Liviu Antonesei

Turcia: răzbunarea nebunului!

Devine tot mai clar că turcii au ghinionul să fie conduși de un nebun clinic, pe care, de altfel, mulți dintre ei îl iubesc! Treaba lor. Nu sunt profiler, dar în ultimele zile m-am uitat pe cărțile de meserie pe care le am și îmi iese un diagnostic interesant, deși banal dacă îl comparăm cu profilele unor nebuni asemănători: o paranoidie spre paranoia, dorința patologică de putere, delir de grandoare. „Calități” care-l fac dificil în relații cu ceilalți, indivizi sau grupuri, pentru că, asta înseamna incapacitate de dialog și negociere, reacții disproporționate la contrarieri, diluarea simțului realității etc. Erdogan nu pozează în Sultan, în mintea sa, el ESTE un Sultan! Cum bănuiesc că liderii vestici au echipe de profiIeri calificați, cred că beneficiază de profile mai bune decât cel încropit de mine aici.

Erdogan a instaurat starea de urgență pentru cel puțin trei luni, iar astăzi (joi – n. RC), vicepremierul a anunțat suspendarea Convenției Europene a Drepturilor Omului pe termen nedefinit. Între timp, relațiile turco-americane au ajuns la cel mai coborât nivel din istorie. Baza americană a rămas fără electricitate, iar armamentul nuclear de acolo a fost pus pe generatoare. Între timp, Erdogan lovește în toate direcțiile – a, nu doar în interior. Face presiuni asuprea statelor occidentale, dar asupra României, să închidă școlile Gulen. De altfel, în Germania o asemenea școală a fost atacată de adepții lui Erdogan făcând necesară intervenția poliției. Poate lipsea ceva… Da, Turcia șantajează și UE cu cele 3 milioane cu refugiați! Occidentul pare incapabil de o reacție fermă.

Deocamdată, cifrele seci arată aceste dimensiuni ale represiunii – înainte de starea de urgență și suspendarea drepturilor omului… Fără a-i uita pe militarii arestați, circa 15.000 acum câteva zile, de toate gradele, de la soldați la generali și amirali! Și miile de judecători și procurori arestați în primele zile după puciul eșuat. Cifrele sunt de ieri, habar n-am cât au crescut între timp. Deci:

 • 15.200 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei au fost concediaţi
 • 21.000 de profesori au rămas fără licenţe şi nu mai pot preda
 • 1.577 de decani din universităţi au fost somaţi să demisioneze
 • 8.000 de poliţişti au fost concediaţi
 • 2 judecători ai Curţii Constituţionale au fost arestaţi
 • 1.500 de funcţionari din Ministerul Finanţelor au fost suspendaţi
 • 257 de angajaţi ai cabinetului premierului au fost concediaţi

Ar mai fi o bagatelă de 35 de jurnaliști arestați și 26 de posturi de televiziune închise!

***

Sursa: antoneseiliviu.worpress.com

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Turcia: răzbunarea nebunului!

 1. cornel

  Parerea mea este ca acest individ se pliaza pe asteptarile unui segment semnificativ din populatia Turciei si de aici „insolvabilitatea” situatiei din prezent si viitorul apropiat. ATENTIE: in un numar semnificativ de tari din Eu. si din lume, unele din acestea fiind importante si foarte importante, se profileaza ca acest tip de politicieni cu ale lor partide sa castige alegerii democratice sau sa devina mai mult decat semnificative in ecuatiile de guvernare.

  Poate fi amuzant pentru multi, dar eu fac un titlu de mandrie personala ca poporul caruia ii apartin, cu toate vulnerabilitatile sale, extremismul de toate nuantele, cel putin pana in prezent nu a prins „cheag”.

  Reply
 2. Ionas

  Erdogan poate fi calmat foarte usor, cu toate problemele lui personale, daca incearca santajarea UE si NATO.

  Sa se initieze un proces de evaluare a independentei poporului kurd.
  Sa se incerce a se stabili viitoarele frontier ale noului stat ( regiune) kurd- in Irak deja a fost lamurita chestiunea

  Reply
 3. alzara medic Sibiu

  Ehei , kurzii nu sunt kossovo ! Dna Mungiu ,care să fie cauza ?Altfel e ales constant de 70% din electorat precum Putin şi Orban ; spre nenorocirea noastră .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *