Recentele acuzații ale lui Liviu Dragnea că șeful SPP, generalul Lucian Pahonțu, ar fi încercat să influențeze lupta internă din PSD nu s-ar fi bucurat de vreo credibilitate dacă nu ar fi venit imediat o confirmare de la Paul Stănescu. Din acest motiv, România curată a cerut Parlamentului declanșarea unei anchete. Deoarece controlul civil asupra forțelor armate, și nu invers este una din condițiile de bază ale apartenenței României la NATO, și performanța acestor servicii depinde de capacitatea lor de a-și juca rolul legal și nu altul. Iar dacă aomenii politici fac afirmații fără nici o bază, acest lucru trebuie de asemenea investigat și lămurit.
Generalul Pahonțu nu e deasupra oricărei controverse.
Presa l-a mai acuzat că ar fi fost ofițer în trupele de Securitate, specializat în telefonie înainte de 1989 (România liberă, Gândul). De asemenea, că a plecat de la locul unui accident de vînătoare din Prahova cu armă cu tot, lăsând în urmă un subordonat cu numele de Soare să își asume răspunderea, într-o anchetă netransparentă și trecută de la Parchetul militar la cel civil numai după ani de scandal în presă (Cotidianul). De asemenea, tot presa a raportat eforturile sale, aproape încununate de succes de a face din SPP un serviciu secret cu toate privilegiile SRI – firme acoperite, acces la fonduri europene, etc (Curs de guvernare). Incapacitatea de a controla întregul Parlament a încurcat până la urmă acest plan, aprobat de CSAT.
Nu e ușor să controlezi serviciile secrete din România, dovadă că săptămîna trecută agențiile de presă au anunțat că Parchetul General a deschis dosar după declaraţiile lui Dragnea referitoare la şeful SPP, ca la cîteva ore însuși Parchetul să dezmintă.
Statul ca statul! Dar principalul rol al presei și al societății „civile” este cel de apărători ai libertăților civile. Cu toate astea, un număr de lideri de opinie au sărit în apărarea SPP și a generalului, fără a menționa faptele esențiale (solicitarea unei anchete de clarificare chiar de către SPP, cum ar fi fost firesc, trecutul controversat al lui Pahonțu, faptul că nici măcar nu e clar cui trebuie să dea socoteală SPP). În schimb au depistat o „ilegalitate” majoră, nu e voie ca demnitarii să renunțe la SPP și o enormă diversiune, pusă la cale poate chiar de Putin: scrisoarea semnată de Alina Mungiu-Pippidi către comisia parlamentară SRI, cerînd elucidarea amestecului serviciilor în politică. Asemenea momente sunt ca turnesolul, și asemenea crize au rolul pozitiv de a mai arunca lumină asupra unei prese care nu mai e demult „civilă”. Admirați diversitatea de zone de operație ale acestor iubitori de servicii în politică în selecția de mai jos.
Dan Tapalagă, jurnalist, Hotnews
S-a pus in miscare planul de acaparare totala a puterii.
Subordonarea SPP este doar primul pas si nu cel decisiv. Liderul PSD a facut apoi repede si pasul cel mare, anuntand miercuri intentia de a pune in discutie cat mai curand legile sigurantei si legile de functionare ale SRI si SIE [un vechi deziderat al reformatorilor, încă de sub Băsescu, prezentat aici ca un atentat la Securitate, e vorba de legi de pe vremea lui Iliescu și Măgureanu, nota RC]. Este evident o tentativă de intimidare si o cerere de capitulare neconditionata…
Foarte probabil ca, odata anuntat atacul la servicii, vor cauta sa-l execute rapid, intr-o luna cel mult. Dragnea stie ca odata declansat acest razboi in mod oficial, boala lunga este moarte sigura. Pe acest fond de asalt fara precedent, jocul moale si confuz al presedintelui Iohannis incurajeaza reorientarea oamenilor din sistem catre noul centru de putere. Pe sleau, o parte din servicii il vor lasa balta daca nu cumva lucreza deja pentru viitorul lor sef suprem [Deci acum sunt implicați în politică, de partea lui, e oficial? nota noastră, RC]. In tot cazul, lipsa de reactie a presedintelui genereaza demobilizare masiva in structurile de sub el.
Exista o diferenta fundamentala fata de atacul la DNA, Coduri Penale, legile justitiei, judecatori sau procurori. Nimeni din strada nu se va mobiliza sa apere institutii de forta” [reiese că ar fi rolul societății civile să apere SRI, SPP, etc, e de mirare de ce nu se vede așa ceva în Occident, nota noastră, RC].
Mircea Morariu, critic de teatru, Oradea, în „Adevărul”
Coaliţia PSD-ALDE şi-a mai inventat un duşman: SPP-ul condus de Lucian Pahonţu… asaltul lor împotriva tuturor instituţiilor Statului a intrat în etapa finală.
Ovidiu Voicu, fost Fundația pentru o Societate Deschisă, Centrul pentru Inovație Publică
Domnul din imagine, cu zâmbetul larg, este Lucian Pahonțu, 53 de ani, general, doctor în științe militare, șeful SPP. Domnia sa este Liderul Statului Paralel din România.
Poate ați auzit la televizor că Statul Paralel nu mai este condus de Codlea, nici de Maior, nici măcar de Soros, ci de Pahonțu, și v-ați întrebat cine naiba e Pahonțu ăsta?!
Uite-l, el e. Din cauza lui nu avem autostrăzi, din cauza lui mor oamenii în spitale, din cauza lui sunt peste 2.400 de școli cu veceu în curte, din cauza lui nu are ursul coadă. Rețineți și evitați!
Cum se face o stire-covrig (o specie clasica de fake news):
1. AMP ii scrie lui Manda sa ia act de declaratiile lui Dragnea si Codrin, cum ca la SPP ar functiona un serviciu secret
2. Manda porneste actiune in comisia parlamentara in urma scrisorii lui AMP, lasand sa se inteleaga ca tocmai a aflat ca la SPP ar functiona un serviciu secret
3. TV de casa titreaza ca AMP a sesizat parlamentul ca la SPP ar functiona un serviciu secret
4. Peste cateva zile, Dragnea o sa citeze pe AMP ca dovada ca la SPP functioneaza un serviciu secret
– … etc
Cristian Preda, europarlamentar independent, ex PNl, ex PDL, ex PMP
Atunci când am organizat sommet de la Francophonie, am cooperat cu SIE și SRI.
De protecția SPP am beneficiat când eram consilier prezidențial la Cotroceni.
În aceste ocazii, am avut întotdeauna de-a face cu oameni serioși, civilizați și punctuali.
Ceea ce nu e întotdeauna cazul când vine vorba despre instituțiile de la noi.
Nu mă mir că liderii PSD-ALDE critică serviciile de informații sau SPP.
Dragnea și Tăriceanu preferă analfabeții de partid și milițiile private”.
Petre M. Iancu, Deutsche Welle
Atac la servicii, atac la statul de drept
Tema arde în special pentru că se prefigurează ”restructurarea” lor în sensul dorit de Liviu Dragnea. Se întrevede, altfel spus, extragerea serviciilor de sub controlul preşedintelui şi plasarea lor sub autoritatea dictaturii majorităţii parlamentare. Ceea ce ar putea reprezenta lovitura de ciocan decisivă în ultimul cui necesar sicriului statului de drept românesc.
Proxima restructurare e proiectată ca final al unei ofensive preparate minuţios. Pare un uriaş asalt militar de infanterie, precedat de o conştiincioasă pregătire de artilerie şi la fel de atent orientate tiruri de rachete. Masivele bombardamente sunt lansate de te miri unde, lăsând în urmă cratere gigantice în nivelata presă românească.
Iată de pildă atacul concertat la SPP. S-a văzut lansat recent deopotrivă din interiorul cercului politicienilor regimului Dragnea, dar şi din zona agenţilor săi de influenţă voluntari sau involuntari, gen denunţul Alinei Mungiu-Pippidi. Această dodoloaţă de agresiune care nu pare a-l viza doar – sau mai ales – pe şeful SPP, nu-i copil unic la părinţi. Se mai dezbat de ani, pe larg, în presă şi în reţelele de socializare, varii alte poveşti de groază. De pildă cu acoperiţi.
Ați depistat și voi lideri de opinie care pun semnul egalității între serviciile secrete și statul de drept, nu vor să facem lumină asupra unor firme acoperite ca Hexi (avem proces săptămîna asta), și consideră că orice supraveghere civilă a serviciilor este un atentat la Securitate, că CSAT, o instituție netransparentă, e mai legitimă ca un guvern ales, iar orice amestec al serviciilor în justiție sau politică este binevenit? Adăugați-i aici, fără injurii, cu citatul corect.
Update: #metoo
Ioana Ene Dogioiu, Ziare.com, celebră după ce i-a hărăzit unui judecător CCR „un bolovan în plină figură”
Ca Alina Mungiu Pippidi a ajuns sa infiereze bolsevic, pentru delict de opinie, jurnalisti si analisti ca Dan Tapalaga, Sorin Ionita sau Petre M. Iancu, indemnand in acelasi timp toate partidele sa se alinieze in spatele lui Dragnea in lupta cu “statul paralel”, nu reprezinta pentru mine o surpriza. Mungiu e derapata demult, impinsa in hau de ego-ul ei expandat in lupta pierduta cu imensele-i complexe si frustrari. Dar faptul ca vad textul ei ticalos asumat de oameni pe care ii credeam lucizi este o surpriza pe cat de mare, pe atat de amara. De-abia asta mi se pare o mare victorie a operatiunii de spalare a creierelor condusa de adevaratul stat paralel.
Multi ar vrea ca serviciile sa fie controlate de civili. Dar de civili, nu de mafioti care sa si le subordoneze si sa le puna sa lucreze in propriul interes.
Serviciile trebuie sa fie controlate de civili,pentru ca asa prevede Constitutia Romaniei,respectata de aia multi care “ar vrea”.Serviciile care lucreaza pentru interesul vreunuia,devin automat subiect de cercetare penala serioasa pentru Tribunale Militare.Ceea ce faceti se numeste politica…actiune care ,conform aceleeasi Constitutii dauneaza rau serviciilor si DNA-ului.
Eu nu am nimic impotriva. Dupa cum am si spus. Dar cei care le controleaza trebuie sa indeplineasca minim doua conditii: sa se priceapa (adica sa nu le incurce in activitatea lor sau sa se trezeasca ca de fapt ei, controlorii sunt cei controlati) si sa nu ajunga sa si le subordoneze pentru interese meschine.
Mda…ati uitat pe Rares Bogdan, aparatorul oficial al SRI…Si vad ca destui sunt din tabara voastra, v-au recrutat astia chiar din ograda…
E interesant cum Mircea Morariu și Sorin Ioniță sunt prezentați ca aparținând de Adevărul, respectiv “fost SAR”. Activitatea principală a dlui Morariu este publicarea câte unui articol pe zi pe Contributors. Din când în când, mult mai rar, și dl Ioniță mai urcă câte o compoziție și-și toacă toți comentatorii cu zelul cu care unii împușcă monstruleți la jocurile pe calculator. Cristian Preda și Dan Tapalagă sunt ca doi soldați japonezi uitați pe o insulă în Pacific: la datorie, deși Băsescu a devenit un epsilon al politicii românești.
Atacarea Alinei-Mungiu Pippidi se poate explica prin aceea că ea vrea să dezvăluie bărbatului ce știe tot satul, anume că facțiunile din servicii fac și desfac.
Dacă nu sunt paranoic și/sau frustrat (pentru numeroasele comment-uri trimise către Contributors și tăiate de Funeriu, Gabriel Liiceanu, Baconschi și alții), binomul Hotnews-Contributors încearcă să consilieze (li s-a cerut?) USR-ul și începe să sufere de o supărătoare uniformitate a opiniilor despre politica românească. Bizară este absența de pe Contributors a unor analize cel puțin la fel de fine și ample ale PMP-ului, cu atât mai mult cu cât unii contributori îl cunosc îndeaproape pe personajul Traian Băsescu! Ca și abundența de contributori care sunt și profesori la SNSPA!
Sper ca RC să rămână mai aproape de adevăr și să facă eforturi de a judeca obiectiv, chiar dacă există convergență de simpatii cu C.ro și HN.ro.
Dacă sunteți studenți la Psiho, vă recomand cu căldură cel mai recent articol al dlui Daniel Funeriu de pe Contributors și vă provoc să deduceți cam ce idee are ex-ministrul despre sine. Cred că iese de-o lucrare de licență originală și deloc flatantă pentru dânsul.
Sunt intrigat, premisa articolului e ca dl Stanescu spune adevarul. Atat?
Nu aveți de ce să fiți intrigat: dl Stănescu e chiar “persoana în cauză”, nu vreun martor, nici vreun troll. Jurnalistul e acoperit: are două surse (de fapt, fiind vorba de declarații publice ale ambilor, Dragnea și Stănescu, alții trebuiau să purceadă la verificări!)
Sa speram ca Dragnea si Tariceanu sa se tina de cuvint si sa elaboreze alte legi pentru SRI,SIE,DGIPI , SPP in care sa le elimine posibilitatea de a avea firme economice ” sub acoperire” . Eventual sa desfiinteze CSAT.
Le va trebui un curaj extraordinar
decit sa le faca Dragnea si Tariceanu, mai bine sa le faca Putin direct