Romania Curată

Un admirator al mareșalului Antonescu vrea să ajungă în conducerea Consiliului anti-discriminare. De ce contestă societatea civilă trei candidați pentru Colegiul Director al CNCD

Societatea Academică din România (SAR), APADOR-CH împreună cu Coaliția anti-discriminare și alte 16 organizații neguvernamentale au contestat joi trei dintre candidații la poziția de membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru motive ce țin de incompatibilitatea acestora cu poziția la care aspiră.

Aceștia sunt:
Vichi-Ștefania Stoican, din partea Partidului Național Liberal (PNL), care a fost contestată din cauza neprofesionalismului și a lipsei de experiență în domeniul combaterii discriminării;
Ioan Vasile Țene și Mihai Tociu, ambii candidați independenți, din cauza discursului discriminator pe care l-au avut în repetate rânduri în spațiul public.

Legea (în speță OG 137/2000) prevede că toți candidații pentru conducerea CNCD trebuie să aibă o activitate recunoscută în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării. Mai mult, este necesar ca 6 din cei 9 membri ai Colegiului Director al CNCD să aibă pregătire juridică. Din studierea candidaturilor am constatat că Vichi Stoican nu îndeplinește niciunul dintre aceste criterii. Candidata PNL este licențiată în științele comunicării şi a obținut de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” o diplomă de specializare în managementul afacerilor interne, ordine şi siguranța naţională. Cea mai mare parte a activității profesionale a doamnei Stoican s-a desfășurat în cadrul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalațiilor de Ridicat. Doamna Stoican a avut și alte locuri de muncă de scurtă durată, în general în domeniul comunicării și relațiilor cu publicul. (mai multe detalii aici)

Candidatul Ioan Vasile Țene a publicat numeroase articole (sub semnătura Ionuț Țene) care demonstrează convingeri personale ce contravin flagrant drepturilor omului și principiului egalității și nediscriminării. De exemplu, într-un articol din 6 ianuarie 2015, publicat pe site-ul ziarului Națiunea, Țene afirmă că „Fiinţial românul e ortodox. <Omul carpato-danubiano-pontic> nu poate fi pe deplin român dacă este catolic, penticostal, reformat sau de altă religie.” În altele articole domnul Țene își declară admirația față de Mareșalul Ion Antonescu, condamnat pentru infracţiuni contra păcii şi omenirii (mai 2012, Națiunea), sau definește cultele protestante ca „banda pocăiților” (februarie 2015, Națiunea). (mai mult aici)

Mihai Tociu, un alt candidat independent, este în aceeași situație. Nu numai că nu poate demonstra experiența sa în apărarea drepturilor omului, ba chiar își exprimă opinii discriminatorii fată de diverse grupuri minoritare. Tociu a scris pe blogul personal că își dorește „relocarea țiganilor din întreaga Europă într-un stat asiatic” întrucât romii „nu sunt doriți de niciunul dintre statele europene”. Mai mult, domnul Tociu cere „reintroducerea pedepsei cu moartea” și compară în mod tendențios relațiile între persoanele de aceși sex cu poligamia și zoofilia, stigmatizând comunitatea LGBT. Considerăm că, prin discursul său public, cu unele aspecte care pot fi interpretate ca având tentă antisemită sau de intoleranţă la adresa minorităţilor şi străinilor, cu referiri în exces la etnie, dl. Tociu Mihai face dovada unei activităţi (publicistice) din care rezultă idei şi convingeri contrare valorilor pe care ar trebui să le apere şi promoveze într-o autoritate publică pentru combaterea discriminării. (mai mult aici)

„Potrivit OG 137/2000, una dintre condiţiile care trebuie întrunite cumulativ pentru numirea în Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este ca persoana să aibă o activitate recunoscută în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării. Considerăm că cei trei candidați contestați nu au făcut dovada unei activităţi recunoscute în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării, întrucât nu au depus dovezi în acest sens. Mai mult, prin discursul lor public, intolerant la adresa minorităților și străinilor, cu referiri în exces la etnie sau la apartenența religioasă, unii dintre candidați fac dovada unor activități (publicistice) din care rezultă idei și convingeri contrare valorilor pe care ar trebui să le apere și promoveze o autoritate publică pentru combaterea discriminării”

Maria Nicoleta Andreescu, director executiv APADOR-CH

„Viitorul Colegiu Director, în măsura în care își tratează mandatul cu responsabilitate, are datoria de a spori capacitatea instituțională și profesională a CNCD și nu de a o diminua. Vichi Stoican este o propunere scandaloasă a PNL. Nu numai că acest partid ignoră completamente propunerile venite dinspre societatea civilă, dar nominalizează o persoană cu competențe în șuruburi și cazane care urmează să înțeleagă și să aplice legea. Nici nu mai are rost să amintim performanțele apăsat discriminatorii ale candidaților Tociu și Țene, ale căror valori declarate contravin atât spiritului, cât și literei legii de combatere și prevenire a discriminării”

Florin Buhuceanu, director al Asociatiei ACCEPT

Organizațiile care sprijină contestarea celor trei candidaturi la Colegiul Director al CNCD:

Coaliția Anti-discriminare; Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO; Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE; Dizabnet; Asociația Funky Citizens; Asociația pentru Monitorizarea Presei ActiveWatch; Societatea Academică din România; Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală – SECS; Fundatia Alaturi de Voi Romania; Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS; Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități – CEDCD; Centrul European pentru Inițiative Publice – ECPI; Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA; Liga Pro Europa; Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe; Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile; Agenția Împreună; Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI.

***

Printre cei care candidează se numără actualul președinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Astzalos Csaba, care este susținut politic de UDMR.

Din partea PNL, candidează Claudia Sorina Popa, încă membră a Consiliului Director, și Vichi-Ștefania Stoican, care a lucrat în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) și Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).

PSD a făcut trei propuneri: Petre Florin Manole, actual consilier al ministrului pentru Dialog Social, precum și Cristian Jura și Luminița Gheorghiu (care sunt în prezent membri ai CNCD).

Minoritățile naționale și-au schimbat candidatul: în locul președintelui executiv al PSD Sector 5, Ilie Mario Rafael, l-au numit pe Ilie Dincă, director al Centrului de formare al Asociației Partida Romilor „Pro Europa”.

Asociația Culturală „Inima Ardealului” l-a propus pe Ioan Vasile Țene, inspector în cadrul Primăriei Cluj-Napoca din 1996.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) l-a propus pe Daniel Vasile, consilier juridic la CNCD.

Independent candidează Mariana Dincă, Mihai Tociu, Florin Bogdănel Priboi și Dragoș Tiberiu Niță.

Propunerile societății civile

Coaliția Antidiscriminare i-a propus pe: Oana Băluţă, conferenţiară universitară la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Universitatea Bucureşti, expertă în egalitate de gen, Cerasela Bănică, expertă în domeniul combaterii discriminării romilor, Cristinel Buzatu, expert jurist, colaborator al Agenţiei pentru Drepturile Omului a Uniunii Europene şi Crina Morteanu, expertă în egalitate de gen şi promovarea drepturilor minorităţilor.

Cel mai recent raport al CNCD, publicat în 2014, arată că, în anul precedent, s-au înregistrat cele mai multe petiții (858) și cele mai multe amenzi (110).

Printre cele mai cunoscute cazuri analizate de CNCD se numără: colindul antisemit difuzat de TVR 3, declarația ministrului Culturii, Daniel Barbu, care a spus că se alocă prea multe fonduri pentru bolnavii de HIV/SIDA, bani care ar fi putut fi folosiți pentru programe culturale, propunerea consilierului din Albă Iulia, Rareș Buglea, care voia sterilizarea contra cost a femeilor rome, protestul împotriva minorităților sexuale dusă de două organizații creștine – Alianța Familiilor și Asociația ProVita, la Muzeul Țăranului Român.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Un admirator al mareșalului Antonescu vrea să ajungă în conducerea Consiliului anti-discriminare. De ce contestă societatea civilă trei candidați pentru Colegiul Director al CNCD

  1. geo

    puteti să-l adăugaţi pe base cu remarca despre femeile gravide!
    ce netoţi au fost noul pnl cu nominalizarea asta!
    ruşine!

    Reply
    • Iulian Dumitru

      ”Mihai Tociu, un alt candidat independent, este în aceeași situație. Nu numai că nu poate demonstra experiența sa în apărarea drepturilor omului…” – În realitate, Mihai Tociu este președintele unuia dintre cele mai respectabile ong-uri care se ocupă cu protejarea drepturilor persoanelor infectate HIV și al altor minorități dezavantajate, un reper de profesionalism și inovație în acest domeniu. Site-ul http://www.stopsida.ro este relevant pentru activitatea sa, iar filmul documentar-educațional ”Stopsida” realizat de Mihai Tociu a fost cel mai difuzat film de informare HIV în liceele din România.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *