Ana Maria Mocanu Chirap

UPDATE: ARC va spune care sunt universitatile unde s-au depus contestatii Alegerile rectorilor, accelerate de Ministerul Educatiei

Alegerile pentru noile conduceri din universitățile româneşti sunt în plină desfăşurare. Procesul trebuia să aibă loc, în perioada 1 decembrie 2011-15 martie 2012, după noi reguli stabilite prin Legea Educației Naționale (LEN). În timp ce unele universități s-au grăbit să îşi desemneze noile conduceri, altele au împins alegerile pînă în luna martie. Printre cei care le-au programat in ultimul moment se numără nume grele, precum Andrei Marga, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), şi Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii „Politehnica” din Bucureşti (UPB), ambii aflați la finalul celor două mandate prevăzute de lege. Pe de altă parte, în cîteva din instituțiile de învățămînt superior unde alegerile pentru Senatul universitar şi funcția de rector s-au încheiat, au fost sesizate mai multe nereguli, ajungîndu-se chiar la reluarea votului. Pe fondul acestor abateri şi incertitudini, noul Ministru al Educației, Cătălin Baba, a emis un ordin de ministru, pe 16 februarie 2012, prin care dispune o serie de măsuri în derularea alegerilor pentru funcția de rector.

1 martie 2012, termen limită pentru alegerea rectorilor

Prin OM 3276/ 16.02.2012, ministrul impune universităților să îşi aleagă rectorii pînă la începutul lunii martie. Documentul vizează toate instituțiile de învățămînt, inclusiv cele care şi-au programat scrutinul după această dată. Practic, universitățile care nu au organizat alegeri mai au la dispoziție o săptămînă pentru desemnarea rectorului. Dacă universitățile nu se conformează termenul stabilit prin OM, Ministerul Educaţiei poate numi un ordonator de credite şi o comisie care să verifice activitatea universităţii, iar ulterior poate chiar să sancţioneze instituţia.

Iată ce prevede OM 3276/ 16.02.2012:

Remarcam lămuririle aduse cu privire la situația cadrelor didactice care au împlinit vîrsta de pensionare: ”pe lista persoanelor cu drept de vot nu vor putea fi înscrise cadrele didactice şi de cercetare care au împlinit vîrsta de pensionare la data susținerii alegerilor”. Totodată, prin art. 2, 3 şi 4, noul ministru anunta ca MECTS isi poate delega reprezentantii sa asiste la derularea alegerilor din universități, inclusiv la numărarea voturilor. Aceasta măsura nu a fost insa aplicată şi în cazul alegerilor care au avut loc pînă la această dată.

Cătălin Baba a explicat ordinul de ministru prin faptul că acesta vine în „întâmpinarea solicitărilor formulate de către universităţi, cadre didactice şi studenţi ca urmare a semnalării unor nereguli în acest proces”. Documentul poate fi accesat aici.

Corectitudinea alegerilor, contestata in unele universitati

Organizate pentru prima data după un nou model, alegerile din acest an universitar ar fi trebuit, cel puțin teoretic, să asigure un grad mai mare de transparență. Totuşi, în unele universități corectitudinea alegerilor noilor conduceri a fost pusă sub semnul întrebării. Ministerul Educației, Cercetării, Tineterului şi Sportului (MECTS) a fost sesizat în mai multe rînduri, iar Corpul de Control trimis în inspecție.

Rectorii Universităților din Oradea şi ”Constatin Brâncuşi” din Tg. Jiu, mai presus de lege

Prof.univ. Cornel Crăciun Antal a cîştigat un al treilea mandat de rector al Universității din Oradea cu toate că a mai avut două mandate, primul pentru 8 luni, al doilea, pe o perioadă de 4 ani. Candidatura profesorului Craciun pentru funcția de rector a fost validată de juriştii universității, dar contestata de contracandidatului său, prof. Gheorghe Ionescu. Pentru că juriştii universității îi dau dreptate rectorului Antal, iar profesorul Ionescu susține că el are dreptate, conform LEN, MECTS a fost sesizat de acesta din urmă şi trebuie să facă lumină în această speță. Legea spune ca mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform prevederilor Cartei universitare. O persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituții de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.

La Universitatea ”Constantin Brâncuşi” (U.C.B.), din Tg-Jiu, profesorul Adrian Gorun, cu două mandate de rector la activ (2006-2008 ) şi (2008-2012), a fost reales rectorul universității, pe data de 13 februarie 2012, cu 123 de voturi ”pentru” din totalul de 154 valabile. Și aici este aştept verdictul Ministerului Educației. Despre cele două cazuri puteți citi aici.

Mandatul rectorului Marga expira

La Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), mandatul rectorului Andrei Marga expiră pe 26 februarie. Alegerile pentru ocuparea funcției de rector sunt programate în perioda 1 -8 martie, în cazul în care va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin. Planurile conducerii instituției sunt date însă peste cap de Ordinul Ministrului Educației, de la sfîrşitul săptămînii trecute, care poate numi un interimar dacă rectorul nu este ales pînă la 1 martie. Senatul Universității contestă hotărîrea ministrului şi afirmă că: „Ordinul este nelegal, în componenta sa referitoare la limitarea exercitării dreptului de vot şi adoptarea măsurii desemnării de către ministru a unui ordonator de credite”, informează Senatul, potrivit ziuadecluj.net.

Lupta pentru funcția de rector al UBB se dă între cinci candidați: prof. univ. dr. Enikö Vincze, prof. univ. dr. Cristina Ciumas, prof. univ. dr. Decebal-Radu Ciurchea, prof. univ.dr. Daniel-Ovidiu David, academician prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.

La UTI, alegerile se reiau

La Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iaşi, alegerile se reiau vineri, 24 februarie, în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al ministrului Educației. Senatul Universității se întruneşte marți, 21 februarie, pentru a stabili detaliile. Concluziile celui de-al doilea control efectuat la UTI pot fi citite aici.

Anchetă la Universitatea ”Ovidius”

Pe data de 16 februarie, ARC a primit o sesizare în care erau semnalate suspiciuni de fraudă la alegerile pentru Senatul Universitatii ”Ovidius”. În acest caz, ministrul Educației, Cătălin Baba, a dispus o anchetă la instituția de învățămînt. Ancheta nu a fost încă finalizată.

UMF Iaşi: Astărăstoaie trebuie să rezolve incompatibilitatea

Rectorul reales al Universității de Medicină şi Farmacie ”Gr.T.Popa” Iaşi, Vasile Astărăstoaie, a fost validat în funcție, potrivit MECTS. ”Domnul Astărăstoaie a fost ales cu o majoritate confortabilă în funcția de rector al UMF Iaşi. Din punct de vedere academic, dosarul domniei sale este impecabil. Potrivit legislației în vigoare, după ale
gerea în funcția de rector, persoana în cauză are un termen de grație în care trebuie să îşi rezolve problemele de incompatibilitate. Dacă nu o face, pierde funcția de rector. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte calitatea sa de urmărit penal, domnia sa are contract de mandat, nu contract individual de muncă. Prin urmare, nu intră sub incidenta Legii 53/2003. În plus, ca orice cetătean, dl. rector Astărăstoaie beneficiază de prezumția de nevinovăție”, se arată în răspunsul MECTS pentru ARC.

La capitolul transparenta, Politehnica nu sta prea bine

În ceea ce priveşte transparența, aproape toate universitățile au publicat pe site calendarul alegerilor pentru mandatul 2012- 2016. Pe site-ul Universității Politehnica din Bucureşti unde rector este Ecaterina Andronescu nu am găsit insa un calendar al alegerilor. Presa a scris că scrutinul s-ar putea organiza în luna martie, fără a fi avansată o data certă.

Lista noilor rectorilor alesi

Noile conduceri din universități sunt desemnate prin vot universal. MECTS are la dispoziție 30 de zile pentru a valida rectorul ales. Odată aleşi, noii rectori îşi vor numi în mod direct prorectorii şi vor juca un rol important şi în alegerea decanilor. Alegerile pentru Senatul Universitar şi funcția de Rector s-au încheiat în aproximativ 20 de instituții de învățămînt superior de stat din totalul de 49. Dacă în unele se cunosc numele cîştigătorilor, iar MECTS trebuie să îi valideze sau nu, în altele se aşteaptă prezentarea rezultatelor oficiale.

ARC vă prezintă lista universităților care şi-au ales conducerile:

1. Universitatea din Bucureşti: prof. univ. dr. Mircea Dumitru
2. UMF „Carol Davila” din Bucureşti: prof.univ.dr. Ioanel Sinescu
3. Universitatea Naționala de Artă Teatrală şi Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucureşti: prof.univ.dr. Titieni Adrian Ioan
4. Universitatea “George Bacovia” din Bacău: prof.univ.dr. Tatiana Puiu
5. Universitatea „Transilvania” din Braşov: prof. dr. ing. Ioan Abrudan
6. USAMV Cluj Napoca: prof. univ. dr. Doru Pamfil (al doilea mandat)
7. UMF „Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca: conf. univ. dr. Alexandru Irimie
8. UMF din Craiova: Prof.univ.dr. Ion Rogoveanu
9. Universitatea „Dunarea de Jos” din Galați: prof.dr.ing. Iulian Bîrsan
10. Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi: pro.univ.dr Ion Giurma
11. Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi: prof.univ.dr Vasile Işan (al doilea mandat)
12. UMF „Gr. T. Popa” din Iaşi: prof.univ.dr. Vasile Astărăstoaie (al doilea mandat)
13. Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi: prof.univ. Atena Elena Simionescu
14. Universitatea din Oradea: prof.univ. Antal Crăciun Cornel (al doilea mandat)
15. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu: prof.univ. Ioan Bondrea
16. Universitatea „Constantin Brancusi” din Targu Jiu: prof.univ. Adrian Gorun
17. Universitatea „Petru Maior” din Targu Mures: prof.univ.dr. Călin Enăchescu
18. Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures: prof.univ.dr. Sorin-Ion Crişan

Cititi si:
Scrie ARC daca stii si alte nereguli din Universitati. Alegerile pentru rector la Universitatea Tehnica Iasi vor fi reluate
MEC ancheteaza alegerea rectorului de la Universitatea Tehnica Gh Asachi din Iasi
De ce tace MEC? Suspiciuni de frauda la alegerile pentru Senatul Universitatii Ovidius

UPDATE:

Adrian Gorun și-a dat demisia din funcția de rector

Am fost informati ca aseara Adrian Gorun a anuntat ca a decis sa renunţe la funcţia de rector al Universităţii “Constantin Brâncuşi”. Acesta a fost reales de comunitatea academica pe data de 13 februarie, dar cu toate acestea a hotarat sa ramana cu funcţia de preşedinte al Senatului UCB. „Constatând degradarea continuă a imaginii Universităţii prin acţiunile necontenite ale unor contestatari de profesie, grupaţi în jurul fostului contracandidat la funcţia de rector, Dorel Chiriţescu, acţiuni desfăşurate atât în mass-media, cât şi în instanţele de judecată, dl. Adrian Gorun a decis să exercite funcţia de preşedinte al Senatului, comunicând şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului această hotărâre personală. Pe cale de consecinţă domnul Adrian Gorun renunţă la rezultatul obţinut în alegerile pentru funcţia de rector”, se arată într-un comunicat de presă.

Gorun nu a mai asteptat decizia Ministerului Educației fata de realegerea sa. Contestatarii amintiti de Gorun au declarat de nenumarate ori ca acesta nu va fi validat de Minister pentru funcția de rector, acțiunea bazându-se pe noua lege a Educației.

Atasam aici si sesizarea adresata Curpului de Control de catre Prof. univ. D.D. Chiritescu.

UBB Cluj are un interimar

Nicolae Bocsan, omul lui Marga, a fost numit rector interimar la UBB, scrie Ora de Cluj aici . Profesorul Nicolae Bocsan a fost numit rector interimar de Senatul UBB Cluj, pentru a respecta ordinul ministrului Educatiei din 17 februarie. Mandatul de rector al lui Andrei Marga expira in 26 februarie si, pana la alegerea noului rector, functia va fi detinuta de Nicolae Bocsan.

Acesta este considerat un apropiat al rectorului Andrei Marga, detinand aceeasi functie si in urma cu cativa ani, atunci cand Andrei Marga nu a mai putut ramane in fruntea universitatii, deoarece ii expirasera cele doua mandate consecutive permise de lege.

UPDATE:

Doi candidați la funcția de rector al UTI

Profesorul universitar Alexandru Sălceanu și actualul rector Ion Giurmă se luptă pentru funcția de rector la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași (UTI). Joi, 23 februarie, a fost ultima zi pentru depunerea candidaturilor. Alegerile se reiau vineri, 24 februarie, la solicitarea Ministerului Educației, Tineretului și Sportului.

Față de primul scrutin organizat în luna ianuarie, prof.univ. dr. Corneliu Munteanu nu a mai candidat pentru această funcție, lăsîndu-i cale liberă profesorului Alexandru Sălceanu. Într-o scrisoare deschisă, Corneliu Munteanu anunță că va sprijini candidatura profesorului Alexandru Sălceanu, argumentînd că este nevoie de o schimbare a echipei de conducere. Totodată, acesta a sesizat opiniei publice faptul că s-au făcut presiuni asupra sa pentru a trece de partea rectorului Ion Giurma.

”Pentru toate aceste motive, raman consecvent principiilor mele initiale si declar ca voi sprijini candidatura domnului profesor Alexandru Salceanu la functia de rector. In rest, nu-mi ramane decat sa repet indemnul adresat colegilor mei in mesajul de An Nou pe care l-am postat pe blog si sa spun: NU VA FIE FRICA. Votati asa cum va indeamna sufletul si nu cum incearca sa va determine unii sau altii”, își încheie prof.univ.dr. Corneliu Munteanu scrisoarea. Scrisoarea poate fi citită pe flacaraiasului.ro.

UMF Cluj, în atenția presei suedeze. Publicația ”Svenska Dagbladet” scrie despre corupția de la Medicină

Cotidianul ”Svenska Dagbladet” (SvD) a făcut o anchetă la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, în urma unor sesizări primite din partea studenților suedezi care se plîng că, pentru a trece anumite examene, trebuie să dea mită și chiar să plătească ”ore suplimentare” unor profesori, scrie Ora de Cluj.

Un reporter al cotidianului, fondat în anul 1884, a realizat un material incognito în universitatea de Medicină. Josephine Pehrson s-a dat drept studentă a UMF și a dat un examen. În ancheta publicată în gazeta suedeză, ea povestește că la examen se intră fără carnet de student sau carte de identitate. Jurnalista prezintă atmosfera de la examen: studenți care vorbesc între ei sau studenți din ani mai mari care dau examen în locul altora din anii mai mici, iar răspunsurile corecte la testul grilă sunt șoptite.

Ancheta mai dezvăluie că un profesor universitar, al cărui nume nu a fost făcut public, a acceptat să facă ore suplimentare, în schimbul sumei de 20 de euro/ două ore, garantînd jurnalistei incognito că va trece examenul.

Josephine Pehrson a mai discutat pe această temă cu fostul rector Constantin Ciuce, dar și cu reprezentanți ai Agenţiei Naţionale Suedeze pentru Educaţie Superioară, aceștia din urmă confirmînd faptul că au fost sesizați de studenții suedezi de la UMF Cluj, reiese din articol.

Potrivit Ora de Cluj, conducerea UMF ”Iuliu Hațieganu” a transmis cotidianului suedez un drept la replica în care se arată că problemele semnalate de cotidianul suedez sunt in verificare.

Textul în limba suedeză poate fi citit aici.

Rezultatul alegerilor de la Universitatea din Suceava sunt contestate la Biroul Electoral

Profesorul universitar Aurel Burciu, candidat la funcția de rector, a contestat rezultatul alegerilor pentru conducerea Universitatii ”Ștefan cel Mare” din Suceava, cîștigate de profesorul Valentin Popa. Contestația profesorului care a pierdut alegerile are 13 pagini, însă conținutul documentului nu a fost făcut public. Senatul universității sucevene a anunțat că va constitui o comisie, va analiza și soluționa contestația primită. Potrivit rezultatelor oficiale, prof.univ. Valentin Popa a reușit să strîngă cele mai multe voturi la alegerile organizate pe 17 februarie 2012.

Profesorul Pavel Năstase este noul rector al ASE

Pavel Năstase, în vîrstă de 60 de ani, a fost ales rector al Academiei de Studii Economice ASE).

Profesorul universitar a obținut în al doilea tur de scrutin 445 de voturi, în timp ce contracandidatul său prof. univ. dr. Dumitru Miron a obţinut 289 de voturi.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului urmează să confirme această alegere.

Universitate economică din Bucuresti are în prezent 26.000 de studenţi si un buget anual de aproximativ 35 milioane de euro.

Pavel Nastase a fost acuzat in trecut de plagiat. Puteti citi amanunte aici.

El este in acest moment anchetat si de catre procurorii DNA.

Ion Giurmă a castigat alegerile din nou

Profesorul universitar Ion Giurmă a cîștigat din nou alegerile pentru funcția de rector al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” din Iasi. În urma reluării scrutinului, vineri, 20 ianuarie, Ion Giurmă a obţinut 441 de voturi, în timp ce contracandidatul său, prof.univ.dr. Alexandru Sălceanu, a primit 306 voturi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “UPDATE: ARC va spune care sunt universitatile unde s-au depus contestatii Alegerile rectorilor, accelerate de Ministerul Educatiei

 1. Darius George

  pai peste tot e asa. la farmacologie in timisoara de exemplu e de groaza, nu lasa profii nimic sa treaca.

  Si nu au fost nici o alegere in timisoara. Adica, la toate universitatile au fost cate 2 candidati, maximum 4, care aparent candidau, dar oricine ar fi castigat era acelasi lucru, aceeasi gasca. ca-n politica, votezi psd sau pdl, tot aia e, e doar un teatru, nu e o lupta reala. Si-au aranjat bine alegerile ca sa nu se schimbe realente nimica.

  Reply
 2. ion ionita

  Ca prof.univ.dr. la ASE intre anii 1972-2014, l-am cunoscut pe prof.univ.dr Pavel Nastase din perioada cand era decan, apoi prorector si, din 2012, rector. Afirm cu toata convingerea ca din punct de vedere profesional este un adevarat specialist in domeniul sau de specializare (informatica). Este, de asemenea, si un manager bun, functiile ocupate atat in ASE, cat mai ales in afara, pot confirma aceasta apreciere.
  In acest context, sunt surprins, cu totul neplacut, ca un cadru didactic si cercetator atat de valoros a publicat, in colaborare, un articol pentru care este invinuit de plagiat . Imi exprim rezerve in ceea ce il priveste

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *