UPDATE (4 august 2015) Cauzele și efectele dezastrului.
Proiectarea barajului iazului de decantare de la mina Mount Polley, care s-a prăbușit catastrofal vara trecută, nu a ținut cont de fundația instabilă pe care a fost amplasat, un defect care s-a agravat de-a lungul multor ani, în care barajul a fost extins în mod repetat pentru a găzdui un lac tot mai mare de deșeuri toxice, se arată într-un raport independent, publicat la începutul acestui an.
Raportul arată că proiectul nu a ținut cont de complexitatea și instabilitatea straturilor glaciare și pre-glaciare care se află la baza peretelui de reținere. Construirea pe un strat slab de depozite glaciare nedetectate la timp a fost apreciată de către anchetatori ca fiind ”o armă încărcată”. Conform acestora, construirea unei pante abrupte la dig, când acesta a fost din nou înălțat, a echivalat cu ”apăsarea pe trăgaciul armei”, respectiv la dezastrul din 4 august 2014.
Comentariul purtătorului de cuvânt al companiei minier, Steve Robertson, pe marginea raportului a fost sec: ”Construcția centrului nostru de depozitare a sterilului a fost întotdeauna în conformitate cu proiectul tehnic înregistrat (avizat – n.r.)”. Sau altfel spus, de vină nu e proiectantul, ci cel care a avizat proiectul!
Un alt studiu publicat de cercetătorii de la University of Northern British Columbia and the University of B.C. arată că efectele poluării produse de prăbușirea iazului de la mina Moun Polley se vor întinde pe o perioadă îndelungată, fiind necesară o monitorizare permanentă. Specialiștii de la cele două universități au analizat valul de deșeuri care a ajuns în Lacul Quesnel, un important habitat al somonului. Conform acestora, sterilul minier a fost spălat de râul Quesnel, dar o cantitate importantă s-a scufundat în partea de jos a lacului și s-ar putea infiltra de-a lungul anilor. ”Natura deșeurilor prezentă acum în Lacul Quesnel prezintă un pericol potențial prin conținutul de metal pentru creșterea, supraviețuirea și comportamentul speciilor de pești importante”, se arată în studiul care mai menționează riscurile pe termen lung pentru industria turismului, pescuitul și comerțul pe care se bazează zona.
La un an după dezastru, efectele acestuia nu sunt cunoscute încă pe deplin, alte studii, aflate în lucru, încercând să le evalueze.
***
UPDATE 2 (11 august): DEVASTATOR (VIDEO & FOTO): Dezastru la o mină de aur din Colorado. Autoritățile au încercat să ascundă amploarea contaminării. Mai crede cineva că riscurile minelor de aur pot fi controlate?
***
textul inițial:
Cunoașteți declarațiile legate de siguranța viitorului baraj al iazului de decantare de la Roșia Montană care va fi construit din arocamente la ”cele mai înalte standarde de siguranță cunoscute”? La ”cele mai înalte standarde de siguranță cunoscute” a fost construit și barajul iazului de decantare al exploatării de aur și cupru a companiei Imperial Metals de la Muntele Polley, din Canada. La începutul acestei săptămâni, în noaptea de 4 august, ”cele mai înalte standarde de siguranță cunoscute” s-au dovedit insuficiente, barajul din arocamente s-a prăbușit și cinci milioane de metri cubi de deșeuri toxice s-au revărsat în valea Hazeltine Creek și lacurile Quesnel și Polley, iar dezastrul se extinde.
Priviți, mai jos, înregistrările video ale dezastrului și reportajele realizate de jurnaliștii de la Global News. Și nu comparați întru totul cu barajul de la Roșia Montană. Barajul de la Roșia Montană va fi mult mai înalt într-o vale mult mai îngustă (implicit, cu o presiune pe baraj mult mai mare decât în cazul Polley). Mai mult, în zona imediat expusă riscului în avalul barajului de la Roșia Montană (localitățile Abrud, Roșia Montană – Gura Roșiei, Cărpiniș -, Câmpeni, Bistra, Lupșa, Baia de Arieș etc.) locuiesc aproximativ 20.000 de oameni, comparativ cu cele aproximativ 300 de gospodării din avalul barajului de a Muntele Polley. În fine, compoziția chimică a sterilului din iazul de decantare de la Roșia Montană va fi mult mai nocivă decât cea din iazul canadian.
Citește și:
De ce nu se prezinta acest dezatru si la stirile din Romania?
sunt ocupati cu ponta si basescu….sau zilele acestea cu felix ….nu motanul si varanul…de voiculescu
Am vazut pe burtiera o mica stire la B1 in care nu se specifica ce fel de mina era aceea. Stirea provenea de pe mediafax. Se ocolea teribil sintagma “mina de AUR”.
Stirile de mult nu mai prezinta stirile. Trebuie sa le cauti, sa gasesti cateva surse si ajuta sa impartasesti si sa ai prieteni care impartasesc teme importante.
Dezastrul asta e din 2013 . Dar vad ca are data de 08.08 .2014 ca fiind postat. A fost prezentat la stiti, dar a circulat mai mult pe fb
@ Mariana: e din august 2014; n-a fost prezentat în media maninstream
Buna intrebare!
Nu poate fi facuta comparatie cu proiectul RMGC: acesta e un baraj foarte slab, din steril, iar in proiectul RMGC este din anrocamente, similar celui construit deja la hidrocentrala de la Tarnita (care asteapta turbogeneratoarele cu puterea totala de 1000 MW = 1 milion KW).
e de ce? ca sa se mai produca inca o data aici.
daca tot si-au defrisat padurile pt bani, macar sa se aleaga cu ape si pamanturi prospat nivelate de viituri.
bravo “mama natura”.
“Imperial accepts that it’s our responsability to put this right and and we will diletentlly do so…”
Da ma ? Si cam cum o sa put this right ? Cu o campanie de presa in care o sa mancati cacat spunand ca de fapt rezidurile alea toxice nu sunt chiar asa toxice ? Si ca razele soarelui vor neutraliza in cateva zile cianurile ?
Sorry, am vrut sa scriu …diligently
Pai exact asta fac. Cica apa este “a;most drinkable”:
http://globalnews.ca/news/1493170/water-from-breached-tailings-pond-near-likely-b-c-almost-drinkable-imperial-metals-president/
Gabriel resources este un sponsor important al presei românești. Presa nu va publica asa ceva sa nu piardă incasarile !! (inclusiv televiziunile depind de publicitate).
Noi putem sa citim si presa canadiana: http://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/mount-polley-mine-tailings-water-very-close-to-drinking-quality-company-says-1.2727776
Oare si votantii nostri pot?
lucrez in presa….presa la care lucrez(ca si voluntar) nu e sponsorizata,dar intervine o alta ipoteza de a mea: cei cu ceanurile,cei cu petrolul,si asa mai departe sponsorizeaza statul-respectiv oameni cheie din stat,statul la randul lui sponsorizeaza publicatiile nationale,publicatiile nationale decid soarta celor locale…..,si fiind presa esti supus intr-un anumit fel guvernului,statului-asa zic ei,defapt esti supus celor care conduc statul,institutiile….asta se vede in “foame” de stiri respectiv lipsurile de informare…..,oticum o facem tot de ei depindem:)
sorry ca scriu asta,dar pe Tara trebuie sa facem ceva,intr-un final presa serveste tara-adica locatarii,nu statul….
Mie unul, imi pare rau ca nu s-a mers mai departe cu Rosia Montana. Chiar vreau sa ii vad pe fomistii si pe spartii aia de la Rosia Montana cum se ineaca in cianuri. Pe mama natura o doara in bascheti de un incdent dinasta. In cateva miii de ani se va regenera, dar pagubele umane produse ar fi fost consistente. Daca stai sa te gandesti, ar fi o pedeapsa justa si putin ironica pentru inaptii aia care singura lor scuza e ca nu stiu nimic altceva decat minerit…
Radu, problema ar fi ca in situaita in care s-ar intampla un dezastru din asta la Rosia Montana, suferinta s-ar extinde si asupra multor alti oameni nevinovati din zonele alaturate…ei ce vina ar avea?!?!..noi ce vina am avea?!?!
As prefera sa nu se faca nimic acolo..sa nu se intample nimic acolo…bem aur/bani/cupru?!?!?
Scuze ca raspunddupa un an!
Rapsunsul la intrebarea din final este clar: nu, nu beu aur, argint, cupru, germnaiu sau bani, pentru simplul motiv ca metalele utile merg la export, la fel si profitul, Statul roman primeste o redeventa ridicola! Obiectia mea cea mai mare la proiectul RMGC nu este poluarea, nici distrugerea vestigiilor romane, ci JAFUL: noi ramanem cu peisajul devastat si cu poluarea, dar o facem “pe gratis”, exploatatorul plateste extrem de putin pentru ce ia!
Stai ca inca nu se stie daca e chiar inchis 100% subiectul rosia montana.
Corect Radule, mai bine suntem o tara de vanzatori in Carrefour si de “it-isti” corporatisti, de ce sa producem ceva, lasa ca luam de la altii care produc. Germania, Franta si alte tari mai indepartate nu au nici o problema nici cu cianurile si nici cu gazele de sist, ambele aducand un procent deloc neinsemnat economiei lor … La noi au ajuns hipsterasii cu peturi sa dicteze directia independentei energetice …
Un Ion (dintre cei putini care gandesc inainte de a se opune) …
Ionule, gândeşti cam puţin dacă afirmi că statul român ar trebui să dea rezerva asta pentru un procent de 6% din aurul şi argintul de acolo. Ăsta ar fi cel mai pragmatic argument, dar mai sunt multe altele împotrivă, e suficient să te documentezi, informaţiile le găseşti uşor, trebuie doar să le cauţi înainte de a-ţi forma o părere şi de-a o şi spune în public. Iar sintagma asta “hipsteraşii cu peturi”… te cam contrazice şi asta când spui că gândeşti. Plus că ţi-ai găsit unde să comentezi! Ai citit articolul sau măcar titlul? Ai urmărit clipurile? Uimeşte-ne cu părerea ta de Ion care afirmă că gândeşte!
Si la noi exploateaza companiile rusesti aurul cu cianuri fara nicio treaba, de zeci de ani de zile. Numa astia care nu e rusi e nasoli, ce nu intelegi?
@ anna: unde se exploatează la ora actuală (ruși, neruși, români, canadieni, barbadosieni etc.) la ora actuală aur cu cianuri în România? și dacă cinaura se evaporă prin expunere la soare, de ce nu dau drumul după 7-10 zile la apa aia, să n-o mai stocheze, iar dacă se evaporă, unde ajung vaporii?
Cianura de sodiu este distrusa in cca 7 zile daca stratul de apa este de cativa cm grosime ca razele UV si oxigenul sa patrunda in toata grosimea stratului, cu conditia ca apa sa fie limpede, fara sedimente.
Pentru o apa saturata cu sedimente si cu o adancime de cateva zeci de metri, timpul de neutralizare naturala este de ordinul secoleler.
Conform STAS 1342 – 91 Apă potabilă, continutul maxim de cianuri din apa potabila este de 0.01 mg/l, adica 10 parti per miliard (ppb). Pentru informare, pentru acceasi apa potabila, continutul maxim de arsen este de 0.05mg/l, de mercur – 0.001 mg/l, de nichel – 0.1 mg/l, de aluminiu – 0.05mg/l, etc.
Este bine sa va informati dela sursele primare, nu din cele auzite sau transmise la mana a saptea.
geological are dreptate in privinta continutului de nichel aflat in steril si al carui continut de 6 ppm este de 3.7 ori mai mic decat cel din rocile continentale. Pentru Lacul Quesnel, impactul sedimentelor transportate este neglijabil, dar pentru un eventual accident similar din Muntii Apuseni, unde nu sunt lacuri – buffer, consecintele pot fi mult mai serioase .
Este suspecta insa tacera principalelor Antene, Realtati, Romanii, B1-uri, sau a altor posturi TV “independente”, inclusiv TVR1 si TVR2.
Nicăieri! Aberează fără jenă!
anna asta e o toanta, un exemplu clar de “idiot util”, o “trompeta propagandista”, care crede ca da bine daca “o aduce” la antirusism (ca e la moda zilele astea).
“mama prostilor e vesnic gravida”… si, ca un corolar, are si perioada da gestatie redusa!
Deci sa fi programator in Romania e o rusine asai? Pai prietene tu sti cat cotizeaza firmele astea la buget? Ca toti au multi angajati cu salarii mari (chair si aia cu pfa tot au un salar decent trecut in carte de munca si si pfa-ul plateste niste taxe). Dar nah aia nu e productie ca nu poti tu sa ti programul in mana. Care e viitorul? Datul la sapa? Munca pe santier?
Lasa ca si noi suntem platiti mai bine in afara, sa nu plangi ca de ce pleaca tinerii din tara, pai uite mai nou sa lucrezi mult e o rusine daca nu dai la sapa :)
Programatorule, nici datul la sapa nu este o rusine, dupa cum nici a fi corporatist nu ar trebui sa fie o lauda. Uita-te la tine, esti tafnos, fanfaron, “calitati” care s-ar putea ignora, dar esti si semianalfabet, daca ne luam dupa ortografie si lipsa de cunostinte despre punctuatie, fapt care-ti face tagma de rusine. Fa-ti un bine si sterge-ti postarea, pana nu ti-o vede vreun sef care si-a luat BAC-ul cinstit, si te da “la sapa”.
Ioane trezeste-te din visare tu nu gandesti tu esti un fel de leguma produs al societatii “capitaliste” in care traim si cum vezi cu gramada afara in tarile capitaliste cu traditie, tu esti doar un biet executant si gandesc altii pentru tine asa ca nu mai visa si daca pentru tine mediul in care traiesti nu conteaza atunci asta e problema ta si te poti arunca in WC-ul din curte ca oricum e mai putin toxic decat cianurile si solutiile folosite la extragerea gazelor de sist.
Cantitățile de metale / elemente enumerate mai sunt înșelătoare. Aceste elemente nu sunt în stare discreta, se afla în particule de rocă. Materialul va fi similar cu ceea ce curge natural de pe pantele de munte in urma eroziunii și transportat, în special în primăvară, de către fiecare râu și pârâu . Ceea ce este important este concentrația, în părți per milion sau de parti pe miliard, iar în cazul în care luam nichelul ca exemplu, 326 de tone (din totalul de steril, amintindu-ne totusi că doar o mică parte a sterilului a fost pierdut) compara acest lucru cu un total de probabil 50 de milioane de tone de steril. Rezulta 326/50000000, sau 0,0006%. Sau 6 ppm. Atunci ar trebui sa comparam acest lucru cu solul din curte, al carui concentratie de nichel este mai mare, si sa tinem cont de limitele de sanatate pentru sol. Aceste particule, cand intra intr-un lac liniștit, se scufunda rapid. Lacul Quesnel este un lac foarte mare, si ele vor acoperi o suprafață foarte mică. Pentru fluidele implicate, pentru care noi nu știm compoziția, cantitățile, sau concentrațiile, volumetric acestea vor fi destul de dispersate și diluate rapid.
În timp ce acest lucru este un accident nefericit și inestetic, nu știm implicațiile pe termen lung. Cantitatea de informații care induc în eroare de la acest blog și Global Newseste tulburătoare, iar rapoartele de deșeuri “toxice” sunt inexacte și premature. Sunt uimit de ura si invectiva ridicat de comentarii pe acest site. Ceea ce ne trebuie aici este sensibilitate și știință. Spre deosebire de ce spun de știrile si blogurile de acest gen, “noi nu vom muri otraviti”.
Într-adevăr acesta este un accident grav, dar așa cum de noi toți depinde continuarea sau interzicerea exploatarii de la Rosia Montana, trebuie să acceptăm si un discurs rational si stiintific si o parte din vina, nu sa ne bazam pe informatii proaste sau incorecte si pe “drobul de sare”.
Vrei sensibilitate si stiinta ?
Uite ceva simplu de tot: ce zici sa te obligam sa bei cateva cani de apa “pura” ?
E super stiintific.
E toxica, mori.
Nu e toxica, ne arati ca mineritul cu cianuri e ok.
Pariez pe orice ca nu te bagi. Nu risti tu sa mori ca fraierul bazandu-te pe propaganda mincinoasa a marilor firme care vor “binele” oamenilor.
Oricum efectele vor aparea in timp si nimeni nu va muri pe loc, tocmai de aceea ei continua cu aceasta propaganda… ei au niste date oferite de cercetatori dar ele sunt RELATIVE!!! Ceea ce ascund oamenii acestia care ne prostesc pe fata este faptul ca in Canada in special, in zonele unde se fac exploatari nr de persoane care se imbolnavesc de cancer a crescut cu 400%…sau poate o fi de la inghetata!!!
@ geological: fără supărare, povestea asta cu concentrația și cu pipiemii e una dintre cele mai mari minciuni propgandistice – o folosește și rmggc legat de cianură, când dă exemplul concentrației de ”cianuri” (de fapt de compuși cianhidrici) aflați în diferiți sâmburi de fructe și care ar fi inofensivă – într-adevăr, dacă mănânci 10 sâmburi de caise, migdale etc. nu ai nimic, dar sunt cunoscute cazuri de otrăvire a persoanelor care au mâncat cantități mai mari – concentrația din sâmburi a rămas aceeași, diferența o face cantitatea;
în fine, un roșian, fără prea multe școli superioare a pus o întrebare simplă: ”domnule, dacă e așa inofensivă cianura în concentrațiile de care vorbiți, de ce mai faceți barajul, de ce nu-i dați drumul să curgă liber?”
Pentru ca cianura are nevoie de 7-10 zile de expunere la aer pentru a se neutraliza si detoxiciza.
Speri să creadă cineva aberaţia asta? Serios? E aproape hilar!
geological, ce-ar fi să pleci tu la tine acasă (care, judecând după exprimarea ta în limba română, ştiu sigur că nu e România) şi să ne scuteşti de informaţii oferite de RMGC?! Bine, dacă-ţi iei un job la o companie de oameni cinstiţi, poţi să rămâi sănătos şi în România!
Ca bine zici, astfel de paraziti n-au ce sa caute la noi in tara, vin si sug din sanatatea oamenilor a solului si a faunei.
Sunt roman get-beget, nascuit aici, si inca o chestie: sunt total impotriva exploatarii de la Rosia Montana.
Acum ca toti ati facut tot felul de presupuneri cum ca sunt platit de RMGC, tradator de tara, etc. doar pentru ca am indraznit sa incerc sa calmez tonul dezinformant al stirilor vizavi de deversarea din Canada, va simtiti mai bine? Prefer sa ma bazez pe informatii bine cantarite cand fac declaratii, si cand protestez pentru sau impotriva unui lucru, atat. Nu pe propaganda si pe bla-bla-uri pline de pasiune dar unilaterale.
Repet: sunt impotriva exploatarii. Sunt pro-Rosia Montana naturala si curata. Nu ma asteptam la reactii de genul asta din partea oamenilor pe care ii consideram de aceeasi parte cu mine, doar pentru ca am folosit alte cuvinte decat “corporatii=diavolul, huo”. Personal sunt de convingerea ca daca vrei sa aperi ceva, nu o faci prin informare proasta, ci prin onestitate si corectitudine. Mai ales, e important sa ai coloana vertebrala si fermitatea convingerilor, nu barbarismul asta care viseaza la raul celor care ii contrazic. Asta nu e civilizatie.
Ati vorbit de nichel, ce se intampla de fapt cu arsenicul si mercurul care ajung in aceste lacuri???
Bai dar, ce dracu, aia nu au peturi :O …
Ma bucur când vad ca oamenii nu se mai înjură ca prostii unii pe ceilalți în comentarii.
Ma bucur sa vad ca oarecum reușiți sa va uniți pentru o cauza comuna.
Asa va vreau, asa ne vreau.
Ignorati-i va rog pe cei ce abereaza… Concentrați-va atenția pe nenorocitii mincinoși si nepăsători care vin sa ne aburească pentru resurse!!
Nu mai vreau romani împotriva românilor!!
Înțelegeți ca EI asta își doresc!
Înțelegeți si practicați asta mereu!
Dezbinați putem fi cuceriți!
Uniți nu ne poate fura nici dracu!!!
Putem sa învățăm în timp sa ne unim si sa nu ne mai răstim unii la ceilalți!
Pace si uniune va doresc! TUTUROR!
Nu prieteni la noi sunt proiectanti romani! Care isi insusesc proiectul canadienilor si il lauda cu foc. Ca asa-i in Romania!
http://ro.wikipedia.org/wiki/Scurgerea_de_cianur%C4%83_de_la_Baia_Mare_(2000)
Sa fim seriosi. In clasa a 7-a la chimie am invatat un lucru foarte important. Cianurile sunt mortale.
Indiferent in ce forma vin e nasol.
Poate unii nu au auzit pana acum, dar la noi a fost un caz similar la Certej (daca nu ma insel in 1971)
http://danielvla.wordpress.com/2013/10/25/cumplitul-accident-de-la-certej-barajul-lacului-plin-de-cianuri-se-rupe-rezultand-89-de-morti/
Daca era usor de exploatat aurul oricine ar fi facut-o. Cu cianuri e mult mai usor dar mult mai daunator, asa ca exploateaza la altii, de ce sa-si strice mediul lor.
https://www.youtube.com/watch?v=XLAm20aQHP4
cam asa o sa ajunga si rosia montana
Urat accident. Asta e un iaz de camp, adica un bazin construit dintr-un patrulater din arocamente care se inalta pe masura cu umplerea. Sunt cele mai riscante constructii, riscul fiind proportional cu inaltimea barajului si inaltimea apei. La Rosia Montana iazul propus e unul de vale.
Luat si mancati aur, petrol si gaze daca voi nu apucati sigur o sa apuce copii vostri daca nu se iau masuri impotriva poluarii.
Tot pentru oferirea corecta a informatiei stiintifice, trebuie sa specificam faptul ca iazul de decantare de la Mont Polley, afectat de ruperea barajului, era un iaz de decantare a reziduurilor de flotare NU A REZIDUURILOR DE CIANURARE. Orice zacamant de acel tip (porphyry copper and gold) se floteaza si se oxideaza, fiindca cianurarea integrala (propusa de RMGC la Rosia Montana) ar duce la pierderea cuprului. S-au deversat deci, ca in cazul accidentului de la Certej, reziduuri de flotatie, care acum “pacatuiesc” doar prin continuturile de metale grele, As etc. Daca deversarea era a unor reziduuri de cianurare, accidentul ecologic era de cu totul alta amploare, chiar daca se producea diluarea in bazinul “tampon” al Lacului Quesnel. Cat despre “tacerea” televiziunilor… nu comentez.
Pentru a se imbogati, o mana de smecheri, zisi afaceristi, distrug natura, si sanataea unei populatii intregi!!
Unii nu se mai satura niciodata de bani, si calca pe cadavre!!
Toata Transilvania, asta vor ei!
Uitati-va pe link-ul de mai jos si o sa vedeti ce MOARTE vom avea in casa noastra daca se vor aproba proiectele de exploatare!!!
http://apusenitv.ro/goana-dupa-aur-whos-next/
Canada are cea mai permisiva legislatie pentru companiile miniere.
Ma bucur ca s-a intamplat la ei asa ceva.
Cotatzia lor la bursa s-a dus suficient de jos ca sa-i bage in faliment?
Locuiesc in Ardeal si sub noi santt mii si mii de tone de aur iar noi romanii am ajuns cei mai saraci din UE.Ceea ce prezentati poate fi adevarat dar veniti cu solutii.STATUL dupa cum afirma cei de la RealitateaTV se imprumuta cu sume uriase pentru a platii bugetarii si pensionarii.Industria a fost distrusa un buna parte,agricultura este dependenta de clima si doar zootehnia poate crea valoara adaugata.Cine au inchis minele ce scoteau aur pot fi considerati tradatori de tara si de neam.
românul nu stie nici de tragedia de la Certej unde acum 40 de ani barajul iazului de decantare a cedat si s-a revarsat peste oraselul de muncitori, au murit 89 de oameni. statul a musamalizat totul. nu trebuie sa stim noi de asteA. romanul trebuie sa aibe unde sa “lucre” ca sclavul murdarind pamantul unde ai lor copii se joaca si pt profitul altor țări
Apocaliptic. Nu vreau asa ceva si la noi. Voi da votul meu celui care va jura pe biblie ca nu va permite declansarea unor circumstante asemanatoare si in Romania.
Avariile marilor baraje sunt o noutate numai pentru cei neinitiati. In 1959 a cedat barajul de la Malpasset-Franta cu 425 de morti si in 1963 s-a rupt (cam din aceleasi cauze ca si in Canada) barajul de la Valjont (Italia)- cu 2000de morti. In Romania barajul de beton inarc de la Vidraru (inaltime 167 m) a rezistat pefect la cutremurul din 1977 estimat la gradul VIII Msk, in zona barajulul. Cred ca este in momentul de fata o psihoza generata intentionat sau nu legata de exploatarea cu cianuri. Asa cum zeci de mii de baraje au rezistat cutremurelor in toata lumea , un baraj corect/cinstit proiectat trebuie sa reziste si daca este un batal de noroi cu cianura. Alaturarea numelui proiectantului din Canada cu Rosia Montane este fortata /tendentioasa. Pentru cei care nu cunosc mecanismele proiectari va informez ca ORICE proiect din strainatate TREBUIE sa capete verificare/viza “bun de executie” din partea VERIFICATORILOR ATESTATI conform Legii. Cred ca articole “simpliste”, cu interpretari de pe o banca din Cismigiu sunt foarte periculoase pentru informarea populatiei (mai mult dezinformeaza!)
@ Radu Petrovici:
1) la RM nu e proiectat baraj ”de beton in arc”
2) studiile geologice depuse la minister sunt bătaie de joc; în studiile (despre care chiar fostul director al Institutului Geologic spune că au fost falsificate) respective se spune că pe Valea Cornei nu ar fi falii, deși, fără să fiu geolog, ține de o chestiune elementară că pe un deal/munte cu izvoare trebuie să existe și falii (iar fotografii cu izvoarele respective le-am făcut publice); în plus, mai scrie în studii că nu e activitate tectonică în zonă, deși drumul de beton, făcut chiar de rmgc, de pe un deal alăturat a fost rupt în două de o alunecare de teren
3) dacă vorbiți de dezastrul de la Valjont, atunci trebuie să cunoașteți și asigurările nenumărate date de ingineri și geologi că nu există niciun risc (în ciuda alunecărilor de teren din zonă) ; mai mult, în noaptea dezastrului, în ceea ce ar fi trebuit să fie o alunecare de teren controlată, deștepții ăia de ingineri și geologi erau pe baraj, cu paharele de șampanie în mână, pt. a celebra ”rezolvarea problemei”; așa de siguri au fost de geniul lor ingineresc încât nu au anunțat comunitățile din vale de alunecarea lor ”controlată” – de unde și dimensiunea tragediei
4) nu alătură nimeni ”tendențios” proiectantul din Canada cu cel de la RM – dovada e chiar în documentele companiei, unde acest proiectant la fel de ”genial” precum inginerii și geologii de la Valjont e menționat ca firmă consultantă în barajul de pe Valea Cornii