac, fost presedinte IDR, Petre Roman, Melescanu, cu privire la neregulile din IDR (salarii nesimtite, conflicte de interese, nepotisme, pedelizarea MAE prin cursul cu pricina).
  Sa sesizeze Alianta, Asociatia Ambasadorilor de Cariera din Romania, Fundatia Nicolae Titulescu, ADIRI (unde Carp este si vice-presedinte, culmea!, cf. CV/ului sau), sa dea aceste distinse institutii si fundatii, ONG/uir diplomatice, comunicat despre ce cred niste oameni care au muncit toata viata ca sa isi faca o cariera profesionala, fata de politizarea si decadenta, minciuna si abuzul din IDR si MAE actual.
  Alianta trebuie sa sesizeze procuratura si nu invers.
  Rapid, pana nu se apuca cei din IDR sa tot umble prin acte, la cate minciuni si secretomanie, comportamnte abuzive si securitstice au facut.

  Reply
 21. venetianca

  luati ziarul Evenimentul zilei de sambata, in interviul dat de prof. Vlad Nistor cu privire la IDR, dansul, ca Decan al Facultatii de Istorie a confirmat ca este vorba de fiul directorului Diaconu (de la furnizare expertiza), cel ce este pe lista de admisi la cursul IDR.
  La fel, exista declaratia verbala a lui Nistor, la emisiunea lui Dana Grecu si Radu Tudor, de duminica, in care spune acelasi lucru.
  Pentru acest caz flagrant de nepotism, Diaconu trebuie sa isi retraga fiul de pe lista cu admisi si sa isi depuna urgent demisia.
  Au fost respinsi candidati cu masterate, si e declarat admis unul care a absolvit anul asta Facultatea.
  Asa trebuie sa se puna problema.
  Dosarul fiului lui Diaconu este public si Alianta trebuie sa ceara IDR si MAE sa il publice pe internet sau sa ii dea accesul la el.
  Nu e posibil sa fie tinut ascuns, cand exista suspiciuni de nepotism si de conflict de interese in acest caz.
  Ca si Benea, care vine la birou linistit, toti directorii IDR, pentu ca sunt impcati in scandalul legat de IDR , afecteaza prestigiul MAE si al IDR si trebuie sa isi dea demisia, nu sa se agate de functii, atat de patetic.
  Felicitari, dle Narcis Iordache! Ati lovit adanc, de sar toti pedelistii la gatul dvs. Dar ei raman tupeisti, in ciuda evidentei, si trebuie sa fie in continuare pusi la colt.
  Cereti-le sa faca publice numele celorlalti admisi, de la 31 pana la 40. Cine sunt ei? Vrem sa ii vedem! Sa fie publicati! Ministrul trebuie sa raspunda pentu aceste nereguli patronate de MAE!
  MAE A ACCEPTAT SA SE IMPLICE INTR-UN CONCURS CU NEREGULI, PRIN CARE SE PEDELIZEAZA DIPLOMATIA ROMANEASCA!
  SA FIE SESIZATE, PRIN SCRISORI OFICIALE, DIN PARTEA ALIANTEI, AMBASADELE UE, PENTRU CA, CEEA CE SE INTAMPLA ACOLO INCALCA CRITERIILE DE LA COPENHAGA, STATUL DE DREPT.
  asta trebuie sa le ceara, cu litere mari, Alianta: demisia!
  Sa faca presiune pe Baconschi sa le ceara demisia, pentru incompetenta, abuz in functie, nepotisme, conflicte de interese, incalcarea principiului legalitatii, al transparentei institutionale si multe altele.

  Reply
 22. venetianca

  Alianta , pe baza contestatiilor stranse de la respinsii cu Cv/uri beton , trebuie sa ceara , prin cerere scrisa, depusa la registratura MAE, oficial , Ministrului Baconschi, sa anuleze concursul.
  Daca nu e de acord, atunci sa raspunda in contencios si in penal pentru abuz in functie, incalcarea legilor transparentei institutionale, a HG 880, a statutului corpului diplomatic , care cere concurs national pentu intrare in minister, pentru afectarea interesului national prin politizarea concursului.
  In orice stat democratic autentic, unul ca el isi dadea demisia imediat, doar pentru suspiciuni legate de organizarea si legalitatea concursului.
  Cu astia trebuie sa te lupti in argumente iar ei resping incapatanat, evidenta. Sunt niste rame, nu au deontologie profesionala si morala dar vorbesc necontenit de ea.
  Lupul moralist, teologul asta.

  Reply
 23. porcu diplomatic

  Ca sa nu mai fie nicio discutie, cereti , in opinia mea, asumarea de catre Carp si de catre presedinte IDr, Baconschi, a acelui asa zis document oficial, semnat de Iacob Stefanut si de Nicolae Manea.
  Sa spuna ei, carp si Baconschi, negru pe alb, sub semnatura, ca este adevarat ceea ce i/au pus pe cei de la contablitate sa emita (ca de obicei, baga pe altii la inaintare, in loc sa isi asume ei aceste abuzuri).
  Sa dea MAe comunicat oficial , semnat de ministru, ca presedinte IDR, cu avizul directiei economice din MAE, care este forul superior al IDR, ca salariile din IDR sunt exact cel afirmate de Manea, din comunicatul semant de Manea si de Iacob.
  Asumati/va raspunderea, domnilor direcotri si MAE pedelizat! Rusine!
  Alianta ar trebui sa vada cati din cei de pe lista admisa finala au tatii prin PDL sau au rude in MAE sau IDR. Numai asa de curiozitate.

  Reply
 24. didi

  Daca in demersul dvs aveti nevoie sa strangeti contestatii, sau aveti nevoie de candidati la concursul de la MAE, cunosc 5 persoane neadmise cu CV-uri beton, mai bune decat ale directoarei BENEA, cu studii in domeniu si care au picat la interviu sau unele chiar la CV-uri…. Daca chiar luptati impotriva coruptiei si a traficului de influenta faceti-o!!! Daca va e frica si va ascundeti dupa deget macar invatati-i p ealti aici pe site ce trebuie facut… ptr k sunt sigura ca sunt si alti candidati la concurs care citesc posturile dvs si ar dori sa faca ceva pentru a combate nedreptatea!!! e inadmisibil sa poata fi numit cineva cu experienta si studiile lui Benea in functie de director, evident ptr k e fata tatii si justitia sa nu poata face nimic!!! Am incredere in ARC k v aproceda precum orice mare ONG European!!!! Hai sa facem societatea civila puternica!!!

  Reply
 25. loto

  In atentia ARC ! De ce nu scrieti si de angajarile facute de Benea ( tatal ) la Loterie ? Modelul mi se pare asemanator . Sa vedeti la Loterie cumnati, nepotele, nepotei, colegi de serviciu de la vechiul loc de munca, colegi de facultate, de partid, pile si pilute, baiatul lui mama si fata lui tata – fara studii, ingineri pe post de economisti, specialisti in marketing facuti la norma, revizori facuti dupa ureche, tunati si adunati… Concursuri aranjate, altii fara concurs, directori in Aparatul Central fara studii corespunzatoare, numiti pe anumite criterii ( ghici care ) …iar salariile lor sfideaza bunul simt ( venituri frecvente de 7.000 – 10.000 lei lunar ), in conditiile in care fetele ce muncesc in agentii ( fara grupuri sanitare, in 3 ture ) castiga 600 lei . Imi este scarba !!! Oare se va face vreodata dreptate in Tara Romanesca ? Vom avea o ierarhie adevarata a valorilor ?.

  Reply
 26. DJ Vasilie

  sa vedeti la posta romana gruparea pedelistilor din ograda lui Roberta Anastase, numai insi din Braila, Galati, Prahova.
  Urmeaza si acolo o epurare pedelista, ca si in diplomatia romaneasca. Daca stai sa te gandesti, miscarea devine logica.
  Doar se pregateste votul prin corespondenta si fraudarea alegerilor.
  Have a nice summer!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *