Romania Curată

UPDATE PESTE O MIE DE SEMNATURI CONTRA ORDONANTEI DE URGENTA PRIVIND ICR Puterea se incurca in explicatii

UPDATE: Semnaturile au fost oficial depuse la Guvern. Citeste aici sesizarea oficiala.

Societatea civila, ca si organizatiile de monitorizare ale democratiei, au condamnat adesea practica neconstitutionala si nedemocratica a legislarii prin ordonante de urgenta. De aceea, protestam si de aceasta data fata de intentia declarata a Guvernului de a regla situatia Institutului Cultural Roman prin intermediul unei asemenea ordonante. In vreme ce monumente istorice precum Hala Matache se distrug zilnic fara nici o interventie, cum poate fi justificat caracterul de urgenta de la ICR? Institutul Cultural Roman a fost supus unui control prelungit al Curtii de Conturi astfel incat, indiferent de criticile care se pot aduce acestei institutii sau unor persoane care o conduc, e limpede ca nu exista nici un motiv care sa justifice urgenta. Nu are loc nici un jaf al banului public sau vreo alta amenintare la adresa Culturii din partea acestei institutii.

Printre semnatarii acestui apel exista unii care au criticat in decursul anilor ICR si conducerea sa actuala si credem ca este necesara o dezbatere publica pentru a discuta cat si cum putem cheltui in timpuri de austeritate pentru promovarea culturii romane in strainatate, ca si cele mai potrivite parghii institutionale pentru a numi si supraveghea conducerea ei. Dar reglarea printr-o ordonanta de urgenta nu e forma potrivita. Cerem primului ministru Victor Ponta si ministrului Culturii, Mircea Diaconu, sa initieze aceasta dezbatere care sa produca neintarziat un proiect de lege introdus pe cale ordinara in Parlamentul Romaniei.

UPDATE

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, intervenind in emisiunea lui Vlad Petreanu de pe B1Tv de simbata seara, a declarat ca urgenta interventiei de la ICR se datoreaza ultimului raport al Curtii de Conturi care ar fi semnalat ca cei doi vicepresedinti ai ICR functioneaza in ilegalitate, nefiind prevazuti de legea originala a acestei institutii. In interventia sa telefonica in aceeasi emsiune, Horia Roman Patapievici a aratat ca aceasta situatie dateaza de pe timpul presedintiei lui Augustin Buzura, deci e greu sa se justifice „urgenta”. Liderii senatorilor PSD si PNL, Ilie Sarbu si Puiu Hasotti au adus si alte argumente, contestind prezenta reprezentatilor presedintiei, legala pe legea actuala. Nici aceasta nu explica de ce nu se putea dezbate pe cale ordinara o noua lege a ICR. Ordonanta de urgenta poate fi contestata la Curtea Constitutionala.

Semnatari:

Cristian Pirvulescu, Asociatia Pro Democratia

Alina Mungiu Pippidi, Societatea Academica din Romania

Vasile Ernu, Critic Atac

Cristina Guseth, Freedom House Romania

Razvan Bobulescu, Alma Mater

Roxana Wring, Asociatia Pro.Do.Mo

Stefan Vlaston, EDU CER

Cristian Ghinea, Centrul Roman de Politici Europene

Radu Nicosevici, Academia de Advocacy

Corneliu Porumboiu, regizor si scenarist

Norman Manea, scriitor

Andrei Plesu, scriitor

Ana Blandiana, poet

Andrei Serban, regizor

Lucian Pintilie, regizor

Lista ramane deschisa. Alaturati-va acestui demers! Folositi sectiunea comentarii de mai jos.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

1.718 thoughts on “UPDATE PESTE O MIE DE SEMNATURI CONTRA ORDONANTEI DE URGENTA PRIVIND ICR Puterea se incurca in explicatii

 1. Daniel Onaca

  Impartasesc opiniile expuse in acest articol si mă alatur semnatarilor listei de protest.

  Reply
 2. Andrei Cochior

  Mă alătur acestui demers pentru coerență instituțională într-un stat care se vrea a fi garant al respectării legii. Răfuielile personale nu trebuie să atingă instituțiile statului, chiar și în cazul în care cauza se vrea a fi dreaptă. Fără o minimă tradiție instituțională orice act de guvernare se va face într-un mod cu totul arbitrar.

  Reply
 3. Ana Ciucan Tutuianu

  Am fost adeseori, in neconcordanta cu ICR-atitudine, decizie, activitate- dar nu pot fi de acord ca soarta acestuia sa o decida o OU a Guvernului/ a primului ministru.
  E bine si necesar sa fie dezbatuta public activitatea ICR , competent si desfasurata apoi, in consecint; nu sa se afle la discretia unei singure persoane, ca e aceasta premier, sau oricare alta !
  In plus, consider ca ICR ar trebui sa fie subordonat MAE, in conformitate cu rostul lui esential.

  Ana Ciucan Tutuianu

  Reply
 4. Stefana Bianu

  va rog sa luati in consideratie semnatura:

  Stefana Bianu
  Presedinte Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie-RPER Fr

  Reply
 5. Mihai Mihalcea

  am senzatia ca ne apropiem de temperatura care a generat celebrul „moarte intelectualilor!”. nu vreau sa fiu patetic, dar de cateva zile ceea ce se intampla la nivel politic imi da fiori pe sira spinarii. facem ceva??? ce? cum?

  Reply
 6. Gabriel Jurj

  Este o rusine ce se intampla, fara sa discutam necesitatea, astea sant urgentele guvernului???

  Reply
 7. Adrian Baboi-Stroe

  Ma alatur acestui protest.

  Adrian Baboi – Stroe, Research Fellow, Royal Holloway, University of London

  Reply
 8. Afrodita IORGULESCU, prof.univ

  Subscriu acestui protest !

  P.S.
  Protestez si contra schimbarii Comisiei de etica de la Min. Educatiei si Cercetarii !!!

  Reply
 9. Camelia Sanda Dragomir, Univer

  Mă alătur acestui protest sperând că se poate învăța și în spațiul românesc respectul pentru valoare, pentru cel care o creează și pentru cel care o face cunoscută. Lumea modernă evoluează în această direcție de mai multă vreme. Dorința de a avea putere nu trebuie să orbească în așa măsură încât să ducă la eliminarea sau modificarea a ceea ce funcționează bine. Orgoliile și dorința de răzbunare sunt forțe distrugătoare. Iar noi trebuie să construim.

  Reply
 10. Luiza Vasiliu

  Refuz să cred că tot ce-a făcut ICR-ul din 2005 încoace se poate duce naibii printr-o simplă ordonanță de urgență.

  Reply
 11. Florin Russi

  Subscriu. Mai mult, consider ca nu e necesara nici o modificare in legislatia care guverneaza functionarea ICR. Aceasta institutie s-a dovedit performanta in actiunile sale si corecta in administrarea banului public. Prin urmare, nu vad motive pentru vreo noua lege a ICR.

  Reply
 12. Tiberiu Cazacioc

  Sustin acest protest. Deoarece: “Cand au venit sa-i caute pe comunisti, am tacut pentru ca nu eram comunist. Cand au venit pentru social-democrati, am tacut pentru ca nu eram social-democrat. Cand au venit pentru evrei, am tacut, pentru ca nu eram evreu. Cand au venit sa ii ia pe catolici n-am protestat, pentru ca nu eram catolic. Cand au venit sa ma ia pe mine nu mai era nimeni care sa protesteze”.

  Reply
 13. Radu Horatiu

  Subscriu acestui protest, cu atat mai mult cu cat , desi practica ordonantelor de urgenta a fost intens criticata de Domnul Ponta in perioada in care se afla (ca si noi) in opozitie, se dovedeste mai intotdeauna doar o cale de a evita o adevarata dezbatere asupra unui subiect si nu o cale de a rezolva rapid o problema care nu sufera amanare. deci de 2 ori graba:
  -de fond nu este o urgenta(sau noi astia mai neinitiati nu reusim sa o detectam)
  – de ce imediat dupa , sau concomitent cu deschiderea conflictului cu Presedintele ceea ce nu ne poate opri de a nu o include la capitolul rafuieli

  Reply
 14. Raluca Tudor

  Ne-am saturat de decizii unilaterale, aparent nemotivate si cu iz comunist! Nu ne mai ignorati! Romania este a noastra!

  Reply
 15. Carmen-Francesca Banciu, scrii

  Ma alatur acestui protest in speranta ca societatea romaneasca, adica noi,
  vom invata sa fim constructivi in criticile noastre si sa recunoastem valoarea inainte ca ea sä fie terfelita ori distrusa iremediabil.

  Reply
 16. Carmen Musat

  O lege proasta nu poate fi indreptata printr-o alta, la fel de proasta. O nedreptate nu se poate repara printr-o alta nedreptate. O tutela politica neconvenabila nu trebuie inlocuita cu o alta tutela politica.
  Ma alatur si eu initiatorilor acestui protest.

  Reply
 17. Maria Hariton

  Ma alatur protestului, desi nu impartasesc in totalitate opiniile din articol. Problema cea mai grava nu este faptul ca nu exista motiv pentru a justifica urgenta, ci faptul ca in Romania anului 2012 nu suntem inca in stare sa apreciem putinele lucruri bune care exista si functioneaza. Suntem intotdeauna in cautarea punctelor slabe, a greselilor, a vinovatilor si suntem orbiti de invidie, ranchiuna, putere si interese personale.

  Reply
 18. Norman Manea

  Am avut ocazia sa colaborez cu ICR New York, Londra, Madrid, Istanbul, Venetia si pot spune ca este o institutie de remarcabila eficienta si civilitate, care a adus in ultimii ani o contributie vizibila si majora la promovarea culturii romane. Ma alatur semnatarilor. Ar fi dezastruos si ridicol ca practica brutala si aroganta a politicienilor de ieri si de azi sa dirijeze nefast destinele culturii.

  Norman Manea

  Reply
 19. Claudia M. Postelnicescu, Avoc

  Susţin! Hărţuirea lui H.R.Patapievici trebuie sa înceteze. Dincolo de asta, guvernarea prin ordonanţe de urgenţă de azi pe mâine este doar începutul …nu trebuie să rămânem pasivi, altfel spectrul lui Ion Iliescu şi al noilor mineri PPDD vor ocupa şi subjuga această ţară definitiv.

  Reply
 20. Cristina Barsony

  Consider ca oricum cultura sufera destul in Romania, ca actul creativ cine din eliberarea lui .Asemenea decizii politice arbitrare bazate pe convingeri total nefondate lipsite de experienta in acest sector sunt rusionoase si e un gest de sinucidere a unei instituti care de bine de rau sustine cultura!

  Reply
 21. Răzvan Deaconescu

  Susțin această inițiativă. ICR a obținut rezultate excelente în ultimii ani, iar acțiunea de migrare în subordinea Senatului nu este de bun augur în absența unei dezbateri publice argumentate.

  Reply
 22. Jan Cornelius

  Ma alatur semanatarilor- ICR a realizat in ultimii ani lucruri remarcabile pentru imaginea culturii/literaturii romane in strainatate. Am avut ocazia sa ma conving ades de acestea aici in lumea cartii din vest.

  Reply
 23. Stefan Vianu

  Ordonanta, cu totul nejustificata, este o tentativa de politizare, deci de distrugere a unei institutii culturale, care a fost pana acum unul din stalpii culturii noastre, in tara si in strainatate. Ma alatur fara ezitare acestui protest si afirm ca societatea civila are datoria sa-si faca auzit vocea prin toate mijloacele.

  Stefan Vianu

  Reply
 24. sorin gociu

  un gest infantil si bagubos pentru toti. un gest care vorbeste de la sine despre maturitatea sau nivelul la care s-a ajuns in politica din Romania. Cinea vrea sa (re)deschida dosare de coruptie e hulit public, cel care-i ia locul se razbuna pe cel dat jos distrugand o institutie eficienta si necesara. ce facem? mergem la universitate si strigam Jos Ponta? Jos Dictatorul? eu zic ca o meritam!

  Reply
 25. Carmen Simion

  Sustin punctul de vedere exprimat in articol si ma alatur semnatarilor acestui protest.

  Reply
 26. Anamaria Pop

  Cultura e incompatibila cu politica – politizarea culturii e un genocid al spiritualitatii! Anamaria Pop, scriitoare, traducatoare

  Reply
 27. Trană Gheorghe

  Subscriu,pentru ca nu credeam ca ne vom mai intoarce…!Si cu respect citez: “Cand au venit sa-i caute pe comunisti, am tacut pentru ca nu eram comunist. Cand au venit pentru social-democrati, am tacut pentru ca nu eram social-democrat. Cand au venit pentru evrei, am tacut, pentru ca nu eram evreu. Cand au venit sa ii ia pe catolici n-am protestat, pentru ca nu eram catolic. Cand au venit sa ma ia pe mine nu mai era nimeni care sa protesteze”.

  Reply
 28. Celina Petrescu

  ICR este o stare de spirit. NU este doar o institutie de stat. Cei care nu înţeleg asta ar trebui să încerce un pic de reflecţie.

  Reply
 29. Alina Alexandra Nicolae

  Meschin, revoltator si rusinos… in orice societate democrata o astfel de actiune trebuie justificata prin analize clare, nu prin apartenenta la o culoare politica.

  In cazul in care nu ne facem auziti, eu zic sa trecem din virtual in real.

  Reply
 30. Yvonne Irimescu

  ma alatur protestului si doresc ca schimbarea conducerii ICR, daca are loc, sa fie justificata de un raport detaliat care sa demonstreze clar care sunt pacatele de care se face vinovata actuala conducere, care sunt hibele politicii culturale actuale etc. si sa ni se explice punctual care sunt viitoarele politici culturale ale noii formule ale ICR

  Reply
 31. CRETU FLORIN

  partidul unic si marea adunare nationala mai lipseste..base dictator..mie teama ca e mic copil pe langa ce avem acum.

  Reply
 32. Romanita Constantinescu

  E pur si simplu revoltator. De unde a ajuns Guvernul la concluzia ca ICR ii indeparteaza pe romanii din diaspora de cultura nationala??? S-au facut studii in diaspora? ICR face lobby Romaniei, sunt mandra de ICR, Patapievici a fost (iata la trecut…) un manager cultural bun.

  Reply
 33. Alexandru Solomon

  Subscriu. Argumentatia ordonantei e ridicola:
  1. se afirma ca ICR a avut practici financiare netransparente, („nereguli financiar-contabile, de genul celor evidentiate de rapoartele Curtii de Conturi”)
  – este o minciuna, bugetele si proiectele sunt transparente si publicate; ICR a avut controale extrem de indelungate dar nu au fost acuzatii de fraude (se poate verifica)

  2. se spune in OUG ca activitatea ICR-ului afecteaza „cu titlu de permanenta, sentimentul de apartenta la natiunea romana a celor stabiliti vremelnic in alte state” insa:
  – activitatea ICR-ului a adus beneficii uriase Romaniei in strainatate, si oriunde misiunea institutelor culturale (Goethe, Francez, Cervantes) este de a promova cultura respectiva printre straini
  nu printre expati
  – de altfel, expatii romani participa la evenimentele ICR-ului, i-am vazut
  – pentru pastrarea „sentimentului de apartenenta” (si mai ales pentru influentarea lor politica dorita) guvernantii au la dispozitie un Departament pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni.

  Alexandru Solomon, cineast

  Reply
 34. Horia Geaman

  Subscriu la acest protest.

  Scandalul ICR e o noua etapa in lupta pe care o duce impostura, mediocritatea si incompetenta impotriva excelentei, valorii autentice si civilizatiei.

  ICR sta ca un ghimpe in coasta Guvernului pentru ca prin activitatea sa a demonstrat ca in Romania exista nu doar inculti, plagiatori, hoti si mincinosi, ci si oameni care pot face prin talent, munca cinstita si perseverenta treburi excelente. Prin existenta sa, ICR le pune in fata celor care se intimpla sa conduca azi tara oglinda propriei lor nimicnicii.

  Este vina noastra, ca popor, daca acceptam in mod sinucigas ca non-valoarea sa ocupe pozitiile pe care nu le merita.

  Reply
 35. Mihaela Irimia, prof. dr. Univ

  ICR are statura unei institutii moderne, mature, demne. Am vazut, in nu putine capitale europene, cu ce emotie si cu cat respect este salutat de catre oameni de cultura si invatamant, ca si de catre institute culturale echivalente. Calitatea manifestarilor sale, ca institutie reprezentand CULTURA NATIONALA, se cere masurata cu efectul spiritual produs in spatiul cultural european pe care il impartasim, in sfarsit, necum cu senzori politici alimentati de razbunare. Ne sta bine in CULTURA EUROPEANA, nu pe o feuda intamplatoare. Sau, poate, nu am inteles ca traitm, totusi, in sec. XXI?! Sa ne aparam cultura, sa aparam aceasta institutie onest si eficient activa in serviciul culturii nationale si europene!

  Reply
 36. Mihaela Miron

  subscriu. din Serbia, unde incepusem deja sa visez la un ICR Beograd (in lumina activitatii ICR)

  Reply
 37. Cosmin Ungureanu

  Protestez impotriva mizeriei comise cu cinism si calcule revansarde de Ponta si sleahta lui de indivizi meschini.

  Reply
 38. Andrei A. Popovici

  Subscriu. As adauga ca ICR sub actuala conducere a devenit una dintre institutiile guvernamentale a Romaniei cele mai moderne, performante si recunoscute pe plan international, si ca motivele invocate in ordonanta de urgenta („luând în considerare faptul că neadaptarea măsurilor (…) va duce la prelungirea efectelor profund negative ale unor stări de lucruri care tind să afecteze, cu titlu de permanență, sentimentul de aparteneță la națiunea română a celor stabiliți vremelnic în alte state”) sunt o gluma proasta. Un fost bursier al programului de traducatori in formare al ICR, lector al cartilor de calitate tiparite de ICR, participant la multe evenimente culturale de calitate ale ICR in Bucuresti, New York, si Boston, cetatean roman de diaspora.

  Reply
 39. Mircea Cărtărescu

  In acest moment, abuzul de putere fiind evident si fatis, e nevoie de mult mai mult decât de o dezbatere despre ce-ar trebui sa fie ICR. Mai ales ca el este ce-ar trebui sa fie, faptele si cifrele o dovedesc. O instituție vitala a culturii romanesti e in pericol. Pentru salvarea ei e nevoie de o solidarizare a intregii noastre lumi culturale si intelectuale, indiferent de optiunile politice ale fiecaruia. Am vazut pe lista destui adversari ai lui Basescu si simpatizanti ai USL. E spre onoarea lor ca pun situatia culturii romanesti deasupra politicii.

  Reply
 40. Kato Csilla

  Nu pot sa cred, ca vor sa distruga institutia de cultura publica, care a functionat cu succes in conditiile unei Romanii destul de zbuciumate. Nu inteleg, de ce trebuie schimbat, distrus cea ce functioneaza bine!!!

  Reply
 41. Davidescu Rada

  Dacă ne sufocați viața politică, lăsați-ne să respirăm măcar prin cultură! Am trăit atâtea frustrări! Fiți,cu adevărat, democrați, cum vă pretindeți!

  Reply
 42. Marius Lazar

  Subscriu protestului. Gestul guvernului este si ilegal si brutal,in profund dispret fata de cultura. Gestul unor ignoranți cinici și suficienți, care isi imagineaza ca pot intimida și călca în picioare nepedepsiti tot ce nu le inspira teamă. Ei bine, nu pot!

  Reply
 43. Iasmina Martiniuc, studenta

  Fundatia ICR-ului trebuie mentinuta si pastrata cum a fost pana acuma pentru ca functioneaza si da rezultate!

  Reply
 44. Petrut Andreea-Monica

  Trebuie sa luam atitudine si sa nu mai lasam politicienii sa isi bata joc de tara noastra. Dupa 22 de ani de experienta democratica consider ca nu ar mai trebui sa privim cu nepasare cum cei care preiau puterea initiaza reforme care nu au niciun fundament, numai datorita intereselor partidului! Este penibil mai ales din partea lor, pentru lipsa de profesionalism de care dau dovada constant, cat si din partea noastra ca nu facem nimic sa ii impiedicam.

  Reply
 45. Dorina Borota

  Ma alatur cu semnatarilor acestui protest .Astept o atitudine asemanatoare legata de ultimele numiri/masuri/criterii de performanta promovate in invatamintul romanesc!

  Reply
 46. Viorica Patea, porf. univ. Sal

  Din cate institutii sunt in Romania, nu cred ca exista o institutie care sa fi contribuit mai mult la cunosterea culturii românesti si a valorilor ei peste hotare, decat ICR. Toti cei care au facut parte din acest proiect trebuiesc felicitati. Revocarea dlui Patapievici si a Taniei Radu este un afront adus culturii române.

  Reply
 47. Mihai Surdea

  la fel, subscriu initiativei; din pacate mutarea efectuata impotriva ICR nu este un episod izolat ci se inscrie intr-o actiune pe care o compar cu epurarile la scara nationala efectuate in tarile cotropite de regimurile comuniste si fasciste in secolul trecut

  Reply
 48. Teodor Stârcea

  Nu e de ajuns să oprim această mişcare. Trebuie ca iniţiatorii să fie traşi la răspundere.

  Reply
 49. George Tanasa

  Total de acord.Se pare ca actualii guvernanti, vezi si prima lista din care doi deja au fost nevoiti sa plece, cultiva dictatura nonvalorilor.Sper ca reactia societatii sa-i impiedice sa-si duca planul la bun sfarsit!

  Reply
 50. postelnicu adriana

  Ader la acest protest. E o situatie similara cu aceea a lui Raed Arafat -coalizarea nulitatilor politice impotriva valorii.

  Reply
 51. Emil Stoica, Londra

  Subscriu,

  sa vedem daca guvernul va adopta in acest caz politica strabunicilor lor cu „doi pasi inainte si unul inapoi” sau doar o sa ii doara in basca.

  Reply
 52. Valentin Stângă

  SUBSCRIU.

  Pentru fruntașul PSD-ist, a guverna o țară înseamnă, pare-se, a redimensiona peisajul social, instituțiile, valorile după meteorologia umorilor proprii.

  Reply
 53. carmen popa

  Subscriu si protestez impotriva modului cinic in care noua administratie a incercat sa interfereze cu justitia (cazul Nastase), impotriva modului in care incearca sa isi subjuge cultura si istoria. Nu este suficient sa protestam pe internet, de ce nu am merge in Piata Universitatii ?

  Reply
 54. Anca Manolescu

  Ma alatur acestui protest. ICR e una dintre putinele institutii prin care Romania se prezinta cu un chip intr-adevar european.

  Reply
 55. Magda Carneci

  Domnule Ponta, nu distrugeti inutil si absurd o institutie care ar putea fi luata drept model de cele mai multe institutii ale statului roman !

  Reply
 56. Popa Comaniciu Bogdan

  Subscriu acestui demers. Vad printre semnatari si pe domnul Cristian Parvulescu. Am avut un mare respect pt dansul pana recent, modul in care a aparat aceasta ciuma rosie , in anumite emisiuni, m-a intristat… evit sa spun mai mult. As dori ca acesti distinsi reprezentanti ai societatii civile sa organizeze proteste publice pt a atrage atentia asupra nenorocirilor provocate de acesti neo-comunisti.

  Reply
 57. Marian Statache

  Politizarea usuca orice institutie care functioneaza. Cativa cabotini complexati vor sa umple cu plagiatori semidocti orice functioneaza. JOS LABA!

  Reply
 58. Remus Partos

  protestez impotriva tuturor masurilor
  bolsevice ale guvernului dr.Petru Groza
  al anului 2012

  Reply
 59. Petrica Iftimie

  Subscriu. Victor Ponta = Grajdan (autentic).
  V. Ponta produce documente pt frustratii care l-au propulsat in functie.

  Reply
 60. Luminita Liboutet

  Subscriu ca artist roman din strainatate ce a beneficiat de o colaborare foarte binevenita cu ICR.

  Reply
 61. Claudiu T. Lungu

  Subscriu! Este absurd ca un institut care s-a dovedit eficient in a disemina cultura romana in strainatate si care s-a bucurat de aprecierile oamenilor de cultura din Vest sa aiba parte de un astfel de tratament.

  Reply
 62. Mihaela Burda

  Subscriu. Cu rugamintea de a lasa deschisa lista subiectelor legate de linia de raportare cea mai favorabila activitatii acestei institutii, managementul ICR si criteriile de performanta. Politicienilor le-ar trebui impusa decenta de a nu distruge si ce a mai ramas din imaginea culturii romanesti in strainatate!

  Reply
 63. Ivanovici Victor Constantin

  Subscriu la protestul societatii civile. Eventualele imbunatatiri in activitatea ICR trebuie sa rezulte in urma unei discutii publice, unde cuvantul hotarator trebuie sa il aiba oamenii de cultura, nu politicienii.

  Reply
 64. diana ionescu

  Sunt de acord cu initiativa dvs. Societatea civila trebuie sa ia atitudine fata de inlaturarea valorilor pe criterii politice. Doar asa vom putea impune si noi adevarate elite. Domnul Patapievici este una dintre ele.

  Reply
 65. Florica Bancila

  Ma alatur protestului si sper ca vocea societatii civile sa devina din ce in ce mai puternica

  Reply
 66. Ciprian Butnaru

  Subscriu pentru coerenta macar in cultura. Patapievici rules :), pe bune. Nu distrugeti si putinele lucruri bune facute de unii dintre noi.

  Reply
 67. Adriana Mihai

  Susţin acest protest. Semnat, spectatoare a evenimentelor ICR, cititoare a revistelor şi cărţilor editate de ICR, doctorandă şi susţinătoare a caracterului apolitic al Institutului Cultural Român.

  Reply
 68. Angela Marinescu - scriitoare

  Subscriu. In afara calitatii intelectuale, indiscutabila, a dlui Patapiecivi, se doveste a fi cel mai bun manager cultural pe care l-am avut.
  15.06.2012

  Reply
 69. Tugearu Liana

  Sunt profund afectata cand o institutie care functineaza bine este demolata si cand un om de valoare este badjocorit
  Subscriu protestului

  Reply
 70. Razvan Gorcea

  trist. devine dezgustatoare aceasta impotenta a cetateanului in fata unei masinarii ce se proclama democratica…nu trebuie sa fatalizam ca sa protestam, sa aratam ce vrem, romani treziti-va din indiferenta!…nu trebuie sa fim disperati ca sa iesim in strada!

  Reply
 71. Angela FURTUNA

  Profesionalism, onestitate, respect pentru valoare si pentru interesele României: acestea sunt, in mod constant, dominantele programelor ICR din ultimii ani, in toate filialele sale internationale. Echipa manageriala merita felicitari la cel mai inalt nivel, precum si incurajarea de a continua sa lucreze si in viitor la fel de bine pentru destinul culturii majore romanesti si pentru imaginea tarii, evident perfectibile.
  Si reactia societatii civile din aceasta initiativa merita felicitari si sustinere neconditionata.
  Subscriu!

  Reply
 72. Cojocaru Bogdan

  Subscriu si sunt gata sa protestez si in strada! Inlaturarea d-lor Patapievici si Tismaneanu precum si asaltul impotriva Justitiei dezvaluie fata adevarata a cercului Ponta si intentiile sale reale, care sunt indreptate nu atat spre rezolvarea problemelor reale ale Romaniei ci spre crearea unei realitati paralele confortabila si lipsita de opozanti in care sa se miste in voie. Se pare ca discursul d-lui Ponta la investirea guv Ungureanu a fost doar un exercitiu retoric. Mi se pare mult mai grav decat episodul Basescu-Arafat, si trebuie reactionat prompt si eficace.

  Reply
 73. ioana zirra

  In ansamblul sau, prin deciziile si discernamintul celui aflat la conducerea sa, ICR este printre putinele care in, si din, Romania a reusit sa reprezinte la cel mai inalt nivel intelectual interesele tarii. Inlocuirea Directorului si incriminarea conducerii ICR pe motive financiar-contabile, destituirea pripita este de aceea un act si gest politic de fortza, care nu are nimic de a face cu telurile si strategiile culturale ramase, dupa cit se pare, straine pentru proaspat aleasa conducere a tarii. Protestez contra caracterului distructiv al ordonantei de urgenta, care lezeaza interesele intelectuale globale romanesti si demnitatea cetateneasca a conducatorului unei institutii menite sa ne reprezinte bine. Ar fi trebuit sa faca intii cercetari discrete pe o perioada extinsa noua echipa guvernamentala si abia apoi sa dea aceasta ordonanta fulminanta, destablizatoare si de natura sa dezorienteze, apoi sa invrajbeasca fortele doritoare de bine din tara noastra si sa vulnerabilizeze societatea civila prin recursul la lovituri de pedeapsa pe un teren pe care nu a putut dispune de suficient timp pentru a-l intelege.

  Reply
 74. Iuliana Pacso

  Subscriu. E nevoie de decenta. Ne-am saturat de teatrul ieftin oferit de politicieni in lupta lor pentru putere. E destul. E timpul sa construim. Sa ne intoarcem la valori fundamentale.

  Reply
 75. Gabriel Jarnea,

  subscriu protestului! O motivatie mai tampita pt. incultura si resentimentele lui Ponta nici ca se putea gasi.

  Reply
 76. Matei Caltia

  Normalitatea trebuie aparata, altfel vom pierde mult mai mult decat o institutie exemplara, ne vom pierde pe noi in fata propriei blazari!

  Reply
 77. Gheorghe Lazar

  Subscriu acestui protest. Societatea este din nou agresata de clica mafioto-comunista. Cat veti mai rabda oameni buni?

  Reply
 78. gabriela adamesteanu

  Intrerupand agresiv prin aceasta ordonanta de urgenta activitatea celei mai eficiente institutii de sustinere a culturii romane in strainatate, cu mai putin de un an inainte de Salonul de Carte de la Paris, guvernul USL risca sa aduca prejudicii chiar imaginii Romaniei.
  Si nu in ultimul rand, sa piarda o parte din capitalul de simpatie cu care a fost asteptat de multi intelectuali.
  Cred ca liderii USL n-ar trebui sa actioneze condusi de ideea unei razbunari politice.
  Ar fi bine daca ar privi cu atentie si neutralitate cartile, programele, generatiile de traducatori, scriitori, artisti sprijiniti de ICR in acesti ultimi 7 ani, reusitele indiscutabile ale acestei institutii.
  Opiniile politice ale actualei conduceri a ICR nu au influentat activitatea institutionala.

  Reply
 79. Daniel Ursprung

  Ma alatur si eu protestului exprimat aici. Daniel Ursprung, cercetator, Universitatea din Zurich (Elvetia)

  Reply
 80. Nechifor Emil

  Subscriu pentru a corecta o rusine: Problema nu e urgenta cu care s-a actionat, ea venind dintr-o actiune politica, ci textul ordonantei este insultator pentru actuala conducere ICR. O simpla rasfoire a rapoartelor ICR pe website arata ca ICR a reprezentat Romania mai mult, mai eficient si mai transparent decat orice guvernare PSD/PNL/PDL/…

  Reply
 81. Ion Vianu

  Cer primului ministru sa revina asupra deciziei de-a pune ICR sub controlul Senatului si sa respecte mandatul lui HR Patapievici si a echipei sale. Este bine ca Guvernul Romaniei sa stie ca echipa pe care intentioneaza sa o impuna in mod samavolnic nu va beneficia de sprijinul artistilor si intelectualilor romani!

  Reply
 82. Dr. Cristiana Manescu

  Subscriu. Susțin chiar si un protest pasnic in strada. Este revoltator ce se întâmpla.

  Reply
 83. Cartianu Ruxandra

  Subscriu în calitate de român care trăiește vremelnic în altă parte și al cărui sentiment de apartenență la națiunea română nu a fost afectat nici de ICR, nici de dl. Patapievici, ba dimpotrivă.

  Reply
 84. Baescu Victor

  Ma alatur acestui demers si deplang incapatanarea politicului de a deturna unul din putinele exemple de succes institutional din ultimul deceniu….

  Reply
 85. Bunescu Alexandru

  In calitate de masterand, subscriu deoarece o institutie culturala face parte din comoara lumii.

  Reply
 86. Camelia Lelesan

  Ma alatur acestui protest. Este incaceptabil ca unul dintre cei mai onesti si demni intelectuali ai Romaniei si sa fie tratat in acest fel iar un institut extrem de eficient si performant sa fie mutilat printr-o ordonantaa de urgenta.

  Reply
 87. Brigitte Drodtloff Ge.Fo-Rum

  Subscriu si sustin acest demers. ICR-ul a sprijinit si promovat cultura româna peste hotare – si in Germania!

  Reply
 88. Manolescu Cosmin

  Subscriu in nume personal si in numele Fundatiei Gabriela Tudor. Ordonanta de urgenta initiata de Guvernul Ponta este un abuz incalificabil prin care se incearca politizarea ICR, singura institutie publica care a promovat intr-un mod coerent si profesionist Romania in strainatate.

  Reply
 89. Dan Florescu

  Nu exista temei legal pentru o ordonanta de urgenta. Deci subscriu. Elaborarea unei legi, bine gandite, e mai mult decat necesara. Si nu Biroul Permanent al Senatului e capabil sa propuna conducerea ICR si membrii consiliului de conducere, fiind total paralel cu cultura!

  Reply
 90. Gianina Carbunariu

  Subscriu si ma alatur protestului. ICR a inteles ca menirea lui nu este sa implineasca orizontul de asteptare al unei diaspore nostalgice sau al valorilor sustinute de „corul” Ministerului Culturii sau al altor institutii romanesti de genul. ICR a inteles ca promovarea culturii vii este mai importanta decat conservarea traditiei. A inteles ca trebuie sa faca parteneriate cu institutii de prestigiu din strainatate si a lasat aceste institutii sa decida in ceea ce priveste numele artistilor invitati. A functionat normal intr-un sistem in care anormalitatea este norma. Unii numesc acest tip de demers ca fiind „independ…”. Ei bine, chiar a fost independent, adica a functionat dincolo de ideologii, simpatii, „legaturi” de orice fel.Cred ca demersul echipei ICR este un demers absolut normal. Iar aceasta normalitate trebuie aparata dincolo de orice pozitionari ideologice.

  Reply
 91. Paul Sandulescu

  Ca mai totdeauna suntem incapabili, ca popor, sa ne apreciem cum se cuvine valorile si ne mai miram de felul in care suntem tratati in strainatate.

  Reply
 92. Matei Caltia

  Normalitatea trebuie aparata, altfel vom pierde mult mai mult decat o institutie exemplara, ne vom pierde pe noi in fata propriei blazari!

  Reply
 93. Alina Bodea

  Sustin acest protest. Trebuie sa inceteze in Romania abuzul de putere si discretionarismul grobian si revansard,

  Reply
 94. ALEXANDRU CRAESCU

  Acest stil de a conduce in care sunt schimbati toți cei de dinainte trebuie sa dispară. Altfel nu va putea fi promovată valoarea. Mă alătur protestului.

  Reply
 95. Romeo Tarhon, editor și red.-

  Mă alătur acestui apel împreună cu asociațiile civice militante Mișcarea Culturală Naționalismul și Arta – MECENA și Mișcarea România Altfel – MiRA, al căror fondator sunt.

  Reply
 96. Daniela Sirb

  Subscriu. Sunt f multumita de cum a fost prezentata cultura romaneasca in strainatate, eu urmaresc TVR international si am vazut cat efort se fece pentru promovarea culturii romanesti.

  Reply
 97. Virgil Smarandoiu

  Ma alatur acestui protest. Go free- Asociatia pentru Sprijinirea Societatii Civile din Romania

  Reply
 98. Victor Sebastian Duma

  Ma alatur semnatarilor acestei petitii si consider ca, prin toate actiunile intreprinse de la momentul instalarii sale, guvernul Ponta reprezinta o amenintare la adresa sigurantei nationale a Romaniei!

  Reply
 99. Iulia Blaga

  Poate mi-a scapat mie, si vina manageriala majora a lui Patapievici e ca poarta papion. Nu e foarte clar acum daca USL vrea o jucarie noua sau vrea sa inmormanteze ICR-ul, dar vantul de „Moarte intelectualilor!” care a inceput sa adie ne aduce aminte ca in iunie se numara minerii…

  Reply
 100. Acad. Nicolae N. Saulescu

  Cand a mai avut ICR o activitate mai bogata in slujba interesului national? Promovarea regizorilor si artistilor romani (l-ati auzit pe Grigore Lese multumind public ICR-ului pentru sprijin?) promovarea traducerilor si a difuzarii operelor literaturii romane, activitatea filalelor ICR din lume, prestigiul pe care l-a adus culturii romane presedentia institutelor culturale europene etc. etc. sunt motive de a „sanctiona” activitatea unei institutii care si-a facut datoria?
  Faptul ca la guvern nu se cunosc aceste lucruri este poate si vina modestiei ICR, dar este in primul rand o dovada de incultura si lipsa de responsabilitate a respectivilor guvernanti. Ar fi fost suficient ca acestia sa citeasca relativ recentul raport impresionant asupra activitatii ICR, care fara indoiala le era disponibil.
  Trecerea ICR sub control politic la senat este menita doar a da satisfactie unei clientele politice, doritoare de functii.
  Este doar o coincidenta faptul ca ordonanta de „urgenta” a fost emisa in ziua cand se comemorau tragicele evenimente ale mineriadei? Asistam la o noua mineriada impotriva culturii si, avand in vedere procedura, impotriva democratiei si interesului national.

  Reply
 101. Cati Nedelcu

  Tot respectul pentru HRP. Suntem alaturi de dvs in ciuda si spre disperarea celor plini de invidie si de ura care va haituiesc in mod nemeritat.

  Reply
 102. Dumitru Tepeneag

  Trebuie atrasa atentia noului guvern ca activitatea ICR_ului a fost eficace in ultimii ani.Schimbarile anuntate pun in pericol promovarea culturii romane care incepuse sa fie vizibila.

  Reply
 103. Francisc Simon- Federatia ONPH

  Legiferarea prin Ordonanta de Urgenta a ICR este un abuz din partea guvernului si de aceea semnez acest protest.

  Reply
 104. Razvan Prodescu

  Subscriu acestui protest. Ceea ce se intampla in ultimele luni este o mineriada mascata! Cred ca ar trebui initiat un protest si impotriva demiterii directorului Arhivelor.

  Reply
 105. Sorinel Mocanu

  Subscriu acestui demers. Daca faptele ne definesc, atunci despre actualii detinatori ai puterii politice putem spune ca lumea lor interioara este una pustiita de ura si invidie, de revolta contra lucrurilor bune doar pt ca au fost facute de altii. „Barbatii” de azi ai politicii par inspaimantati de libertatea de gandire a celor care-i privesc.

  Reply
 106. mihailstanciu

  Ma alatur protestului.Societatea civila ar trebui insa sa protesteze pentru mult mai multe,care in ultimele 30 de zile ne apropie efectiv de o dictatura,una adevarata nu inchipuita cum era cea pentru care se protesta acum cateva luni la Bruxelles,cu aprobarea aceleiasi societati civile,atunci foarte vocala….

  Reply
 107. Matei Opris

  Toata admiratia pentru initiativa acestui protest! Ma alatur ideilor exprimate in apararea ICR-ului condus de domnul Patapievici

  Reply
 108. Monica Pillat

  Susţin cu fermitate ideea acestui apel, considerand că acuzațiile aduse ICR sunt false, că OUG e abuzivă şi că actuala echipă de conducere de la ICR trebuie apărată, dar am rezerve faţă de ultimul paragraf, unde se insinueaza că totuşi ar fi ceva în neregulă la ICR şi că acest lucru trebuie soluţionat prin discuţii. Ar trebui să fim mândri de succesele naţionale şi internaţionale ale ICR în loc să găsim nod în papură unei instituţii care în ultimii ani a reprezentat strălucit România în plan cultural. Actuala ordonanţă de urgenţă se înscrie în reînnoita luptă a mediocrităţii împotriva afirmării valorilor culturii noastre în lume. Nu e aceasta un semnal de alarmă care ar trebui să ne trezească din periculoasa apatie în care ne aflăm de o vreme încoace?

  Reply
 109. Nicolae Mihai

  E a n oara in ultima perioada cand „febra schimbarilor” afecteaza institutiile romanesti fara nici o justificare credibila. Deci, inca un abuz al dlui Ponta. Apropo, v-at luat temperatura in ultima vreme, Domnule Prim Ministru? Numai decizii luate la 40 de grade!

  Reply
 110. Ada-Maria Ichim, producator si

  Trebuie aparata singura instutie culturala care functioneaza!
  ” Bugetul ICR pe anul 2011 a fost, pe hîrtie, de 10 milioane de euro. Împărţiţi asta la cele 17 institute care funcţionează în lume, la sute de evenimente organizate anual, la mii de actori ai scenei culturale şi veţi vedea că, pînă la urmă 10 milioane nu-s cine ştie ce. Dar rezultatele sînt. Numai în 2011, 2 250 000 de persoane au participat la evenimentele marca ICR, au apărut 8043 de articole în presa străină despre aceleaşi evenimente, iar în ultimii 6 ani, de cînd există Translation and Publication Support Programme, au fost publicate în străinătate 330 de traduceri din literatura română (cam o carte pe săptămînă). Din acest buget al ICR-ului, doar 25% reprezintă cheltuieli de adimistraţie (salarii etc.), restul fiind alocat programelor. „Nici o altă instituţie a statului român nu arată aşa”, a spus Patapievici, adaugînd că „acuzaţia că nu cheltuim cu chibzuinţă banul public e o neruşinare”. Transparenţa există, e de-ajuns să intri pe site-ul ICR-ului şi să citeşti despre programe, finanţări etc. E de-ajuns, de fapt, să ai bunăvoinţă şi să te informezi. ”
  http://dilemaveche.ro/sectiune/dileme-line/articol/cum-sa-distrugi-o-institutie-care-functioneaza-brici

  Reply
 111. Silviu Munteanu

  Sustin fara echivoc acest demers al societatii civile, desi cred ca micului Titulescu, orbit de magia puterii, i se va rupe fix in paishpe de acest protest. Succes!

  Reply
 112. Razvan Sassu

  Sustin acest demers in numele Asociatiei Young Initiative. Atacul la adresa uneia dintre putinele institutii publice cu adevarat performante din Romania, care a reusit in ultimii ani sa schimbe usor perceptia asupra culturii romanesti la nivel international, trebuie sa inceteze. ICR-ul trebuie sa ramana o institutie depolitizata cu adevarat, nu pasata unui for 100% politic doar pentru a lovi in adversarii politici.

  Reply
 113. Radu Mendrea

  Vinovatii ori nu au habar ce reprezinta ICR, ASA CUM E EL ACUM, pentru romanii din lumea larga, ori o stiu – si sint dublu vinovati.

  Reply
 114. Nicolae Comanescu

  subscriu. protestez impotriva acestei crime culturale comise de Ponta! ne intoarcem la asasinatele de strada comise in vremea lui Ion Iliescu.

  Reply
 115. Mihai Bobu

  Au poate impresia ca lumea va accepta in tacere. Sa nu lasam acest lucru sa se intample. Ma alatur acestui protest.

  Reply
 116. Daniel Sanfira

  Pe fondul crizei economice, noua putere USL-ista duce Romania la pierzanie. Pe nesimtite si accelerat ne indreptam spre neo-comunism. TOATE valorile culturale trebuie lovite si vor fi. Societatea trebuie pedepsita pentru ca 23% dintre romani am votat cu fostul partid de guvernamint.

  Pe fondul poluarii informationale, USL-ul prinde curaj. Toti sintem in mare pericol, caci submediocritatea devine valoare morala, iar abuzul si ura devin virtuti.

  Reply
 117. Raluca Alexandra Vermesan

  SUSTIN ICR-ul, deoarece este singura scapare a culturii romane atat in tara, cat si peste hotare!!! E inadmisibil ca din nou politica sa invadeze cu cizmele murdare spatiul cultural…CULTURA ESTE SINGURUL NOSTRU ADEVARAT AMBASADOR, asa ca haideti sa nu ne mai lasam umiliti de carnatarii politici!!!

  Reply
 118. Cosmin Manolache, scriitor

  In 1990 se punea intrebarea, mai mult sau mai putin retorica: ”Ce-ai facut in ultimii 5 ani?” Cum foarte multi dintre artistii romani au avut participari la evenimentele ICR-ului in ultimii ani, tare ma tem ca intrebarea aceea va iesi din adormire cu furie.

  Reply
 119. moisa silviu

  Ma alatur protestului. Rusine USL! Mai bine ati continua reforma in invatamant; important este sa desemnati un ministru care iubeste, respecta si apreciaza instructia, cultura, bunul simt si normalitatea.

  Reply
 120. Feher Andras Augustin

  Ma alatur si eu acestui protest. Din pacate pe zi ce trece imi pierd si ultima bruma de dorinta de a ma mai intoarce acasa, chiar si in concediu. Chiar, unde era urgenta la ICR? Doamne ajuta si mai ales…….iarta! Cu stima, A

  Reply
 121. Manolache Mariana

  La ce ne puteam astepta din partea adeptilor lui Iliescu si a unui individ ahtiat de putere ca Antonescu care cu chiu cu vai si-a terminat studiile ?Sunt de acord cu acest protest in totalitate.

  Reply
 122. Adrian Mustafa

  Dupa mai bine de 22 de ani de libertate, unii reprezentanti ai clasei politice scot la iveala o data in plus existenta metehnelor comuniste, ce inca ne bintuie.
  RUSINE!!!

  Reply
 123. Daniel Braniste

  Subscriu in totalitate si ma alatur cu toata convingerea mea acestui apel de protest!
  Subordonarea si inregimentarea politica a oamenilor de cultura, a institutiilor si a actelor de cultura, a jurnalistilor si a mediei audio-vizuale sau a presei scrise, reprezinta si a reprezentat intotdeauna prioritatea numarul unu a oricarui regim totalitar, indiferent ca a fost de tip fascist sau de tip comunist.
  De aceea nu ma mira graba cu care USL, dupa doar 20 de zile de la preluarea puterii, a intrat cu bocancii in institutii precum ICR sau TVR. Acesti tovarasi doresc sa le transforme in instrumente proprii de propaganda politica pentru intoxicarea atat a publicului din Romania, cat si a celui din diaspora romaneasca din intreaga lume. Ei nu pot uita ca ultimile alegeri le-au pierdut exclusiv datorita votului romanilor din diaspora. Si vor astfel sa se asigure in perspectiva alegerilor parlamentare din toamna. Este invatatura pe care au mostenit-o de la Ana Pauker.
  Stimati tovarasi, ati ajuns la putere, va rog eu frumos: furati cat puteti, ciorditi tot ceea ce va face placere, imbogati-va voi si toate neamurile voastre, dar nu va atingeti de libertatea culturii si a mediei romanesti!
  Jos labele de pe cultura nationala!

  Reply
 124. mihai moraru

  Subscriu acestui protest. E inadmisibil ce se întâmplă. Când vom înţelege oare că unele lucruri sunt dincolo de ambiţiile politice sau personale ale unora dintre noi?

  Reply
 125. Vitalie Ciobanu

  Subscriu acestui Protest. Ar trebui sa pastram institutiile culturale mai presus de bataliile politice si de razbunarile personale. De ce nu vrea noua guvernare sa intrerupa aceasta traditie nationala nefasta? Am arata lumii ca Romania este o tara matura si cu adevarat europeana.

  Reply
 126. Serban Gabriela

  Ma alatur protestului. Ar fi bine sa luam atitudine in fata politicienilor cat nu e prea tarziu, altfel vom fi calcati in picioare.

  Reply
 127. Filip Standavid

  Bun, peste 700 de semnături în momentul ăsta. Putem muta protestul de pe Internet în faţa Guvernului?

  Reply
 128. Costache Botezatu Ioan

  Nu mai am banuiala ci certitudinea ca ne indreptam spre o dictatura de tip comunistoid care calca in picioare orice lege si orice urma de bun simt,fara nici un scrupul,cu totatl dispret pentru oricine ii sta in cale!
  Daca nu ne trezim va fi,ca intotdeauna pentru aceasta tara,prea tarziu!

  Reply
 129. Cristinel Diaconu

  Acest mod de a trata cultura romana este siderant. Indiferent de opinia asupra orientarii sau functionarii unui institut de cultura, schimbarea echipei fara o dezbatere publica asupra bilantului si strategiei este inacceptabila. O cortina de plumb se asterne peste Romania.

  Reply
 130. Mariuca Stanciu

  Subscriu intru totul. ICR este o institutie reprezentativa si transparenta pentru promovarea culturii romane. Abia trecerea ei in subordinea Senatului va face din ea o institutie politizata.

  Reply
 131. Anca Paduraru

  In ultimii ani Horia Roman Patapievici a fost tinta unui sir de denigrari, unele mai grotesti decat altele, care ii vizau „moralitatea” si lucrarilor sale scrise. Acesti comentatori „literari” cu mentalitate subterana si revansarda nu au nici o legatura cu meseria, ci cu birourile vechii Securitati. Acum au iesit la lumina gata sa-l calce in picioare si pe Ponta daca nu face ce i se dicteaza.
  Este grav si revoltator.
  Subscriu acestui protest.

  Reply
 132. Mihai

  HR Patapievici este unul dintre cei mai importanti oameni de cultura ai Romaniei, este revoltator ce au facut uslasii

  Reply
 133. Gabriela Dricu

  Subscriu.Nu distrugeti o institutie condusa cu profesionalism si foarte apreciata atat in tara cat si in strainatate……Nu schimonositi o frumoasa imagine a Romaniei….Veti regreta !

  Reply
 134. alina MP

  Continuati sa semnati, nu e nevoie de comentarii ofensatoare, ca vom tipari lista si o sa depunem la guvern si MC luni, timp in care continuam sa stringem. Sper ca avem asentimentul tuturor sa includem si situatia de la Arhivele Nationale in acest demers procedural. Anuntam imediat ce primim un raspuns si vedem ce facem mai departe,

  Reply
 135. Andrei Florian

  Ma alatur fara nicio rezerva acestui protest absolut legitim. Guvernul a adus un atac de tip bolsevic celui mai competent si harnic ambasador al Romaniei, ICR.

  Reply
 136. Gothard Ladislau

  Ponta este un om bolnav. Am fost de acord Dna. Palade anul trecut. Nu mi-am schimbat parerea. Subscriu.

  Reply
 137. Laure Hinckel

  Subscriu. Eforturile depuse in fiecare zi, zi cu zi, de ani de zile, de catre echipa ICR si mai recent de catre Centrul national de Carte au readus Romania in concertul european al culturii. Editorii de mai peste tot cunosc programele ICR care nu sunt mai prejos de cele desfasurata in alte tari cu traditie in politica culturala. Ah, sa nu uit : in sintagma „politica culturala”, cuvintul „politica” nu are nimic de a vedea cu polica vreunui parlament!

  Reply
 138. Adrian Vasiliu (Paris)

  Subscriu. Ma tem ca problema de fond e mai grava decît modalitatea in sine, ordonanta de urgenta, si formularea ei in termeni atît de ridicoli incît releva ca nici macar nu au simtit necesar sa camufleze abil perpetuarea in 2012 a comportarii FSN-ului de odinioara. Problema de fond mi se pare aceea ca, in 2012, majoritatea românilor, doritoare de schimbare si satula de tarele fostei guvernari, pare a fi inclinat balanta optiunilor politice tocmai in aceasta directie. Dorinta de schimbare nu se poate dispensa de luciditate.

  Reply
 139. Silvia Bobariu

  Ani intregi de munca si rezultate spectaculoase sunt toate aruncate acum la gunoi intr-o secunda de ticalosii fara educatie si cultura din conducerea actuala. Trist…

  Reply
 140. Teodor Darabaneanu

  Subscriu acestui demers.
  Trebuie sa se organizeze si o manifestație publica. Acești „mineri politici” trebuie sa învețe ca sunt totuși anumite limite si ca trebuie sa respecte oamenii de înaltă cultura si ținută morala !

  Reply
 141. Madalina Brasoveanu

  Ma alatur semnatarilor acestui protest si sper sa fie cat mai multi cei care vor face asta.

  Reply
 142. mihaela minulescu

  O institutie culturala nu trebuie controlata de politic si de puterea politica. Presedentia ramane (cel putin de drept) o zona a neutralitatii politice.

  Reply
 143. Valentin Cocos

  Cei care au dat ordonanta de urgenta nu vor asta. „Cultura e aflarea mai mult sau mai puţin conştientă a esenţei lucrurilor.” – Vasile Băncilă.

  Reply
 144. Liviu Papadima

  Subscriu intru totul! Cunosc bine activitatea ICR si, ca atare, am destule indreptatiri sa consider aberanta initiativa de a „reforma” aceasta institutie, care ar trebui mai degraba data drept exemplu de buna functionare.

  Reply
 145. Dorel Mancaş

  Nu sunt de acord cu politizarea acestei instituţii culturale. De ce atunci când lucrurile merg undeva bine, trebuie stricate ?

  Reply
 146. Serban Gabrea

  „Noi muncim, nu gîndim ” -sloganul securitätii criminalului Iliescu ,cu care acesta si clica lui au reusit sä infecteze societatea pentru a-si cimenta puterea furatä , räsunä încä odatä în urechile noastre , de data asta stigat de noii alesi . Cînd se va trezi poporul acestei täri si îsi va uita micile arajamente si strategii dubioase de supravietuire ? Cäci numai prin vot pot fi alungati acesti impostori !

  Reply
 147. Cornelia Stoian

  Subscriu protestului .Totodata ,vreau sa-mi exprim ingrijorarea, uimirea si revolta fata de ceea ce traim de patru saptamani in Romania.

  Reply
 148. Daniel Anghel

  Ordonanta de Urgenta prin care USL depolitizeaza o institutie punand ca presedinte un membru de partid :-) e o palma aspra data culturii romanesti si asa intr-o precara stare. Folosire ICR pentru a promova spectacole pentru cei 2000000 de muncitori romani din strainatate este o pura bataie de joc fata de toata intelectualitatea romaneasca.

  Reply
 149. Carmen Mateescu

  Romania trebuie sa aiba o politica a culturii si nu o cultura politica. Dar daca ministrul Mircea Diaconu spune ca nu ministrul face cultura, ci oamenii de cultura, ce pretentii sa mai avem? Sunt alaturi de dl Patapievici si toti cei care au facut, fac si vor face ceva si pentru cultura, nu numai pentru partide, grupuri sau interese personale!

  Reply
 150. Deliana Vasiliu

  Subscriu (cu o teribila tristete si foarte putina speranta pentru zilele care se anunta in modul acesta BARBAR)

  Reply
 151. Eugenia Duta, roman din strain

  Ce nerusinare, ce impertinenta a vorbi in numele nostru ! Sentimentul meu de „apartenenta nationala” este murdarit, injosit, umilit exact de Iliescu ucigasul, Ponta et comp., cei care m-au silit sa-mi parasesc tara.
  Ma alatur din toata inima protestului

  Reply
 152. marton szilard l.

  Impartasesc si eu opiniile expuse in acest articol si mă alatur si eu semnatarilor listei de protest.

  Reply
 153. Cristian Campeanu

  aveti sustinerea mea neconditionata si in ceea ce-l priveste pe dl. Dorin Dobrincu si situatia de la Arhivele Nationale

  Reply
 154. mihai moraru

  Nu m-am regăsit pe listă deşi am mai trimis un text o dată în cursul zilei de azi. Subscriu încă o dată protestului. Consider că oamenii care au ceva de spus în ţara asta trebuie să o facă. Mulţumesc!

  Reply
 155. Robert Şerban

  Nu folosiţi iar „sârma”! Lăsaţi o instituţie care a dovedit că face performanţă să o facă! N-o… „ajutaţi”!!!