Marius Diaconescu

Un nou caz de imoralitate universitară: conf. univ. dr. Constantin Petrovici de la Universitatea Al. I. Cuza din Iași este acuzat de hărțuire sexuală

Mediul universitar din România este zguduit periodic de scandaluri legate de hărțuirea sexuală a studentelor. Desigur că răzbat în presă doar acele cazuri în care victimele au avut curajul să înregistreze și să acționeze pe cale legală împotriva profesorilor care au solicitat favoruri sexuale pentru note de trecere la examen.

Universitatea Al. I. Cuza din Iași, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din România, are la activ un nou caz de hărțuire sexuală, al cărei autor este conf. univ. dr. Constantin Petrovici de la Facultatea de Psihologie. Potrivit plângerii unei studente din anul III de facultate, care între timp a absolvit, profesorul i-ar fi cerut explicit la mijlocul lunii iunie a.c. favoruri sexuale în schimbul unei note de trecere, fără de care nu ar fi putut termina facultatea și nu putea să își susțină examenul de licență. Între timp studenta a trecut examenul fără să cedeze avansurilor profesorului. Însă a înregistrat discuția cu profesorul și a depus o plângere la Poliție, iar procurorii ieșeni investighează acum cazul.

Profesorul Constantin Petrovici a fost suspendat din funcție pe perioada anchetei, fapta sa intrând sub incidența art. 299 din Noul Cod Penal:

”Art. 299 – Folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual

(1) Fapta funcţionarului public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, pretinde ori obţine favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

(2) Pretinderea sau obţinerea de favoruri de natură sexuală de către un funcţionar public care se prevalează sau profită de o situaţie de autoritate ori de superioritate asupra victimei, ce decurge din funcţia deţinută, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.”

Deși profesorii nu sunt membri ai corpului funcționarilor publici și nu beneficiază de avantajele materiale ale acestora, din punct de vedere penal sunt asimilați funcționarilor publici deoarece pentru exercitarea atribuțiilor lor sunt plătiți din bani publici.

Hărțuirea sexuală este un abuz și trebuie pedepsită. Utilizarea poziției universitare pentru obținerea de favoruri sexuale este incompatibilă cu integritatea academică.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Un nou caz de imoralitate universitară: conf. univ. dr. Constantin Petrovici de la Universitatea Al. I. Cuza din Iași este acuzat de hărțuire sexuală

 1. Salipops

  Am suspiciuni in ceea ce priveste cazul. E ceva fabricat…. Profesorul vorbeste mai libertin, dar nici vorba sa fie un hartuitor!

  Reply
 2. observ

  comentariul unui coleg de-al lui Petrovici „este unul dintre cei mai respectabili…” pai daca asta e asa , ma intreb cum sunt celilalti „respectabili” dintre cadrele universitare de la Iasi ! aceia iau doar bani , nu cer favoruri sexuale ? asta o fi respectabilitatea pe acolo ?

  Reply
 3. observ 2

  se pare ca fata a asteptat sa termine facultatea ca sa poata face plangerea ! deci stia ca nu ar fi terminat facutlatea datorita complicitatilor dintre „profesori” ! Bun invatamant ! Buna scoala !
  Trimiteti-va baietii acolo , poate scapa numai cu mita ,fara agresiuni sexuale !
  Se pare ca la medicina Iasi e la fel .

  Reply
 4. eu

  sau va semnalez un alt caz de imoralitate universitara, la UVT, dep. de sociologie, la examenul de licenta sef comisie e chiar seful de departament, I. Pascuta, iar unul dintre studentii care sustin examenul este nepotul de gr. I al sefului. Nu-i problema, se incalca doar Legea Educatiei, Carta Universitara si Codul etic si deontologic. Nimic mai mult.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *