Mihai Goțiu

Trei golănisme electorale de la Ponta, Dragnea & Co, în ziua votului. Disperare și optimism

Golănia 1. DIASPORA

Încă de dimineață, de la Paris, Bonn, Bruxelles, Roma, Stockholm, Munchen și din alte orașe din lume au început să curgă relatările despre cozile cu sute de persoane care așteaptă să voteze. Organizarea votului în diaspora sunt eșec total, care, de altfel, a și fost anticipat. În unele locuri se stă și câte 2-3 ore la coadă. De vină sunt numărul mic de secții, numărul mic de persoane în secții, formularele care trebuie completate (declarații cum că nu au votat și în altă parte – o formalitate cretină, ținând cont de zecile și sutele de kilometri distanță, în unele cazuri, dintre secții), pentru a nu mai vorbi lipsa posibilității votului prin corespondență. Nu e greu de anticipat, după huiduielile primite la Torino și Madrid în mod direct, și, prin mandatari, de la Paris, de către Victor Ponta, de ce această organizare a fost deliberat defectuoasă. Iar efectul demobilizării vizează, în special, turul al II-lea.

”Tocmai am primit această imagine. E de la München. Coada de români care vor să voteze este imensă, și sînt doar cinci ștampile. Iar membrii comisiei refuză să le împartă oamenilor declarațiile alea cum că n-au votat în altă parte.”

Camelia Sanda/ postare pe Facebook

munchen

Golănia 2. STUDENȚII

Aici vorbim de București, unde aceleași formulare pe care trebuie completate de cei care votează în altă localitate decât cea de reședință au fost epuizate. Evident, că s-au epuizat în secțiile de votare din zonele complexelor studențești. Că Ponta nu se bazează pe electoratul urban tânăr și educat nu e o noutate.

Golănia 3. OBSERVATORII VOLUNTARI

Grație unei mobilizări fără precedent în ultimii 10-15 ani cel puțin, câteva sute de observatori voluntari s-au acreditat și și-au ales secțiile cele mai problematice de la precedentele runde de alegeri, prin Teleorman și Olt, îndeosebi. Acești observatori le-au stat în gât președinților secțiilor de votare încă de dimineață (detalii aici). Cu buna sau cu forța au încercat să scape de ei. La Colonești, Olt, au chemat mascații.

”La ora 17 vine o brigadă de mascați la solicitarea PP-DD. Suntem deja într-o secție de mare securitate, cu tensiuni care plutesc prin aer de poți să le tai cu cuțitul. Am semnalat până acum 10 nereguli în secția de votare. Până la ora 16 au votat 360 de oameni, dintre care 75 pe liste speciale. Prezență la vot în sat Colonești la ora 16: 57,32%. Media pe țară și la București: 20,78.”

Cristian Neagoe, observator voluntar, secția 154, Colonești, Olt

Disperare

Avea nevoie Ponta de aceste golănisme astăzi?, e o întrebare legitimă. Analiștii se așteptau la mari probleme în turul al II-lea, nu acum. Pentru că, din punct de vedere strategic poate fi o eroare să crești gradul de iritare la un nivel la care poți genera mobilizare adversă. În cazul diasporei și a studenților răspunsul e destul de simplu: mizeriile de acum îi vor descuraja pe cei mai comozi să participe la turul al II-lea (așadar se vizează efecte pentru al doilea tur). Presiunile asupra observatorilor voluntari au o altă semnificație. Dacă au început să-și scoată armele de pe acum, e semn de disperare. Nu că ar termina Ponta pe primul loc astăzi, ci că diferența nu va fi suficient de mare pe cât și-ar dori (știut fiind faptul că o diferență sub 10 procente l-ar face vulnerabil).

***

Optimism

Și, totuși, ziua de astăzi rămâne una foarte frumoasă pentru mine (indiferent de rezultatele votului). Și e legată de implicarea voluntară a sutelor de observatori de care am vorbit. Pentru a explica: observatorii voluntari sunt acei observatori care nu primesc nicio recompensă financiară pentru munca lor. Fac asta din convingere (de aici și deranjul pe care îl produc prin Teleorman, Vrancea, Olt și prin alte sate cu prezențe ”record” la vot). Dinspre ei vine schimbarea reală în România. Indiferent cine câștigă alegerile la tura asta. Și nu e întâmplător că cei mai mulți dintre acești observatori și-au făcut ”încălzirea” la Referendumul Cianurii, din decembrie 2012, din Apuseni, sau că au fost anul trecut în stradă. Toamna Românească nu a murit!

Pentru final, din jurnalul unui observator, Alina Cărădeanu

”ȘOC ȘI GROAZĂ. Small talk. 
Niște doamne din comisie: Cum adică? Nu ești plătită? (confuzie, oarecum indignare, șoc)
Eu: Nu, am venit voluntar. 
3 dintre doamne în cor: Nu creeed așa ceva. nu cred.
Altă doamnă: ee i-au dat un pachet și să vadă și Alexandria..
Președintele: Eeee mai există și oameni cu spirit civic… tăcere.”
‪#‎observator ‪#‎alegeri ‪#‎ReporterLaVot ‪#‎cuochiin14

 ***

Cozi la vot în diaspora

Roma

Consulatul general Roma, via Serafico

Stockholmstokholm 2 stokholm 1 Bonncoada la bonn

 

Paris (Rosia Montana Paris nu putea lipsi ;) )

rosia montana paris 2 rosia montana paris

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

34 thoughts on “Trei golănisme electorale de la Ponta, Dragnea & Co, în ziua votului. Disperare și optimism

 1. alex

  si la mosnita veche judetul timis au venit 2 autocare pline de la psd sa voteze multiplicat ilegal ,domnu sorincau primar din partea psd stie mai bine de ce?

  Reply
 2. Ana

  Fiica mea voteaza la Londra. La ora 15 (ora Londrei) statuse deja 2 ore la coada si de-abia trecuse putin de jumatate.

  Reply
  • Catalina

   Eu am stat peste 6 ore, dar tot nu am reusit sa intru pana la 21:00… Ne-au inchis usa in nas. „Die Polizei”.

   Reply
 3. AmVotat!!

  Rusine!! Rusine!! De ce meritam asta? Scriu cu lacrimi in ochi acest mesaj. Imi pare foarte rau de ce se intampla si nu inteleg de ce nu au un pic de bun simt si de respect fata de noi. De ce? pentru ca ei nu au trecut prin cate am trecut noi. Pacat! Incep sa sper ca exista un Rai si un Iad, poate acolo isi vor lua rasplata, macar acolo!! Rusine Ponta!! Se stia cu 2 luni inainte de alegeri ca vor fi mai putine sectii de votare pentru diaspora, pentru ca stie ca ei vor face diferenta!!

  Reply
 4. Iulian Bofu

  Rusine! Cum sa votezi in asemenea conditii??? Am stat cateva ore prin braserii si dupa ce am iesit am vazut aceeasi la aceleasi cozi interminabile asteptand sa voteze! Putina pre-organizare a ministerului afacerilor externe ar fi fost de bun-augur in situatia data!

  Reply
 5. Random Anonymous

  Degeaba strigati si va plangeti, nimeni nu o sa va asculte. Cate proteste ati tinut, v-a ascultat cineva? NU! Daca vreti sa faceti ceva in privinta aceasta, face-ti urmatorul pas!

  Reply
 6. Daniela Lu

  La Stuttgart a durat in medie 6 ore!
  In cursul dupa-amiezii o parte din alegatori au renuntat la vederea cozii persistente de ca. 500 m sau dupa ce au asteptat ore in sir fara perspectiva reala de a ajunge la intrarea in sectia de votare.
  Dintre cei care au asteptat eroic, o parte probabil ca nu au mai ajuns la timp. Pe la ora 18:00 s-a facut cerere de prelungire cu o ora. Raspunsul de la BEC era asteptat in jurul orei 20:00. Dupa cum arata situatia la ora 19:00, erau insa necesare cel putin inca 4-5 ore pentru a prelua toate persoanele , care inca mai asteptau.

  Reply
 7. tisan doru

  RUSINE PONTA!!!!! RUSINE ȚIE ȘI LA TOATĂ MAFIA VOASTRĂ! MI-AM FĂCUT DATORIA DE ROMAN ÎN UK (PT CA DIN CAUZA VOASTRĂ SUNT PLECAT DIN IUBITA MEA TARA) ȘI AM VOTAT CHIAR DACĂ A TREBUIT SA MERG PESTE 200 KM, AS FI MERS ȘI 1000 PT CA ȘTIU CA VREAU O TARA MAI CURATA!!!! RUSINE ponta!!!! RUSINE!!!!!

  Reply
 8. tisan doru

  Și dacă stau 1 zi LA coadă,si tot pun stampila pe unul care sa nu îmi fie scârbă sa îl numesc președintele României. RUSINE ponta!!!! RUSINE!!!

  Reply
 9. Valentin

  Legat de organizarea alegerilor in diaspora, as vrea sa pot face o comparatie intre momentul 2009 si cel prezent. De exemplu cate sectii de votare au existat in 2009 la Paris sau la Londra, comparativ cu cifrele de ieri. Ati citit undeva informatii in sensul asta?

  Reply
 10. Ioan Savu, Timisoara

  PROFUND RESPECT pentru cei ce au arătat că le pasă, așteptând la cozi imense! Toată cinstea pentru ei!
  Nădăjduiesc să fie un imbold de mobilizare mai mare a românilor, pentru turul 2.
  Rușine pentru psd și ai lor, pentru blocarea accesului normal la vot. La fel cum, trebuie s-o spunem răspicat, rușine și lui băsescu și alor săi, pentru votarea la 17 secunde, de la precedentele votări. SĂ LE FIE RUȘINE și unora și altora! V-ați dovedit a fi ”niște gunoaie, scoase la vedere, de vârtejurile vremurilor”! SĂ VĂ FIE RUȘINE!
  Nâdâjduiesc să se trezească românii, pentru a da de-a dura, cu asemenea lepădături! Acum, se prefigurează clar – pentru cei ce n-au înțeles încă – ponta și cei ce-l înconjoară și controlează, sunt răul cel mare.
  Dacă, prin mobilizarea oamenilor, va câștiga Iohanis, nu-nseamnă că e mult mai breaz. A un pic mai bun ca ”o rușine”, nu-i mare lucru. Sper ca românii să fie fermi în a arăta, la turul 2, dar mai ales după, că doresc altceva decât bălăcăreala în mocirla de până acum. Sper ca românii să iasă în stradă, cerând DESEMNAREA UNUI PRIM MINISTRU CE ARE UN PLAN CLAR, VIABIL, PENTRU ROMÂNIA! Nu mai e timp de pierdut! Până acum, singurul care a prezentat UN PROIECT PENTRU ȚARĂ, e CĂLIN GEORGESCU. Să-l sprijinim, deci. PENTRU ȚARĂ, PENTRU COPIII și STRĂCOPIII NOȘTRI!
  Domnul să ne răsplătească după sufletul nostru și faptele noastre, pe fiecare!

  Reply
 11. Costin

  Sa nu va mire daca „desteptii” astia de la psd nu vor cloci vreo OUG, conform careia cei care in ultimele 3-6 luni nu au fost in tara sa nu mai aiba drept de vot. pentru turul II. Sunt in stare sa faca si asta. Se intelege ca romanii care muncesc de cativa ani prin strainatate nici nu mai sunt considerati romani, de catre hotii din psd. Marele corupt Nastase scria anii trecuti pe blogul sau ca nu e in regula ca „stranierii” sa aiba drept de vot fiindca lor tot nu le pasa de Romania, din moment ce au plecat sa munceasca in vest (in loc sa stea cu mana intinsa si sa astepte pomana pesedista, zic eu). Se intelege ca psd-ul hotilor nu e de acord sa voteze si cei pe care nu-i poate manipula, ori controla prin metoda biciului si zaharelului. Ciracii lui nastase au ajuns acum la butoane si ei se numesc ponta, corlatean, banicioiu etc etc. De ce credeti ca a facut ponta mincinosul vizite prin Spania sau Italia in timpul campaniei? Ca sa ia pulsul si sa vada cam ce sanse ar avea. In consecinta, „au facut totul”(vorba tatucului lor spiritual) ca sa ii scarbeasca pe cei din strainatate si sa-i faca sa le fie lehamite sa mai voteze. Corlatean, acest ins cu alura de maturator de strada, ar trebui sa-si dea demisia in 24 de ore. Iar seful lui pe linie ierarhica, ar face bine sa nu mai minta lumea: aglomeratia de acum de ll sectiile de votare din strainatate are trei cauze clare:
  1) din 2009 pana acum au crescut numarul de romani din strainatate
  2) in 2009, personalul sectiilor de votare n-au primit indicatii de la centru in sebnsul de a-si bate joc de votanti, tinandu-i cat mai mult in asteptare. Mai mult, au adoptat decizii de bun simt, pentru ca oamenii sa nu-si piarda ziua intreaga asteptand sa le vina randul sa voteze.
  3) Situatia de acum e mult mult mai grava decat in 2009, fiindca acum e pericol sa ne intoarcem in dictatura psd(fiul legitim al pcr!) si de aceea s-au mobilizat si cei din strainatate. Mortii lui dragnea au iesit iar la vot, fiindca lor le-a promis ponta ca le va mari pensiile.

  Sper ca pana la turul 2 sa dispara „boul” de Corlatean de la MAE si sa fie mai bine organizate sectiile din strainatate . Daca vin un milion macar de voturi de afara, acestea ar putea contracara votul „turistilor electorali” ai psd, si al celor amagiti cu 3 lei la pensie si 20 de lei la salarii.
  Votam Johannis in turul II, chiar daca in turul I am votat cu altcineva: acesta trebuie sa fie cuvantul de ordine al tuturor celor care ne-am saturat de psd!
  Klaus, da! Pinochio, nu!

  Reply
 12. Emil Marginean

  Oare chiar se vor trece sub tacere toate aceste sesizari si probleme ? Oare chiar se va aplica expresia – Câinii latră, caravana trece ? – Și nu se poate face nimic pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete iar cei vinovați sa răspundă … nu cu glumițe și ridicări din umeri.. poate chiar penal ?

  Reply
 13. Pinno

  Este stiut ca diaspora voteaza, de regula, CONTRA PSD. Deci este fireasca aceasta „proasta organizare”!
  Probabil ca „oamenii lor” au votat!

  Reply
  • degeaba (dar am votat)

   Nu exista „oamenii lor”. Exista oameni din Romania, fraieriti si furati in toate modurile posibile de clasa politica.
   Pana nu vom intelege ca ne apropie mai multe de concetatenii nostri, indiferent cu cine voteaza, decat de „alesi”, vom mai avea multe de tras.

   Reply
 14. Ana

  Si noi am stat 8 ore la Stuttgart in frig sa apucam sa votam. Ce umilinta! Dar m-a bucurat faptul ca nimeni de acolo nu intentiona sa voteze PSD, de asteptat in orice caz. Majoritatea a votat ori cu Iohannis ori cu Macovei. La turul doi ne vom duce si mai de dimineata!

  Reply
 15. degeaba (dar am votat)

  „Până la ora 16 au votat 360 de oameni, dintre care 75 pe liste speciale. Prezență la vot în sat Colonești la ora 16: 57,32%.”
  NU au de ce sa fie 75 oameni pe liste speciale intr-un singur sat. Verifica cineva listele alea, sau sunt ca la semnaturile „stranse” de candidati? Daca asta se intampla in satele din judetele in care PSD are puterea, ca apoi dreapta sa urle „sudul psd-ist!” sau „taranii analfabeti!”, avem o problema serioasa. Este, cu siguranta, vorba de abuzuri, probabil si presiuni la adresa satenilor.
  Nu ca ar conta prea mult care dintre marionete iese presedinte, dar chiar si pentru o non-democratie ca a noastra, tot e sinistru sa avem alegeri masluite.

  Reply
  • degeaba (dar am votat)

   Adica: sunt inregistrate si verificate in vreo baza de date comuna numele celor care au votat pe liste speciale? Sau singura masura de siguranta a fost fituica aceea pe care declarai ca n-ai mai votat in alta parte (dar poate vei vota :D)? Si listele pe care responsabilii constiinciosi vor avea grija sa nu le verifice decat daca au voie de la prefecti / primari?

   Altfel, Gazeta de Sud zice ca Doljul a avut un numar mai mare de votanti pe liste speciale decat Clujul. Nu stiam sa fie Craiova un centru universitar mai mare decat Clujul, nici sa aiba atatea locuri de munca pentru populatia angajata in migratia interna spre marile orase.

   Ce (n-) a facut Corlatean poate tine de tampenie si incompetenta. Insa favorizarea fraudelor prin lipsa unui control al listelor speciale (si al altor practici de „smulgere” de voturi) este infractiune. Ne e simplu sa gasim tapi ispasitori in „saracii care intind mana” si sa inchidem ochii la responsabilitatea politica.

   Reply
 16. Ionut

  In Toronto s-a votat fara probleme, cel putin la ora la care am fost eu. Erau probabil vreo 20 de persoane la coada si n-am stat mai mult de 10 minute. Sper ca turul doi sa decurga cel putin la fel de bine.

  Reply
 17. Doru de la oradea

  in oct 89 am fugit de comunisti ,peste granitza ,acuma vreau sa particip cu toti cei interesati de ROMANIA ,sa scoatem ultima radacina a ciumei rosii de la conducerea tarii,deci,,HAIDETI SA NE UNIM FORTELE SI SA DAM UN BRANCI PUTERNIC ACESTUI NEMILOS FLAGEL AL CORUPTIEI,LASITATII,INDIFERENTEI FATA DE CETATEAN ,HOTIEI ,SI A TOT CE INSEAMNA SA RIDICI MINCIUNA LA RANG DE ADEVAR ,CUM AU TUPEUL ACESTI NETOTI SA O FACA ZILNIC SPRE SFIDAREA NORMALITATII, ACUMA LA TURUL 2 AL ALEGERILOR PREZIDENTIALESA MERGEM TOTI LA VOT .EU ,AM SA MERG IARASI 320 KM PINA LA MUNHEN ,ASA CUM AM FOST SI IN 2 NOV SI AM STAT LA COADA DE LA ORELE 13,10 PINA LA ORELE 20,15 CIND AM INTRAT LA VOT DUPA 7 ORE DE STAT LA COADA..SPER CA IN 16 NOV SA NU MAI STAU ATITA TIMP ,DAR CHIAR DE AR FI SA STAU ,NU VOI RENUNTA ,PENTRU CA IMI PASA INCA DE ROMANIA MEA,UNEORI TRE SA PLATIM UN PRET MAI MARE CA SA OBTII CEVA BUN .ASTA ASTEPT DE LA 16 NOV ,SA INCEAPA SA INTRE SI ROMANIA INTR O STARE DE NORMALITATE.NU VA LASATI INTIMIDATI DE LEPRELE PSD ISTE CI MERGETI LA VOT IN ,TARA SAU DIASPORA SI SPER CA LA URMA SA TRIUMFAM DE BUCURIA SUCCESULUI CE L VOM AVEA.SA NE AJUTE DUMNEZEU.SA VEDEMI LUCRUL BINE FACUT SI IN ROMANIA ,NU DOAR IN VEST.DECI NE VEDEM LA VOT.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *