Mihai Goțiu

Tu ti-ai facut testul de vot? Cu Rosia Montana, cu fracking-ul si multe altele

Mi-am făcut testul de vot. De fapt, mi-am făcut mai multe. Primul este busola politică Voting Advice Application (www.euvox.eu). Cea mai mare compatibilitate mi-a ieșit cu UDMR. Să nu ne speriem, ”cea mai mare” e, de fapt, 28,4%. Spre comparație, la nivel european sunt câteva zeci de partide cu care aș avea o compatibilitate mult mai ridicată. De unde rezultă că oferta electorală autohtonă e extrem de restrânsă și, mai ales, foarte puțin diversificată. E interesant, pentru că un asemenea grad ridicat de incompatibilitate poate fi o explicație suplimentară pentru absenteism – dincolo de toate mizeriile din viața reală a politicii românești, nici măcar la nivel teoretic nu există diferențe de discurs ideologic semnificative (mă rog, asta în condițiile în care și altora le iese același grad ridicat de incompatibilitate). Chestionarul de compatibilitate are și o întrebare despre Roșia Montană. În tabelul de mai jos puteți vedea niște rezultate preliminare (în urmă cu o săptămână): doi români din trei (67,66%) sunt ”total împotrivă” sau ”împotriva” proiectului Gabriel Resources (comparativ, 16,89% sunt de ”de acord” sau ”total de acord”, iar 15,45% ”nu știu” sau sunt indeciși).

Puteți să vă faceți și voi testul EuVox aici.Mi-am făcut și testul Open Politics (aici ). Mi-a ieșit că aș fi compatibil cu independentul Peter Costea. Am căutat mai multe informații despre el și m-am îngrozit nițel. E un test pe care și l-a făcut și Tolo (aici ) și, din comentariile la articolului lui văd că și altora le-a ieșit Peter Costea. Explicația e destul de simplă: între ce scrie candidatul ăsta pe site-ul de promovare și ce i se atribuie ca valori în testul Open Politics e diferență de la cer la pământ. Așa că m-am mai liniștit nițel. Încercați și testul Open Politcs (are și întrebări despre fracking). De votat, votați însă conform cu propria conștiință (la final, la butonul ”nelămuriri”, puteți afla și de ce rezultatele de compatibilitate s-ar putea să fie distorsionate).

 
ATENȚIE: cele două teste de mai sus pornesc de la ideea asumării de către partide și candidați a unor opțiuni ideologice sau, în unele cazuri, punctuale. Asta nu înseamnă că, în realitate, le și respectă. Diferența e dată între ce pretind că ar face partidele politice și ce fac în realitate. Așadar, nu ezitați să folosiți și alte instrumente suplimentare. România Curată v-a prezentat două:

– Lista Neagră a alegerilor europarlamentare –  aici
– Testul Roșia Montană pentru europarlamentare –  aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Tu ti-ai facut testul de vot? Cu Rosia Montana, cu fracking-ul si multe altele

 1. MRC - OP

  Credem ca formularea pe care ati utilizat-o in legatura cu rezultatul TestVot, care va indica o compatibilitate cu Peter Costea, este eronata. TestVot nu „ii atribuie valori” domnului Costea. Raspunsurile atribuite domnului Costea pe site sunt exact raspunsurile pe care acesta le-a dat chestionarului nostru. Detalii despre elaborarea TestVotului gasiti pe site-ul nostru: http://www.openpolitics.ro/noutati/homepage/tot-ce-ai-nevoie-sa-stii-despre-testvot.html Fiecare candidat si partid a fost contactat de mai multe ori pentru a raspunde la chestionarul nostru. In lipsa unor pozitii clare pe teme europene, exprimate altundeva de candidati si partide, nu aveam cum sa codificam altfel sau sa includem si alti candidati sau partide. Nu aveam nici cum sa nu il includem pe domnul Peter Costea. Deci nu puteam sa extrapolam pozitii fara sa avem alte date.

  Reply
 2. Cavalary

  Am facut mai multe, dar sunt irelevante pt. ca-i includ doar pe cei „cu sanse” (plus un independent si mai rau, in unul din cazuri descris si aici), deci ce-o sa votez eu nu-i acolo. Problema e ca nu stiu cat e vina celor care fac testele si cat e vina partidelor mici si celorlalti independenti ca nu le cauta din timp si nu-i bat la cap sa-i includa si pe ei, dand raspunsuri la toate intrebarile si oferind si ceva dovezi daca-s nelamuriri, declaratii publice, luari de pozitie, ce-i nevoie, pt. ca i-ar pune pe harta si ar arata oamenilor ca exista variante. Chiar as fi interesat de un raspuns de la cei care creaza asa ceva acum, daca vad ca unii si urmaresc astfel de postari. Dar mai interesant ar fi sa vad un test care sa ia in calcul pozitiile partidelor europene, nu ale celor nationale, tinand cont de tipul scrutinului.

  Reply
 3. MRC - OP

  Dupa cum am precizat la comentariul precedent, asa cum au facut din 2008 pana in prezent, inaintea fiecarui tur de scrutin pentru care au fost lansate aplicatii TestVot, expertii Fundatiei MRC au contactat si de aceasta data, in repetate randuri, toate partidele si candidatii independenti care s-au inscris in cursa electorala. Din cauza lipsei raspunsurilor unor partide si candidati, a lipsei de pozitii publice adoptate de acestia pe majoritatea temelor incluse in chestionarul TestVot, si a lipsei unor programe publice disponibile, care sa ofere posibilitatea plasarii partidului/candidatului pe aceste teme, nu am putut include decat partidele indicate aici: http://www.openpolitics.ro/noutati/homepage/tot-ce-ai-nevoie-sa-stii-despre-testvot.html

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *