Silvian-Emanuel Man

Universitățile au devenit focare de corupție intelectuală, morală și ideologică

Actuala alocare a cifrelor de școlarizare este o ingerință nepermisă a executivului în învățământul superior, acesta depășindu-și atribuțiile legale cu scop punitiv, împotriva universităților libere, care nu s-au supus unor ingerințe politice, care are ca unic scop descurajarea profesorilor vocali, care se exprimă critic la adresa puterii.

Asistăm practic la o revenire a politicilor educaționale comuniste, care urmăreau, printre altele, redistribuirea studenților de la universitățile istorice la universități nou-create, cu scopul de a legitima elitele locale ale partidului și de a asigura educarea ideologică uniformă a tuturor studenților, delegitimând universitățile vechi care erau focare de anticomunism.

Universitățile din Iași și București sunt totodată cele care au pregătit elita care a desăvârșit Marea Unire de la 1918, iar cea din Cluj a fost înființată în 1919 drept «Universitatea românească», în vederea consolidării pe plan academic a Unirii. Gestul politic al ministrului Valentin Popa este o batjocură gravă adusă acestor universități în Anul Centenar.

Astăzi, membrii corpului academic al universităților istorice care s-au constituit în opozanți ai practicilor neo-comuniste, studenți și profesori deopotrivă, au obligația morală de a sancționa orice abatere a factorului politic și de a căuta constant să restaureze sistemul de învățământ românesc în vechiul și nobilul său rost, de a da ora exactă națiunii române!


Liga Studenților critică politizarea profundă a învățământului superior de stat prin tăierea de către Guvern a peste 900 de locuri pentru masterat și doctorat de la universitățile de prestigiu din România, ai căror reprezentanți au avut poziții critice și incomode la adresa guvernării, și redistribuirea acestora către universitățile ai căror rectori l-au susținut pe actualul Ministru al Educației, Valentin Popa. De asemenea, organizația va susține, în limita posibilităților legale, demersurile universităților din Consorțiul „Universitaria” de a acționa în instanță Guvernul în vederea suspendării și anulării actelor normative prin care s-a făcut repartizarea locurilor bugetate pentru învățământul superior, solicitând totodată Ministerului să publice toate documentele care au stat la baza împărțirii locurilor bugetate.

Guvernul României a adoptat, la propunerea Ministerului Educației Naționale (MEN), prin Hotărâre de Guvern, cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și superior de stat pentru anul academic 2018-2019. Universitatea din București, Universitatea „Babeș‑Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara, membre ale Consorțiului „Universitaria”, singurele universități care apar în clasamente internaționale, au pierdut peste 1000 de locuri la toate ciclurile de studii. Acestea au fost redistribuite către universitățile din Consorțiul Academica Plus, al cărui președinte a fost Valentin Popa, actualul Ministru al Educației. De departe, cele patru universități au fost „penalizate” pentru criticile constante aduse coaliției de guvernare și pentru lipsa de susținere față de ministrul Popa.

Amintim faptul că rectorii universităților care sunt membre în Consorțiul Academica Plus s-au opus, în general, introducerii finanțării diferențiate pe criterii de calitate și performanță academică, pentru a nu pierde locuri bugetate. Aceștia l-au susținut pe actualul ministru printr-o scrisoare publică, eveniment premieră în învățământul românesc, majoritatea susținând deschis actuala coaliție de guvernare, fiind membri sau simpatizanți ai PSD sau ALDE.

Deși Valentin Popa promisese că va urmări ca prioritate evaluarea școlilor doctorale, prin repartizarea locurilor bugetate pentru doctorat, au fost lovite grav școlile doctorale ale universităților de cercetare avansată și educație, care produc rezultate concrete în cercetare, apreciate la nivel internațional. În schimb, au primit locuri universități implicate în scandaluri legate de plagiate, considerate „fabrici de diplome”. Universitatea din București pierde 16,6% din locuri, Universitatea Babeș-Bolyai 12,5%, iar Universitatea „Cuza” aproape 10% din locurile la doctorat, decizia având un grav impact financiar asupra celor mai vechi universități din țară.

Considerăm că domnul Valentin Popa a depășit orice limită, întreg procesul de repartizare a cifrelor de școlarizare transformându-se într-un fel de vendeta personală, cu asentimentul colegilor de partid, care nu face decât să confirme, tragic, întregul fiasco din sistemul de învățământ românesc.

Având în vedere că, în general, prin reprezentanții lor, universitățile au devenit focare de corupție intelectuală, morală și ideologică, îndemnăm cu tărie studenții, și cadrele didactice deopotrivă, din toate instituțiile de învățământ superior din țară, să ia atitudine publică și practică, cu demnitate, față de abaterile constante de la bunul simț și etica academică, care au adus sistemul de învățământ românesc în prag de colaps.

Liga Studenților va sprijini orice inițiativă liberă, curată, îndreptată spre reorientarea universității românești pe calea statornicită la întemeierea învățământului superior în țara noastră, aceea de a forma o elită intelectuală națională românească.

Organizația noastră va sprijini, inclusiv pe cale judiciară, instituțiile din Consorțiul „Universitaria” care au anunțat că vor acționa în instanță Guvernul și Ministerul pentru împărțirea arbitrară a cifrelor de școlarizare, dar totodată atrage atenția asupra faptului că, la momentul în care reprezentanții universităților „mari” ocupau funcții executive în consiile care funcționează pe lângă Ministerul Educației Naționale sau chiar în Guvern, aceștia fie nu s-au ocupat de problema clasificării universităților, fie unii s-au ocupat superficial sau total insuficient.

De asemenea, reprezentanții universităților din România au acceptat tacit, în general, modificările aduse Legii Educației Naționale, mulțumindu-se cu simple interpelări, personale sau în public, la evenimente unde erau reprezentanți ai Ministerului, cu intervenții trecătoare pe rețele de socializare, în loc să aibă poziții energice împotriva acestor modificări care au schilodit întregul mecanism instituțional și legal instituit prin Legea 1/2011.

Președintele consiliului care recomandă modul de împărțire a cifrelor de școlarizare, demis pentru „lipsă de comunicare”

Pe 14 martie a.c., Valentin Popa a demis prin ordin de ministru componența întregului Consiliu Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS), organismul care formulează recomandările în ceea ce privește alocarea cifrelor de școlarizare, numind o nouă conducere și o nouă componență. Decizia de demitere a fost una pur politică, Bogdan Murgescu, fostul președinte al CNSPIS, fiind unul dintre criticii politicilor duse de actuala coaliție de guvernare în învățământul superior, rectorii universităților din Consorțiul Academia Plus făcând presiuni pentru demiterea lui. Ministerul Educației a oferit câteva argumente lapidare, de strictă oportunitate pentru demiterea acestuia, dar niciunul de natură juridică.

Cine strică „karma” cifrelor de școlarizare din învățământul superior?

Noul președinte al CNSPIS este Nicolae Postăvaru, un apropiat al rectorilor membri în PSD și profesor de marketing în construcții la Universitatea Tehnică de Construcții din București. A fost responsabil în perioada 1997-2005 din partea Ministerului Educației de reabilitarea școlilor din România printr-un program european, fiind acuzat la momentul respectiv de fraudă și spălare de bani, însă, din motive nejustificate, organele abilitate au renunțat la anchetă, deși achiziționase câteva imobile într-o perioadă foarte scurtă. Se consideră specialist parapsihologie, „chakra”, „energie și karma”. Numirea acestuia a permis de fapt împărțirea arbitrară, pe criterii politice, a locurilor de admitere disponibile pentru anul universitar 2018-2019.

Ce spune Ministerul în apărarea sa?

Valentin Popa, Ministrul Educației, invocă drept temei pentru controversata împărțire a locurilor bugetate Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020, document adoptat prin Hotărârea de Guvern nr. 929/2014, care prevede susținerea a cinci domenii prioritare pentru dezvoltarea României: bioeconomia; „tehnologia informației și a comunicațiilor, spațiu și securitate” (sic!); energie, mediu și schimbări climatice; eco-nano tehnologii și materiale avansate; sănătate.

Raportat la efectele juridice pe care le poate avea Strategia, de act având mai mult caracter politic decât normativ, aceasta nu poate fi invocată ca temei de drept pentru reducerea numărului de locuri de la câteva universități în vederea redistribuirii lor ulterioare. Totodată, semnalăm lipsa de dezbatere în adoptarea unor astfel de stategii, precum și unele prevederi cu caracter fantezist precum „dezvoltarea de aplicații pentru misiuni spațiale proprii”.

Sănătatea – domeniu prioritar pentru dezvoltarea României, doar pe hârtie

Liga Studenților a atras atenția în trecut asupra problemelor grave care afectează Universitățile de Medicină și Farmacie, precum și facultățile de profil ale universităților locale sau particulare, care sunt profund vulnerabilizate de fenomenul corupției, acesta favorizând pe de o parte accederea la catedră la unor profesori insuficient pregătiți, iar pe de cealaltă obținerea diplomei de medic de către studenți care au fraudat în mod constant examenele și care, odată intrați în sistemul medical, pot periclita în mod grav viața și integritatea pacienților. De asemenea, oferirea de locuri bugetate în plus pentru științele medicale este o măsură insuficientă, ba chiar distructivă, dacă nu este corelată cu reformarea cadrului de desfășurare a examenului de rezidențiat și cu susținerea tinerilor medici în debutul activității lor.

De ce nu spun nimic organizațiile studențești?

Federațiile studențești din România, în general, nu sunt afectate de decizia Ministrului, acestea fiind în fapt interesate mai mult de asigurarea sau creșterea reprezentativității lor în cât mai multe centre universitare, ceea ce presupune inclusiv o bază mai mare de recrutare din rândul studenților pentru organizațiile membre. Amintim faptul că nicio federație națională studențească nu a criticat derapajele grave ale miniștrilor Liviu Marian Pop și Valentin Popa, acestea susținând mai degrabă tacit sau expres programul de guvernare în domeniul educației, în ciuda criticilor constante prezente în spațiul public, Liga Studenților fiind singura organizație studențească care a criticat constant politicile educaționale ale coaliției de guvernare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Universitățile au devenit focare de corupție intelectuală, morală și ideologică

 1. CMC

  Pierd locuri la doctorat in ce domenii?
  Ce doctorat se face si cui ii foloseste un doctorat in: Geografie, Jurnalism, Stiinte politice, Contabilitate, Relatii publice, Administratie samd.?
  Ca in Drept am vazut deja ce doctorate se fac.
  Ce au descoperit astia cu doctorate in limbi straine? Ca Herta Muller a luat Premiul Nobel fara sa aiba nevoie de doctorat!

  Reply
  • Alexandrina Rada

   Sa intrebati sutele daca nu miile de politicieni cu doctorate. Au toata compententa in materie.

   Reply
 2. exista si XENOFOBIE interna

  Ingrozitor de multi propagandisti ai nimicului pe aici. Mai lipsea figura lui Mihai VitezuL proiectata in Mileniul 3 de ortodoxisti prorushi! Daca respectivele Universitati postceaushiste NU produc NIMIC – atentie!, acele org nu sunt alea din 1862-1864-1921! – spre deosebire de Univesitatea din Suceava, de ce sa fie finantate de la buget? ce sa finantam? nimicul? nepotismul? ura de aproape? dezbinarea? dispretul si aerele de superioritate fara vreun merit sau confirmare? diplomele false de doctori si de licenta?! Univeristatiele postceausiste cu profunde tare comuniste in interiorul lor nu au acelasi numar de BREVETE de Inventie – omologate la OSIM, respectiv INTERNATIONAL! – cate are Universitatea din SUCEAVA, care intamplator se numeste Stefan Cel Mare si a fost infiintata in post ca sa comenseze pierderea Cernautilor. Intrebare. De ce credeti voi ca Univeristate infiintata de Cuza in bucu NU poarta alt nume, ca Sf. SAVA. par example, in MILENIUL3!, ori ceva cu bulgarii si servii ca cei din cluj. Din Clujul in care marele savant, explorator, care a pus bazele unei stiinte, recunoscut de toata lumea civilizata, la nivel MONDIAL, Emil Racovita, a murit de foame si de frig, bolnav, rapus de comunistii si comiternistii care au pus bazele actualei false universitati care nu i-a acordat vreodata vreun merit (doar i-a pus numele pe o catedra, probabil, fostului rector)

  Reply
 3. Florin Iordanoaia

  Politica e în toate!
  Am citit ambele comunicate, al domnului rector al Universităţii Bucureşti şi al ministerului. Am îndoieli cu privire la situaţia legată de repartiţia locurilor finanţate de la buget de către minister! Ca persoană, care „beneficiez” de alocarea a 130 de locuri pentru învăţămîntul la zi (https://cmu-edu.eu/admitere/), de peste 20 de ani, de pe vremea cînd ministru era un „domn”, care a contribuit din plin la distrugerea învăţămîntului superior. Dar, care a alocat multe locuri fără taxă universităţii din care provenea. Adică le-a alocat politic, le-a alocat pe aceleaşi criterii pe care le folosesc alţii acum.
  Dacă este să comparăm beneficiile sociale imediate, să încercăm să vedem ce fac absolvenţii diferitelor universităţi de stat. De exemplu, un absolvent de marină, pleacă pe mare cu un salariu de 3000 USD sau 3000 Euro. În afară de studenţii-genii, care lucrează în IT în ţară, de care absolvenţi mai ştiţi că obţin astfel de salarii din prima lună de muncă? Desigur că avem nevoie de profesori pentru şcoli şi licee, de medici şi alţi specialişti. Dar repartiţia locurilor a fost tot timpul politizată sau acordată pe criterii politice. Aceste repartizări au dus la aberaţiile legate de taxe, de eliminarea admiterii şi în final au dus la scăderea calităţii învăţămîntului superior.
  Salariile aberant de mici ale cadrelor didactice au dus la generalizarea corupţiei, a mitei şi în general la distrugerea învăţămîntului universitar. Taxele au generat corupţia şi delăsarea profesorilor, iar presiunile rectorilor, ca studenţii cotizanţi să fie promovaţi, au dus, cumulat, la actualul dezastru!
  Cu ajutorul politicului au proliferat familiile în toate universităţile de stat (şi la particulari e la fel). Răul actual din universităţi va fi foarte greu de eliminat. Pentru că justiţia, serviciile secrete şi curtea de conturi nu lucrează, nu văd şi nu aud nimic despre universităţile noastre, despre ceea ce se întîmplă acolo.
  Nu ştiu cîte facultăţi, din toate universităţile, nu au devenit fabrici de diplome! Ştiu doar 3 sau 4 facultăţi, din cîteva universităţi care încearcă să rămînă „curate”, dar nici ele nu au toţi profesorii incoruptibili. Dar şi acestea, sînt pe cale de dispariţie, pentru că mafia universitară, probabil că le va acapara.
  În concluzie, finanţarea a fost tot timpul politizată! Pentru că aşa vrem noi, românii!
  Nu e nimic nou sub Soare!

  Reply
 4. R.M.

  Am citit două pasaje și am dat de două fitile:
  – reducerea numărului de locuri la UB și UBB este un atentat la unirea românilor (în chiar anul centenarului)
  – „universități istorice” (sper să nu aibă soarta partidelor istorice).
  Aproape că ne imaginăm nevestele la o orgie cu honvezi mustăcioși. Lăsând deoparte însă mesajele adresate cortexului mamalian, îl întreb pe autor:
  – ce rată de prezență la cursuri + seminarii practică studențimea română?
  – dacă nu cumva universitățile au fost infestate cu corupție din alte sectoare de activitate.
  – cum de v-ați dat seama atât de târziu, aproape de colaps, de funcționarea universităților ca „focare de corupție morală, intelectuală și ideologică”? O grevă a studențimii pe această temă, ar fi dat tare bine în gâlceva balcanică de acum. De corupție morală, OK, înțeleg. Poate și de cea intelectuală, la limită, deși mi-e greu. Însă de pătarea ideologică, mai va: ce ideologie promovează corupții din universități?
  Este o mare prostie să începi deșirarea PSD-ului cu educația – cam asta se întâmplă, urmărind focurile încrucișate care-l au ca țintă pe ministrul Pamblică.
  Criticile, furibunde pe alocuri, din partea unor oameni treziți la „lupta cea mare”, ale sistemului universitar poartă în ele simptomul aceluiași blestemat de retard istoric: parcă suntem în ianuarie 1990 și vrem să începem competiția capitalistă cu Occidentul. Ne mănâncă palmele să le arătăm noi cine suntem. Atunci n-aveam încă legile capitaliste, acum trebuie să scăpăm de corupție din universități! Uităm cât de mult s-a schimbat lumea în jurul nostru și cum s-au lichefiat structurile. Mai avem puțin pâna la o izbucnire generală de nebunie, însă noi ne facem planuri pe termen lung pornind de la refrene de secol XIX (unirea, țara, națiunea) sau de cel mult anii 1970 (concurență, dezvoltare, tehnologie etc.).
  Ce se rezolvă dacă, să zicem, dispare facultatea de litere care pregătește profesori de limba română la Oradea sau Arad ori Baia Mare (a propos de unire, centenar, românism, ai-noștri-ca-bradul-etc.)? Ar fi un serviciu adus României și românismului, nu?
  Dacă tot lăudați universitățile mari (cinste lor pentru realizările științifice), de nu investigați și modul în care acestea s-au adaptat la piața muncii? Ori dacă reprezentanții lor n-au făcut cumva lobby ca să-și tragă partea leului din multe împărțeli?
  Ce zice Academia Română despre această situație?
  Ce zic partidele (probabil nefocare de corupție!) în privința educației?
  Dacă priviți educația ca pe o firmă care trebuie să dea profit la fiecare analiză la trei luni, sunteți într-o profundă eroare. Înseamnă că ați stat degeaba în universități curate, unde v-au predat tovarăși profesori membri de partid comunist, uneori și informatori de securitate, în timp ce priveați la portretul într-o ureche, apoi cu două urechi, al lui Nicu Ceașcă. Și ați tăcut 30 de ani acceptând tacit toată pervertirea sistemului, ca să vă treziți dintr-odată azi, ca la un semn. Factorul de impact al publicațiilor ISI nu este neapărat însoțit de un impact pe măsură asupra societății și mediului.
  Culmea, universitățile românești de stat au fost și mai sunt focare ale românismului: să le ataci orbește și de-a valma plecând de la gafele unora dintre rectorii lor este o mare ignonimie. Reparați-le, domnilor, nu le distrugeți. Din interior, dacă aveți puterea, nu folosind media și politica. Ori, lăsați deoparte sfânta mânie capitalistă, provoacați o discuție și o judecată mai serioasă și după aceea tăiați. Universitățile sunt mai importante decât serviciile de informații.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *