Simina Popovici

Toți oamenii ministrului. Caracatița Udrea: Gala Bute e doar vârful icebergului. DOSAR Elena Udrea (IV)

”Elena Udrea a fost unul dintre cei mai performanţi miniştri pe care i-am avut în Guvern şi care a demonstrat eficienţă şi pragmatism” – Emil Boc

Dosarul Gala Bute a adus-o pe Elena Udrea în atenția procurorilor DNA. Acest scandal dezvăluie mecanismele sistemului de direcționat bani publici către clientela politică. Însă imaginea completă – the big picture – o obținem doar când vedem cine sunt toți oamenii cu care s-a înconjurat Elena Udrea. Prin funcția deținută și prin scandalul încheiat cu trimiterea lui în judecată, Sorin Blejnar este cel mai cunoscut dintre ei. Deși presa a scris și despre alții, numele lor au o notorietate mai scăzută. Toți provin însă din anturajul Elenei Udrea și au gestionat bugete de zeci, sute sau chiar miliarde de lei sau euro. Fără pretenția de a fi exhaustivă, România Curată vă prezintă o listă a acestora și legăturile ei cu actualul candidat pentru Cotroceni. Astfel, putem înțelege, în asamblu amploarea ”performanțelor” și a ”eficienței” Elena Udrea. Primele episoade ale acestui serial pe puteți citi aici, aici și aici.

***

”Sorine, ai grijă să nu dăm de belea!”

Una dintre primele decizii semnate de Emil Boc în calitate de prim-ministru a fost numirea lui Sorin Blejnar la ANAF. De ce această grabă și ce a însemnat pentru Elena Udrea promovarea lui Blejnar în fruntea Fiscului, România Curata a scris încă din octombrie 2012 aici.

Stenogramele Blejnar-Băsescu-Udrea dezvăluiau în octombrie 2012 legăturile subterane dintre politicieni și instituțiiile statului, care ar trebui să funcționeze independent. Dosarul în care sunt inculpaţi fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar şi consilierul acestuia, Codruţ Marta, conţine interceptări spectaculoase care au ajuns în presă. De departe, cea mai importantă este cea în care Sorin Blejnar vorbește la telefon cu președintele Traian Băsescu, în 2010. Era o premieră absolută ca într-o interceptare să apară numele președintelui unei țări care vorbește cu șeful Fiscului despre datoriile pe care statul român le are de recuperat de la kazahii de la KazMunaiGaz, companie care a preluat Rompetrol. În acea stenogramă, președintele îi cere lui Blejnar să fie atent la strategia kazahilor care urmau să plătească statului 54 de milioane de euro. “Sorine, ai grijă să nu dăm de belea!”, îl avertiza Traian Băsescu pe Blejnar (stenograma aici).

Într-o altă interceptare telefonică, Blejnar vorbea cu Elena Udrea și o întreba ce să facă cu “alea” și cui să le distribuie: ciocolată, zahăr etc. (aici) În altă stenogramă, Sorin Blejnar vorbește cu Codruț Marta despre un posibil ofițer acoperit la OMV care le provoacă doar “belele”, iar tot din același dosar, primarul Brașovului, George Scripcaru, poreclit ZEUS, vorbește cu un deputat despre un contract cu dedicație pentru un cablist. Discuţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul şef al ANAF Sorin Blejnar au vizat recuperarea datoriilor către stat ale companiei Rompetrol, în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri CSAT din 28 iunie 2010 (vezi aici).

Abia în anul 2014 fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar şi soţii Radu şi Diana Nemeş au fost trimişi în judecată pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro, cercetările în cazul lui Codruţ Marta fiind continuate într-un alt dosar.

Sorina Placintă a promovat turismul cu milioane de lei de la Elena Udrea

Romania Curată a scris in iunie 2011 despre modul în care două firme și o fundație aparținând senatorului PDL Sorina Plăcintă au trăit din contracte europene. Detalii aici. Practic, fostul ministru al Tineretului și Sportului Sorina Placintă a reușit să treacă peste criza economică primind sume semnificative de la colega sa de partid Elena Udrea. Două firme și o fundație aparținând Sorinei Plăcintă au promovat turismul cu fonduri europene, contractele fiind aprobate de Ministerul Dezvoltarii și Turismului.

Potrivit declarației de interese, Sorina Plăcintă era acționar majoritar la două firme: SC Sorste SA Focșani și Inmartextil SA, fiind și președinte al Fundației “Zi Deschisă”. În 2010, SC Sorste SA Focșani a primit două contracte de la Complexul Energetic Turceni (107.000 și 143.000 lei), un ajutor financiar de la Ministerul Economiei de 248.000 lei, 8,8 milioane de lei de la același minister, reprezentând un program sectorial pentru creșterea competitivității economice și 2 milioane lei pentru un program european pe resurse umane. Mai mult, Ministerul Turismului și Dezvoltării, condus de Elena Udrea, a acordat Fundației “Zi Deschisă” suma de 970.000 lei, în cadrul unui Program Operațional Regional, privind promovarea potențialului turistic. Tot ministerul Elenei Udrea a acordat firmei Inmartextil SRL suma de un milion de lei, reprezentând o cerere de finanțare în cadrul unui program de sprijinire a dezvoltării microintreprinderilor. De altfel, Fundația “Zi Deschisă” a fost foarte activă în accesarea de bani europeni, primind alte 2 milioane de lei printr-un program privind promovarea măsurilor active de ocupare a forței de muncă. În acest timp, Sorina Plăcintă a încasat de la Administrația Fondului de Mediu suma de 6.000 lei, reprezentând programul “Casa Verde”.

Filiera Udrea la Compania Națională de Investiții

Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, a numit-o prin ordin pe Ana Maria Topoliceanu director al Companiei Naționale de Investiții (CNI). Topoliceanu și Udrea au fost în anii 2000 parteneri de afaceri. După ce a preluat mandatul de ministru al Turismului, Elena Udrea a angajat-o consilier personal, după care a numit-o în consiliile de administrație a mai multor companii de stat. Directoarul CNI era membru a PDL Sector 6, organizație condusă politic la acea vreme de Elena Udrea. Tot din organizația Sector 6 făcea parte și Cristina Zedevei, numită și ea in fruntea unei autorități care a gestionat un buget de 4,2 miliarde de euro. De asemenea, din aceeași organizație de sector provenea și Doina Manolea (fosta șefă ITM București și soția parapsihologului Aliodor Manolea), despre care surse din partid susțin că ar fi obținut funcția tot pe filiera Udrea.

Despre Ana Maria Topoliceanu, presa a relatat că este o apropiată a ministrului Elena Udrea. CNI, care gestionează unul dintre cele mai mari bugete, era în subordinea MDRT. Printre programele derulate de CNI se numără construcţia de săli de sport, bazine de înot sau lucrări pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă. România Curată a publicat o analiză în care arată că Ana Maria Topoliceanu și Elena Udrea au fost parteneri de afaceri. “Ana Maria Topoliceanu a fondat, în 2002, cu Elena Udrea compania Elan Grup, iar după ce PD a ajuns la guvernare în 2004 a fost numită membru în consiliul de administraţie al Regiei Administraţiei Protocolului de Stat (RA-APPS), pe când această regie se afla sub influenţa cuplului Udrea-Cocoş”, se arată în analiză. Potrivit presei, Elena Udrea a activat în compania Elan Grup până în 2005, când s-a retras. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, această companie nu mai există, fiind radiată. Nici Ana Maria Topoliceanu nu mai figurează ca acționar sau asociat la vreo companie.

Tot Udrea a numit-o în 2009 pe Topoliceanu în cele mai importante trei companii de pe litoral aflate în portofoliul Ministerului Turismului: Mamaia SA, Neptun-Olimp şi Litoral SA. În presă au apărut și alte informații despre o tranzacție ciudată cu partenerii de afaceri ai fostului premier Cătălin Popescu Tăriceanu. Dupa preluarea mandatului de ministru, Elena Udrea a angajat-o drept consilier personal. În această calitate, Topoliceanu a primit și o locuință de la RA-APPS, pentru care plătea o chirie de 82 de euro. Detalii aici.

“Nu mi se pare nimic în neregulă. Dacă sunt membru al PDL nu mai trebuie să fiu numită nicăieri? Nu văd nici o problema în asta”

Ana Maria Topoliceanu, într-o declarație pentru Hotnews, despre numirea ei la șefia CNI

România Curată încheie aici Dosarul Elena Udrea. Rămâne să stabiliți d-voastră cât de performantă și eficientă a fost ca ministru și, mai ales, în ce sens a fost performantă și eficientă.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *