Romania Curată

Topul transparentei in Educatie la capitolul IT De ce avem scoli cu calculatoare fara internet si internet fara… calculatoare?

Alianta pentru o Romanie Curata a testat gradul de transparenta al inspectoratelor scolare judetene, rezultatul fiind insa ingrijorator. Din 42 de inspectorate, doar 28 au raspuns solicitarilor in baza Legii 544/2001, iar in unele cazuri datele transmise sunt doar partiale. ARC a dorit sa afle care este procentul de informatizare al scolilor din invatamantul preuniversitar si care sunt judetele unde bacalaureatul s-a desfasurat sub supravegherea stricta a camerelor video.

Inspectoratele din Arges, Brasov, Buzau, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Ialomita, Maramures, Mures, Prahova, Suceava, Vaslui, Valcea si Vrancea nu au raspuns solicitarilor noastre, ceea ce ne face sa credem ca au ceva de ascuns.

Scoli cu calculatoare, dar fara internet

In cele 27 de judete care ne-au raspuns, exista 7.278 unitati de invatamant (scoli si gradinite), din care 5.148 sunt dotate cu calculatoare, iar 4.730 au acces la internet. Si totusi, desi pe hartie invatamantul preuniversitar sta oarecum bine la capitolul informatizare, sunt multe judete unde scolile au fost dotate cu calculatoare, insa nu s-a reusit si instalarea internetului, facandu-le practic aproape inutilizabile. Deci inca nu este clar nici acum daca intreaga cheltuiala cu achizitionarea camerelor video nu cumva a fost hazardata, din moment ce scoli care au calculatoare nu au si internet, oricum intregul proces la nivel national este departe de a fi incheiat. In mod evident, logic ar fi fost ca mai intai sa fie finalizat programul dotarii cu calculatoare si internet si apoi facuta o analiza a eficientei cheltuielilor pentru achizitionarea de camere video.

Conform raspunsurilor primite, 685 de scoli din zece judete au calculatoare, insa nu beneficiaza de internet, diferente mari fiind in Bacau, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Constanta si Salaj.

O situatie cu totul aparte o intalnim in judetul Calarasi, unde sunt 111 scoli care au internet, insa doar 95 au calculatoare.
Mari probleme ridica si abilitatea profesorilor in a lucra cu elevii in domeniul informatic. Cu toate acestea, in sase dintre judete nu au fost organizate anul trecut cursuri de informatica destinate dascalilor.

Camerele video au speriat notele la Bacalaureat

Din cele 27 de inspectorate care ne-au raspuns, in 13 nu au fost instalate camere video in salile de examen, adica exact acelea unde rata de promovabilitate a fost foarte mare: Botosani, Constanta, Cluj, Harghita, Olt, Salaj, Sibiu, Satu Mare, Teleorman.

In schimb, in judetele Arad, Alba, Caras Severin, Tulcea, Hunedoara, Mehedinti, unde au functionat un numar mare de camere video in salile de examen, promovabilitatea a fost sub 40%, elevii nemaiputand astfel sa copieze, asa cum se intampla in anii trecuti.

Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a venit cu o idee originala, dupa cum reise din raspunsul catre ARC: „Camerele web nu au acoperit integral necesarul, ci numai 30% şi au fost utilizate prin rotatie pe salile de examen, pe parcursul celor trei porbe scrise”. Rezultatul s-a vazut si in rata ceva mai buna de promovabilitate la Bac: 45,6% in sesiunea din iunie 2011, putin peste media nationala de 44,6%.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Topul transparentei in Educatie la capitolul IT De ce avem scoli cu calculatoare fara internet si internet fara… calculatoare?

 1. emil stoica

  Pai si de ce nu sunt pedepsiti organizatorii Bac-ului din acele judete? Ministerul chiar? Ei trebuiau sa puna camere peste tot.

  Si de ce nu face acelasi lucru si la sustinerea doctoratelor sau la teza de abilitatre? De ce sunt asa multi impostori conducatori de doctorate?

  Reply
 2. tudor

  coroborat cu acest aspect, rog ARC sa inceapa o campanie pentru promovarea software-ului open-source. ajunge cu risipa banului public pe windows-uri inutile (in cele mai multe cazuri, functionarul public nu are nevoie mai mult de un browser, editare texte, foi de calcul, messenger, aplicatii bine rulate in linux)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *