Liviu Antonesei

Ungurii în stradă contra „legii sclaviei!”

De fapt, ungurii au ieșit în stradă cu miile încă din 8 decembrie, cînd s-a aflat că legea va intra în Parlament miercuri, cînd a fost și votată! Porecla de „legea sclaviei” nu este una exgerată – orele suplimentare impuse de angajator cresc la 400, fără obligația angajatorului de a le plăti după efectuare, ci cînd are el chef, în următorii trei ani! Iar dacă muncitorul este concediat între timp, indiferent de motiv, scapă de plată. Știu multe legi / coduri ale muncii de culoare neoconservatoare, dar una îndreptată atît de direct contra salariaților încă n-am văzut.

Orban nu a avut probleme mari cu populația cînd a ținut-o în discursul său naționalist, xenofob, cu fitile antieuropene și prieteșugul cu Putin – niște proteste la modificările grave ale Constituției, altele la realegere și la încercarea de a taxa internetul – dar acum chiar s-ar putea să aibă! S-a atins de portofelul muncitorului ungur, care nu rabdă asta în contrapartidă cu „patriotismul” orbanian, ba chiar orb pur și simplu. Și nu e vorba doar de portofel, n-am întălnit mulți unguri care să accepte condiția de sclav.

Această lege criminală dă un răspuns prost la o problemă reală, grava penurie de forță de muncă din Ungaria. Cum Orban e „patriot” și xenofob, de bună seară că nici nu se pune problemă să dea munca pe mîna unor gastarbeiteri, a liftelor străine. Și atunci soluția miraculoasă este supraexploaterea salariaților unguri. După cum se dezvoltă protestele de pe 8 încoace, mă tem că nu astăzi este apogeul…

Și dus de gînduri, mi-am amintit că salriațiii noștri nu s-au sinchisit prea mult cînd guvernul Băsescu – Boc, la presiuniule corporațiilor, a dat un cod al muncii pe care aceia nici n-ar fi visat că l-ar putea impune în țările lor. Nici cînd guvernarea „de stînga”, că așa susțin pesedeii că sînt, a trecut toate cheltuielile sociale pe seama angajaților. Că doar și la noi capitalul e sfînt, iar forța de muncă e cumva tolerată…

Interesant mi se pare faptul că în Ungaria încă mai există sindicate care respiră! De altfel, sindicatele și opoziția susțin că modificările din codul muncii s-au făcut la presiunile fabricanților de automobile germani, care au capacități de producție în Ungaria, fapt negat  de asociația de comerț ungaro-germană. La noi, măcar ăia au făcut-o pe față!

https://www.thenews.com.pk/print/403483-hungarian-workers-protest-over-slavery-law

http://www.industriall-union.org/fr/les-syndicats-hongrois-protestent-contre-une-loi-desclavage


Articol preluat de pe blogul autorului


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ungurii în stradă contra „legii sclaviei!”

  1. Voss.

    Mă tem că mișcările acestea nu vestesc ceva bun pentru păturile de jos. Oricât de populist ar fi Orban și oricât de mult ar ceda Macron, din moment ce suntem toți prinși în cleștele economismului, evoluțiile nu mai pot fi oprite. Chiar și schimbarea regulilor jocului de-a „tot-e-economie” ar necesita destule sacrificii, presupunând că cei care conduc lumea ar voi să schimbe regulile. Dar, vorba românească: șoarecii nu pleacă de la siloz, nici câinii de la măcelărie. În cel mult 10 ani, mulți dintre noi vom avea un venit minim garantat, iar muncitorii din China vor avea salarii ca omologii lor din SUA și Europa (acum n-o să vă gândiți că vor crește așa de mult salariile în China!). Așa s-a-ntors istoria: acum 100 de ani, când erau probleme, te chemau la armată, acum se fac că nu exiști. Ironia fină a situației e că-i spune „democrație”!

    Reply
  2. emil

    Deosebire de aluat, ungurii protesteaza impotriva legii sclaviei iar romanii protesteaza impotriva legii talhariei.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *