Stefan Vlaston

Una vorbim, alta fumam

Intamplarile din ultimele zile, legate de incompa-tibilitatea in care au intrat rectorii parlamentari, ilustreaza cum nu se poate mai bine duplicitatea partidului aflat la carma tarii.

Am semnalat si in alte articole faptul ca incriminarea faptelor de coruptie comise de membri marcanti din alte partide (Adrian Severin, Adrian Nastase, Nicolescu, Remes, etc.), nu rimeaza in niciun fel cu respingerea criteriilor de integritate propuse de grupul Macovei si, mai grav, cu tolerarea in randurile proprii a unui sir impresionant de membri, unii cu functii de conducere importante, aflati in situatii similare, adica cercetati penal, trimisi in judecata sau condamnati pentru fapte de coruptie: Ridzi, Pasat, Falca, Cantaragiu, Poteras, Solomon, Cosmin Popescu, pentru a-i enumera doar pe cei mai cunoscuti.

Albirea penalilor din PD-L, inclusiv de catre presedintele Traian Basescu, cu argumentul ca trebuie sa asteptam mai intai sentinte definitive si irevocabile, vine in flagranta contradictie cu atitudinea Parlamentului European in cazul Adrian Severin si a altor 2-3 europarlamentari aflati in aceeasi situatie de coruptie, semnalata de presa, nu de decizii definitive ale instantelor. Cu exceptia lui Severin care se considera nevinovat, desi a emis factura coruptiei, ceilalti s-au simtit si au demisionat imediat.

In motiunile celor doi principali candidati la conducerea PD-L, Emil Boc si Vasile Blaga, se aminteste vag de conflicte de interese si de rezolvarea lor pe cai statutare, dar nicio vorba despre criteriile de integritate propuse de grupul Macovei.
Iata un nou caz care vine sa demonstreze ca in PD-L una se vorbeste, alta se face cand e vorba de fapte.

Ma refer la deputatul PDL Iosif Drăgulescu, care este şi rector al UMF „Victor Babeş”, din Timişoara.

Desi ANI, Agentia Nationala de Integritate, a emis un comunicat in care arata clar si fara dubii intrarea in incompatibilitate a celor patru rectori parlamentari, asa cum am aratat aici, desi insusi ministrul educatiei, Daniel Funeriu a cerut ANI sa demareze procedurile de sanctionare a rectorilor-parlamentari aflati in incompatibilitate, unui deputat PD-L, Iosif Dragulescu, nu-i pasa de demersurile ministrului din propriul partid. Iata ce declara acesta, conform Evenimentului Zilei:
„Pe mine mă surprinde această ambiţie a ministrului educaţiei, când în învăţământ există o serie de probleme extrem de grave. Îi recomand domnului ministru să ţină cont de instituţia parlamentului, care a dat deja verdictul că nu există incompatibilitate. Cele două poziţii le-am câştigat prin alegeri, nu prin numire, iar legea nu reacţionează retroactiv. Un demnitar numit ar trebui să înţeleagă că legislativul este mai important decât executivul”.

Iosif Dragulescu minte cand spune ca parlamentul a dat deja verdictul ca nu exista incompatibilitate. Acest verdict a fost dat de comisiile juridice ale Camerelor, nu se stie in ce componenta si majoritate. Ceeace este altceva. Iar deciziile acestor comisii nu sunt opozabile deciziilor ANI, singura institutie abilitata sa decida in astfel de cazuri. Adica n-au nicio valoare practica.
Si atunci, de ce ar respecta rectorii opozitiei articolul din Legea Educatiei Nationale care interzice cumularea functiilor de rector, parlamentar, functii de conducere in partide, cand un membru marcant al partidului aflat la putere nici nu se gandeste sa-l respecte?

Legea Educatiei Nationale a fost promovata de parlament prin proceduri constitutionale si a fost validata inclusiv de Curtea Constitutionala. Pretentia opozitiei ca, odata ajunsa la putere, va schimba toate legile emise de guvernul Boc (l-am citat pe Crin Antonescu), este absurda si irationala. Majoritatile parlamentare nu sunt bune sau rele, sunt majoritati pur si simplu si adopta legile pe care le considera benefice pentru tara. Daca la fiecare schimbare de majoritate, care s-ar putea petrece la intervale mai scurte de patru ani, noua majoritate ar sterge cu buretele tot ce s-a legiferat si am lua-o de fiecare data de la zero, s-ar instala un haos legislativ generalizat.

Faptul ca unii sau altii nu sunt de acord cu legile elaborate de actuala putere nu este un argument sa nu le respecte. Dura lex, sed lex, un principiu pe care, iata, nu ne inghesuim sa-l respectam. Inclusiv cu ajutorul legiuitorului care n-a invatat ca trebuie sa puna in legi sanctiuni dure pentru nerespectarea lor.

Ce pozitie credeti ca a luat conducerea PD-L, presedintele sau Emil Boc, pentru sustinerea propriului ministru, Daniel Funeriu? Niciuna. La fel ca in cazurile enumerate anterior. Se fac ca ploua, isi baga capul in nisip, ca si cum nici n-ar exista aceasta situatie de incalcare grava a legii de catre un deputat PD-L. La cazurile anterioare se adauga inca unul. Ce mai conteaza, unul in plus sau in minus.

In ce pozitie se afla ministrul Funeriu cand cere unui deputat din propriul partid sa respecte legea? Cel putin ingrata. Nu m-ar mira s-o auda pe Ecaterina Andronescu replicandu-i: daca voi nu respectati legea, cu ce tupeu ne cereti noua s-o respectam?
Poate cazul in speta nu este unul grav. Grav este semnalul pe care demnitari si oameni de vaza din parlament il transmit populatiei: nu respectam legea ca nu ne convine si nu ne pasa, ne stergem undeva cu legea asta data de Parlamentul Romaniei. Inca o palma pe obrazul statului de drept. Ma mir ca mai traieste, la cate palme primeste.

Iar PD-L va plati in viitor. Toate campaniile sale vor fi „infestate” de acest sir toxic de nume care incepe cu Ridzi si se continua acum cu Stefan Dragulescu.

Vom alege iarasi raul cel mai mic. Daca ne vom prezenta la vot. La o prezenta la urne de 25-30% ne putem intreba cine mai reprezinta pe cine.

Adica moartea democratiei, spre care am tanjit si pe care ne-am dorit-o atatia ani.

Iata un bun motiv de reflectie pentru Monica Macovei si alti oameni cinstiti din tara asta, sa treaca la constructia unui alt partid, nascut pe principii si optiuni clare, pentru a nu lasa democratia sa moara, in plina tinerete.

Citeste si despre: Legea Educatiei, demnitari, parlament, deputat, principii.


Articole cu aceeasi tema:
Nepotismul un pic dres
O alta scoala, un nou tip de Bacalaureat
Basescu acuza cirdasia din Educatie


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Una vorbim, alta fumam

  1. DanBruma

    Vei alege raul cel mai mic, d-le Vlaston? Si? Ce treaba am eu? Votul este treaba fiecaruia dintre noi. Ce rost gasesti d-ta in a-ti baga lingura in ciorba celorlalti?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *