Narcis Iordache

UPDATE: DESCARCAREA ARHEOLOGICA LA ROSIA MONTANA ESTE ILEGALA

Intr-un interviu acordat Romaniei Curate, Ioan Piso, director al Muzeului National de Istorie din Cluj si presedinte al Fundatiei Culturale Rosia Montana avertizeaza ca pentru a se face cercetari la un astfel de monument cum este Masivul Carnic in vederea descarcarii de sarcina este nevoie de o hotarare de guvern care nu a fost data niciodata pentru ca Guvernul nu poate sa ia decizii pentru o compane privata!

– Pentru masivul Carnic din Rosia Montana a mai fost emis, in urma cu mai multi ani, un certificat de descarcare arheologica. Ce s-a intamplat cu acel certificat?

– Primul certificat de descarcare a fost emis de Comisia Nationala de Arheologie in decembrie 2003, care a fost oficializat ulterior, in ianuarie 2004, de Ministerul Culturii, cand ministru era academicianul Razvan Theodorescu. Acest certificat de descarcare a fost atacat in justitie de Asociatia Alburnus Maior (care se opune proiectului inca de la demararea lui – n.r.). A fost un proces la Curtea de Apel Alba, am depus si eu acolo marturie, iar in final instanta a anulat certificatul de descarcare arheologica pentru masivul Carnic, unde se gasesc vestigii istorice, peste 70 de kilometri de galerii dintre care 7 kilometri de galerii romane. In final, aceasta decizie a devenit definitiva si irevocabila.

– Cum poate fi emis un nou certificat daca cel vechi, similar cu acesta, a fost anulat?

– A emite un nou certificat de descarcare arheologica, fara sa se fi facut noi cercetari este o dovada de dispret fata de lege. De altfel, de la bun inceput nu trebuia sa se dea un astfel de certificat. Masivul Carnic este incadrat, potrivit legii, in categoria monumentelor istorice de clasa A, considerate a avea importanta nationala si universala. Ca sa faci cercetari la un astfel de monument in vederea descarcarii de sarcina este nevoie de o hotarare de guvern care nu a fost data niciodata pentru ca nu poate Guvernul sa ia decizii pentru o companie privata. Pentru ca acest proiect de extractie a aurului din zona este unul privat, nu este unul de interes public. A da un nou certificat de descarcare arheologica dupa ce primul a fost declarat ilegal prin hotararea definitiva a instantei este o ilegalitate cu iz penal, inseamna ca nu se respecta decizia justitiei.

– Ce inseamna de fapt “descarcare arheologica”? Ce presupune?

– Descarcarea arheologica inseamna mai intai o cercetare exhaustiva, sau cel putin asa ar trebui sa fie, in urma careia obiectivul vizat este declasificat ca monument si, prin urmare, poate fi dat in exploatare. Aici ne jucam cu patrimoniul national pentru ca, vedeti, tocmai cei care ar trebui sa protejeze aceste monumente istorice, adica Ministerul Culturii si Comisia Nationala de Arheologie, nu numai ca nu o fac, dar actioneaza chiar impotriva. De ce? Trebuie intrebati chiar ei. Dar e clar ca este vorba de foarte multi bani.

– Acest nou certificat de descarcare arheologica poate fi pus in executare acum?

– Nu, ar mai trebui obtinut si avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (CNMI) care are insa o alta opinie, total opusa fata de cea a Comisiei Nationale de Arheologie. Fara avizul acestei comisii nu se poate trece la declasificarea monumentului care este masivul Carnic. Ramane bineinteles si calea juridica, pentru ca ilegalitatea este uriasa… Si ar mai trebui ceva, ar trebui ca presa sa nu se mai lase cumparata cu bani si reclama si calatorii in strainatate, ci sa apere interesul public.

– Ce parere aveti despre proiectul celor de la Rosia Montana Gold Corporation?

– Ar trebui sa ne gandim cu ce ne alegem din acest proiect. Ni se ia tot aurul si se va duce in alta parte, in strainatate, iar aurul este o avutie nationala. Apoi, se pune in pericol mediul pentru ca la final va ramane un lac de cianuri de 600 de hectare, sustinut de un baraj de 185 de metri. Metalele grele si cianurile din acest lac vor patrunde in pamant. In ultimii 15 ani in lume s-au fisurat in jur de 10 astfel de baraje care protejau lacuri de cianuri ramase in urma exploatarilor aurifere. Si trebuie sa ne gandim ca acest lac de la Rosia Montana s-ar afla la numai patru kilometri de orasul Abrud. Si pentru ce? Pentru cateva zeci de locuri de munca care se vor crea in zona timp de cativa ani? Apoi, cei care au sustinut proiectul vor disparea, nu vor mai fi gasiti la telefon. Dar sute de oameni vor suferi de pe urma lor.

Update:

Dupa ce, miercuri, Comisia Nationala a Monumentelor (CNMI) i-a adresat ministrului Kelemen Hunor solicitarea de a da explicatii referitoare la diferentele fundamentale de viziune – respectiv intre unanimitatea cu care CNMI a recomandat Ministerului Culturii si Patrimoniului National inscrierea in Lista Tentativa UNESCO a obiectivelor si arealelor din Rosia Montana protejate prin legislatia romaneasca (Lista Monumentelor Istorice, L5/1999) si demararea procedurilor de descarcare de sarcina arheologica si de declasare a Masivului Carnic, ministrul Kelemen Hunor are de dat explicatii si Academiei Romane.

Tinand cont de complexitatea si aspectele variate ale proiectului, Prezidiul Academiei Romane a anuntat astazi ca a decis sa mentina pozitia anterior exprimata si ingrijorarile cu privire la consecintele si riscurile posibile, mai ales pe termen mediu si lung.

Referitor la proiectul Rosia Montana, Academia Romana a atras atentia inca din anul 2009 asupra a ceea ce considera a fi „o eroare cu efecte negative asupra comunitatii, mediului inconjurator si vestigiilor arheologice din zona”, semnaland „consecintele riscante pentru statul roman”. Reamintim ca decizia CNMI reprezinta o victorie a Aliantei pentru Romania Curata.

Cititi si:
ANTOLOGIA RUSINII LA ZI. INTELECTUALII ROSIA MONTANA
ARHEOLOGI DE VANZARE, MINISTRI ABSENTI. ARC CERE MINISTRULUI CULTURII, SA IL DEMITA PE DIRECTORUL DIRECTIEI MONUMENTELOR ISTORICE, MIRCEA ANGELESCU, PLAGIATOR DOVEDIT
COMISIA MONUMENTELOR CERE EXPLICATII MINISTRULUI KELEMEN PRIVITOR LA ROSIA MONTANA


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “UPDATE: DESCARCAREA ARHEOLOGICA LA ROSIA MONTANA ESTE ILEGALA

  1. romania curata

    multumim prietenilor de pe Facebook care ne-au sustinut si sustin demersurile noastre.

    Reply
  2. Ovidiu

    Pai chiar daca statul spune ca este legal este defapt ilegal? Atunci de ce mai avem institutii ale statului??

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *