Tunurile unei firme de casa a lui Eugen Nicolaescu

O firma de casa a Ministerului Sanatatii, pe vremea când acesta era condus de Eugen Nicolaescu, a reusit sa puna mâna pe mai multe contracte grase privind importul si distributia de vaccinuri. Firma apartine unei rude prin alianta ale consilierului lui Eugen Nicolaescu, Sorin Iordache, partener de afaceri atât cu fostul demnitar, cât si cu sotia acestuia, scrie Gardianul.

Societatea care a castigat, in vara anului trecut, licitatia privind importul, dar nu si distribuirea vaccinului combinat rujeola-oreion-rubeola (trivaccin) PRIORIX este A&G Med Trading din Bucuresti. Asociati sunt sotii Georgeta si Adrian Filip Cristea, precum si firma americana Ravenna LLC. Georgeta Cristea este sora sefei Directiei Farmaceutice, Mariana Iordache, casatorita cu fratele lui Sorin Iordache, Niculae Iordache. Sotia fostului consilier al lui Eugen Nicolaescu este Marcela Iordache, sefa Directiei Resurse Umane. Valoarea contractului pentru importul a 370.000 de doze (seringi preincarcate) a fost de 8.316.046 lei (aproximativ 2 milioane de euro). Contractul s-a incheiat la 31 decembrie 2008, vaccinurile fiind livrate, potrivit intelegerii, societatii de stat UNIFARM, depozitarul principal de produse farmaceutice.

Pentru unii muma…

A&G Med Trading se obliga prin contract sa aduca vaccinurile PRIORIX si sa le predea doar UNIFARM. De aici, produsele erau ridicate de fiecare autoritate de sanatate publica locala. La cateva luni de la semnarea acestui contract, Eugen Nicolaescu schimba conditiile contractuale pentru furnizorii de vaccinuri. Astfel, daca A&G Med Trading era obligata sa importe si sa livreze vaccinurile doar depozitelor Unifarm, nu si autoritatilor de sanatate publica locale, renumita companie GlaxoSmithKline, care a furnizat vaccinul Cervarix, a trebuit sa indeplineasca ambele conditii. Astfel, prima transa a fost catre autoritatile locale, iar a doua, catre Unifarm. In aceasta situatie, statul va suporta cheltuielile legate de transportul vaccinurilor de la Unifarm la autoritatile de sanatate publica.

Contracte de milioane de euro

A&G Med Trading este o campioana la afacerile cu Ministerul Sanatatii, adunand in portofoliu zeci de contracte de sute de mii de euro. Acestea au fost semnate cu 12 autoritati de sanatate publica judetene in urma unor cereri de oferta si alte doua contracte incheiate prin negociere cu o singura sursa, cu ASP Dolj si ASP Galati. Cele mai grase contracte au fost insa perfectate de A&G Med Trading direct cu Ministerul Sanatatii. In 2006, firma a semnat un contract de 1,6 milioane de euro, fara licitatie, pentru achizitionarea de vaccinuri DTP-HB.

Transportul catre autoritatile locale – alti bani, alta distractie

Consilierul lui Ion Bazac, Molnar Geza, specialist epidemiolog, sustine ca, in cazul contractelor privind importurile de vaccinuri, problema mare consta in distributie. “De obicei, importatorul trebuie sa asigure pentru minister distribuirea produsului. In cazul contractului pentru trivaccinul Priorix trebuia sa se intample acest lucru. Unifarm dispune de conditii de pastrare a vaccinurilor, dar nu de distribuire a acestora. Din cate stiu, prin acest contract, ministerul a creat un stoc de vaccinuri care ar ajunge pana in luna septembrie. Autoritatile de sanatate publica locale dispun de conditii de pastrare si de transport, dar bineinteles ca acest lucru costa statul alti bani”, ne-a declarat Molnar Geza.


Articolul a fost publicat in Gardianul


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *