Dacian Muntean

UNESCO promovează consumul de alcool? Universitatea București duce educația la un nou nivel. Cu berea gâlgâind duios pe gât

UPDATE: La final este punctul de vedere al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO legat de cele semnalate în articol.

***

Întrebarea din titlu este legitimă, în contextul în care, sub egida celui mai înalt for educațional, științific și cultural din lume – UNESCO, câteva asociații formate din reprezentanți și angajați ai Universității din București au organizat, zilele trecute, un concurs de băut bere.

parcul dinozaurilor concurs de bere 2

(sursa foto: pagina de Facebook a Geoparcului Dinozaurilor)

parcul dinozaurilor afisUnde s-a întâmplat? În Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO, unde împuterniciții Universității din București, spunând că fac educație și folosindu-se de copii hațegani, elevi și studenți voluntari, au organizat, așa cum scrie și pe afișul evenimentului, un concurs de băut bere în cadrul unei manifestări intitulate Festivalul Dinozaurilor (vezi și aici, chiar pe site-ul Universității din București).

Acest derapaj, care nu poate pricinui decât neplăceri Țării Hațegului, teritoriu proaspăt inclus pe lista UNESCO, a dus la asocierea însemnelor oficiale UNESCO (care au un regim extrem de delicat de utilizare, vezi aici) cu activități de nivel incalificabil, atât din punct de vedere educațional, dar și raportat la standardele extrem de înalte cerute de afilierea la UNESCO, respectiv activități care promovează consumul irațional de alcool (ca probă de concurs) și inegalități de gen (excluderea de la activități și umilirea femeii prin folosirea sa ca obiect în întrecerile masculine – concursul de cărat nevasta în spate). Toate acestea sub semnul educației și în fața unui public format majoritar din copii și tineri.

Chiar dacă unora li se pot părea inofensive, sau poate chiar oportune, aceste concursuri ce prezintă femeia ca pe un obiect, o greutate, pe care, iată, bărbatul trebuie să o care în spate, sau cele care incită la consum irațional de alcool (pentru că un concurs de băut bere nu stimulează și nu dezvoltă sub nicio formă intelectul, cultura, arta ori tradițiile) sunt în dezacord complet cu absolut toate strategiile educaționale de oriunde din lume. Cei care înțeleg dimensiunea din ce în ce mai mare a prăpastiei educaționale dintre România anului 2016 și lumea civilizată, vor sesiza și pericolul ca Țara Hațegului să piardă suportul UNESCO, din cauza asocierii brandului său cu sub-cultura manelistică promovată prin organizarea acestui tip de activități, pentru că nu există absolut nicio scuză în organizarea unor asemenea competiții, mai ales într-o țară cu o rată a consumului de alcool extrem de crescută, unde femeia este considerată, încă, pe o treaptă inferioară bărbatului. Nu există absolut nicio scuză să organizezi acest gen de activități sub egida celui mai înalt for educațional, cultural și științific din lume, mai ales când ești Universitatea din București… Ca să nu mai pomenim de faptul că sigla UNESCO pare scăpată (asta în lipsă de alt termen civilizat) de sub coada dinozaurului…

Oare Comisia Națională a României pentru UNESCO are știință de aceste evenimente? UNESCO a aprobat folosirea însemnelor sale în asociere cu acest tip de activități? Greu, dacă nu chiar imposibil, de crezut…

Țara Hațegului, aflată în totalitate în Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor, în ciuda unicității sale și a bogățiilor cu care a fost binecuvântată, pare a fi sub un blestem continuu, de vreme ce este una dintre cele mai slab dezvoltate zone ale țării, ignorată perpetuu și neîndreptățită mereu de puternicii zilei. După o pseudo-administrare de 10 ani, în care nu s-a reușit nici măcar realizarea unui Plan de Management al Parcului Natural, elementul central și esențial al administrării unei arii protejate, și după eșecul solicitării unei noi perioade de administrare de 10 ani a acestui Parc Natural la Ministerul Mediului (după cum rezultă de aici), Universitatea din București continuă și astăzi să gafeze nepermis de grav, prezentându-se în continuare, public, sub titulatura de administrator al Geoparcului Dinozaurilor și implicând în această gravă confuzie și numele UNESCO. Lipsa efectivă a activităților reale de administrare a Parcului Natural, lipsa unui Plan de Management, a unor rangeri și a unor acțiuni de conservare și protecție a siturilor, pe o durată de 10 ani, sunt elemente care au dus la situații extrem de grave precum furturile de fosile de oase și ouă de dinozauri pitici, asfaltarea unor porțiuni din rezervații naturale, distrugerea sistematică a unor locuri din rezervațiile naturale hațegane, și au culminat cu scandalul acordării de avize pentru construcția de micro-hidrocentrale în cea mai sălbatică zonă a Geoparcului, pe ultimul râu de munte nealterat de activitatea umană – Râul Alb (vezi aici). În compensare, pentru a părea că există o intensă activitate, reprezentanții Universității au lucrat masiv la comunicarea publică. Numai că și această comunicare a Universității din București a fost sabotată, din interior, arătând, de fapt, nivelul sub-mediocru al profesionalismului personalului desemnat de Universitate să activeze în Țara Hațegului. Spre exemplu, în anul 2014, toată presa din țară prelua știrea conform căreia „Macheta sauropodului Magyarosaurus dacus, unicat la nivel mondial, a fost expusă în Țara Hațegului…” (toată știrea aici). Comparând însă macheta „unicat la nivel mondial” a acestui dinozaur, adus în Țara Hațegului, cu una realizată de același paleoartist canadian, cu 10 ani în urmă, pentru un muzeu din Statele Unite, constatăm că, în afara câtorva modele de pe o parte a corpului, sunt identice. Aceeași postură, aceeași formă, aceeași mărime, aceeași culoare chiar. Era necesar să afirme că e unicat mondial???

parcul dinozaurilor pseudo unicat

Din luna noiembrie a anului trecut Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului nu mai are administrator, iar circul exclusiv propagandistic al reprezentanților fostei administrații din cadrul Universității din București, cu înjosirea însemnelor UNESCO, nu poate decât să strice bruma de notorietate internațională pe care această zonă splendidă a început să o obțină. Din păcate, inclusiv emblema dinozaurilor Țării Hațegului, reptila zburătoare descoperită aici și numită tocmai Hatzegopteryx, a cărei machetă a fost realizată recent și expusă în București la Muzeul Antipa, va „domicilia” permanent în parcul cu dinozauri din Râșnov (știrea integrală aici), nu în Geoparcul Dinozaurilor unde vizitatorii din toată țara se așteaptă să vadă oasele fosilizate și reconstituirile dinozaurilor pitici hațegani, dar în schimb văd niște pietre stropite cu vopsea albastră și niște bucăți de placaj decupate cu traforajul și pictate infantil, expuse chiar în situl de cercetare paleontologică, într-o expoziție „artistică” permanentă (pentru a justifica oarecum kitsch-ul, l-au numit pompos „land art”), sub egida aceleiași Universități din București.

parcul dinozaurilor landart

(sursa foto : pagina de Facebook a Voluntarilor pentru Geoparc)

Ceea ce este mult mai grav decât această bătaie de joc vizuală din situl paleontologic este faptul că nici aici, nici în cealaltă rezervație din Geoparc considerată punct fosilifer de importanță științifică excepțională, nu există niciun fel de protecție, pază sau supraveghere, putându-se extrage oricând, fără restricții, piese paleontologice de mare importanță și de mare valoare, iar această amenințare nu este una ipotetică, existând plângeri și reclamații înregistrate pe rolul organelor locale de anchetă și putându-se observa direct, la o vizită în sit, distrugerile cauzate de braconierii de fosile.

Exemplele pot continua, dar mă tem că este oricum, prea mult…

Concluzia amară (precum berea autohtonă care, chiar dacă se cheamă Hațegana, este produsă acum în altă zonă a țării, iar încasările din vânzarea ei nu rămân în Țara Hațegului, ci pleacă spre țări străine) este că dinozaurii hațegani migrează, sub formă de fosile, dar și de reproduceri moderne, spre alte zări, din țară și din străinătate, locul lor fiind luat în Țara Hațegului de „unicate la nivel mondial” care de fapt sunt copiate și de „land art”-uri infantile furnizate de Universitatea din București, pe ritmul îndesat al pașilor vajnicilor bărbați hațegani ce-și cară nevestele în spate, în pauza dintre două sorbituri de bere, înghițite cu scop educațional, la umbra maiestuoasă a căsuței UNESCO. Trist.

***

UPDATE: Pe pagina de Facebook a României Curate am primit răspunsul de mai jos, din partea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO:

Le mulțumim celor de la Comisia Națională a României pentru UNESCO pentru disponibilitatea la dialog, și îi atenționăm că, în ciuda aparențelor, conform informațiilor oficiale de pe site-ul Ministerului Mediului (aici), Universitatea București NU mai este administrator al Geoparcului Dinozaurilor, deși există persoane care mențin, prin acțiunile lor, această confuzie (România Curată).


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “UNESCO promovează consumul de alcool? Universitatea București duce educația la un nou nivel. Cu berea gâlgâind duios pe gât

 1. Calin Dejeu

  In jurul fostei administratii a Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului sunt trei ONG-uri satelit, „mancatoare de fonduri”. Acestea, fiind pe langa acea administratie incalificabila (care multumea public atacatorilor de pe Raul Alb si se ocupa cu exact opusul protejarii naturii, si o face si in continuare, prin uzurpare de calitati oficiale), evident ca fac orice altceva decat activitati de protectia naturii. Eu sunt foarte intrigat de faptul ca, si dupa ce nu mai este niciun secret cu ce se ocupa fosta administratie, care se iubeste cu mafia microhidrocentralelor si mafia lemnului, Fundatia pentru Parteneriat continua sa finanteze aceste ONG-uri. In urma cu vreo 15 ani Fundatia pentru Parteneriat stiu ca era foarte atenta sa nu finanteze nu doar impostori (nici nu stiam pe vremea aceea de acest fenomen), ci nici macar ONG-uri care cheltuie banii fara sa prea faca ceea ce scrie in proiect. Acum am sesizat ca s-au schimbat radical lucrurile:
  http://www.agerpres.ro/comunicate/2016/06/27/comunicat-de-presa-universitatea-din-bucuresti-13-04-59
  Si sarlatanii sunt protejati, evident, de ministerul mediului, caruia i-a fost adusa la cunostinta uzurparea de calitati oficiale (indivizii de la Universitatea Bucuresti au pierdut din noiembrie administrarea geoparcului dar se pretind in continuare administratori) si nu a sesizat organele de urmarire penala. Nu s-a obosit nici macar sa raspunda, desi au trecut cateva luni.

  Reply
 2. Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO

  Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO nu a fost instiintata de acest eveniment. Intr-adevar, nu toate activitatile parte a acestui festival reprezinta cea mai fericita alegere pentru a ilustra valorile UNESCO. Geoparcul Dinozaurilor „Tara Hategului” a fost recunoscut ca Geoparc Global UNESCO in noiembrie 2015, odata cu recunoasterea oficiala a geoparcurilor internationale membre ale Retelei Geoparcurilor Globale ca geoparcuri UNESCO, in cadrul programului UNESCO nou infiintat, Programul International pentru Geostiinte si Geoparcuri. Ne vom adresa administratorului acestei arii protejate, Universitatea Bucuresti, pentru a clarifica actiunile de conservare si protejare a parcului. Suntem deschisi sa participam la dezbateri cu societatea civila despre modurile in care geoparcul ar putea fi valorificat la potential maxim.

  Reply
  • Calin Dejeu

   Cam ciudat faptul ca aceasta comisie nu stie ca Univ. Bucuresti nu mai este de demult administrator al ariei protejate. De fapt, daca ministerul nu se facea ca nu vede lipsa planului de management si avizele pentru proiecte care afecteaza grav integritatea ariei, Univ. Bucuresti avea contractul reziliat cu multi ani in urma. Dar nu cine este sau nu este administrator este important, ci faptul ca suprafata geoparcului, care ar fi trebuit sa arate mai bine dupa ce a intrat sub protectie legala, arata de fapt mult mai rau, si este vorba de degradari ireversibile si degradari care au toate premisele sa continue. Nici macar Raul Alb nu este inca salvat. Celor care nu inteleg importanta acestui rau, le sugerez sa citeasca o parte din comentariile semnatarilor petitiei, cate am reusit sa adun de la fluviul de semnaturi:
   https://aliantapentruconservareabiodiversitatii.wordpress.com/2015/04/30/vocea-ratiunii/

   Reply
 3. Agafia

  Nu ar trebui sa ne mire atata timp cat pe posturile de televiziune sunt permise reclame ce prezinta incalcari ale regulamentelor si legilor. Vezi Unirea cu bautul in spital si la munca. Vezi RCS cu infractori ce primesc telefoane in puscarii. Asta se promoveaza. Intrebarea este, de ce?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *