Turcia: Mai multă putere pentru Erdogan

Potrivit Comisiei Electorale de la Ankara, majoritatea electoratului turc a votat in favoarea modificărilor dorite de Erdogan. Opoziția a anunțat că va contesta rezultatul referendumului de duminică.

Türkei Referendum Präsident Erdogan (Reuters/M. Sezer)

Numărul celor care au susținut proiectul lui Recep Tayyip Erdogan ar depăși cu aprox. 1,25 milioane pe cel al turcilor care consideră că nu e bine ca președintele să dispună de prerogative sporite. 600.000 de buletine de vot mai urmează a fi evaluate. Rezultatul definitiv va fi dat publicității in decurs de 11 zile.

Dar chiar și înaintea anunțului făcut de Comisia Electorală de la Ankara privind câștigarea plebiscitului, Erdogan s-a declarat învingător: “Împreună cu poporul am înfăptuit cea mai importantă reformă din istoria noastră”. La reședința sa din Istanbul, Erdogan a mai vorbit de o “decizie istorică” a electoratului.

Ieșind in stradă, întâmpinat de o mulțime de susținători, președintele Turciei le-a spus că dorește cât de curând reintroducerea pedepsei capitale. Dacă nu va dispune de sprijinul necesar în Parlamentul, a adăugat Erdogan, va organiza un nou referendum pe această temă.

Șeful guvernului turc, Binali Yildirim, a declarat la Ankara: “Suntem o națiune”. în opinia sa, la referendum nu s-au înregistrat perdanți. “De câștigat, a câștigat Turcia și poporul meu ales. A sosit timpul să fim uniți.”

Türkei Referendum Auszählung (picture alliance/AA/B. Ozkan)

Opoziția vorbește de manipulare

Opoziția din Turcia, care se teme că Erdogan va beneficia de putere absolută, contestă rezultatul plebiscitului de duminică. “Acesta a adus un adevăr la lumină, anume că cel puțin 50 la sută dintre turci au votat cu nu”, a subliniat șeful partidului kemalist CHP, Kemal Kilicdaroglu. El a criticat decizia controversată Comisiei Electorale, de a lua în considerare și buletinele de vot oficial nevalabile.

Și formațiunea prokurdă HDP a anunțat că va contesta rezultatul a două treimi din buletinele de vot. HDP spune că deține informații, potrivit cărora 3-4 procente din voturi au fost manipulate.

La Istanbul mii de oameni au ieșit in stradă, in cartierele Kadiköy si Besiktas, prin tradiție antiguvernamentale. În semn de protest contra președintelui Erdogan, mulți locuitori au ieșit la geam și au bătut în oale și crătiți. La Ankara, simpatizanți CHP s-au adunat scandând: “umăr la umăr împotriva fascismului”. Portalul critic la adresa guvernului sendika.org a relatat și despre proteste în fața Comisiei Electorale de la Ankara.

Știre publicată de Deutsche Welle


Recomandări

One thought on “Turcia: Mai multă putere pentru Erdogan

 1. Inc.

  Așa e democrația înțeleasă de acest băiat sumar mobilat intelectual: te pui în fruntea unei mase ca să-ți urmărești interesele, nu în fruntea și în slujba unei majorități, ca să lucrezi pentru interesul general.
  Cum Turcia e foarte strategic așezată, te-ntrebi a cui victorie e Erdogan… Putin vrea sigur o Turcie instabilă la frontierele sudice (și așa slabe) ale Europei. Dar cei care au baze militare pe-acolo ? În mod normal, eliminarea unui băiat ca Erdogan n-ar trebui să ridice probleme…
  Să vedem partea bună: poate Erdogan își ține legumele și fructele la el și nu mai trimite sute de mii de tone în România. O cincime din cancerele din sudul și estul României se datorează probabil chimicalelor (demult apuse din UE) pe care turcii le bagă generoși în această marfă.
  E anagramez numele lui și-mi dă Dragneo. Turcia seamănă tot mai mult cu o pădure nebună (diliorman). Să sperăm că n-o să plătim tribut decât lașității (prin PSD), și asta temporar…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *