Silvia Vrinceanu

Un ONG din Germania face dezvăluiri scandaloase despre Primăria Focșani:“Unde se duc banii pentru salvarea câinilor comunitari!?”

Neseriozitate, suspiciuni de corupție, cruzime față de animale, presiuni, bani publici cheltuiți ineficient și, peste toate acesta, management defectuos, asta este situația actuală a adăpostului de căței de la Golești-Vrancea, administrat de primărie, potrivit dezvăluirilor făcute de către voluntarii Fundației „Active Friends for Romanian People and Dogs e.V”, izgoniți efectiv din Focșani. “Asta este corupție și din păcate are loc în România!”, declară Hanne Peters de Fockert, președintele Fundației. Într-un interviu acordat României Curate, aceasta vorbește de tratamentul brutal aplicat animalelor, care ar trebui să le aducă veterinarilor coșmaruri în fiecare noapte, dar și despre refuzul autorităților focșănene de a avea o relație de colaborare serioasă.

Hanne Peters-de Fockert

Hanne Peters-de Fockert

Dacă în anii ‘90 Europa se declara îngrozită de imaginile cu copiii abandonați în orfelinatele României ceaușiste, în anul de grație 2016 reușim să stârnim revoltă, mânie și chiar antipatie prin tratamentul crud pe care îl aplicăm câinilor fără stăpân. Mai exact, prin modul în care Primăria municipiului Focșani (nu) se îngrijește de câinii închiși în adăpostul public de la marginea orașului, acolo unde funcționează, potrivit unor mărturii, un adevărat lagăr de exterminare pentru căței. Potrivit declarațiilor adunate de la voluntarii care au lucrat în adăpost, cățeii maidanezi sunt prost îngrijiți, nu primesc suficientă mâncare, suferă de boli eradicate în Europa civilizată, iar în final, după ce li se refuză castrarea, mulți sunt eutanasiați, dacă nu cumva ajung din nou pe străzi pentru a se încasa alte sume în contul capturării acestora. Voluntarii Fundației „Active Friends for Romanian People and Dogs e.V” din Germania, care au lucrat mai mult de jumătate de an în Vrancea,  au fost puși efectiv pe fugă din Focșani după ce au început să pună întrebări incomode și să ceară oficialilor municipalității mai multă corectitudine și mai ales respectarea drepturilor animalor. Hanne Peters de Fockert, președinta fundației, care a venit în România alături de soțul ei, de asemenea mare iubitor de animale, povestește lucruri îngrozitoare despre ceea ce se întâmplă în dincolo de gardurile adăpostului public. Fără explicații pertinente, voluntarilor li s-a interzis accesul în adăpost, li s-au dat înapoi banii rămași necheltuiți și li s-a arătat drumul către aeroport. Aceștia au plecat efectiv plângând din Focșani, cu gândul la suferința cățeilor rămași în urmă. Se consolează privind imagini cu cei peste 50 de câini care au fost adoptați în Germania, unde trăiesc fericiți alături de noile lor familii. Imaginile spun totul despre cum s-a schimbat în bine viața acestor animăluțe. Hanne Peters de Fockert a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu în care povestește revoltată despre suferințele cățeilor care sunt ținuți în adăpostul de la Golești, despre managementul defectuos, despre risipa de bani și resurse. Ea speră, totuși, că noua conducere a orașului, reprezentată acum de primarul Cristi Misăilă, va avea o altă abordare asupra acestei probleme care trenează de zeci de ani. Ea spune că în Primărie este cel puțin un mare iubitor de căței dar care nu a fost lăsat să ajute. Soluția germană: castrarea și înregistrarea cățeilor, la pachet cu adopțiile internaționale.

Reporter: Doamnă Hanne Peters de Fockert, ce ne puteți spune despre situația inițială din adăpostul pentru câini, dinainte de a vă oferi ajutorul?

Hanne Peters de Fockert : Înainte ca noi să ne oferim ajutorul, câinii efectiv vegetau.  Ei primeau foarte puțină mâncare și de proastă calitate. Doar de câteva ori pe săptămână primeau resturi de la abatoare, precum ciocănele de pui. În special câinii mai tineri, cei slabi și puii nu pot supraviețui cu astfel de mâncare. Cățeii nu aveau fixate în cușcă gălețile pentru apă, iar mâncarea era aruncată pe podeaua murdară de urină și materii fecale. Câinii aveau puține șanse de a fi adoptați în țară sau în străinătate deoarece nu exista nicio zonă de carantină pentru a pregăti cățeii pentru vaccinare.

Cum ați început colaborarea cu Primăria Focșani și adăpostul din Golești?

Am primit la sfârșitul lunii noiembrie 2015, pe Facebook, un semnal de ajutor din partea tinerilor focșăneni Mara Buscă și George Băzăr. Imediat după asta am decis să  mergem la fața locului, iar soțul meu, Dirk de Fokert, s-a deplasat personal cu un transport de o tonă și jumătate de mâncare. El a fost întâmpinat călduros la adăpost de către domnul viceprimar al Focșaniului, Marius Eusebiu Iorga. Toată lumea a primit pozitiv noua idee de proiect.

Cățel din adăpostul Golesti

Cățel din adăpostul Golesti

Ce ați găsit în adăpost?

Soțul meu a fost șocat de condițiile din adăpost oferite câinilor. Au fost urgentate măsuri precum: instalarea cuștilor, a platformelor de lemn, a paielor, a găleților pentru apă, dar au avut loc și discuții despre hrănirea cățeilor. Municipalitatea, reprezentată de domnul Iorga, a fost de acord cu toate acestea, și imediat condițiile de viață din adăpost  s-au îmbunătățit – cu finanțarea noastră. A existat o înțelegere între noi și primărie prin care instituția se angaja să repare cuștile, să le separe prin pereți de lemn și să instaleze noi cuști pentru câini, dar asta din nefericire nu s-a întâmplat. Mulți câini erau bolnavi, iar noi le-am oferit de la început medicamente, vaccinuri și fonduri pentru a plăti pe termen lung încă un angajat. Începutul a fost promițător, aveam un sentiment  puternic că putem avea încredere în oamenii de acolo, chiar și în managerul  adăpostului, domnul Liciu și, pe atunci, asistentul de veterinar, doamna Andra Frînghiu, care erau foarte motivați și doritori în a îmbunătăți situația în adăpost.

Concret, ce piedici ați întâmpinat în colaborarea cu Primăria Focșani, Direcția de Dezvoltare și conducerea adăpostului din Golești?

Cea mai mare problemă a noastră din ultima lună a fost să găsim persoanele potrivite. Toți pasau problema de la unii la alții și nimeni nu își asuma responsabilatea! Au fost înțelegeri făcute, dar nu au mai fost respectate, iar acum nimeni nu are curajul să declare ceva în scris. Vina se plimbă înainte și înapoi între conducerea adăpostului, municiplitate și Direcția Sanitar Veterinară. Toată lumea știe cum stă treaba, dar nimeni nu vrea să ia o decizie! Am zburat și am condus mii de kilometri de fiecare dată pentru a ajunge la Focșani  când a fost necesar, dar niciodată nu s-au putut face înțelegeri solide în care să ne încredem. Noi nu suntem tratați suficient de serios!

“Se scurg o mulțime de bani către adăpostul de câini”

De ce credeți că autoritățile publice din Focșani refuză o colaborare pe termen lung cu organizația dumneavoastră?

Conducerea orasului nu vrea să lucreze transparent. Se scurg o mulțime de bani către adăpostul de câini, există subvenții europene pentru asta. Este clar că banii nu sunt folosiți în adăpost, dar unde în altă parte? Hingherii câștigă bani de pe urma fiecărui câine prins. Câinii sunt eliberați din adăpost și reprinși… iar hingherii primesc încă o dată bani pentru prinderea lor! Câinii nu sunt cipați la venirea în adăpost, așa cum legea spune, astfel că acolo nu există control. Noi suntem o organizație care pentru unii este „deranjantă” tocmai pentru că lucrăm legal și avem cunoștințe despre legile ce se aplică în adăpost, dar și despre câinii maidanezi.

Câine bolnav, adoptat în Germania. Înainte și după

Cum s-a derulat proiectul dvs de intervenție de la început până când ați fost nevoiți să plecați?

Din decembrie 2015 am asigurat mai mult de 70% din hrana necesară în adăpost, la acea vreme. Am donat lunar din decembrie până în iunie câte trei tone de mâncare. Am cumpărat paie, am construit locuri speciale unde să le punem în fiecare cușcă, am cumpărat găleți pentru apă și boluri pentru mâncare, am cumparat angajaților materiale cum ar fi: lopeți, mături, furtune pentru apă, mănuși și altele. Am mai donat o mașină de spălat, nenumărate pături, prosoape, zgărzi, lese, perii pentru câini și,cel mai important, medicamente și vaccinuri. Era planificată o mare campanie de castrări pentru luna martie, în care 200 de proprietari de câini ar fi avut ocazia de a realiza castrarea gratuită pentru câini. Organizația noastră urma să suporte cheltuielile. Am mutat 78 de câini în adăpostul vechi aflat vis-à-vis de cel actual, cu acordul managerului adăpostului, domnul Liciu și a veterinarului Frînghiu. Ne-am pregătit propria noastră echipă pentru a avea grijă de acești câini, și asta datorită personalului adăpostului ce a refuzat să mai aibă grijă de ei cu toate că erau tot în custodia adăpostului municipalității. Câinii erau pregătiți pentru adopție în Germania. Unii au murit din cauza virusului distemper (Jigodie – n.r.). Cu toate că era clară transmiterea virusului de la câinii bolnavi aflați în adăpostul public la cei izolați de peste drum… Noi am avertizat conducerea adăpostului și veterinarul, dar nu am fost luați în serios. Numărul mare de câini decedați în urma contaminării cu virusul Jigodiei creștea în ambele adăposturi. La sfârșitul lunii februarie, am informat despre prezența virusului pe domnul Iorga, iar măsura a fost imediat luată. Direcția Sanitar Veterinară a confirmat oficial prezența virusului în adăpost, iar adăpostul urma să fie dezinfectat. Cu toate acesta ei nu au construit cuști, așa cum legea spune, pentru izolarea și tratarea câinilor infectați.

Cum au fost dați afară voluntarii germani!

Ce s-a întâmplat în continuare?  

De prin mijlocul lunii martie nu am mai fost la fel de bine primiți!  Devenisem sâcâitori pentru ei! Ne-a fost interzisă folosirea vechiului adăpost de către DSV, ne-au spus să mutăm câinii rezervați pentru adopție în Germania înapoi în adăpost lângă cei bolnavi. Domnului Iorga i-a fost interzisă comunicarea cu noi, fostul viceprimar Necula era de la început responsabil de adăpost, dar totul pentru el chiar nu conta, nu avea niciun interes de a coopera cu noi și ne-a spus că de acum ei vor începe eutanasierea tuturor câinilor. Asta s-a întâmplat în 22 martie. Am încercat să discutăm și să îi propunem sugestii pentru o mare campanie de castrări și de posibilitatea de a găsi o zonă în afara orașilui, unde să putem pune câinii castrați și cipați să trăiască liber. I-a plăcut ideea și a afirmat spontan că ne va oferi 30.000 de euro din partea primăriei pentru această campanie. Domnul Iorga era și el prezent la întâlnirea noastră cu domnul Necula. Totul părea ok, iar noi am călătorit înapoi în Germania ca după câteva zile să primim un mesaj de la domnul Iorga cum că i-a fost interzisă iarăși comunicarea cu noi și că vechiul adăpost trebuia să fie gol până pe 30 aprilie. Ne-am întors în România foarte îngrijorați de soarta câinilor. Din adăpostul public dispăreau în mod repetat câini, numărul lor scădea drastic, iar noi suspectam că au început să îi eutanasieze. De atunci comunicarea cu ei a devenit dificilă. Veterinarul Andra Frînghiu a fost contactată de mai marii orașului și din ziua aceea și-a schimbat atitudinea față de noi. Cu toate acestea, noi am continuat să trimitem mâncare către adăpost și chiar am vărsat în contul veterinarului o sumă de bani de care să se folosească dacă  va fi nevoie de vaccinuri sau alte medicamente. Soțul meu a condus din Germania în România doar pentru a ajuta la pregătirea a 14 câini pentru a fi adoptați în Gemania. El s-a întâlnit cu câteva persoane de la DSV și a reușit să mute data limită pentru golirea adăpostului până la sfârșitul lunii iunie. Prin luna mai, Andra Frînghiu a avut o vacanță de patru săptămâni, de atunci totul devenea destul de rău… Din partea conducerii orașului nu a fost trimis niciun alt veterinar care să îi țină locul, cânii deveneau din ce în ce mai bolnavi și mureau din cauza asta, iar câinii rezervați pentru plecarea în străinătate erau foarte neglijați. Cu toate că medicamente și mâncare pentru câini erau în adăpost, cățeii erau foarte prost hrăniți, fără apă proaspătă și netratați. Nevaccinați puii au un mare risc de a se îmbolnăvi. Am rugat oamenii să se ducă la adăpost și să vadă condițiile și mereu primeam mesaje înfricoșătoare legate de cum trăiesc ei acolo. Toate acestea pot fi confirmate de voluntarii Ann Holvoet, Mara Buscă și George Băzăr. Soțul meu a mers acolo, pe la începutul lunii iunie, ca de obicei, cu un transport plin de donații. Nu putea crede ochilor când a văzut câinii doar piele și os, puii pe moarte din cauza bolii, iar în adăpostul principal toți câinii cu Jigodie încă trăiau laolaltă cu ceilați – fără să fie izolați! El a organizat o ședința cu managerul, domnul Liciu, și veterinarul adăpostului. Ei i-au spus că pe viitor câinii bolnavi nu vor mai fi tratați, ci eutanasiați! Din acel moment  am realizat un raport cu condițiile câinilor din adăpost, pe grupul nostru de Facebook, ca după asta să auzim că Andra, veterinarul adăpostului, ne invită să ne luăm toate donațiile înapoi, toate echipamentele donate să fie scoase din adăpost. Spuneau că nu mai au nevoie de noi! Andra i-a oferit înapoi soțului meu banii  pentru medicamente, bani  care nu au fost folosiți – cu toate că acolo mereu au existat câini bolnavi.

Câine adoptat în Olanda. Înainte și după

Câine adoptat în Olanda. Înainte și după

Ce v-a determinat să aveți ca țintă România pentru activitățile asociației dumneavoastră?

Am avut proiecte bune înainte cu orașe din România, am creat o echipă de lucru foarte bună în orașul Năsăud pentru un mic adăpost de câinii fără stăpân, pentru campanii de castrare și am oferit spre adopție în Germania o mulțime de câini. Am ajutat o mulțime de persoane nevoiașe cu îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării și rechizite, același lucru pe care am intenționat să facem și în Focșani. Noi vom continua să lucrăm cu România, este un proiect de suflet pentru mine și familia mea, dar și pentru toți ceilalți membri. Singurul mod de a lucra pe care îl cunoaștem noi este munca în echipă cu conducerea orașului, dacă nu se poate așa noi vom părăsi definitiv orașul.

“În Germania câinii sunt considerați membri ai familiei”

Cum în Focșani nu prea există doritori să adopte căței, ațI găsit în Germania familii interesate. De ce doresc vest europenii să adopte câini din România?

În Gemania nu există câini pe străzi. Câinii de aici se află în grija proprietarilor lor, fiind vaccinați împotriva rabiei, virusului distemper, parvovirozei și a altor boli. Aceste boli nu mai există de ani buni în Germania. Câinii sunt ținuți în casă și sunt considerați membri ai familiei. În Germania există multe informații cu privire la situația câinilor din România, și anume că aceștia suportă un tratament brutal. Pentru că guvernul nu administrează corect banii publici, situația câinilor fără stăpân nu va putea fi gestionată niciodată astfel încât să dea rezultate concrete. În acest sens, a venit sprijinul iubitorilor de animale din Germania, ajutând prin adoptarea animalelor.

Câine adoptat. Înainte și după.

Câine adoptat. Înainte și după.

În unele țări există chiar liste de așteptare pentru a adopta un cățel. Exista și în Germania?

Nu există o listă de așteptare-  adopția se înregistrează cu multă muncă din partea respectivei organizații de protecție a animalelor, care încearcă cu multă energie și implicare sufletească să găsească familii adoptivepentru câini.

Care sunt procedurile de adopție a câinilor în Germania?

Câinii trebuie să fie pregătiți pentru a emigra în Germania. Ei trebuie să fie vaccinați de două ori împotriva rabiei, trebuie să stea cel puțin 21 de zile în carantină, izolați. Câinii trebuie să nu aibă purici și să fie deparazitați înainte de a pleca, să li se administreze un vaccin împotriva parvovirozei și a virusului distemper, fiind necesară și testarea lor pentru a vedea dacă au vreo altă boală. În Germania persoana care vrea să adope câinele este de la început verificată. Persoana respectivă trebuie să completeze un formular de auto-evaluare și să răspundă câtorva întrebări, dacă are experiență în creșterea unui câine, care sunt condițiile în care îl va ține și dacă este capabilă financiar pentru a crește un câine. Este făcută o verificare acasă la viitorul stăpân de către organele abilitate pentru a vedea dacă sunt condiții și dacă acesta va putea avea grijă de câine așa cum trebuie. Abia după ce toate acestea sunt în regulă, câinele poate fi adoptat. Câinele va trebui să fie înregistrat la cabinetul unui veterinar.

Ați descris mai devreme situația din adăpostul de la Golești. De ce adevărul nu a răzbătut până acum din spatele gardurilor adăpostului public?

Noi credem că gestionareadefectuasă stă în spatele a tot ceea ce este acolo. Se scurg o mulțime de bani către adăpost, bani care sunt folosiți în altă parte, iar asta este corupție și din păcate are loc în România! Personalul și veterinarul adăpostului sunt sub presiune și sunt amenințați că își vor pierde jobul dacă nu cooperează.

Cîine de la Focșani

Care este diferența dintre drepturile animalelor în Germania și Europa de vest față de drepturile lor în România?

În Europa de vest câinele nu este tratat ca un obiect, ci ca o ființă vie! Are drepturi, iar nevoile sale îi sunt respectate!

„Arta diabolică de a omorî câini se perfecționează la Golești”

Cum sunt monitorizați câinii ce au fost adoptați în Germania din România?

Câinii trăiesc la familii înregistrate de noi și de biroul unui veterinar. Suntem mereu în contact cu familia respectivă. Avem și un grup pe Facebook în care persoanele ce au adoptat câinii postează regulat fotografii și descrieri ale noului lor membru al familiei. Câinele este în siguranță și iubit!

Cum vedeți colaborarea cu primăria, astfel încât drepturile cățeilor să fie respectate?

Câinii nu sunt respectați de către primărie, ei sunt văzuți în principal ca o mare problemă. Această gândire atrage oamenii care să lucreze pentru ei. Persoane care nu iubesc animalele, persoane rele. Există și o excepție, și aceea este domnul Iorga! S-a obosit ajutându-ne de la început, și el chiar iubește animalele. Dar dacă este înconjurat doar de persoane care nu iubesc animalele, el nu poate izbăvi.

Credeți că în adăpost sunt eutanasiați și câini care ar putea fi tratați? Eutanasierea este făcută abuziv?

Noi știm deja că se întâmplă asta. Virusul Jigodiei nu este întodeauna fatal, poate fi tratat cu medicamente foarte ușor. Am văzut asta în vechiul adăpost, unde au fost tratați doi câini, altfel ei ar fi murit, dar au supraviețuit și acum trăiesc într-o casă minunată din Germania. Trebuie să izolezi câinele bolnav și să îl tratezi. La ora actuală ei nu respectă asta și pun laolaltă câini bolnavi cu câini sănătoși! Astfel se îmbolnăvesc toți și urmează să fie omorâți. Este o artă simplă, dar diabolică, și așa numărul de câini este redus. Ei nu au respect pentru viață!! Un veterinar bun își face treaba pentru a salva animalele de la moarte și a le ajuta la nevoie, nu pentru a le eutanasia, în pofida faptului că necesită un scurt tratament. Eu nu pot înțelege cum un veterinar așa bun și tânăr ca Andra face asemenea lucruri oribile pentru „a ajuta” primăria. Ar trebui să aibă coșmaruri în fiecare noapte! În februarie ea a trebuit să eutanasieze un câine deoarece a fost grav mușcat de un altul. „Nu pot salva un câine căruia îi lipsește jumătate din suprafața de piele și cantități mari de mușchi”, mi-a spus ea. A fost pentru prima dată când a eutanasiat un câine, și aproape plângea. În ultima lună cred că a eutanasiat mai mult de 100 de câini. De ce oare?

În aceste condiții vă mai puteți întoarce să lucrați în Focșani?

Trebuie să vedem. Dacă ne vom întoarce vom lucra și mai serios și transparent, asta doar cu un contract prin care să avem voie să ajutăm la managerierea situațiilor din adăpost, și cu o nouă echipă! Noi nu vedem o altă cale de a ajuta!

Cum vedeți o soluție pe termen lung pentru problema câinilor fără stăpân în Focșani, din România?

Dacă conducerea țării nu înțelege că problema câinilor de pe străzi poate fi rezolvată doar cu ajutorul castrării și a înregistrării serioase a deținătorilor de câini, problema poate dura foarte mult. Este posibil ca în Focșani să rezolvăm problema rapid. Acolo sunt mulți veterinari buni. Un prim pas ar fi să se facă o înțelegere cu toți pentru castrarea și înregistrarea câinilor urmând ca veterinarii să fie plătiți de către primărie. Există suficienți bani pentru asta, dar întrebarea este unde se duc ei?

caine 4 inainte

Primele reacții de la Primărie

Oficialii municipalității focșănene pun sincopele de colaborare cu organizația iubitorilor de animale din Germania pe seama perioadei electorale, când conducerea orașului a fost una de provizorat și, să recunoaștem, prea puțin implicată în problemele reale ale orașului. Totuși, atât primarul Cristi Misăilă cât și viceprimarul Marius Iorga spun că municipalitatea este dispusă să colaboreze cu fundația germană și chiar să parafeze o înțelegerescrisă, cu drepturi și obligații de ambele părți. “Nu avem cunoștință despre aceste acuzații, dar fiecare cetățean este liber să adopte un câine cu respectarea condițiile impuse de lege, să le asigure condiții normale de trai și să facă dovada că își permite să crească un câine. De asemenea, nu avem nicio problemă să încheiem parteneriate, iar cu acea asociație nu există decât un acord verbal”, ne-a declarat primarul Misăilă, care a depus vineri jurământul. La rândul său, fostul edil Decebal Bacinschi recunoaște că problema câinilor fără stăpân nu este gestionată corespunzător și că mereu reapar câini pe străzi. “Atât timp cât fiecare comunitate nu va face dovada cum scapă de câini, fenomenul înmulțirii câinilor nu va dispărea. Nu e normal să constatăm că muncim în zadar și că a doua zi apar alți câini după ce i-am colectat pe toți. Avem suspiciuni că se aduc câinii din mediul rural în oraș”, a declarat fostul primar.

În lumina dezvăluirilor făcute de voluntarul german Hanne Peters de Fockert, președintele Fundației „Active Friends for Romanian People and Dogs e.V”, portalul de bună guvernare România Curată solicită Primăriei municipiului Focșani și în special primarului Misăilă, să demareze urgent o anchetă internă cu privire la problemele grave semnalate și să emită un punct de vedere oficial cu privire la situația din adăpostul public pentru căței de la Golești. Aceasta în condițiile în care, de căteva săptămâni bune, voluntarii ONG-urilor de protecție a animalelor nu mai au acces dincolo de poartă.

Petiție pentru colaborarea cu voluntarii germani

Peste 250 de oameni au semnat o petiție inițiată de câțiva iubitori de animale, document adresat noului primar Cristi Misailă, prin care solicită semnarea unui acord de colaborare cu fundatia  „Active Friends for Romanian People and Dogs e.V”, din Germania privind Adapostul Public de caini de la Golesti. “Luni de zile, fundația din Germania a contribuit cu câte 3 tone de mâncare uscată lunar, a plătit tratamentul veterinar  și a gasit familii adoptive pentru 52 de câini din ecarisajul primarei. Considerăm că este în beneficiul cainilor, dar si al orasului o colaborare cu organizatia. Dorim transparență și facilități din partea Primariei Municipiului Focsani, prin Directia de Dezvoltare Servicii Publice, desemnată se se ocupe de serviciul de ecarisaj din oraș. Planurile fundației sunt de a ajuta câinii din orașul nostru, de a realiza campanii de sterilizari gratuite pentru a stopa înmultirea necontrolată și de a favoriza adopțiile internationale, avand în vedere ca focsanenii nu se înghesuie să adopte câini din ecarisaj. Colaborarea cu aceasta organizatie nu presupune cheltuieli din banul public și ar creea o imagine pozitivă administrației locale și orașului Focsani”, se arată în petiția care poate fi găsită aici.

Au colaborat la acest material Andreea Preda și George Băzăr de la Clubul de jurnalism Tineret în (re)acțiune de la Ziarul de Vrancea

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Un ONG din Germania face dezvăluiri scandaloase despre Primăria Focșani:“Unde se duc banii pentru salvarea câinilor comunitari!?”

  1. Mariana

    Rusine!
    Autoritatile locale sa ia imediat masuri si sa colaboreze cu organizatia din Germania!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *